Απαραίτητη η δημιουργία Αστυνομίας Ζώων με τη στήριξη του κράτους (βίντεο)
Της Ελένης Ηλιοπούλου Ενθουσιασμένοι δηλώνουν πολλοί φιλόζωοι που έμαθαν πριν από μερικές ημέρες ότι ουσιαστικά είμαστε ένα βήμα πριν τη δημιουργία της Αστυνομίας Ζώων κάτι…
Δύο καλαμάρια, που ανήκουν στο σπάνιο είδος Ommastrephes bartramii, εντοπίστηκαν με διαφορά μιας μέρας στη Σάμο και στους Λειψούς. Το συγκεκριμένο είδος συναντάται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ σπάνια το βρίσκουμε στη Μεσόγειο και κυρίως στο Αιγαίο.
Στις 8 Μαρτίου το ένα καλαμάρι μήκους 163 εκατοστών και βάρους 9 κιλών εντοπίζεται νεκρό κοντά στην παραλία «Κοκκάρι» της Σάμου από μέλη της Ομάδας Αυτοδυτών Σάμου. Αυτό το τεράστιο καλαμάρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα θηλυκά του είδους, που έχει καταγραφεί. Οι αυτοδύτες της Σάμου ειδοποίησαν χωρίς χρονοτριβή την ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ.
Επί τόπου σπεύδουν ερευνητές του ινστιτούτου και παραλαμβάνουν το καλαμάρι προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη σχετική αυτοψία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα αίτια θανάτου του καλαμαριού, που ήταν γεμάτο αυγά, είναι φυσικά.
Καλαμάρι του ίδιου είδους πιάστηκε την προηγούμενο μέρα σε δίχτυα στους Λειψούς. Ντόπιος ψαράς και μέλος του δικτύου παρατήρησης του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ στα Δωδεκάνησα ειδοποίησε τους επιστήμονες του ινστιτούτου ώστε να μελετήσουν το υπερμεγέθες για τα ελληνικά δεδομένα καλαμάρι.
Ωστόσο, η αυτοψία δεν είναι δυνατή, καθώς το καλαμάρι έχει ήδη φαγωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από σμέρνα. Το ακέραιο των πλοκαμιών του είναι αρκετό για την αναγνώριση του είδους, όμως δεν είναι εφικτή η αναγνώριση του φύλου και άλλων χαρακτηριστικών, όπως το μέγεθος, βάρος κ.τ.λ..
Υπογραμμίζεται, ότι η πρώτη αναφορά για το είδος αυτό στη Μεσόγειο έγινε το 1976, ενώ συχνότερες αναφορές του είδους αυτού γίνονται από το 2007. Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει, ότι υπάρχει πιθανή εξάπλωση του είδους στο Αιγαίο. Το καλαμάρι Ommastrephes bartramii ζει σε πολύ βαθιά νερά (200 – 250 μέτρα βάθος), με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η μελέτη γύρω από τη φυσιολογία του.
Στο περιθώριο της αυτοψίας το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ επικοινώνησε με ερευνητές από Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά στην προσπάθεια αναγνώρισης του είδους και στη διοχέτευση πληροφοριών γύρω από αυτό το σπάνιο είδος.
Ο εντοπισμός αυτών των μαλάκιων μέσα σε δύο μέρες σε Σάμο και Λειψούς αποδεικνύει για ακόμα μία φορά, ότι το Αιγαίο αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα μοναδικής περιβαλλοντικής σημασίας, το οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα.
Αυτή η ανακάλυψη δίνει τη δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για το μοναδικό αυτό ζώο και προσφέρει μία ακόμα σημαντική ευκαιρία για να κατανοήσουμε τον πραγματικό και ανυπολόγιστο φυσικό πλούτο των ελληνικών θαλασσών.
Τις επόμενες μέρες το σπάνιο καλαμάρι θα μεταφερθεί ακέραιο σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο στο «Μανιάκειο» κτίριο, στη Σάμο, όπου πρόκειται να στεγαστεί το πρότυπο Διεθνές Κέντρο Σπουδών με τη συνεργασία του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στον ίδιο χώρο θα βρίσκονται και πολλά άλλα εκθέματα - αντιπροσωπευτικά δείγματα της θαλάσσιας και χερσαίας νησιωτικής πανίδας, που έχει συγκεντρώσει και διατηρεί το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr