Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η διεπιστημονική τους ομάδα, ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να απεμπλακεί η ΕΛ.ΑΣ. από την διαχείριση των υποθέσεων, οι οποίες σχετίζονται με την παθητική και την ενεργητική κακοποίηση ζώων.
Ο λόγος, που επιβάλλει αυτή τη συνάντηση, είναι ο νέος αντιφιλοζωικός νόμος 4039/2012, ο οποίος όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, πιο πολλά προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει.
Εξαιτίας των διατυπώσεων, που υπάρχουν νόμο 4039/2012 σχετικά με την προστασία των ζώων συντροφιάς, έχουν προκύψει πολλές ασάφειες και απορίες σχετικά με το ποιο όργανο (ΕΛ.ΑΣ. ή Δημοτική Αστυνομία) έχει την αρμοδιότητα να επεμβαίνει στα ζητήματα κακοποίησης των ζώων, είτε της παθητικής (μη τήρηση των κανόνων ευζωίας), είτε της ενεργητικής, (πυροβολισμός, κρέμασμα, δηλητηρίαση, πνιγμός κ.λπ.).
Ολόκληρη η επιστολή
Κύριε Υπουργέ,
Οι κάτωθι υπογράφοντες φιλοζωικοί φορείς, η διεπιστημονική ομάδα μας, καθώς και χιλιάδες πολίτες, διαμαρτύρονται εντονότατα για την απεμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. από τα ζητήματα κακοποίησης των ζώων, σύμφωνα με το νέο νόμο 4039/2012. Όπως, ασφαλώς, θα γνωρίζετε, η έκταση και η ένταση της κακοποίησης ζώων στη χώρα μας έχει πολύ υψηλό δείκτη, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο «βάρβαρες» από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα τελευταία χρόνια, μετά από τις επίμονες προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων και τη δική σας συμβολή, είχαμε πετύχει τη δραστηριοποίηση των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων στην πάταξη του εγκλήματος κατά των ζώων, και μόλις αρχίζαμε να διαβλέπουμε για πρώτη φορά κάποιο περιορισμό αυτού του απεχθούς φαινομένου.
Τώρα, δυνάμει του νέου νόμου, γίνεται δυστυχώς ένα τεράστιο πισωγύρισμα σε ένα θέμα τόσο κρίσιμο για τον πολιτισμό μας όπως είναι η προάσπιση της ζωής των όντων που έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε.
Ο λόγος είναι, ότι η Δημοτική Αστυνομία (ή κάποιος άλλος δημοτικός υπάλληλος, όπως αναφέρει ο Ν. 4039/2012, στο άρθρο 21) και οι λοιπές αναφερόμενες αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να δράσουν αποτελεσματικά, εφόσον ούτε τα μέσα, την εμπειρία και τις δικαιοδοσίες της ΕΛ.ΑΣ. διαθέτουν, αλλά ούτε και μπορούν να συμβάλλουν στην αίσθηση της υποχρέωσης που δημιουργεί η παρουσία της.
Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη φύση της κακοποίησης συναισθανόμενων όντων, πολλώ δε μάλλον τους σκληροτράχηλους ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου που χρόνια τώρα επιδίδονται σε αυτοδικίες και προσπαθούν να επιβάλουν το δικό τους νόμο. Όλοι γνωρίζουμε ότι η μόνη αρχή που μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή του νόμου είναι η Ελληνική Αστυνομία.
Η μη περαιτέρω εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. στα ζητήματα κακοποίησης, όπως ενημερωθήκαμε από έγκυρες πηγές, προέκυψε μετά τη δική σας παρέμβαση κ. Υπουργέ, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις τότε προφορικές και γραπτές δηλώσεις σας, ότι δηλαδή θα κάνατε το ανθρωπίνως και αρμοδίως δυνατό για τον περιορισμό του φαινομένου της κακοποίησης ζώων.
Τώρα, με έντονη δυσαρέσκεια, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε στους υπεύθυνους ευρωπαϊκούς οργανισμούς την εξέλιξη αυτή, η οποία πέραν όλων των άλλων είναι και αντισυνταγματική, εφόσον αφαιρείτε από την ΕΛ.ΑΣ. δραστηριότητες οι οποίες προκύπτουν κατ’ ευθείαν από το Ποινικό μας Δίκαιο.
Για αυτούς τους λόγους, αιτούμεθα συνάντηση μαζί σας ώστε να αναστρέψουμε τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη εν τη γενέσει της. Στη συνάντηση αυτή από τη μεριά των φιλοζωικών μας οργανώσεων θα συμμετέχει η διεπιστημονική μας ομάδα, που αποτελείται από κορυφαίους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και Συνταγματολόγους, καθώς και αντιπροσωπεία των φορέων μας.
Ευελπιστώντας οτι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημά μας, διατελούμε μεθ’ υπολήψεως.
Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων
Αναστασία Μπομπολάκη
την
Διεπιστημονική Ομάδα
Γλυκερία Σιούτη, Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Ρεγγίνα Αργυράκη, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Νομικές ασάφειες του 4039/2012
Θυμίζουμε, ότι για τις νομικές ασάφειες του συγκεκριμένου νόμου οι προαναφερόμενοι φορείς είχαν απευθυνθεί με επιστολή τους στις 20 Φεβρουαρίου 2012 στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην ΕΛ.ΑΣ., στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής του ΥΠ.Α.Α.Τ, στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, στη Διεύθυνση Κ.Α.Φ.Ε. του ΥΠ.Α.Α.Τ. και στον Συνήγορο του Πολίτη.
Στην επιστολή τόνιζαν τι συμβαίνει και ζητούσαν διευκρινήσεις σχετικά με τις καταγγελίες και που αυτές θα πρέπει να γίνονται. Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Με αφορμή τη δημοσίευση του νέου νόμου 4039/2012 για τα ζώα συντροφιάς, σας ενημερώνουμε ότι έχουν προκύψει πολλές ασάφειες και απορίες σχετικά με το ποιο όργανο (ΕΛ.ΑΣ. ή δημοτική αστυνομία) έχει την αρμοδιότητα στα ζητήματα κακοποίησης των ζώων, είτε της παθητικής (μη τήρηση των κανόνων ευζωίας), είτε της ενεργητικής, (πυροβολισμός, κρέμασμα, δηλητηρίαση, πνιγμός κ.λπ.).
Μέχρι στιγμής, η κάθε πλευρά δηλώνει αναρμόδια με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν αποδέκτες οι παρεμβάσεις μας στη Δικαιοσύνη και σοβαρές κακοποιήσεις ζώων να μένουν ατιμώρητες.
Θα θέλαμε λοιπόν διευκρινήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
1. Ποιων περιπτώσεων κακοποίησης (είτε παθητικής, είτε ενεργητικής), επιλαμβάνεται η αστυνομία και ποιων η δημοτική αστυνομία;
2. Που κατατίθενται οι καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων;
3. Καλείται η αστυνομία να μεταβεί στο σημείο της παθητικής ή ενεργητικής κακοποίησης για να διαπιστώσει την παράβαση;
4. Ποιος φορέας ασκεί την αυτεπάγγελτη μήνυση;
5. Ποιος φορέας προβαίνει στη σύλληψη του παραβάτη, όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις του αυτόφωρου και αφού, βεβαίως, δοθεί εντολή από τον αρμόδιο εισαγγελέα;
6. Στις περιπτώσεις αρμοδιότητας της δημοτικής αστυνομίας, τι γίνεται όταν λόγω ωραρίου και αργιών δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία;
7. Ποιος επιλαμβάνεται περιστατικών που έχουν να κάνουν με την προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση ζώων λόγω κακοποίησης εφόσον δοθεί εντολή από Εισαγγελέα;
8. Από ποιον φορέα διεξάγονται οι διάφορες ανακριτικές πράξεις.
Επίσης, επιθυμούμε ανάλογες διευκρινήσεις να μας δώσετε και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που βεβαιώνουν την παράβαση, ήτοι ΣΥΚΕ, Θηροφυλακή, Τελωνειοφύλακες κ.λπ.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις στο σύνολό τους επιθυμούν το αρμόδιο όργανο βεβαίωσης της παράβασης, και όλων των υπολοίπων διαδικασιών, να είναι η ΕΛ.ΑΣ. (ή και η ΕΛ.ΑΣ.) με την οποία είχαμε καταφέρει, μετά από πολυετείς και επίμονες προσπάθειες, να έχουμε μια καλή συνεργασία στις περισσότερες των περιπτώσεων στα θέματα κακοποίησης ζώων. Εκτός αυτού, οι νομικοί σύμβουλοι των φορέων μας γνωμοδοτούν ότι δεν είναι δυνατόν από το Ποινικό μας Δίκαιο να μην επιλαμβάνεται η ΕΛ.ΑΣ. των ποινικών παραβατικών υποθέσεων.
Δυστυχώς, και το τονίζουμε για μια ακόμη φορά, ο εν λόγω νόμος σχεδιάστηκε εν προκειμένω από μη ειδικούς, όχι για να προστατεύει τα ζώα, αλλά για να εξυπηρετεί τις διάφορες οικονομικές συντεχνίες που σχετίζονται με αυτά».
Διαβάστε επίσης:
Κύριε υπουργέ, δείτε τι κάνουν οι βοσκοί στα ζώα τους στο οροπέδιο Λασιθίου!
Κύριε υπουργέ, μετά την καταγγελία εξαφάνισαν τα ζώα στα Έξω Λακώνια Λασιθίου!
Κύριε υπουργέ, ποιον να καλέσω για να τιμωρηθεί ο ιδιοκτήτης αυτού του ζώου που το κακοποιεί στα Τρίκαλα;
να γινει κατευθειαν καταγγελια στα αρμοδια ευρωπαικα οργανα . τι να συζητησεις στα σοβαρα δηλαδη με τον ανθρωπο ( ?) που δινει εντολη στους υπαλληλους του να χτυπουν τον λαο με αναποδα γκλοπ κατευθειαν επανω στο κεφαλι και να εκκενωνονουν το συνταγμα με τονους παρανομων κι επικυνδινων χημικων ? ειναι αστεια η υποθεση , "παραβασεις" που επιφερουν αυτοφωρη διαδικασια ( οπως η κακοποιηση ζωων ) συμφωνα με το ποινικο κωδικα , με ποιο τροπο και με ποια εντολη, ποιου υπουργου θα μπορουσαν να απεμπλεξουν την αστυνομια ? αλλιως πρεπει να ξαναλλαξει ο νομος . ειναι αστεια πραγματικα η υποθεση ! κατευθειαν καταγγελια η προειδοποιηση κι αφηστε τον κατοχικο γερμανοτσολια υπουργο να κουρευεται
Όταν θα πετύχει μια κυβέρνηση να κάνει κάτι σωστά, θα είναι γιατί κάποιος κομήτης θα έχει γκρεμίσει.