Το θηλυκό πόνυ που εγκυμονούσε και βρέθηκε εγκαταλελειμμένο και δεμένο μαζί μ’ ένα ακόμα αρσενικό στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης στις αρχές Απριλίου τελικά δεν τα κατάφερε. Όπως μας ενημέρωσε η Βίκυ Λιναρά, εθελόντρια του Ε.Σ.Π.Ι., το πόνυ πέθανε χτες κατά την διάρκεια του πρόωρου τοκετού του, που προκλήθηκε από την αποκόλληση του πλακούντα.
Το έμβρυο είχε πάρει και λάθος θέση και το μέγεθος του ήταν τέτοιο, που η γέννηση του με φυσιολογικό τρόπο λόγω του όγκου του ήταν αδύνατη. Επί της ουσίας το ζώο πέθανε γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για να γίνει για παράδειγμα καισαρική σ’ ένα ζώο όπως αυτό.
Το μεγάλο σε μέγεθος έμβρυο - που έκανε μη δυνατή τη φυσιολογική γέννα - οφείλεται ενδεχομένως στο γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του μικρόσωμου αλόγου έβαλε το θηλυκό πόνυ να ζευγαρώσει με μεγαλύτερο ζώο (ίσως κανονικό άλογο) και προφανώς ενώ δεν ήταν ακόμα ώριμο ηλικιακά για να φέρει σε πέρας την εγκυμοσύνη.
Θυμίζουμε ότι τα δύο ζώα τα βρήκε κάτοικος της Πυλαίας δεμένα, μπερδεμένα με τα σχοινιά τους. Το ένα, όπως βλέπετε, ήταν δίπλα στον δρόμο και το δεύτερο λίγα μέτρα πιο κάτω σ’ ένα χωράφι.
Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν τη «φροντίδα» που τους προσέφερε ο ιδιοκτήτης τους, ο οποίος τα αναζήτησε στη συνέχεια. Μάλιστα έχει επικοινωνήσει επανειλημμένα και με το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. και με την Αστυνομία, ενώ έχει προσκομίσει και έγγραφα από τον ιππίατρο Νίκο Διακάκη, ο οποίος τα εξέταζε και είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εντούτοις η υπόθεση με την τύχη του ενός πλέον ζώου θα κριθεί στο δικαστήριο.
Το Ελληνικό Κέντρο Προστασίας Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Κέντρο Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.). αρχικά μετέφεραν τα ζώα σε ασφαλέστερο σημείο και τα έδεσαν με μακρύτερο σχοινί ώστε να μπορούν να κινούνται.
Στη συνέχεια η εθελόντρια του Ε.Σ.Π.Ι. Βίκυ Λιναρά μαζί με τον εθελοντή του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Στέλιο Γερονυμάκη πήγαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και πήραν εντολή προσωρινής κατάσχεσης των δύο μικρόσωμων αλόγων, που βρέθηκαν έτσι παρατημένα.
Στη συνέχεια τα φόρτωσαν σε φορτηγό και τα μεταφέραν στον στάβλο της κας Λιναρά προκειμένου να τα φροντίσουν. Ο χώρος είναι κατάλληλος και τα ζώα τρέφονταν με κατάλληλη τροφή ενώ φυσικά είχαν και ελευθερία κινήσεων.
Η ιππίατρος που τα παρακολουθούσε διαπίστωσε αυτό που φαινόταν ότι δηλαδή το θηλυκό ζώο εγκυμονεί. Όμως ο πρόωρος τοκετός, που ξεκίνησε χθες, και η έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων στον χώρο, που φιλοξενούνταν προσωρινά τα ζώα, οδήγησε στον θάνατο του ετοιμόγεννου πόνυ.
Δυστυχώς για την περίθαλψη και τη σωστή φροντίδα των ζώων (κατοικιδίων, άγριων, μεγαλόσωμων κ.ο.κ.) δεν είναι απαραίτητη μόνο η καλή θέληση των εθελοντών ή η αγάπη προς τα ζώα. Απαραίτητες είναι και οι κατάλληλες εγκαταστάσεις καθώς και η κτηνιατρική φροντίδα όποια ώρα και αν συμβεί κάτι απρόσμενο, όπως είναι μια γέννα.
Τα πόνυ αυτά συνήθως χρησιμοποιούνται παρανόμως – αφού η νομοθεσία το απαγορεύει – για να φωτογραφίζονται πάνω τους πιτσιρίκια στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Αν είστε γονιός σκεφτείτε τι υφίστανται αυτά τα πλάσματα για να έχετε εσείς μια φωτογραφία ως ενθύμιο…
Διαβάστε επίσης:
Θεσσαλονίκη: Τον καταδίκασαν επειδή εγκατέλειψε τα πόνυ στην Πυλαία
Θεσσαλονίκη: Κατάσχεσαν τα πόνυ που βρήκαν εγκαταλελειμμένα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
To μωρό επέζησε;
Ούτε το μωρό ζει!
Η Κτηνιατρικη Σχολη του ΑΠΘ δεν εχει εγκαταστασεις??? ΠΩΣ μαθαινουν οι κτηνιατροι μεγαλων ζωων??? Δεν μπορει να ειναι δυνατον.