Στηρίξτε μας

Ο άρρωστος σκύλος που περιφερόταν στην Εκάλη δυστυχώς δεν τα κατάφερε!

2 Σεπτεμβρίου 2012 18:05 | Επικαιρότητα
Ο άρρωστος σκύλος που περιφερόταν στην Εκάλη δυστυχώς δεν τα κατάφερε!

Μετά από δύο μέρες θεραπείας η μόλις 10 μηνών αδέσποτη σκυλίτσα, που εντοπίστηκε να πάσχει σε προχωρημένο στάδιο από σαρκοκοπτική ψώρα, τελικά πέθανε σήμερα. Δυστυχώς ο φιλοζωικός σύλλογος της Εριέτας Κούρκουλου «Save a Greek Stray», που ανέλαβε να σώσει το ζώο, έκανε ό,τι μπορούσε αλλά ήταν πια πολύ αργά γι’ αυτό το πλάσμα.

 

Η Isabella Hillmayr μας ενημέρωσε, ότι η Destiny - στην οποία είχαμε αναφερθεί πριν από μερικές ώρες - δεν άντεξε η αρρώστια την νίκησε. Το ζώο κατέληξε από το σηπτικό σοκ, την μόλυνση δηλαδή αλλά και γιατί έπασχε από πυομήτρα.

Τι είναι η δεμοδήκωση

Η δεμοδήκωση σύμφωνα με το www.iatronet.gr προκαλείται από το παράσιτο Demodex Canis το οποίο βρίσκεται στο δέρμα υγειών σκύλων (θυλάκια τριχών και σμηγματογόνους αδένες). Τα σκυλιά μολύνονται από τη μητέρα τους τις πρώτες ημέρες (3-4) της ζωής τους, με άμεση επαφή.

Παθογένεια

Σύμφωνα με μελέτες, το Demodex canis μπορεί να βρεθεί στο δέρμα κάθε σκύλου αλλά για να εκδηλωθεί η ασθένεια θα πρέπει να υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες όπως κακές συνθήκες υγιεινής, διατροφής, συχνά μπάνια, άλλες συνυπάρχουσες ασθένειες (διαβήτης,καρκινογενέσεις κ.α.).

Σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομική προδιάθεση. Η δεμοδήκωση δεν μεταδίδεται σε άλλους σκύλους ή στον άνθρωπο.

Συμπτωματολογία

Οι αλλοιώσεις εντοπίζονται στο δέρμα και περιλαμβάνουν ερύθημα, αλλωπεκία, υπερχρωμία, εφελκίδες, εξοίδηση (πρήξιμο) δέρματος, φλύκταινες, έλκη, λειχηνοποίηση, συρίγγια.

Διακρίνονται 3 μορφές δεμοδήκωσης:

Εντοπισμένη μορφή - νοσούν κυρίως νεαρά σκυλιά (3-6 μηνών). Εμφανίζεται με τις παραπάνω αλλοιώσεις στα μπροστινά πόδια και στο κεφάλι. Υπάρχει ήπιος ή καθόλου κνησμός. Σπάνια εξελίσσεται στη γενικευμένη μορφή.

Γενικευμένη μορφή - νοσούν νεαρά και ενήλικα σκυλιά. Κάποιες ράτσες σκύλων έχουν προδιάθεση για την μορφή αυτή, όπως τα Boxer, Chow chow, Doberman, Μολοσσοί κ.ά.

Υπάρχουν οι γνωστές αλλοιώσεις της δεμοδήκωσης αλλά σε πιο βαριά μορφή - αλωπεκία, εξοίδηση, φλύκταινες, συρίγγια κ.ά. καθώς και έντονος κνησμός που συνήθως οφείλεται στην πυώδη δερματίτιδα.

Ακόμη είναι δυνατόν να εμφανιστεί πυρετός, λεμφαδενοπάθεια, εξωτερική ωτίτιδα, αδυναμία, ανορεξία, σηψαιμία με θανατηφόρο κατάληξη.

Δεμοδηκτική Ποδοδερματίτιδα. Οι αλλοιώσεις βρίσκονται κυρίως στα κάτω μέρη των ποδιών. Ενίοτε πρόκειται για αλλοιώσεις που παραμένουν μετά από θεραπεία της γενικευμένης μορφής.

Διάγνωση

Γίνεται από τον κτηνίατρο μετά από μικροσκοπική εξέταση ξεσμάτων από τις δερματικές αλλοιώσεις. Σπάνια θα χρειαστεί βιοψία δέρματος.

Πρόγνωση

Είναι καλή στην εντοπισμένη μορφή και σε νεαρά ζώα. Στην γενικευμένη μορφή κυρίως των ενηλίκων σκύλων, η πρόγνωση είναι επιφυλακτική, διότι πολλές φορές η δεμοδήκωση συνοδεύεται από άλλες σοβαρές ασθένειες οι οποίες επηρεάζουν την υγεία του ζώου.

Θεραπεία

Στην εντοπισμένη μορφή συνήθως υπάρχει αυτοΐαση χωρίς καμία θεραπευτική αγωγή. Στη γενικευμένη μορφή η θεραπεία είναι δύσκολη και απαιτεί καλή συνεργασία μεταξύ ιδιοκτήτη και κτηνιάτρου. Η διάρκεια της θεραπείας είναι μεγάλη (συχνά για 3- 6 μήνες). Περιλαμβάνει παρασιτοκτόνα φάρμακα (αμιτράζη, ιβερμεκτίνη, μιμπλεμυκίνη) για εξωτερική και συστηματική χορήγηση. Συχνά προηγείται θεραπεία με αντιβιοτικά και αντισηπτικά λουτρά, για την πυώδη δερματίτιδα.

Πρόληψη

Συστήνεται στείρωση σε θηλυκά σκυλιά που γέννησαν άρρωστα κουτάβια καθώς και αποκλεισμός από την αναπαραγωγή των ζώων που στη ζωή τους νόσησαν από δεμοδήκωση.

Διαβάστε επίσης:

Ένας σκύλος τόσο άρρωστος περιφερόταν σαν ζωντανή μούμια στην Εκάλη!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. Anna Gerolymbou

    @ eleni
    Δεν ξέρω ποια Ελένη είστε αλλά η παραπομπή σας στο περιστατικό της Μ.Θεοφανοπούλου είναι τουλάχιστον- και πολύ ευγενικά - ΑΤΥΧΕΣ. Η συζήτηση, όσον αφορά εμένα, σταματά εδώ. Απλά λυπάμαι....γενικώς.

    1. eleni

      Σύμφωνα με την πληροφόρηση, που είχαμε, το ζώο κατέληξε από το σηπτικό σοκ, την μόλυνση δηλαδή αλλά και γιατί έπασχε από πυομήτρα. Και αυτά τα στοιχεία τα προσθέσαμε στο κείμενο.

      Το δημοσίευμα σας το έστειλα για να δείτε τι έχει γραφτεί στο iatronet για τη συγκεκριμένη ασθένεια, καθώς εγώ δεν είμαι και δεν το παίζω κτηνίατρος. Το ποιος ανέλαβε εκείνο το περιστατικό δεν έχει καμιά σημασία.

      Το αν λυπάστε γενικώς είναι άλλο θέμα, το αν ενοχλείστε γενικώς επίσης είναι άλλο θέμα!

      Για το http://www.zoosos.gr

      Ελένη Ηλιοπούλου

  2. Anna Gerolymbou

    Tα ζώα δε πεθαίνουν απο ψώρα. Από τη στιγμή που έγιναν εξετάσεις και δεν είχε ούτε καλαζάρ ούτε ερλίχεια δε μπορεί να πέθανε έτσι ξαφνικά. Μήπως τη κοίμησαν ... έτσι ξαφνικά ;;;;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.