Τι πρέπει να κάνουμε αν βρούμε μόνο του ένα νεογέννητο ζαρκάδι
Οδηγίες μας δίνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για το τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε μόνο του ένα νεογέννητο ζαρκάδι επισημαίνοντας ότι αυτό συνήθως είναι φυσιολογικό. Συγκεκριμένα…
Πολλές φορές μέσω Κ.Τ.Ε.Λ. γίνεται η μεταφορά κουταβιών και ενήλικων σκυλιών ή γατιών προς υιοθεσία σε διαφορετικά μέρη εντός Ελλάδας. Η ελληνική νομοθεσία ορίζει το ζώο να συνταξιδεύει με τον ιδιοκτήτη ή με τον κηδεμόνα του στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στον χώρο της καμπίνας των επιβατών και ΠΟΤΕ στις αποσκευές. Αν το ζώο μετακινηθεί ασυνόδευτο θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα.
Οι μεταφορές ζώων υπόκεινται στις διατάξεις του Κανονισμού (Ε.Κ.) 998/2003. Αυτό σημαίνει, ότι αν είναι ασυνόδευτα είναι εμπορικού τύπου μετακίνηση και άρα χρειάζεται να συνοδεύονται από ειδικά έγγραφα TRACES ακόμα και για μετακίνηση εντός Ελλάδας!
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως τονίζει σε σχετικό έγγραφο (στις 16/12/2011 με αριθμό πρωτοκόλλου 133340) ο Σπύρος Ντουντουνάκης προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του ΥΠ.Α.Α.Τ.: «Οι μετακινήσεις ζώων συντροφιάς με στόχο την πώληση ή την αλλαγή ιδιοκτήτη εμπίπτουν από υγειονομικής κτηνιατρικής πλευράς στην έννοια του εμπορίου παρόλο που μπορεί να μην είναι εμπορικές.
Έτσι εφαρμόζονται οι απαιτήσεις του άρθρου 10 παράγραφος 2 της Οδηγίας 92/65/ΕΟΚ (ταυτοποίηση του ζώου, διαβατήριο, πιστοποιητικό από επίσημο κτηνίατρο και ένα μήνυμα μέσω του συστήματος TRACES - Trade Control and Expert System).
To πιστοποιητικό το οποίο πρέπει να συνοδεύει τα ζώα συντροφιάς που προορίζονται να αλλάξουν ιδιοκτήτη προβλέπεται με την απόφαση 2010/684/Ε.Ε. της Επιτροπής της Ε.Ε. η οποία τροποποιεί τα προηγούμενα πιστοποιητικά ως προς το σημείο ΙΙ.2 του Μέρους ΙΙ (υγειονομική πιστοποίηση)…».
Πρόστιμα για οδηγούς και ιδιοκτήτες λεωφορείων που δεν τηρούν την νομοθεσία
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του στις 25 Ιουλίου 2012 ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών, Σοφοκλής Φάτσιος, και μετά τις σχετικές καταγγελίες που έγιναν: «Η μη τήρηση της νομοθεσία συνιστά παράβαση του Χ.Υ.Κ. (Χάρτης Υποχρεώσεων προς Καταναλωτές) και του Π.Δ. 170/2003 και επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπει το Π.Δ. αυτό (πρόστιμο από 800 – 1.500 Ευρώ) τόσο για τον συγκοινωνιακό φορέα Κ.Τ.Ε.Λ., όσο και για τον ιδιοκτήτη του λεωφορείου ανάλογα με το ποιος ευθύνεται.
Προκειμένου για μισθωτό οδηγό επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπει ο Κανονισμός του Π.Δ. 246/2006 σε περίπτωση άρνησης εφαρμογής της προαναφερόμενης Εγκυκλίου».
Θα βάζατε ένα παιδάκι στην μπαγκαζιέρα;
Δικαίως ο διευθυντής της εταιρίας Κ.Τ.Ε.Λ. Θεσσαλονίκης Α.Ε., Σ. Γεωργιάδης, τονίζει αναφορικά με το συμβάν: «Πρέπει να κατανοήσουν όλοι - και οι φιλόζωοι και οι οδηγοί - ότι τα μικρά ζώα αντιμετωπίζονται από τη νομοθεσία σχετικά με τις μετακινήσεις με τα υπεραστικά λεωφορεία ακριβώς όπως τα μικρά παιδιά.
Γι’ αυτό και απαγορεύεται η μεταφορά τους στις αποσκευές. Γι’ αυτό και απαγορεύεται να μη συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους.
Συνεπώς παρανόμησε και εκείνος που έστειλε ως δέμα το κατοικίδιο και φυσικά είδε άδικο ο οδηγός που το έβαλε στις αποσκευές. Όπως συμβαίνει με ένα παιδάκι, κανείς δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να ταξιδέψει ασυνόδευτο. Έτσι, σε τέτοιες περιπτώσεις, όποιος θέλει να αποστείλει ένα ζωάκι και δεν έχει τη δυνατότητα να το συνοδεύσει, πρέπει να βρει κάποιον να το κάνει.
Τα πράγματα είναι απλά και αν αρχίσουμε όλοι να αντιμετωπίζουμε τα κατοικίδια, ως νήπια. Αυτή είναι η θεραπεία των διενέξεων. Πρέπει αυτό το μήνυμα να περάσεις και στους φιλόζωους και στους υπαλλήλους των Κ.Τ.Ε.Λ. ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα. Η κεντρική ιδέα του όλου εγχειρήματος είναι απλή και σαφής κι αν γίνει σύνθημα όλων, δεν θα ξανά υπάρξουν προβλήματα:
"Τα μικρά κατοικίδια είναι μικρά παιδάκια και όπως δεν μπορούμε να βάλουμε ένα παιδάκι στη μπαγκαζιέρα, ούτε μπορούμε να το παρατήσουμε ασυνόδευτο στις σκάλες του λεωφορείου, έτσι δεν αφήνουμε μόνο το ζωάκι μας"».
Διαβάστε επίσης:
Το Κ.Τ.Ε.Λ. Καστοριάς αρνήθηκε να μεταφέρει τον τραυματισμένο αργυροπελεκάνο!
Στον χώρο των αποσκευών τα κουτάβια με το Κ.Τ.Ε.Λ. Ημαθίας
Επιτρέπεται η μεταφορά των μικρόσωμων κατοικίδιων με το Κ.Τ.Ε.Λ.
Το Κ.Τ.Ε.Λ. ΠΕΛΛΑΣ ενημερώνει επιβάτες και οδηγούς ότι επιτρέπεται η μεταφορά ζώων στην καμπίνα
Κ.Τ.Ε.Λ. Ξάνθης: Έβαλαν στις αποσκευές το ασυνόδευτο κουτάβι
Το Κ.Τ.Ε.Λ. Πέλλας βοηθά τους φιλόζωους να μετακινηθούν μαζί με τα ζώα τους
Θα επιτρέπονται στους συρμούς των τρένων για επιβάτες τα ζώα συντροφιάς
Οδηγοί του Κ.Τ.Ε.Λ. Αριδαίας παρανομούν και απαγορεύουν τα κατοικίδια στην καμπίνα των επιβατών
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr