Τέσσερα σκυλιά δηλητηριασμένα από φόλες στους Μολάους Λακωνίας
Τη δηλητηρίαση και τη δολοφονία αδέσποτων σκυλιών στους Μολάους Λακωνίας έκανε γνωστή ο Φιλοζωικός Σύλλογος Μονεμβασιάς στις 3 Νοεμβρίου. Για το έγκλημα ο φιλοζωικός…
Την περασμένη Παρασκευή οι άνθρωποι του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Κρήτης κλήθηκαν να σώσουν μια ακόμα γερακίνα, η οποία είχε καταναλώσει τροφή δηλητηριασμένη. Τελικά όπως εξηγεί η Γεωργία Στεφανακη, πρόεδρος της «Ζωόφιλης Δράσης», το αρπακτικό πουλί, που τρέφεται κυρίως με ποντίκια και φίδια, δεν τα κατάφερε.
Αν και ο αγρότης - που το βρήκε αδύναμο και πεσμένο στο έδαφος στα Βασιλικά Ανώγεια Ηρακλείου - απευθύνθηκε στο Δασονομείο Μοιρών και εκείνοι μερίμνησαν για την μεταφορά του στο Κέντρο Πρώτων Βοηθειών του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην κλινική του Γιώργου Παρασύρη τα ισχυρά τοξικά δηλητήρια είχαν κάνει ήδη μεγάλη ζημιά.
Τα ενδοπαράσιτα είχαν αποδυναμώσει και εξαντλήσει πλήρως το αρπακτικό το οποίο δυστυχώς δεν τα κατάφερε παρ’ όλη τη προσπάθεια… Έτσι προστέθηκε στη μακρά λίστα των θυμάτων δευτερογενούς δηλητηρίασης.
Την ίδια στιγμή που ξεψυχούσε, όπως μας είπε η κα Στεφανάκη, παρέλαβαν και ένα ακόμα ολόιδιο γεράκι με τα ίδια ακριβώς συμπτώματα από την ίδια περιοχή!
Οι μηδαμινές πιθανότητες επιβίωσης υπάρχουν, όπως έχουμε πει πολλές φορές, μόνο εάν και εφόσον προσφερθεί βοήθεια το συντομότερο δυνατόν.
Πεθαίνουν τα πουλιά που τρώνε δηλητηριασμένα τρωκτικά
Η κα Στεφανάκη μας εξηγεί, ότι ένα πολύ σημαντικό θέμα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι όσοι φροντίζουν ζώα και πουλιά της άγριας πανίδας, είναι οι επιπτώσεις από τα ποντικοφάρμακα.
Συγκεκριμένα τονίζει: «Τα περισσότερα σύγχρονα δηλητήρια προκαλούν εσωτερική αιμορραγία στο ζώο και έτσι το τρωκτικό, το πουλί, το θηλαστικό πεθαίνει. Παρ’ όλο, που η μέθοδος αυτή είναι αρκετά αποτελεσματική, για τη βραχυπρόθεσμη και τοπική εξόντωση τρωκτικών, προκαλεί μείωση στους πληθυσμούς των φυσικών θηρευτών τους (π.χ. αρπακτικά), ενώ παράλληλα μπορεί, να θέσει σε κίνδυνο και την ανθρώπινη υγεία.
Ο κίνδυνος αυτός είναι πιθανός γιατί με τη χρήση τους ελευθερώνονται τοξικές ουσίες στο περιβάλλον. Πολλές διαφημίσεις των σύγχρονων ποντικοκτόνων αναδεικνύουν το γεγονός, ότι ο θάνατος στο τρωκτικό επέρχεται αρκετές ημέρες μετά την κατανάλωση του δηλητηρίου.
Τι είναι η δευτερογενής δηλητηρίαση
Έτσι το τρωκτικό πεθαίνει μακριά από το σημείο δηλητηρίασης, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεται και το ενδεχόμενο ύπαρξης πτώματος κοντά στο δόλωμα το οποίο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στην κατανάλωση του δολώματος από άλλα τρωκτικά.
Αυτό ακριβώς το χρονικό διάστημα όμως ευθύνεται για τη μεγαλύτερη παρενέργεια, που δημιουργεί η χρήση ποντικοκτόνων, τη δευτερογενή δηλητηρίαση.
Η δευτερογενής δηλητηρίαση προκαλείται, όταν η δράση των ποντικοκτόνων, μεταβιβάζεται σε μη επιβλαβή είδη μέσω της κατανάλωσης δηλητηριασμένων τρωκτικών.
Οι φυσικοί θηρευτές τους, όπως κουκουβάγιες, γεράκια, κουνάβια καθώς και κατοικίδια ζώα, κινδυνεύουν από να δηλητηριαστούν και με τους δύο τρόπους:
- από την κατανάλωση ζωντανών τρωκτικών, τα οποία έχοντας φάει δηλητήριο είναι πιο ευάλωτα στους θηρευτές τους.
- από την κατανάλωση νεκρών ζώων, που έχουν θανατωθεί με τη χρήση ποντικοκτόνων. Τα ποντικοφάρμακα λόγω της πολύ τοξικής σύστασής τους, παραμένουν ενεργά και μετά τον θάνατο του ζώου.
Η χρήση ποντικοκτόνων στην πραγματικότητα επιδεινώνει το πρόβλημα. Η εξόντωση ενός θηρευτή π.χ. μιας κουκουβάγιας έχει πολύ σημαντικότερες συνέπειες από την εξόντωση ενός τρωκτικού, καθώς οι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα είναι πολύ λιγότεροι και αναπαράγονται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.
Τα γεράκια και οι κουκουβάγιες καταναλώνουν τουλάχιστον ένα τρωκτικό την ημέρα, δηλαδή 300-400 ετησίως. Ένας θηλυκός αρουραίος μπορεί να γεννήσει 50-100 νεογνά ετησίως, τα οποία είναι ώριμα για αναπαραγωγή μέσα σε 45 ημέρες.
Συνεπώς, η εξόντωση ΕΝΟΣ αρπακτικού μέσω δευτερογενούς δηλητηρίασης, μπορεί να «προκαλέσει» τη γέννηση 7.500 - 20.000 αρουραίων, οι οποίοι θα έχουν και αντίστοιχη δυνατότητα αναπαραγωγής.
Τα περιστατικά δηλητηρίασης αποτελούν σοβαρό πλήγμα για την επιβίωση του είδους στη χώρα μας και παίρνει διεθνείς διαστάσεις καθώς ακυρώνει τις χρόνιες προσπάθειες της Ε.Ε. και γειτονικών στην Ελλάδα χωρών για την προστασία του είδους.
Το πρόβλημα εντείνεται από την ανεπάρκεια του κράτους και στην έλλειψη ενός μηχανισμού ελέγχου της διακίνησης και χρήσης φυτοφαρμάκων.
Στην παρούσα οικονομική κρίση είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστούν προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Η προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου αποτελεί τη βάση αυτής της προοπτικής.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν δοθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια πολλά εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των συγκεκριμένων ειδών πουλιών και τη διαχείριση των βιοτόπων τους, ενώ η χώρα μας συμμετέχει μαζί με γειτονικές χώρες στο Βαλκανικό Σχέδιο Δράσης για τους Γύπες.
Και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία. Το περιστατικό αυτό πρέπει να αποτελέσει το τελευταίο θλιβερό καρέ σε μια σειρά ντροπιαστικών εικόνων που δηλητηριάζουν την Κρητική φύση» καταλήγει η κα Στεφανάκη.
Διαβάστε επίσης:
Και γύπας νεκρός από δηλητήριο στην Κρήτη
Δεκάδες πυροβολημένα αρπακτικά πουλιά καταφθάνουν στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Ηρακλείου
Ηράκλειο Κρήτης: Βρήκαν την γερακίνα πυροβολημένη στην περιοχή του Τ.Ε.Ι.
Γερακίνα πυροβολημένη στη Ρουμελή Ρεθύμνου αργοπέθαινε από τα σκουλήκια
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr