Ένα βίντεο - που τράβηξε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα η Έλενα Τρίπατζη τον Σεπτέμβριο του 2011 - αποτυπώνει τα σημάδια της στερεοτυπικής συμπεριφοράς που εμφανίζουν τα αιχμάλωτα ζώα, τα οποία ζουν εγκλωβισμένα σε κλουβιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς στερεοτυπική ονομάζεται μια ΜΗ φυσιολογική συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται σταθερά και μονότονα και που κάτω από κανονικές συνθήκες ΔΕΝ παρατηρείται και δεν χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο είδος ζώου.
Οι επιστήμονες εξηγούν πως μια τέτοια συμπεριφορά υποδηλώνει σοβαρές νευρολογικές διαταραχές του ζώου, που προκαλούνται από την ανία, την έλλειψη συντροφιάς από άτομα του ίδιου είδους (σε περιπτώσεις κοινωνικών ζώων), τη σωματική και ψυχοδιανοητική καταπόνηση, την απελπισία και την απομάκρυνση από το φυσικό του ενδιαίτημα.
Αυτές οι διαταραχές είναι κοινές στα ζώα που βρίσκονται σε κατάσταση αιχμαλωσίας, ιδίως όταν αυτή η κατάσταση τους έχει διαρκέσει πολύ. Τα αιλουροειδή βηματίζουν στις άκρες του κλουβιού τους πάνω - κάτω και πέρα - δώθε.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζώα υποφέρουν τόσο πολύ που οι νευρολογικές διαταραχές τους γίνονται τόσο σοβαρές και αυτό μπορεί να τις οδηγήσει μέχρι την ψύχωση - τρέλα. Στο βίντεο που βλέπετε οι δύο Λευκές Τίγρεις (Panthera tigris) στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο φαίνεται ότι πάσχουν και συμπεριφέρονται έτσι εξαιτίας της αιχμαλωσίας τους.
Σκεφτείτε ότι αυτά τα ζώα που είναι από τη φύση «προγραμματισμένα» να διανύουν απέραντες εκτάσεις και όμως αναγκάζονται να ζουν σε μερικά τετραγωνικά γης μέσα σε κλουβιά προκειμένου οι επιχειρηματίες, στους οποίους ανήκουν οι ζωολογικοί κήποι, να βγάζουν χρήματα από τα εισιτήρια που πληρώνουμε εμείς για να δείχνουμε στα παιδιά μας άγρια ζώα να ζουν βίο αβίωτο.
Η αιχμαλωσία δεν είναι φιλοζωία και η επίσκεψη σ’ έναν ζωολογικό κήπο δεν είναι διδακτική για τα παιδιά αφού τους δείχνει πως οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τα ζώα.
«Εκπαιδευτική» για τα παιδιά η επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και στο Δελφινάριο;
Ποια επιχείρηση προσπαθεί να πείσει τους μικρούς και μεγάλους φίλους της, ότι είναι εκτός από ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό το θέαμα των άγριων ζώων, που είναι εγκλωβισμένα εφ’ όρου ζωής;
Ποια επιχείρηση προσπαθεί να μας πείσει, ότι τα δελφίνια, αντί να οργώνουν τους ωκεανούς και τις θάλασσες είναι καλύτερα να κάνουν κωλοτούμπες για τα παιδάκια μας;
Ποια επιχείρηση προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο – μαύρο, αφού επιδιώκει με πάθος να μας πείσει, ότι μια καμηλοπάρδαλη, η οποία ζει εγκλωβισμένη σε μερικά μόνο τετραγωνικά γης στα Σπάτα είναι καλύτερα εκεί από την αχανή αφρικανική σαβάνα, η οποία είναι και το φυσικό της περιβάλλον;
Μα ποια άλλη από το «εκπαιδευτικό» Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα! Το οποίο μέσω της ιστοσελίδα του ζητάει από τους επισκέπτες του να δείξουν, ότι «πιστεύουν» σ’ αυτό και μέσα απ’ ένα αστείο ερωτηματολόγιο!
Ανόητα επιχειρήματα… «εύκολες» ερωτήσεις!
Γιατί όλοι οι επιχειρηματίες, που ασχολούνται με τη δημιουργία ζωολογικών κήπων βάζουν άραγε τα έγκλειστα άγρια ζώα να ζευγαρώνουν; Γιατί διαιωνίζουν τον εγκλεισμό; Μα φυσικά γιατί βγάζουν λεφτά από τη στυγνή εκμετάλλευση των ζώων.
Κάποια από τα άγρια ζώα – που βρίσκονται σε αντίστοιχα πάρκα – είναι αλήθεια, ότι δε μπορούν να επιστρέψουν στη φύση, γιατί οι άνθρωποι επί της ουσίας τα χαντάκωσαν και τα κατέστησαν ανίκανα να επανενταχθούν πλήρως εκεί που ανήκουν.
Είναι ζώα, που δεν έμαθαν από τους γονείς τους, να κυνηγούν, να επιβιώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον, επειδή οι άνθρωποι - εκμεταλλευτές τους, τους σκότωσαν, για το δέρμα, τα νύχια, τα δόντια, ή για άλλους λόγους. Έτσι αυτά τα μικρά, αν δεν καταλήξουν σε κάποιο τσίρκο, ή σε κάποιο σπίτι κάποιου μεγιστάνα, είναι πολύ πιθανό να φτάσουν στις εγκαταστάσεις ενός ζωολογικού πάρκου.
Όμως οι «φιλόζωοι» και συνήθως πολύ «φιλεύσπλαχνοι» επιχειρηματίες, που υπερτονίζουν τον «εκπαιδευτικό χαρακτήρα» των κλουβιών τους όχι μόνο το επιτρέπουν, αλλά συστηματικά επιδιώκουν να γεννιούνται οι απόγονοι των άγριων ζώων, που υπάρχουν δέσμια στις εγκαταστάσεις τους.
Επιδιώκουν να γεννιούνται μέσα στα κλουβιά νέα αγρίμια, για να έχουν τα κλουβιά τους περιεχόμενο με φρέσκο αίμα. Άλλωστε ένα μωρό πάντα πουλάει! Ζευγαρώνουν τα έγκλειστα όντα σκόπιμα και δεν αρκούνται στην ευκαιριακή φιλοξενία εκείνων των πλασμάτων, που δεν γίνεται να επιστρέψουν στη φύση!
Για να τα χορταίνουν τα δικά μας μάτια και τα μάτια των παιδιών μας το «θέαμα» της υποταγμένης φύσης, αφού πρώτα έχουμε πληρώσει στην είσοδο του πάρκου το ανάλογο εισιτήριο! Θυμηθείτε, ότι κάθε φορά, που πηγαίνετε το πιτσιρίκι σας στον ζωολογικό κήπο και στο δελφινάριο του μαθαίνετε μέσω αυτών των «εκπαιδευτικών επισκέψεων», ότι έτσι πρέπει να ζουν τα ζώα, μέσα στα κλουβιά!
Στον περίβολο του ανώτατου ακυρωτικό δικαστηρίου της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της Ελλάδας, στον Άρειο Πάγο που βρίσκεται επί της Λ. Αλεξάνδρας στο κέντρο της Αθήνας είναι τοποθετημένες οι πινακίδες, οι οποίες εξηγούν στους ανθρώπους, ότι εκεί απαγορεύονται αυστηρώς τα κατοικίδια ζώα…
H ανακοίνωση του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής μετά τον φόνο του Χιμπαντζή από υπάλληλο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου το περασμένο Σάββατο όχι…
Για δεύτερη χρονιά η WIND, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Στην Πράξη», μέσω του οποίου η εταιρεία αναπτύσσει δράσεις που αφορούν στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και την κοινωνία στηρίζει την προσπάθεια φροντίδας προς τα «άστεγα» ζώα και σε συνεργασία με την Animal Action (πρώην Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων - GAWF) συνεχίζουν το πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ζώων στην Αττική.