Τι απαντά ο «ΑΡΙΩΝ» για τη συνεργασία του με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Η δρ Αιμιλία Δρούγα συνιδρύτρια του κέντρου «ΑΡΙΩΝ» και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών Θαλασσίων Ειδών κάνει λόγο για την υποκρισία εκείνων…
Με σύνθημα «Τα δικά μας πτηνά στο δικό μας ουρανό» το παράρτημα του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) Κρήτης ιδρύει στο Ηράκλειο σε συνεργασία με την κτηνιατρική κλινική του Γιώργου Παρασύρη κέντρο πρώτων βοηθειών για τον επιστημονικό έλεγχο και την προσφορά πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα, άρρωστα και δηλητηριασμένα πτηνά και άγρια ζώα της πανίδας του νησιού.
Μάλιστα το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. καλεί εθελοντές να συμμετάσχουν στο σχετικό πρόγραμμα και να εκπαιδευτούν στις βασικές πρώτες βοήθειες, που είναι απαραίτητες και ιδιαιτέρως κρίσιμες, μέχρι τα τραυματισμένα ζώα και πτηνά να φτάσουν για περίθαλψη στα χέρια των ειδικών κτηνιάτρων.
Όταν εντοπίζετε τραυματισμένα ζώα και πτηνά στην Κρήτη, που ανήκουν στην άγρια πανίδα, μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα: 6937080703, 6944645264, 6977223289.
Η Γεωργία Στεφανάκη, υπεύθυνη για το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Κρήτης στο Ηράκλειο τονίζει: «Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη που συγκινείται κι αναζητεί τον τρόπο να σώσει μια ζωή σ’ όποιο σώμα κι αν κατοικεί... όποια μορφή κι αν έχει... τον Άνθρωπο, που αντιλαμβάνεται, πως ο πόνος βιώνεται για όλες τις υπάρξεις στον ίδιο βαθμό… κι η αγωνία το ίδιο... τι κι αν έχουν δύο πόδια, ή τέσσερα, δέρμα, χνούδι ή φτερά... το μεγαλείο του θαύματος κι ο ύμνος στη ζωή είναι ολόιδιος...
Αυτή τη συνειδητοποίηση τιμούμε με τη δημιουργία του κέντρου πρώτων βοηθειών στο νησί μας και καλούμε κοντά μας όσους εθελοντές επιθυμούν άδολα και με ήθος, να υπηρετήσουν το ίδιο όραμα της ανεκτίμητης προσφοράς στην οικολογική κληρονομιά μας.
Το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Κρήτης ευχαριστεί τη Νίκη και το Γιώργο, που εντόπισαν έναν σπάνιο ερωδιό Νυχτοκόρακα (Nycticorax nycticorax) στην παραλία στου Κοκκίνη και μας τον παρέδωσαν για τη περίθαλψή του.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Νυχτοκόρακας είναι είδος μεταναστευτικό, διαχειμάζει στην Αφρική και αναπαράγεται στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα φωλιάζουν περίπου 1.450 ζευγάρια σε έντεκα αποικίες από τις οποίες οι μεγαλύτερες βρίσκονται στο Δέλτα Αξιού και στην Λίμνη Κερκίνη.
Τουλάχιστον 46 διαφορετικά είδη οργανισμών, κυρίως έντομα και ψάρια, αποτελούν την τροφή του. Ο μακρύς λαιμός και το ράμφος, τα ψηλά πόδια και κυρίως η χάρη με την οποία περπατούν στα ρηχά νερά έκαναν τα πουλιά αυτά αξιοπρόσεχτα ακόμη από την αρχαιότητα και ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) ήταν ο πρώτος που τα περιέγραψε.
Το πανέμορφο πτηνό έχει υποστεί - ελπίζουμε - προσωρινή τύφλωση λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας που προκλήθηκε από βίαιο κτύπημα στο κρανίο, ενδεχόμενα από πιθανή σύγκρουση ή πτώση. Νοσηλεύεται στη κτηνιατρική κλινική του Γιώργου Παρασύρη και για τουλάχιστον 6 ημέρες η κατάστασή του κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη.
Μέσω των σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων ο κτηνίατρος, Γιώργος Παρασύρης, σε συνεργασία με τον εξαιρετικά έμπειρο Γιάννη Πουλόπουλο από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στην Αίγινα εκτίμησαν τη κατάστασή του πτηνού καθώς και τα αποτελέσματα όλων των εργαστηριακών εξετάσεων και κατέληξαν στην αγωγή εντατικής θεραπείας, που θα ακολουθήσουμε για να σωθεί. Ευχόμαστε να τα καταφέρει και να απελευθερωθεί με το καλό στο κρητικό ουρανό μας!».
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr