Άλλη μια θαλάσσια χελώνα νεκρή στην παραλία της Νέας Κίου
Η αναγνώστρια μας Θεοδώρα Σαρησάββα εντόπισε χθες στην παραλία της Νέας Κίου στην Αργολίδα μια θαλάσσια χελώνα νεκρή σε προχωρημένη σήψη.
Αύριο και στην Ελλάδα έξω από την Ιαπωνική Πρεσβεία
Αύριο πολίτες σε όλο τον κόσμο θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη αποτρόπαιη σφαγή των δελφινιών, που γίνεται συστηματικά στην Ιαπωνία, συμμετέχοντας σε μία παγκόσμια διαμαρτυρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις κατά τόπους πρεσβείες της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η κίνηση Πολίτες για την Προστασία των Δελφινιών και των Φαλαινών με αφορμή την υποψηφιότητα της Ιαπωνίας για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, ζητούν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) και την ιαπωνική κυβέρνηση να βάλουν ένα τέλος στη σφαγή των δελφινιών. Η διαμαρτυρία στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11:00 έξω από το κτίριο της Ιαπωνικής Πρεσβείας στο Χαλάνδρι (Εθνικής Αντιστάσεως 46).
Η διαμαρτυρία αυτή, που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε πολλές χώρες, γίνεται πριν την επίσκεψη της Δ.Ο.Ε. στο Τόκιο στις 4 Μαρτίου για την επιθεώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, και στοχεύει αφενός να πιέσει την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να μην αγνοήσει το ρόλο της για την προάσπιση των ολυμπιακών αξιών και τη διαμόρφωση υπεύθυνης περιβαλλοντικής συνείδησης. Φιλοζωικοί σύλλογοι, σωματεία, Μ.Κ.Ο. και απλοί πολίτες ζητούν από την ιαπωνική κυβέρνηση τον τερματισμό της σφαγής των δελφινιών και των φαλαινών.
Υπό το πρόσχημα της παράδοσης, η ιαπωνική κυβέρνηση, συνεχίζει και επιτρέπει το κυνήγι χιλιάδων δελφινιών κάθε χρόνο σε παράκτιες περιοχές της χώρας, από το Σεπτέμβριο έως το Μάρτιο.
Πολλά από τα δελφίνια που συλλαμβάνονται θανατώνονται με απάνθρωπο τρόπο μπροστά στα μάτια των συντρόφων τους και το κρέας τους διοχετεύεται στην αγορά, ενώ τα πιο εμφανίσιμα δελφίνια πωλούνται σε θαλάσσια πάρκα με μεγάλο κέρδος συντηρώντας έτσι με αυτόν τον τρόπο την αποτρόπαιη αυτή σφαγή.
Το έγκλημα αυτό συντελείται «υπό την αιγίδα» της ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει να αδιαφορεί τόσο για την παγκόσμια κατακραυγή, όσο και για την υγεία των πολιτών της δεδομένου ότι το κρέας των κητοειδών εμπεριέχει πολύ υψηλά επίπεδα υδραργύρου που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η κίνηση Πολίτες για την Προστασία των Δελφινιών και των Φαλαινών με κοινή ανακοίνωση τους τονίζουν: «Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το δελφίνι βασιλιά των θαλασσών. Το κυνήγι του θεωρείτο ανήθικο, ενώ η θανάτωσή του ισοδυναμούσε με ασέβεια και ιεροσυλία. Η Ελλάδα, ως η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οφείλει να πρωτοστατήσει στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια ώστε να τεθεί ένα τέλος στο έγκλημα αυτό.
Σύμφωνα, επίσης, με τον Ολυμπιακό Χάρτη ο ρόλος και η ευθύνη της Δ.Ο.Ε. είναι: “να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τα περιβαλλοντικά θέματα”.
Η φιλοσοφία του αθλητισμού ανέκαθεν σχετιζόταν στενά με το περιβάλλον και την προστασία του, γιατί ο αθλητισμός και το περιβάλλον ως έννοιες, θεσμοί και κυρίως αξίες, συνιστούν άξονες στήριξης της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών, αλλά και της προοπτικής της βιώσιμης ανάπτυξης για τις παρούσες και μελλοντικές γενιές.
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σημείο αναφοράς για την πορεία της ανθρωπότητας και εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των πανανθρώπινων αξιών του Ολυμπιακού ιδεώδους.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι ένα απλό αθλητικό γεγονός. Είναι μία γιορτή που κατ’ ουσίαν γιορτάζει το απαύγασμα της Ανθρωπότητας. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να ανασύρουμε τις αιώνιες διαχρονικές αξίες που εμπεριέχονται στην έννοια του Ολυμπισμού, ένα ιδεολογικό σύστημα αξιών που στοχεύει στην εξύψωση του ανθρώπου ως μίας ενιαίας ψυχοσωματικής και πνευματικής οντότητας και στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, πιο ηθικού και δίκαιου.
Ο αθλητισμός μπορεί να πετύχει εκεί όπου αποτυγχάνουν οι διπλωματικές επαφές, να περάσει μηνύματα και νέα πρότυπα. Μπορεί να γίνει λαμπαδηφόρος της ειρήνης, να εξευγενίσει τα συναισθήματα και τα ήθη και να δημιουργήσει το ισχυρό κίνητρο εκείνο που θα θέσει τέλος στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα κριθούν, εκτός από την αθλητική συμμετοχή, και από το σεβασμό προς το περιβάλλον. Το αιματηρό κυνήγι δελφινιών και φαλαινών δεν έχει καμία θέση στη σύγχρονη κοινωνία και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Ολυμπιακό ιδεώδες
Εκφράζουμε την ελπίδα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το σύγχρονο άνθρωπο όσον αφορά τη στάση του προς τον πλανήτη και τους συγκατοίκους του.
Εκφράζουμε επίσης την ελπίδα ότι η Δ.Ο.Ε στα πλαίσια της ευθύνης της για την προάσπιση των Ολυμπιακών αξιών και της διαμόρφωσης υπεύθυνης περιβαλλοντικής συνείδησης, θα καταδικάσει αυτή την κτηνωδία που διαπράττεται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία και θα αξιώσει από την Ιαπωνική κυβέρνηση τον τερματισμό του αιματηρού αυτού κυνηγιού.
Στη χιλιετία που διανύουμε δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαιωνίζουμε τα λάθη του παρελθόντος. Οι καταστροφές του περιβάλλοντος και η εξαφάνιση των ειδών μάς ξεπερνούν και ο χρόνος πιέζει. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας!».
Για να υπογράψετε το κείμενο της διαμαρτυρίας κατά της εξόντωσης των δελφινιών και των φαλαινών από την Ιαπωνία πατήστε εδώ:
Διαβάστε επίσης:
Ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη σφαγή των δελφινιών που πρέπει να δείτε
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
http://www.seashepherd.org.au/