Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) και των ιδιοκτητών κυνηγόσκυλων, όπως είναι τα Κούρτσχααρ, Ντράτχααρ, Επανιέλ Μπρετόν, Βίσζλα, Βαϊμαράνερ κ.ά., γιατί – όπως διαβάζουμε στο www.diananews.gr – ο Κ.Ο.Ε. με σχετική εγκύκλιο απαγορεύει επιτέλους τη συμμετοχή των ακρωτηριασμένων ζώων και σε «Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων», όπως ο νόμος 4039/2012 ορίζει!
Οι κυνηγοί βέβαια αντιδρούν και καταλογίζουν πολλά στον Κ.Ο.Ε., αφού επιμένουν, να παραβλέπουν, ότι ο νόμος 4039/2012 απαγορεύει τη συμμετοχή των «κομμένων» δηλαδή των ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, επειδή δεν θεωρούν τους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων, ότι είναι εκθέσεις.
Συμμορφώνεται ο Κ.Ο.Ε.
Από το περασμένο Μάρτιο γράφαμε στο www.zoosos.gr, ότι η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., Δηλέ Χρυσούλα, ετοιμάζει διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει η απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε είδους εκθέσεις για τα ζώα, που έχουν ακρωτηριαστεί.
Με αυτόν τον τρόπο το ΥΠ.Α.Α.Τ. θα επιδιώξει, να κλείσει κάθε «παραθυράκι», που ανοίγουν εκείνοι, οι οποίοι θέλουν, να εκθέτουν ποικιλοτρόπως τα ζώα τους, τα οποία παράνομα έχουν ακρωτηριάσει για λόγους, που επιβάλλει η δική τους αισθητική, αφού η νομοθεσία στην Ελλάδα απαγορεύει τους ακρωτηριασμούς αυτούς εδώ και 20 χρόνια!
Βέβαια αν οι κυνηγοί άνοιγαν ένα οποιοδήποτε ετυμολογικό λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας θα διάβαζαν, ότι η λέξη έκθεση σημαίνει «τοποθέτηση έξω, στο ύπαιθρο ή σε δημόσιο τόπο | παρουσίαση σε κοινή θέα».
Ο νομοθέτης δε θα μπορούσε φυσικά να απαγορεύσει, να εμφανίζονται τα «κομμένα» ζώα σε κοινή θέα, γιατί αυτό θα τα καταδίκαζε σε μια μαρτυρική ζωή! Άλλωστε τα ίδια τα σκυλιά (ράτσας ή μη) δε φταίνε για την ανοησία, που δέρνει τους ιδιοκτήτες τους. Όμως ο νομοθέτης απαγορεύει τη συμμετοχή τους σε έκθεση και ο αγώνας κυνηγετικών ικανοτήτων είναι μιας μορφής έκθεση.
Εμείς οφείλουμε να παρατηρήσουμε, αν και επανειλημμένα έχουμε ασκήσει πολύ σκληρή κριτική στην πρόεδρο του Κ.Ο.Ε., Ιωάννα Γαλανού, ότι επιτέλους συμμορφώνεται, ώστε ο ακρωτηριασμός των ζώων ράτσας, που τονίζουμε και πάλι, ότι συμβαίνει παρανόμως εδώ και 20 χρόνια – και το έχουμε αποδείξει με στοιχεία – κάποτε να σταματήσει!
Θέλουμε βέβαια, να ελπίζουμε, ότι η διευκρινιστική εγκύκλιος από το ΥΠ.Α.Α.Τ. δεν θα καθυστερήσει πολύ να εκδοθεί.
«Μαύρα» «κατάμαυρα» χρήματα
Οι διοργανωτές αγώνων κυνηγετικών ικανοτήτων δυσανασχετούν γι’ αυτή την απαγόρευση, γιατί - όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις εξετάσεις εργασίας – αυτού του είδους οι αγώνες «καίνε» πιο πολύ και τους ιδιοκτήτες των κυνηγόσκυλων και φυσικά τους εκτροφείς και τους εκπαιδευτές τους.
Αυτό συμβαίνει, γιατί η συστηματική εκπαίδευση, ώστε να φτάσει ο σκύλος σε τέτοιο επίπεδο και να συναγωνίζεται επισήμως άλλα κυνηγόσκυλα, κοστίζει πολύ περισσότερο, απ’ ότι η αγορά του, τα εμβόλια του, η διατροφή του, οι κτηνιατρικές εξετάσεις κ.ο.κ..
Δηλαδή οι ιδιώτες πληρώνουν περισσότερα, οι εκτροφείς και οι εκπαιδευτές εισπράττουν περισσότερα και όσοι αναπαράγουν τα ζώα, που είναι οι νικητές των αγώνων, βγάζουν και εκείνοι με τη σειρά τους λεφτά! Τα χρήματα είναι πολλά και από αυτό το εμπόριο και συνήθως είναι όχι απλά «μαύρα» αλλά «κατάμαυρα».
Διαβάστε επίσης:
Ψεύδεται η πρόεδρος του Κ.Ο.Ε. εδώ και 20 χρόνια απαγορεύεται η κοπή αυτιών και ουράς!
Οι φιλόζωοι «πολυτελείας» ήθελαν να διαφημίσουν και τα ζώα που ακρωτηριάζουν
Διεθνής Έκθεση Μορφολογίας Σκύλων: «Φιλοζωία» πολυτελείας
Θα συμμετάσχουν και ακρωτηριασμένα ζώα στους αγώνες;
Όταν δεν έχεις επιχειρήματα σε ενοχλούν οι στειρώσεις…
Παρ’ το για τη φάτσα όχι για τη ράτσα!
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Θάνο ακρωτηριασμένοι είναι εγκεφαλικά!!Σίγουρα τους αφαιρούν κάποιο βασικό τμήμα του εγκεφάλου όταν γεννιούνται .Δυστυχώς και εδώ στην Ηγουμενίτσα κόβουν αυτιά οι κτηνίατροι, εκτός απο έναν .Δεν μπορώ να βρώ την ακριβή νομοθεσία .Αν την γνωρίζει κάποιος ας την αναρτήσει εδώ να την δουν και άλλοι. Αυτή που λέει για τις εγχειρήσεις είναι ασαφής . Ισως κάποια διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου .
Άρθρο 16
Κακοποίηση των ζώων
α. Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισμός, η
κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική
πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.
---
Δεν υπάρχει ασάφεια... Απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός εκτός και αν γίνεται για ιατρικούς λόγους.
Ας ακρωτηριαστούν οι κυνηγοί και να βγαίνουν να επιδεικνύονται σε εκθέσεις.