Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου απευθύνθηκαν σήμερα με επιστολή τους η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων προκειμένου να του γνωστοποιήσουν τον εξοντωτικό διωγμό, που έχουν εξαπολύσει προς αλεπούδες και άλλα «επιβλαβή» ζώα κυνηγοί και άλλες ειδικότητες ανθρώπων (βοσκοί, γουναράδες, απλοί πολίτες). Το κείμενο της επιστολής είναι μια τεκμηριωμένη έρευνα για τα όσα συμβαίνουν εις βάρος και των συγκεκριμένων ειδών σε όλη τη χώρα.
Τα στοιχεία, τα δημοσιεύματα, το φωτογραφικό υλικό είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ασυδοσίας των Ελλήνων, αφού ό,τι εμποδίζει ή προσφέρει (από αρκούδες, αλεπούδες, ελάφια έως λαγούς και αδέσποτα) σε αυτούς προσωπικό κέρδος (πολιτικό, οικονομικό) εξοντώνεται με συνοπτικές διαδικασίες.
Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή για να καταλάβετε ότι τα ζώα δεν είναι ούτε άρπαγες ούτε επιβλαβή. Προσπαθούν άπαντα να επιβιώσουν. Τα στοιχεία που παρατίθενται θα σας πείσουν, ότι ο μοναδικός και ανεξέλεγκτος άρπαγας πάνω στον πλανήτη γη είναι ο άνθρωπος, εμείς!
Πογκρόμ κατά αλεπούδων και άλλων «επιβλαβών» σε όλη τη χώρα
«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
Απευθυνόμαστε σε εσάς με μεγάλη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια για το ανελέητο κυνήγι που υφίσταται για άλλη μια φορά η αλεπού στη χώρα μας κατά τα τελευταία χρόνια. Παλιότερα, όπως ίσως θα γνωρίζετε, η αλεπού ήταν είδος επικηρυγμένο και η δίωξή της γινόταν από τα δασαρχεία.
Πενήντα χιλιάδες αλεπούδες θανατώνονταν κάθε χρόνο και όταν πλέον το είδος άρχισε να απειλείται σοβαρά, σταμάτησε η επικήρυξή της το 1992. Την ίδια χρονιά αφαιρέθηκε και ο άτοπος χαρακτηρισμός της ως «επιβλαβές» από την ορολογία του Υπουργείου Γεωργίας, όχι όμως και από τα μυαλά των συνεχιστών της εξόντωσης.
Διότι μπορεί να σταμάτησαν τα δασαρχεία να την κυνηγούν, συνέχισαν όπως οι υπόλοιποι εχθροί της, μεταξύ των οποίων: κυνηγοί, βοσκοί, γουναράδες και ντόπιοι κάτοικοι.
Οι κυνηγοί την φολιάζουν με υδροκυάνιο, γιατί τρώει και λαγούς, τους οποίους θέλουν, να σκοτώνουν οι ίδιοι, οι βοσκοί τοποθετούν φόλες για όλα τα λεγόμενα «επιβλαβή», για να μην επιτίθενται στα κοπάδια τους, οι γουναράδες την κυνηγούν για την πολύτιμη γούνα της, και οι ντόπιοι κάτοικοι για να μην επιτίθεται στις κότες τους.
Ωστόσο, όπως αναφέρει και σε δημοσίευμά της«Η Καθημερινή»:
Η Ελλάδα έχει απαγορεύσει από το 1993 τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά δεκάδες περιστατικά κάθε χρόνο αποδεικνύουν ότι σε πολλές περιοχές της χώρας είναι η πιο συνηθισμένη πρακτική εξόντωσης επιβλαβών ειδών, εκδίκησης και αντεκδίκησης μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών ή πολιτών κατά αδέσποτων.
Οι βασικότερες αιτίες χρήσης σύμφωνα με τον βιολόγο της «Καλλιστούς» Γ. Ηλιόπουλο είναι η εξόντωση επιβλαβών ειδών (λύκος, αλεπού, αρκούδα κ.λπ.) από τους κτηνοτρόφους, αγροτοκτηνοτρόφους, κυνηγούς (αλεπούδων και λύκων τους οποίους θεωρούν ως αιτία μείωσης του λαγού και άλλων θηραμάτων), αλλά και εκδίκησης για την απώλεια των κυνηγόσκυλών τους από τσομπανόσκυλα και άγρια ζώα.
Παρότι δεν έχει ποτέ υπολογιστεί πόσο ο λύκος και η αλεπού μειώνουν τους πληθυσμούς των λαγών σε περιοχές, πολλοί κυνηγοί τα θεωρούν υπαίτια συμπληρώνει ο ίδιος.
http://www.kathimerini.gr/72857/article/epikairothta/perivallon/xronio-egklhma-me-dhlhthrio
Όσον αφορά τους κυνηγούς, αυτοί υποθέτουμε, βάσει των διαδικτυακών δημοσιευμάτων (βλ. συνημμένο), ότι είναι από τους κυριότερους υπαίτιους της επιχείρησης «σκούπας».
Κυνηγετικές μελέτες αναφέρουν «ότι η αρπακτικότητα της αλεπούς παίζει σημαντικό ρόλο στην πληθυσμιακή δυναμική του λαγού», και ότι «...Είναι προφανές από τις μελέτες ότι μια ΛΟΓΙΚΗ μείωση του πληθυσμού της αλεπούς οδηγεί σε αύξηση του λαγού» (http://www.oplognosia.com/thiramata/ thiramata5.php).
Το ίδιο το περιοδικό «Κυνήγι και Κυνοφιλία» γράφει:
Ευχαριστούμε θερμά όλες τις Ομοσπονδίες που απάντησαν άμεσα στο κοινό ερώτημα που τους θέσαμε: «Στην περιοχή ευθύνης σας, υπάρχει πρόβλημα με άρπαγες (επιβλαβή); Αν ναι, ποια είναι η εκτίμηση των κυνηγετικών συλλόγων μελών σας αλλά και των επιστημονικών συνεργατών για τα είδη που παρουσιάζουν υπερπληθυσμούς ή δημιουργούν προβλήματα στη θηραματοπανίδα;»
και μετά τις απαντήσεις των διαφόρων κυνηγετικών συλλόγων, καταλήγει:
Όπως βλέπουμε το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι είναι ο υπερπληθυσμός των αρπακτικών (?). Στη συνέχεια έρχεται το πρόβλημα της έλλειψης κυνηγετικής παιδείας, ακολουθεί η υποβάθμιση των βιοτόπων, η λαθροθηρία, η μείωση των θηραματικών ειδών και τέλος η επέκταση του δικτύου των απαγορευμένων περιοχών για τη θήρα. Βεβαίως έχουμε και διάφορα άλλα προβλήματα τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος.
http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=1768
Το περιοδικό αναφέρει επίσης:
Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι, οργάνωναν ομάδες καταπολέμησης, σε συνεργασία με τα δασαρχεία, ή χρησιμοποιούσαν δηλητηριασμένα δολώματα, για να ελέγχουν τους πληθυσμούς ορισμένων, όπως η αλεπού και το πετροκούναβο.
http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=3604
Γνωστοποιούμε ότι πέρυσι η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία είχαν απευθύνει τις εξής επιστολές:
1) Στις 15 Μαρτίου 2011, προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. με κοινοποίηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Ειδικό Γραμματέα Σ.Δ.Ο.Ε. και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών, με θέμα «Καταγγελία μας προς το Α.Τ. Θηβών για την Παρασκευή τεράστιων ποσοτήτων δηλητηριασμένων τροφών» (βλ. συνημμένο 1).
2) Στις 20 Μαΐου 2011, προς τον Αστυνομικό Διευθυντή του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ., τον Aρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών, με θέμα «Παρασκευή τεράστιων ποσοτήτων δηλητηριασμένων ζωοτροφών σε όλη σχεδόν την επικράτεια» (βλ. συνημμένο 2).
Οι επιστολές στάλθηκαν κατόπιν ανώνυμων καταγγελιών από κυνηγούς σε μέλη μας. Δυστυχώς, όμως οι καταγγελίες μας δεν ευόδωσαν και ούτε λάβαμε ποτέ κάποια απάντηση από τους παραλήπτες αυτών.
Εκτός από τις άμεσες απειλές από το φυσικό της εχθρό, τον άνθρωπο, η αλεπού έχει να αντιμετωπίσει και τις έμμεσες απειλές, επίσης εξαιτίας του ανθρώπου, που εμπίπτουν στις εξής δύο βασικότερες κατηγορίες:
1. Υποβάθμιση και καταστροφή βιοτόπων: αποξηραμένοι υγρότοποι, εκτεταμένη υλοτομία, εκχερσώσεις, πυρκαγιές, οικιστική επέκταση συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών εγκαταστάσεων, κ.λπ.
2. Φυτοφάρμακα: η τεράστια χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία δηλητηριάζει εκτός από τα πουλιά, τις μέλισσες κ.λπ. και πολλά μικροθηλαστικά, όπως είναι η αλεπού. Οι δε αεροψεκασμοί έχουν σαν αποτέλεσμα το μαζικό τους θάνατο.
Η προσπάθεια ελέγχου των πληθυσμών ορισμένων σαρκοφάγων θηλαστικών, αλλά και πουλιών, των λεγομένων «επιβλαβών», χρειάζεται να απαγορευθεί άρδην. Τούτο διότι στη φύση δεν υπάρχουν «επιβλαβή» και «ωφέλιμα» ζώα.
Τα ζώα δεν εννοούν να βλάψουν ή να ωφελήσουν κανέναν. Θέλουν μόνο να επιβιώσουν. Ο χαρακτηρισμός ζώου ως «επιβλαβές» δίνεται προκειμένου να δαιμονοποιηθεί και να εξαπολυθεί, χωρίς καμία αναστολή και ενδοιασμό, το κυνήγι εναντίον τους. Αντίθετα, ο όρος «επιβλαβής» συνάδει καλύτερα με τον άνθρωπο, διότι χωρίς να του το επιβάλει κανένα ένστικτο επιβίωσης, επιδίδεται σε μια τέτοια επιβλαβή δραστηριότητα.
Ούτε «άρπαγες» μπορεί να χαρακτηρίζονται η αλεπού, το κουνάβι, τα κορακοειδή, ο σκύλος, η γάτα και το ποντίκι, σύμφωνα με τις κυνηγετικές έρευνες (http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=1768).
Διότι πώς μπορούμε να λέμε «άρπαγες» τις αλεπούδες, όταν το είδος μας, μόνο εντός της Ε.Ε., εκτρέφει δύο περίπου δισεκατομμύρια πτηνά και τριακόσια εκατομμύρια θηλαστικά για κτηνοτροφικούς σκοπούς, ενώ χρησιμοποιεί δώδεκα εκατομμύρια ζώα για πειραματικούς (Ανακοίνωση της Ε.Ε. προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Βρυξέλλες, 15.2.2012);
Τα στοιχεία αυτά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε ποιος τελικά είναι ο «άρπαγας» στο ζωικό βασίλειο.
Με τη χρήση δολωμάτων στρυχνίνης, οι υπαίτιοι αποδεκάτισαν το λύκο, την αρκούδα, το τσακάλι, την αλεπού, τα όρνια, τους αετούς, κ.α. σε πολλές περιοχές.
Εκτός αυτού, τα δολώματα σκοτώνουν και τα ζώα που δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των «επιβλαβών», όπως π.χ. η αγριόγατα, στικτοϊκτίδα, ο ασβός, τα τσομπανόσκυλα, τα σκυλιά γενικότερα κ.ά. (http://lyc30th.tripod.com/aplzoa/provlimatapeiles.htm).
Σύμφωνα με το προαναφερόμενο δημοσίευμα της «Κ», πρόκειται για ένα «χρόνιο περιβαλλοντικό έγκλημα με τεράστιες παράπλευρες επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία θεωρούν πλέον οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας τη χρήση παράνομων δολωμάτων, η οποία παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα έξαρση σε όλη την ηπειρωτική χώρα».
Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας:
Η πρόσφατη μαζική θανάτωση αλεπούδων στον νομό Φθιώτιδας, ο αφανισμός των σπάνιων χρυσαετών στα Στενά του Νέστου και ο αποδεκατισμός της μεγαλύτερης αποικίας όρνιων στην ίδια περιοχή είναι τα σοβαρότερα περιστατικά που εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα και τείνουν να ακυρώσουν προσπάθειες δύο δεκαετιών για την προστασία απειλούμενων ειδών από οργανώσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα και φορείς της πολιτείας.
«Αυτή η οπισθοδρόμηση για τη φύση», όπως επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο βιολόγος του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» Λ. Γεωργιάδης, «σημαίνει και οπισθοδρόμηση για την οικοτουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής που μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στην έλλειψη απασχόλησης που προκαλεί η οικονομική κρίση στη χώρα».
(http://www.kathimerini.gr/72857/article/epikairothta/perivallon/xronio-egklhma-me-dhlhthrio).
Ολοκληρώνοντας την εικόνα του κυνηγητού της αλεπούς, δεν μπορούμε να μην βάλουμε και το λεγόμενο «κερασάκι στην τούρτα» που δεν είναι άλλο από το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η πολιτεία, για άλλη μια φορά, επικηρύσσει το εν λόγω είδος, εκδίδοντας Κ.Υ.Α. για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης κρουσμάτων λύσσας στους νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλωρίνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης.
Αφορμή αποτέλεσε ένα και μόνο περιστατικό κρούσματος λύσσας κάπου στα σύνορα. Μέσα στην Κ.Υ.Α. αναφέρεται ότι σε πρώτη φάση ετοιμάζονται να εξοντώσουν περίπου 720 ζώα της άγριας, αλλά και της ήμερης πανίδας, με την υποψία μόνο της ασθένειας!
Διερωτόμαστε γιατί δεν εξοντώσαμε και όλους τους ομοφυλόφιλους της χώρας για να τελειώνουμε με το AIDS μια και καλή, ή ακόμα ολόκληρες ομάδες ανθρώπων, δυνάμει φορείς κάποιας επικίνδυνης μεταδοτικής ασθένειας, με την υποψία ότι μπορεί να ξεσπάσει κάποια πανδημία;
Γιατί δεν ακολουθούμε, δηλαδή, την ίδια πρακτική και στους ανθρώπους παρά μόνο στα δύστυχα τα ζώα (αλεπούδες, πρόβατα, αγελάδες, κοτόπουλα, κ.λπ); Γεγονός λοιπόν είναι ότι παρόλο που διαθέτουμε όλα τα μέσα για την πρόληψη μέσω του εμβολιασμού, το ΥΠ.Α.Α.Τ. προτιμάει να προωθήσει με την Κ.Υ.Α. την εξόντωση των αλεπούδων.
Θορυβημένοι από την εν λόγω Κ.Υ.Α. που έπεσε στα χέρια μας, επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Α.Α.Τ., όπου μας διαβεβαίωσαν, ότι εξέδωσαν νέα Κ.Υ.Α. δια της οποίας οι αρμόδιοι καλούνται να μαζέψουν απλώς δείγμα από 1.000(!) κουφάρια αλεπούδων!
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Τοξικές βόμβες για το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τα ζώα
Το υδροκυάνιο, χρησιμοποιείται σε μεταλλουργικές διεργασίες, αλλά και λόγω της δραστικότητάς του σαν χημικό όπλο πολέμου. Είναι 35 φορές πιο τοξικό από το μονοξείδιο του άνθρακα.
Στο ανθρώπινο σώμα εισέρχεται με την επαφή ή την εισπνοή. Η δε επίδρασή του στο περιβάλλον είναι επίσης καταστροφική καθώς το υδροκυάνιο δεν καταστρέφεται ποτέ παρά μόνο με καύση στους 900+ βαθμούς Κελσίου.
Οι κάψουλες που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι στιγμής στη χώρα μας, είχαν εξωτερικό «λιπαρό» περίβλημα, το οποίο είναι ευπαθές τόσο στη ζέστη, όσο και στη βροχή.
Το αποτέλεσμα είναι, αν αυτές μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένες, η αλλοίωση του περιβλήματος τους και η απελευθέρωση του υδροκυανίου στο χώμα όπου ακολουθεί το γνωστό κύκλο της φύσης (από το χώμα στα υπόγεια νερά και από εκεί στο φαγητό μας και στο νερό μας).
Η τακτική εξόντωση ζώων με αυτές τις μεθόδους θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που θα έρθουν σε άμεση επαφή με τις κάψουλες, αγνοώντας περί τίνος πρόκειται, εκείνους που θα ασχοληθούν με την περισυλλογή των πτωμάτων, αλλά και όλους εμάς μέσω του κύκλου του διαφυγόντος υδροκυανίου στη φύση.
Παρόλη τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι αρμόδιες αρχές κωφεύουν, τόσο ως προς την πρόληψη και την καταστολή της χρήσης της φόλας, όσο και ως προς την πρόληψη της λαθραίας εισαγωγής δηλητηρίων στην χώρα μας, που ο καθένας μπορεί να παραγγείλει από το διαδίκτυο (http://happydogsworld.com/forum /viewtopic.php? f=21&t=5138#.T7S_NkV1Bst).
Κύριε Εισαγγελέα,
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να απαγορευθεί δια νόμου το κυνήγι της αλεπούς. Για μας, ο ισχυρότερος λόγος είναι ο ηθικός στον οποίο περιλαμβάνεται και η έννοια του δικαίου: όλες οι μορφές ζωής στον πλανήτη έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ευζωία, με τον άνθρωπο.
Επειδή όμως αντιλαμβανόμαστε ότι θα περάσουν, δυστυχώς, πολλά χρόνια ακόμη μέχρι να ασπαστεί η πλειοψηφία της ανθρωπότητας αυτή την αντίληψη, επισημαίνουμε κι έναν ακόμα λόγο, τον περιβαλλοντικό, που συμπίπτει να είναι ταυτόχρονα και ωφελιμιστικός για τον άνθρωπο. Η αλεπού τρέφεται κυρίως με ποντίκια, πουλιά, μικρές σαύρες, βατράχους και σαλιγκάρια.
Κάθε αλεπού καταναλώνει κάθε χρόνο από 6.000 ως 10.000 αρουραίους, ποντικούς και τυφλοπόντικες, βοηθώντας στον έλεγχο των πληθυσμών των τρωκτικών ( http://epal-samou.sam.sch.gr/ perivallontiki/ alepou.htm).
Ο κ. Τ. Λεγάκης, καθηγητής Ζωολογίας, αναφέρει: «Χρειαζόμαστε τις αλεπούδες για να τρώνε τα τρωκτικά, που πολλαπλασιάζονται με φρενήρεις ρυθμούς» (http://www.tsantirinews.gr/?p=14552).
Μετά από όλα τα ανωτέρω, παρακαλούμε να δώσετε εντολή στους κατά τόπους εισαγγελείς για τη διεξαγωγή διεξοδικής έρευνας και τη συγκέντρωση επαρκών στοιχείων που θα οδηγήσουν αυτεπάγγελτα την αναφερόμενη υπόθεση στη Δικαιοσύνη.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Μάριζα Χριστοδούλου
email: [email protected]
Με εκτίμηση,
Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων
H Πρόεδρος Η Αντιπρόεδρος Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη Μάριζα Χριστοδούλου Μαρία Χουστουλάκη».
Συνημμένα:
1. Η από 15 Μαρτίου 2011 επιστολή προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. με κοινοποίηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Ειδικό Γραμματέα Σ.Δ.Ο.Ε. και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών, με θέμα «Καταγγελία μας προς το Α.Τ. Θηβών για την Παρασκευή τεράστιων ποσοτήτων δηλητηριασμένων τροφών» (βλ. συνημμένο 1).
2. Η από 20 Μαίου 2011 επιστολή προς τον Αστυνομικό Διευθυντή του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ., τον Aρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών, με θέμα «Παρασκευή τεράστιων ποσοτήτων δηλητηριασμένων ζωοτροφών σε όλη σχεδόν την επικράτεια» (βλ. συνημμένο 2).
3. Έξι (6) φωτογραφίες που απεικονίζουν κουφάρια αλεπούδων και δηλητηριασμένα δολώματα
4. Φύλλο με διασυνδέσεις διαδικτυακών δημοσιευμάτων
Κοινοποίηση:
1) Υπουργό ΠΕΚΑ, Υπουργό ΑΑΤ
2) Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος
3) Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος
4) Βουλή των Ελλήνων, Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος
5) ΥΠΕΚΑ, Ειδικός Γραμματέας Δασών
6) ΥΠΕΚΑ, Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος
7) YΠEKA, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
8) ΥΠΕΚΑ, Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας
9) ΥΠΑΑΤ, Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής
10) ΥΠΑΑΤ, Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος
11) ΥΠΑΑΤ, Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής - Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων
12) Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης
13) IUCN Species Survival Commission
ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ
Κασσάνδρα Χαλκιδικής: Πλακώθηκαν στο ξύλο για τις φόλες – 12.4.2012
http://www.zoosos.gr/article/1523/kassandra-halkidikes-plakothekan-sto-xulo-gia-tis-pholes
Καλαμπάκα: Νεκρά από φόλες σε μια μέρα 10 τσοπανόσκυλα, 4 αλεπούδες, 1 κουνάβι – 6.4.2012
http://www.zoosos.gr/article/1467/kalabaka-nekra-apo-pholes-se-mia-mera-10-tsopanoskula-4-alepoudes-1-kounavi
Καστοριά: Εντόπισαν 56 κάψουλες φόλας, 3 αλεπούδες και έναν σκύλο νεκρό – 28.3.2012
http://www.zoosos.gr/article/1396/kastoria-edopisan-56-kapsoules-pholas-3-alepoudes-kai-enan-skulo-nekro
Εύβοια: Νεκρές αλεπούδες από φόλες – 19.3.2012
http://mediacopy.blogspot.com/2012/03/blog-post_1455.html
Τοξικό εντομοκτόνο σκότωσε τα πτωματοφάγα πουλιά στα στενά του Νέστου – 19.3.2012
http://www.zoosos.gr/article/1326/toxiko-edomoktono-skotose-ta-ptomatophaga-poulia-sta-stena-tou-nestou
Φθιώτιδα – Νέστος: Χρόνιο έγκλημα με δηλητήριο: Ανεξέλεγκτη χρήση παράνομων δολωμάτων, δεκάδες περιστατικά εξόντωσης ζώων ετησίως – 16.3.2012
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_1_06/03/2012_431352
Χίος: Καταγγελία για φόλες με υδροκυάνιο – 14.3.2012
http://www.ert.gr/aigaio/11487-Chios-Kataggelia-gia-foles-me-ydrokyanio
Δηλητηριασμένα ζώα εντοπίστηκαν στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών – 10.3.2012
http://www.skai.gr/news/greece/article/197111/dilitiriasmena-zoa-edopistikan-ston-ethniko-drumo-prespon/
Εξοντώνουν με φόλες σπάνια πουλιά και αλεπούδες! στο Δέλτα Βιστωνίδας- Ισμαρίδας – 23.2.2012
http://www.axortagos.gr/poulia-spania-foles-apotelesma.html
Φθιώτιδα: Ακόμη 7 αλεπούδες νεκρές από δηλητηριασμένα δολώματα – 21.2.2012
http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=45415%3A-7-&catid=38%3A2010-04-22-20-27-04&Itemid=3
Επτά αλεπούδες νεκρές από φόλες στη Δομοκό – 17.1.2012
http://www.bionews.gr/2012/01/17/%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%86%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%82/
Αλεπούδες δηλητηριάστηκαν με φόλες στο Περιβόλι Φθιώτιδας – 17.1.2012
http://neakeratsiniou.blogspot.com/2012/01/blog-post_996.html
Βροχή οι φόλες από κυνηγούς στον Χολομώντα ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ! Καθίκια!! Το δασαρχείο της Χαλκιδικής τι κάνει;;…- 5.1.2012
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2012/01/blog-post_8884.html
H Ευρωπαϊκή ομάδα σκύλων ανιχνεύει φόλες σε ορεινές περιοχές των Τρικάλων με τον Αρκτούρο – 10.4.2011
http://florinapost.blogspot.com/2011/10/blog-post_2650.html?spref=fb
Κορινθία: Απίστευτο!!! Οι κυνηγοί πετούν φόλες στις αλεπούδες επειδή τους …χαλάνε το κυνήγι! -6.4.2011
http://korinthostv.blogspot.com/2011/04/blog-post_06.html
Κορινθία: Δηλητηριάζουν αλεπούδες για να μην τρώνε… λαγούς! – 4.4.2011
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=115061
Χαλκιδική: Βροχή οι φόλες από κυνηγούς στον Χολομώντα – 28.1.2011
http://www.adespoto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4049:xalkidiki-broxi-oi-foles-ston-xolomonta&catid=35:generalnews&Itemid=67
Διαβάστε επίσης:
Θα δικαστεί ο κυνηγός που δολοφόνησε την αλεπού μπροστά στο παιδάκι στην Καστέλλα Μονεμβασιάς;
Τι λένε οι κυνηγοί μεταξύ τους και δημόσια για τις αλεπούδες;
Φθιώτιδα: Δηλητηρίασαν 7 αλεπούδες, άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ζώων που πέθαναν
Εξόντωσαν άλλες εφτά αλεπούδες στη Φθιώτιδα
Καστοριά: Εντόπισαν 56 κάψουλες φόλας, 3 αλεπούδες και έναν σκύλο νεκρό
Αλεξανδρούπολη: Διαμαρτύρονται για την εξόντωση των ζώων με φόλες
Μήπως έχετε ακούσει κάτι για τη Λύσσα???
Mηπως εχεις ακουσει τιποτα για τη νοητικη καθυστερηση??? κανε ενα κοπο και κοιτα στον καθρεφτη.......
Κοινέ Θνητέ, πρώτα κάνε τον κόπο να διαβάζεις προσεκτικά και στη συνέχεια να κάνεις παρατηρήσεις. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα ανέβηκε τον Ιούλιο του 2012 πριν εμφανιστεί κρούσμα λύσσας σε αλεπού στην Ελλάδα.
Σχετικά δημοσιεύματα για την λύσσα θα βρεις εδώ:
Υπαρκτό πρόβλημα η λύσσα και είμαστε ουσιαστικά απροετοίμαστοι!
Αλεπού με λύσσα εντοπίστηκε στην Κοζάνη μετά από 25 χρόνια
Λύσσα: Σκοτώνει η ασθένεια αλλά κυρίως η άγνοια!
Είπαν στον υπουργό για την έλλειψη χρηματοδότησης των δήμων σχετικά με τ’ αδέσποτα
Πιέζουν το ΥΠ.Α.Α.Τ. για τη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. σχετικά με τ’ αδέσποτα
Ενημέρωσαν τον αντιπρόεδρο της Βουλής για την έλλειψη πόρων για τ’ αδέσποτα
Κραυγή απόγνωσης από τον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. για τα αδέσποτα
Η εξόντωση των ζώων - με κάθε αφορμή - δεν είναι λύση, είναι μόνο έγκλημα!
Δικαιολογίες πειστικές ή μη εύκολα βρίσκονται!
Για το http://www.zoosos.gr
Ελένη Ηλιοπούλου
Αιτίες αλλά και αποφάσεις για πρόληψη από λύσσα υπήρχαν πριν τον Ιούλιο 2012
Παρά την καθυστέρηση (λυπάμαι αλλά τώρα είδα την ανάρτησή σας), θέλω να σας ενημερώσω (γιατί πιθανόν δεν το γνωρίζετε) ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες από το τέλος του 2011 είχαν ήδη ενημερωθεί να εκδώσουν οδηγίες παθητικής επιτήρησης για τη λύσσα, ειδικά στις κόκκινες αλεπούδες επειδή κρούσματα λύσσας είχαν εντοπιστεί κοντά στα σύνορά μας.
Μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί κάποιο εργαστηριακό δείγμα αλεπούς πριν την έκδοση της ΚΥΑ, όμως αν υπήρξε ή όχι, ή αν ήταν αναμενόμενο να μας συμβεί,λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη γείτονα χώρα ή στην Ελλάδα, το γνωρίζουν καλύτερα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες που παρακολουθούν και τις διεθνείς βάσεις δεδομένων αναφοράς. Πάντως η Ε.Ε. είχε ήδη εγκρίνει πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας τον Μάρτιο 2012. Κάτι πρέπει να μας λέει αυτό. Τώρα, επιβεβαιωμένα κρούσματα λύσσας έχουν εντοπιστεί έξω από τη Θεσσαλονίκη. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι αμελητέα.
Αρ. Φύλλου 1273
11 Απριλίου 2012
20083
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθ. 1604/45066
Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ − ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Το Β.Δ. 36/24.4.1936, (Α΄174) άρθρα 56, 57 και 60.
2. Το Ν.Δ. 86/1969 (ΦΕΚ Α΄7) «Δασικός Κώδικας»
3. Το Π.Δ. 133/92 (ΦΕΚ Α΄ 66), άρθρο 3, «Η επιβολή
υγειονομικών και λοιπών μέτρων για τη προστασία και
εξυγίανση της κτηνοτροφίας από λοιμώδη και παρασι−
τικά νοσήματα των ζώων».
4. Το Π.Δ. 400/83 (ΦΕΚ Α΄ 151) «εφαρμογή μέτρων κα−
ταπολέμησης εχινοκοκκίασης − υδατίδωσης, λύσσας και
λοιπών ζωοανθρωπονόσων», καταργήθηκε, αλλά εξακο−
λουθεί να ισχύει το άρθρο 9 παράγραφος 5.
5. Το Π.Δ. 41/2006 (ΦΕΚ Α΄ 44) «Παρακολούθηση των
ζωονόσων και των ζωονοσογόνων παραγόντων σε συμ−
μόρφωση προς την Οδηγία 2003/99/ΕΚ του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».
6. Το Ν. 3170/2003 (ΦΕΚ Α΄ 191) «Ζώα συντροφιάς, αδέ−
σποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις».
7. Το Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α΄ 15) «Για τα δεσποζόμενα
και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία
των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση
με κερδοσκοπικό σκοπό».
8. Το Ν. 1335/1983 (ΦΕΚ Α΄ 32) «Κύρωση Διεθνούς Σύμ−
βασης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσι−
κού περιβάλλοντος της Ευρώπης», άρθρο 9
9. Την Οδηγία Συμβουλίου 64/432/ΕΕC, άρθρο 8 η οποία
εναρμονίστηκε στο Εθνικό Δίκαιο με το Π.Δ. 308/2000.
(ΦΕΚ Α΄ 252)/16.11.2000.
10. Το Κανονισμό 998/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβου−
λίου και του Συμβουλίου περί «υγειονομικών όρων που
εφαρμόζονται στις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινή−
σεις ζώων συντροφιάς», όπως ισχύει.
11. Την αριθμ. 2011/807/Ε.Ε της 30ης Νοεμβρίου 2011
απόφαση της Ε Επιτροπής, που αφορά την «έγκριση
των ετήσιων και των πολυετών προγραμμάτων για την
εκρίζωση, τον έλεγχο και την επιτήρηση ορισμένων ζω−
ικών ασθενειών και ζωονόσων τα οποία υπέβαλαν τα
κράτη μέλη για το έτος 2012 και τα επόμενα έτη, καθώς
και της χρηματοδοτικής συμμετοχής της Ένωσης στα
προγράμματα αυτά» (Ε.L αρ. 322 της 6.12.2011 σελ. 11.
12. Την αριθμ. 2012/141/Ε.Ε της 6ης Μαρτίου 2012
απόφαση της Ε Επιτροπής «Εκτελεστική απόφαση της
Επιτροπής της 6ης Μαρτίου 2012 για τη χρηματοδότηση
των επειγουσών μέτρων επιτήρησης όσον αφορά τη
λύσσα στη Βόρεια Ελλάδα».
13. Την αριθμ. 131/20388 (ΦΕΚ Β΄393) απόφαση του
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ανά−
θεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανά−
πτυξης και Τροφίμων Iωάννη Δριβελέγκα».....
Πιστεύω ότι τα μέτρα προστασίας/επιτήρησης για αποφυγή εξάπλωσης της λύσσας επιβάλλονται. Η αλεπού, σήμερα, δεν κρίνεται μόνο για τις ζημιές που ενδέχεται να προκαλεί σε άλλα άγρια ζώα. Σήμερα θεωρείται επικίνδυνη για τον άνθρωπο, αφού αποδεικνύεται ως βασικότερος μεταφορέας λύσσας στα άγρια, σε κάποια οικόσιτα ή κτηνοτροφικά καθώς και στα αδέσποτα ζώα.
http://www2.keelpno.gr/blog/?p=3988
Jun 18th, 2013
"Η Λύσσα στην άγρια πανίδα (Κόκκινη Αλεπού): Επιδημιολογία, Συμπτώματα, Διάγνωση και Πρόληψη"
Κατά την ταπεινή μου άποψη οι εισαγγελείς στους οποίους απευθύνονται οι ζωόφιλοι, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, οικονομία κλπ, θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τα επιστημονικά στοιχεία καθώς και τις αποφάσεις της διοίκησης πριν προβούν σε ερμηνείες που, αν στην πορεία παρερμηνευτούν από τα ΜΜΕ, υπάρχει κίνδυνος να γιγαντώσουν το πρόβλημα που ήδη έχουμε.
Να σημειωθεί ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα (συνολικά) από τη μέχρι σήμερα ήπιας μορφής δειγματοληψία που διενεργείται είναι γύρω στα 24.
Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη φιλοξενία της γνώμης μου.
Το κυνήγι για την εξάλειψη του είδους "κυνηγός ο άρπαγας", ανθρωποειδές, επιβλαβές για τον πλανήτη, πότε θα νομιμοποιηθεί;