Πετρούπολη Αττικής: Έκκληση για άρρωστο γατάκι που υποφέρει
Νεότερη Ενημέρωση: Η γυναίκα που έκανε την έκκληση διέγραψε την ανάρτηση, χρήστες του facebook έγραψαν ότι πήγαν και δεν βρήκαν το γατάκι και κάποιος άλλο…
Σχεδόν ένα χρόνο μετά από την προηγούμενη αποτυχημένη, όπως αποδείχτηκε, απομάκρυνση της θηλυκής αρκούδας με τα δύο μικρά της από την περιοχή του Τσοτυλίου Κοζάνης, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ και φέτος μετέφερε το ίδιο ζώο 50 χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό, στον οποίο είχε επιστρέψει μόνο με το ένα μωρό της.
Η αρκούδα είχε φέτος μόνο το ένα της αρκουδάκι - αφού προφανώς το δεύτερο μικρό της έχασε τη ζωή του - και έχει απασχολήσει εδώ και αρκετό καιρό, τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και τις αρμόδιες αρχές, δεδομένης της φαινομενικής τουλάχιστον εξοικείωσης της με την ανθρώπινη παρουσία.
Οι λόγοι «προσκόλλησης» της στον οικισμό έχουν, να κάνουν με την προστασία του μικρού της από τα μεγάλα αρσενικά λόγω κανιβαλισμού αλλά και με την εξεύρεση «εύκολης» τροφής.
Μετά από πολλές επισκέψεις της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ στην περιοχή και υποδείξεις προς τους κατοίκους, ώστε να μην πλησιάζουν στη φωλιά του ζώου και να μην το ταΐζουν, αλλά και μετά τον καθαρισμό της βλάστησης σε καίρια σημεία γύρω από τον οικισμό προκειμένου η αρκούδα να απομακρυνθεί από μόνη της, αποφασίστηκε τελικά η μετακίνηση της σε ορεινή δασώδη περιοχή, σε απόσταση 50 χιλιόμετρα, βόρεια από τον οικισμό κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιστροφής της, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλειστεί και αυτό το ενδεχόμενο.
Αξιολογώντας την κατάσταση σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και κατόπιν σχετικής άδειας από τη Διεύθυνση Αισθητικών Δρυμών και Θήρας του Υ.ΠΕ.Κ.Α., απόφαση του Δασαρχείου Τσοτυλίου σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς, η επιχείρηση απομάκρυνσης του ζώου έλαβε χώρα από 1-3/06/2012.
Αφού αναισθητοποιήθηκε το ζώο, εξακριβώθηκε μέσω της ηλεκτρονικής του ταυτότητας (εμφυτευμένο microchip), ότι πρόκειται για το ίδιο ζώο, που είχε φωλιάσει και πέρυσι στην περιοχή και μεταφέρθηκε 6 χιλιόμετρα μακριά από το Τσοτύλι, τοποθετήθηκε σε αυτό ραδιοκολάρο, για να μπορεί η Καλλιστώ να παρακολουθεί τις μελλοντικές του μετακινήσεις.
Έψαχναν το μωρό με θερμική κάμερα!
Η επιχείρηση διήρκησε πολλές ώρες, αφού για τον εντοπισμό της μικρής αρκούδας, που απομακρύνθηκε και κρύφτηκε μόλις αναισθητοποιήθηκε η μαμά της, χρειάστηκε να επιστρατευτεί ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας με θερμική κάμερα χάρη στην άμεση ανταπόκριση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς.
Η Καλλιστώ, σε συνεργασία μάλιστα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υλοποιεί δύο έργα LIFE (Πίνδος - Γρεβενά και Άρκτος - Καστοριά) στις περιοχές Γρεβενών και Καστοριάς αντίστοιχα, με κύρια δράση, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία της ομάδας άμεσης επέμβασης για την αρκούδα, ώστε να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει ανάλογα περιστατικά.
Πότε μετακινείται ένα άγριο ζώο σε άλλη περιοχή από τους επιστήμονες
Θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι η απομάκρυνση ενός άγριου ζώου από μία περιοχή είναι μία ειδική διαχειριστική παρέμβαση, που γίνεται μόνο κατά περίπτωση με βάση πολύ συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια και ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πανάκεια.
Στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση απομάκρυνσης του ζώου λήφθηκε μετά από λεπτομερή αξιολόγηση και ιεράρχηση όλων των παραμέτρων και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί εξαιτίας της εγκατάστασης του ζώου σε τόσο μικρή απόσταση από τον οικισμό.
Σκοπός της επέμβασης ήταν να εξασφαλισθεί πρωτίστως η ασφάλεια των κατοίκων του οικισμού.
Διαβάστε επίσης:
Σκότωσαν την αρκούδα που φώλιαζε στο Τσοτύλι! (Βίντεο)
«Ξεσπίτωσαν» την αρκούδα από το Τσοτύλι Κοζάνης για να τη γλυτώσουν από τους ανθρώπους… (βίντεο)
Καστοριά: Ο αντιπεριφερειάρχης ζητά τη θανάτωση αρκούδας!
Ζητούν επικαιροποίηση των μέτρων για συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr