Άμεση επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αρκούδα ζητάει και εγγράφως ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από την Πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά προσέγγισης κατοικιών και οικισμών από αρκούδες. Συγκεκριμένα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ απέστειλε επιστολή προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Aλλαγής.
Τα νέα δεδομένα είναι τα εξής:
μεγάλη συχνότητα των προσεγγίσεων του είδους σε κατοικημένες, ορεινές και πεδινές περιοχές.
επέκταση της εξάπλωσης του είδους και η επανεμφάνισή του σε περιοχές με απουσία μεγαλύτερη των 80 ετών, καθώς και τις μεγάλες διαφορές στην πληθυσμιακή εκτίμηση του πληθυσμού στην Ελλάδα.
γεγονός είναι ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι βασικές αιτίες θνησιμότητας όπως η λαθροθηρία και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
εμφάνιση νέων απειλών, όπως η θνησιμότητα που σχετίζεται με τα τροχαία ατυχήματα στους δρόμους και ο αυξημένος κατακερματισμός του βιοτόπου του είδους.
Και εξαιτίας όλων αυτών επιβάλλεται η άμεση αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αρκούδα στην Ελλάδα, έτσι ώστε, να διαμορφωθεί νέο πλαίσιο δράσεων και ενεργειών με σαφείς στόχους και ανάληψη ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς της Ελληνικής Πολιτείας καθώς και την αντιμετώπιση κρίσεων σε σχέση με το μεγάλο θηλαστικό.
Προτεραιότητα του Σχεδίου Δράσης θα πρέπει να είναι η δημιουργία συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων από την προσέγγιση των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές από εθνική επιτροπή συντονισμού με την εμπλοκή και των αρμόδιων υπουργείων και σύμφωνα με ένα Πρωτόκολλο κοινά συμφωνημένο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όλες τις κοινωνικές ομάδες αναφοράς, έτσι όπως απαιτούν οι πρακτικές σε διεθνές επίπεδο.
Τέλος, για το περιστατικό της αρκούδας στο Δισπηλιό Καστοριάς, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από την αρχή συνέστησε τη συστηματική αλλά κατά το δυνατόν μη επεμβατική απομάκρυνση της αρκούδας.
Επιμένουμε στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων (όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, οι ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι, η συχνή αποκομιδή των απορριμμάτων και η δημιουργία ζώνης κενής από βλάστηση στις περιοχές εμφάνισης αρκούδας) για την αντιμετώπιση των ζημιών, που προκαλούν τα μεγάλα άγρια θηλαστικά στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Οι αρκούδες είναι άγρια και απρόβλεπτα ζώα, οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται η ανθρώπινη προσέγγιση και να επιδιώκεται η εξ αποστάσεως απώθησή τους. Ως ύστατο μέτρο σε περιπτώσεις προβληματικών ζώων, τα διεθνή πρωτόκολλα προτείνουν την απώθησή τους με τεχνικά μέσα από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους.
Τα επιτυχημένα παραδείγματα αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών κατά τα προηγούμενα έτη, όπως αυτό στην Κλεισούρα και στο Νεστόριο Καστοριάς, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα, συστήνουν ανάλογη αντιμετώπιση.
Συστήνουμε ψυχραιμία και σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα ήρεμη απομάκρυνση και δημιουργία θορύβου. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ δραστηριοποιείται πανελλαδικά για τη μείωση αρνητικών αλληλεπιδράσεων ανθρώπου και αρκούδας με στόχο την αρμονική τους συνύπαρξη.
Διαβάστε επίσης:
Και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά της θανάτωσης της αρκούδας στην Καστοριά
Καστοριά: Απειλούσε να αυτοκτονήσει για το πρόβατο ή επειδή φοβήθηκε την αρκούδα;
Καστοριά: Ο αντιπεριφερειάρχης ζητά τη θανάτωση αρκούδας!
Καστοριά: Επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδας από τον Προφήτη Ηλία
Μεταφέρθηκε στο Βίτσι η αρκούδα απ’ την Καστοριά
Γρεβενά: Βρέθηκε μωρό αρκουδάκι στην Κρανιά χωρίς τη μητέρα του
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr