Στηρίξτε μας

Η επετειακή φιλοζωική ευαισθησία της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Έλενας Ράπτη

6 Οκτώβριος 2012 09:58 | Επικαιρότητα
Η επετειακή φιλοζωική ευαισθησία της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Έλενας Ράπτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Έλενα Ράπτη κατέθεσε στις 2 Οκτωβρίου 2012 μια επετειακή ερώτηση… Βασιζόμενη στα αποσπάσματα ενός του ντοκιμαντέρ «Earthlings» που προέβαλε η εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στις 10 Απριλίου 2012 η κα Ράπτη έξι (!) μήνες μετά και μέσα στο κλίμα των ημερών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ερώτημα σχετικά με τον έλεγχο στις πρακτικές βάναυσης θανάτωσης ζώων.

Η βουλευτής ρωτά τι προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον τρόπο θανάτωσης των ζώων και τους μηχανισμούς ελέγχου και αν υπάρχει ιστορικό τιμωρίας υπευθύνων στη χώρα μας για βάναυσες πρακτικές απέναντι στα ζώα.

Επίσης, πόσο αυστηροί και επαρκείς είναι στη χώρα μας οι έλεγχοι της ποιότητας των ζωικών τροφών και των πουλερικών και αν μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς με την κατανάλωση ελληνικού και εισαγόμενου κρέατος.

Κάλιο αργά παρά ποτέ θα μπορούσε να πει κανείς σχολιάζοντας το «ενδιαφέρον» και τις ανησυχίες της κας Ράπτη που όμως κυρίως επικεντρώνεται στη δημόσια υγεία… Η αγάπη για τα ζώα δεν έχει κανένα νόημα όταν εκδηλώνεται μόνο στις επετείους και στις γιορτές και ειδικά αν είναι τόσο ανθρωποκεντρική.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Έλεγχος στις πρακτικές βάναυσης θανάτωσης ζώων»

«Κύριε Υπουργέ,

Όποιος είδε το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην εκπομπή Ράδιο Αρβύλα του ΑΝΤ1 με θέμα την κακοποίηση των ζώων νομίζω πως δε θα πρέπει πλέον να έχει καμία αμφιβολία για την αγριότητα του ανθρώπινου είδους.

Το ντοκιμαντέρ ξένης παραγωγής παρουσίαζε ζώα να πολτοποιούνται σε απορριμματοφόρα, να συνθλίβονται ζωντανά σε μηχανήματα, να γδέρνονται ενώ ζούσαν, να θανατώνονται με τρόπο που θα χωρούσε μόνο στο νοσηρό μυαλό ενός ανθρώπου.

Αυτό που περιέγραφε το ρεπορτάζ είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς συνεχίζει να συμβαίνει, που όμως δε βολεύει κανένα να αποτελεί μέρος της επικαιρότητας.

Εκτός από τις άγριες συνθήκες θανάτωσης των ζώων, υπάρχει και μια ακόμη διάσταση, εξίσου επικίνδυνη αλλά και άμεσα συνδεμένη με τη δημόσια υγεία. Οι ανάγκες του καταναλωτισμού επιβάλλουν ένα κώδικα μεταχείρισης των ζώων από τις εταιρείες που προκαλεί ανατριχιαστικά συναισθήματα. Ζώα ταΐζονται με καρκινογόνες τροφές, με ισχυρά αντιβιοτικά, με τεχνητές ορμόνες και διεγερτικά όρεξης και ανάπτυξης, περνώντας τον όλεθρο δεκάδων ασθενειών στην τροφική αλυσίδα.

Γνωρίζοντας, είμαι βέβαιη, πως χιλιάδες ζώα θανατώνονται με βάναυσο τρόπο για να γίνουν ρουχισμός και τροφή, χιλιάδες άλλα βασανίζονται σε αμφίβολης ηθικής πειράματα και πολλά ταλαιπωρούνται για τη διασκέδαση των ανθρώπων

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1. Τι προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον τρόπο θανάτωσης των ζώων και τους μηχανισμούς ελέγχου και αν υπάρχει ιστορικό τιμωρίας υπευθύνων στη χώρα μας για βάναυσες πρακτικές απέναντι στα ζώα.

2. Πόσο αυστηροί και επαρκείς είναι στη χώρα μας οι έλεγχοι της ποιότητας των ζωικών τροφών και των πουλερικών και αν μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς με την κατανάλωση ελληνικού και εισαγόμενου κρέατος.

Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2012

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Έλενα Ράπτη».

Διαβάστε επίσης:

Δίχως αντίκρισμα οι δηλώσεις Τσιρώνη για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.