Νεκρή βρέθηκε η «Ζαΐρα», η ενήλικη θηλυκή αρκούδα που φώλιαζε εδώ και δύο χρόνια μαζί με τα μικρά της κοντά στον οικισμό Τσοτυλίου Κοζάνης. Και πέρυσι και φέτος η παρουσία του ζώου μαζί με τα μωρά της (δύο την πρώτη χρονιά και ένα τη δεύτερη) τόσο κοντά στον οικισμό είχε απασχολήσει τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τις αρμόδιες αρχές, δεδομένης της φαινομενικής τουλάχιστον εξοικείωσης της με την ανθρώπινη παρουσία. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πως οι κάτοικοι βιντεοσκοπούσαν το ζώο με το μικρό του από πολύ κοντινή απόσταση χωρίς το ίδιο να αντιδρά στην όψη των ανθρώπων.
Η συγκεκριμένη αρκούδα είχε ραδιοσημανθεί από την Καλλιστώ τόσο το 2011 όσο και το 2012 και παρακολουθούνταν συστηματικά. Το ζώο εντοπίστηκε νεκρό και σε προχωρημένη αποσύνθεση στις 10 Οκτωβρίου από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της οργάνωσης, μεταξύ των χωριών Φυτώκιο και Ανθοχώρι Κοζάνης.
Τα σπλάχνα του είχαν ήδη καταναλωθεί από άλλα ζώα, γεγονός που δυσχεραίνει τη δυνατότητα νεκροψίας και εξακρίβωσης των αιτιών θανάτου της.
Παρόλα αυτά, εκτιμάται πως αυτό πυροβολήθηκε, αφού δε βρέθηκαν άλλα νεκρά ζώα στην περιοχή. Κάτι τέτοιο θα συνηγορούσε στην πιθανότητα αιτία του θανάτου να ήταν δηλητηριασμένο δόλωμα.
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η θανάτωση αρκούδας είναι εγκληματική πράξη και οι ένοχοι θα πρέπει να τιμωρηθούν, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως καμία υπόθεση παράνομης εξόντωσης αρκούδας δεν έχει μέχρι σήμερα τελεσιδικήσει.
Το βέβαιο είναι ότι αυτός που σκότωσε την αρκούδα εξόντωσε είτε επί τόπου ή άλλου και τα μικρά τους, αφού μόνα της σε τόσο νεαρή ηλικία δεν επιβιώνουν...
Γιατί οι αρκούδες προσεγγίζουν τους οικισμούς
Τα πρόσφατα περιστατικά προσεγγίσεων αρκούδων σε οικισμούς, με χαρακτηριστικότερα αυτά στο Τσοτύλι Κοζάνης και στην παραλίμνια περιοχή της Καστοριάς (στην ευρύτερη περιοχή του Δισπηλιού), αποτέλεσαν το τελευταίο διάστημα αιτία έντονων συζητήσεων σχετικά με τη «φυσικότητα» και την «οριακότητα» του φαινομένου, αλλά και σχετικά με τους ενδεδειγμένους τρόπους διαχείρισης αντίστοιχων περιστατικών.
Η Καλλιστώ, στο πλαίσιο των έργων LIFE που υλοποιεί αυτή την περίοδο και στο πλαίσιο των δράσεων της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα, βρέθηκε στις περιοχές αυτές και σε συνεργασία και συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς (Δασαρχεία, Φορείς Διαχείρισης), πρότεινε και εφάρμοσε πιλοτικά συγκεκριμένες λύσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών και προσέφερε αφειδώς όλα τα τεχνικά μέσα και το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει, εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης τα οποία θα μπορούν μειώσουν σημαντικά τη σύγκρουση ανθρώπου και αρκούδας.
Η παράνομη θανάτωση αρκούδων αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί και σε σχέση με το συνολικότερο ζήτημα προσέγγισης αρκούδων σε οικισμούς, με την υιοθέτηση ενός ενιαίου πρωτοκόλλου αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών.
Σε ειδική συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012, μεταξύ στελεχών της Ειδικής Γραμματείας Δασών του Υ.ΠΕ.Κ.Α. και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δασαρχείων, περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, οι εκπρόσωποι της Καλλιστώς κατέθεσαν προς έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο, ένα ειδικό πρωτόκολλο ενεργειών για την αντιμετώπιση περιπτώσεων αλληλεπιδράσεων ανθρώπου και αρκούδας, ενώ παράλληλα τόνισαν την επιτακτική ανάγκη επικαιροποίησης, επισημοποίησης και ενεργοποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αρκούδα, ειδικό σκέλος του οποίου θα περιλαμβάνει το προαναφερόμενο πρωτόκολλο, έτσι ώστε να μη γινόμαστε διαρκώς μάρτυρες αντίστοιχων περιστατικών αυτοδικίας και παράνομων θανατώσεων αρκούδων.
Το φαινόμενο προσέγγισης αρκούδων σε οικισμούς παρατηρείται σε αρκετές περιοχές και σχετίζεται με συγκεκριμένες αιτίες.
- Το τροφικό κίνητρο για την αρκούδα: συγκεντρωμένα και εύκολα προσβάσιμα τροφικά διαθέσιμα για την αρκούδα (π.χ. οπωροφόρα, μελίσσια, κηπευτικά, καλλιέργειες δημητριακών αλλά και οικιακά απορρίμματα σε παράνομες χωματερές γύρω ή ακόμα και μέσα σε οικισμούς).
- Την κατάσταση και τροφική στάθμη του φυσικού ενδιαιτήματος (χαμηλή σε πολλές περιπτώσεις λόγω υποβάθμισης ή χαμηλής ποικιλότητας).
- Την πληθυσμιακή ανάκαμψη του είδους σε πολλές περιοχές της κατανομής του.
- Τις αλληλεπιδράσεις, το φύλο και την ηλικιακή κλάση των ζώων.
- Την εποχική εγκατάσταση θηλυκών ατόμων του πληθυσμού με τα νεογνά τους σε αναζήτηση καταφυγίου/αποφυγής των μεγάλων αρσενικών.
- Την άμεση γειτνίαση ενός οικισμού με τον ευρύτερο δασικό βιότοπο που όσο ερημώνουν οι οικισμοί από κατοίκους, τόσο πιο κοντινή και συνεχής γίνεται.
- Τις ανθρώπινες επεμβάσεις που διαταράσσουν τις μετακινήσεις των ζώων (κατάτμηση βιοτόπου από μεγάλα έργα υποδομής).
Στο χωριό Θρυλόριο Κομοτηνής σήμερα το μεσημέρι ένα σκυλί εντοπίστηκε βάναυσα χτυπημένο πιθανότατα με φτυάρι. Μια κάτοικος κάλεσε τη Φιλοζωική Κομοτηνής για να ζητήσει τη συνδρομή της ώστε το σκυλί, το οποίο ήταν αιμόφυρτο και σπαρταρούσε έξω από ένα καφενείο στην πλατεία του οικισμού.
Της Ελένης Ηλιοπούλου Τις ευθύνες του Δήμου Θήρας για το θέμα της διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων με αφορμή την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σχετικά…
Η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος διαχρονικά δεν αποτελεί προτεραιότητα για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα, επισημαίνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» καθώς το βυθισμένο…
κρημα αλλα να ο βρουν απο τον θεο