Παρουσία εκπροσώπων και δύο ελληνικών φιλοζωικών ομοσπονδιών της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) και της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Ο.) θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα των στειρώσεων των αδέσποτων ζώων, αλλά και το τι προβλέπει η ενωσιακή νομοθεσία για τους εθελοντές κτηνιάτρους.
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργος Χατζημαρκάκης, που πρωτοστατεί σε αυτή τη δράση (καθώς κατάγεται και από την Κρήτη και πληροφορείται το τι υφίστανται τα ζώα στο νησί) έχει προσκαλέσει στις Βρυξέλλες και τους εκπροσώπους των ελληνικών φιλοζωικών σωματείων, για να καταθέσουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους.
Επί του θέματος – μεταξύ άλλων – θα τοποθετηθούν σήμερα η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο., Νατάσα Μπομπολάκη, ο κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Θανάσης Ντινόπουλος, και ο νομικός, ειδικός σε θέματα Διοικητικού Δικαίου, Βασίλης Παπαγεωργίου.
Στη σημερινή εκδήλωση θα μιλήσει και η πρόεδρος της Π.Φ.Ο., Ειρήνη Μολφέση και η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Μικρή Κιβωτός του Nώε», Silke Wrobel καθώς και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη.
Από τους ομιλητές θα τεθεί υπ’ όψιν των ευρωβουλευτών το γεγονός, ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) επί της ουσίας «παρανομοθετεί» βάζοντας εμπόδια στην έλευση των κτηνιάτρων, που θέλουν εθελοντικά (και όχι επ’ αμοιβή ούτε μόνιμα) να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στειρώνοντας κάποια από τα χιλιάδες αδέσποτα, τα οποία ζουν μαρτυρική – κατά κύριο λόγο – ζωή στη χώρα μας. Η δημοσιογράφος του www.zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα σας ενημερώνει σχετικά με την διεξαγωγή της συζήτησης, γι’ αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα.
Η ομιλία της Νατάσας Μπομπολάκη
«Αξιότιμοι κύριοι,
Έχω την τιμή να παρευρίσκομαι σε τούτη τη συζήτηση προσκεκλημένη από τον ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη ως πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του διαδικτυακού Φόρουμ Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Φιλοζωικών Συλλόγων.
Καθώς η Ομοσπονδία μας είναι η μεγαλύτερη της χώρας - αφού περιλαμβάνει ήδη 40 σωματεία - μπορώ να καταθέσω σήμερα μεγάλο στατιστικό ποσοστό εμπειρίας για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι μας ανά την Ελλάδα, όπως και για τις δυσκολίες εφαρμογής τόσο του τρέχοντος νόμου όσο και των κοινοτικών οδηγιών.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνω την εξαιρετική και άκρως επίκαιρη πρωτοβουλία του κ. Χατζημαρκάκη, να ανάγει το εθνικό πρόβλημα των αδέσποτων της χώρας μας σε ευρωπαϊκό, αφού φαίνεται πως μια τέτοια οπτική μπορεί να διευθετήσει προσφορότερα τις σχέσεις φιλοζωικών συλλόγων, Υπουργείου και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 2.000.000 αδέσποτα, αριθμός που καθημερινά αυξάνεται αλματωδώς.
Απαιτείται λοιπόν η σύμπραξη – γιατί κανείς δεν περισσεύει – και η συνεργασία τόσο των Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα δραστικό περιορισμό των αδέσποτων.
Νομίζουμε επομένως ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να ξεκινήσει μια αμοιβαία και επωφελής για όλους μας και προπάντων για τα ζώα συνεργασία.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ωστόσο ότι η περιορισμένη κουλτούρα των Ελλήνων γύρω από τις στειρώσεις αποτελεί μια μόνο παράμετρο της ύπαρξης τόσων αδέσποτων.
Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις και τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν χαράξει μέχρι τώρα μια εθνική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος.
Το αντιμετωπίζουν μόνο επιφανειακά, ευκαιριακά και σε κάποιες περιστάσεις ακόμα και ψηφοθηρικά.
Ο νέος νόμος 4039/2012, περιέχει βέβαια κάποιες θετικές διατάξεις. Δεν αποτελεί όμως σε καμία περίπτωση τομή στην κατεύθυνση της εξάλειψης του τεράστιου πληθυσμού των αδέσποτων.
Για τον πραγματικό λοιπόν περιορισμό του πληθυσμού αυτών των ζώων στην Ελλάδα απαιτούνται επειγόντως να γίνουν τα εξής:
1. Η δραστική μείωση ή και κατάργηση, έστω για περιορισμένο χρόνο, των εισαγωγών χιλιάδων νέων ζώων κάθε χρόνο (περίπου 40.000), κυρίως από Βουλγαρία και Ουγγαρία.
2. Η δραστική μείωση των χιλιάδων ζώων (περίπου 25.000) που οι έλληνες εκτροφείς και κυνολογικοί όμιλοι προσθέτουν κάθε χρόνο στον ήδη τεράστιο προϋπάρχοντα πληθυσμό.
3. Η εισαγωγή στα σχολεία ειδικού μαθήματος ως μέρους της αγωγής του πολίτη για τον σεβασμό απέναντι στα άλλα έμβια, αλλά και την περιβαλλοντική ηθική.
4. Η συνεχής ενημέρωση των πολιτών εκ μέρους της πολιτείας από τα Μ.Μ.Ε. με μακροπρόθεσμη επιδίωξη να θεμελιωθεί στον μέσο Έλληνα φιλοζωική συνείδηση, η οποία σήμερα υπολείπεται κατά πολύ της αντίστοιχης ευρωπαϊκής.
5. Η κατάργηση της πώλησης ζώων από τα pet shops, των οποίων η τύχη αγνοείται, εάν δεν καταστούν αναλώσιμα.
6. Η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της στείρωσης των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς.
7. Η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.
8. Η απρόσκοπτη εφαρμογή από το ελληνικό κράτος του ευεργετικού και κατοχυρωμένου θεσμικά, μέσω του νόμου 4039/2012, θεσμού των ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων.
Ο θεσμός αυτός έχει συστηματικά υπονομευτεί από την εφαρμοστική αρχή – ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η πρακτική αυτή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μας έχει καταστήσει σαφές, ότι όχι μόνον δεν επιδιώκουν την ορθή εφαρμογή των νόμων και την παροχή των υπηρεσιών των εθελοντών κτηνιάτρων αλλά παίζουν τον ρόλο ενός ιδιότυπου “παρανομοθετικού” οργάνου, που αναρμοδίως νομοθετεί.
Περί του ζητήματος αυτού θα αναφερθεί αναλυτικά ο νομικός σύμβουλος της ομοσπονδίας μας μετρ κ. Βασίλης Παπαγεωργίου.
Επειδή ένα από τα επιχειρήματα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είναι η έλλειψη γνώσης της ελληνικής γλώσσας από τους εθελοντές ευρωπαίους, πράγμα που δεν προβλέπεται βέβαια από την εθνική Υ.Α., επιθυμούμε να προτείνουμε στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. να συμπληρώσει την οδηγία, ώστε ως λογική επάρκεια να θεωρείται η γνώση μιας εκ των επισήμων γλωσσών των χωρών - μελών της Ε.Ε. ήτοι η αγγλική, γαλλική ή γερμανική.
Εδώ με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης θέλουμε να καταθέσουμε και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλη την επικράτεια στην εφαρμογή του νόμου.
Στην Ελλάδα σε πολύ μεγάλη έκταση, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιόκτητα ζώα διαβιούν κάτω από εξαιρετικά άθλιες συνθήκες.
Και τούτο επειδή το κράτος ουδέποτε προσδιόρισε τι σημαίνει παθητική κακοποίηση και ουδέποτε επιστράτευσε τις αρμόδιες αρχές υπέρ της θωράκισης των στοιχειωδών έστω δικαιωμάτων όλων αυτών των ταλαιπωρημένων πλασμάτων.
Αυτό το τελευταίο καλούνται να επωμιστούν εξ ολοκλήρου οι φιλοζωικοί σύλλογοι, δίχως καμιά οικονομική και ηθική αρωγή.
Όμως λόγω της οξύτητας του τοπικού μας προβλήματος καθίσταται αναγκαία η λήψη εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας αλλά και της Ε.Ε. έκτακτων μέτρων προκειμένου να περιορισθεί η σύγχρονη αυτή ελληνική τραγωδία των ζώων.
Προτείνουμε επίσης:
Α. Tην έκδοση μιας Ευρωπαϊκής Οδηγίας, της οποίας η έλλειψη είναι προφανής, και που θα βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.
Β. Την θέσπιση της δυνατότητας παρέμβασης της Ε.Ε. όταν διαπιστώνεται ότι κράτος – μέλος της αποδεδειγμένα και κατάφωρα δεν εφαρμόζει τους ίδιους του, τους νόμους για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων.
Για το θέμα αυτό επίκειται και η ημερίδα που συνδιοργανώνουμε σαν Ομοσπονδία με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τον Ιανουάριο του 2013 στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τελειώνοντας θεωρώ αναγκαίο να ευχαριστήσω τον Κοσμήτορα της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, νευροεπιστήμονα, κ. Θανάση Ντινόπουλο και τον επιφανή νομικό σε θέματα ευρωπαϊκού Διοικητικού Δικαίου, κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, οι οποίοι θα φωτίσουν το ζήτημα που μας απασχολεί σήμερα εδώ.
Σας ευχαριστώ θερμά όλους σας για την προσοχή σας».
Διαβάστε επίσης:
Κοσμήτορας Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.: Η ανωτερότητα του ανθρώπινου είδους συνοδεύεται και από υποχρεώσεις!
Α. Τραχήλη: «Δεν υπάρχει ανάγκη για ξένους κτηνιάτρους στη χώρα μας» (βίντεο)
Δεν θέλουν τους εθελοντές κτηνιάτρους για να μη χάσουν την πελατεία τους…
Πρόθεση του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι να λειτουργήσει ο θεσμός των εθελοντών κτηνιάτρων
Η εγκληματική δράση μας εις βάρος των ζώων εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς
Η Ε.Ε. δεν απαγορεύει την εθελοντική εργασία των κτηνιάτρων
Στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν για τις στειρώσεις των αδέσποτων που ζουν εντός Ε.Ε.
Γιατί οι εθελοντές κτηνίατροι δεν χρειάζονται την έγκριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Αν οι Έλληνες κτηνίατροι δεν μπορούν ας αφήσουν τους ξένους να το κάνουν!
Βάζουν παρανόμως εμπόδια στους εθελοντές κτηνιάτρους
Στειρώσεις γατιών και σκυλιών από εθελοντές κτηνιάτρους στη Βόρεια Ελλάδα
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα
Οι κτηνίατροι της Λέσβου εκβιάζουν τους φιλόζωους!
Κα Τραχήλη γιατί δεν προτείνετε Έλληνες κτηνίατρους ως εθελοντές;
Ευρωπαίοι κτηνίατροι και στη Λέσβο για δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων
Κύριε ΚΟΡΠΑ ΒΑΣΙΛΕΙΕ είσαστε εντελώς εκτός θέματος.
Γράφετε: "Αν γράψω στο ιντερνετ ότι έκανα 500ή 600 στειρώσεις ,δεν λέει τίποτα για μένα" και επίσης :"Δεν θα έρθει κανένας άγγλος να κάνει καλα΄την γάτα μου στις τρείς την νύχτα"
Κι εμένα δεν μου λέει τίποτε το ποιόν κτηνίατρο θα καλέσετε στις τρείς την νύχτα αλλά για μένα έχεχει τεράστια αξία η βοήθεια των εθελοντών κτηνιάτρων που δωρεάν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω στειρώσεων να μην γεννηθούν και άλλα κακόμοιρα ζωάκια που θα πεινούν, θα διψούν, θα κρυώνουν, θα πονούν και θα καταλήξουν πιθανότατα να έχουν φριχτό θάνατο από φόλα ή στις ρόδες κάποιου αυτοκινήτου... Η γάτα σας το πιθανότερο να μην πάθει κάτι από αυτά...Αλλά όπως λέτε οι στειρώσεις δεν λένε τίποτε για εσάς...Σας νιάζει μόνον η γάτα σας. Να την χαίρεστε...
Κυρία Μαρία δεν ήταν δικιά μου η γάτα . Ηταν τρόπος του λέγειν .Μιλώ για εκατοντάδες περιπτώσεις εθελοντικών εμβολιασμών ,εξετάσεων ,πρώτων βοηθειών απο τους τοπικούς κτηνιάτρους χωρίς αμοιβή.
Ακόμα και τις εγχειρήσεις τις κάνουμε σε τιμή κόστους ή και δωρεάν πολλές φορές.Οπως κατάλαβες ανήκω σε φιλοζωικό σωματείο με ενεργή καθημερινή δράση στην Θεσπρωτία .
Αν δεν συμπεριφέρονταν έτσι οι κτηνίατροι ,δεν θα είχαμε καμία ελπίδα επιβίωσης σαν σωματείο.
Οι Ελληνες έχουμε συνηθήσει να καλούμε τους ξένους για να μας λύσουν το πρόβλημα άμεσα (ΔΝΤ και τα παρελκόμενα ).Αυτό σημαίνειεπαναπαυμός και λιγότεροι αγώνες .Η Ιστορία αυτό έχει δείξει τουλάχιστον.
Οι στειρώσεις δεν είναι η λύση ,έστω και αν αναφερεται μερικές φορές νευρωτικά στα μπλόκ . Η στείρωση γίνεται για να απαλύνει των πόνο των άμοιρων ζώων και να ρυθμίσει τον πληθυσμό .
Η ενημέρωση ,η θέση μας στο κοινωνικό σύνολο(οχι με την έννοια της τάξης εννοείται) θα αποδώσει την αίγλη του έργου μας . Ωφείλουμε να διαδώσουμε την φιλοζωία όχι σαν κρίμα άλλα σαν μια επιτακτική ανάγκη της αληθινής ανθρώπινης φύσης . Σαν αυθόρμητη διάθεση του ανθρώπινου ζώου .
Ελπίζω να σε βοήθησα να καταλάβεις τι γράφω .Οσο για την γάτα που έφερα σαν παράδειγμα ,την μεγάλωσε κάποιος με μπιμπερό απο πέντε ημερών και δεν ήθελε να την χάσει . Τέλος να σε ρωτήσω κάτι ,μια και φέρεσε σαν επαναστάτρια της φιλοζωίας για να μπούμε και λίγο στο θέμα . Οταν αρρωστήσει κάποιος που αγαπάς σκέφτεσαι τους άρρωστους που πεθαίνουν στα νοσοκομεία ή τον δικό σου ;Εχει λογική η αγάπη;Εχει μέτρο συγκρισης; Η Μαρία τερέζα είμαι σίγουρος ότι θα έκ;ανε το ίδιο.
Στην Ελλάδα δρούν φιλοζωικά σωματεία που ήδη κάνουν τεράστιο έργο με Ελληνες άλλα και ξένους κτηνιάτρους ήδη .
Ο Πανελλήνιος κτηνιατρικός σύλλογος έχει ξεκινήσει την διαδικασία των εθελοντών Ελλήνων γιατρών .
Η νομοθεσία στην χώρα μας είναι πολύπλοκη και το σύστημα αργό .
Ο ένας νόμος καταργεί τον άλλον και η γραφειοκρατία δεν έχει τελος.
Οι τοπικοί κτηνίατροι -τουλάχιστον εδώ στην Ηγουμενίτσα - δουλεύουν καθημερινά εθελοντικά . Εχει τυχει να καλέσω κτηνίατρο τρείς την νύχτα για δηλητηριασμένο ζώο . Ο άνθρωπος ήρθε ,το έσωσε και μετά άνοιξε το ιατρείο του χωρίς να ξεκουραστεί λεπτό .
Να μην πω όλα τα περιστατικά που δεν πληρώσαμε ή χρωστάμε στους κτηνιάτρους.
Είναι πρακτικά αδύνατον στην τοπική κοινωνία να λειτουργήσει αυτό.
Δεν θα έρθει κανένας άγγλος να κάνει καλα΄την γάτα μου στις τρείς την νύχτα .
Πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους που μας βοηθούν και να μην κοιτάμε να την βγάλουμε καθαρή ευκαιριακά!!
Αν γράψω στο ιντερνετ ότι έκανα 500ή 600 στειρώσεις ,δεν λέει τίποτα για μένα .
Το θέμα είναι δικό μας και πρέπει να λυθεί τοπικά .Ας επικεντρώσουμε τους αγώνες μας κατα τόπους και θα έρθουν οι αλλαγές σύντομα .
Ολα τα άλλα για μένα είναι φανφαρισμοί και θεατρινισμοί μικρής εμβέλειας ,χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα .