Πάρος: Έβγαλαν βόλτα στη θάλασσα τα κουτάβια που έσωσαν από τα σκουπίδια
Η Γωγώ - Μαρία Ραγκούση εθελόντρια με πλούσιο φιλοζωικό έργο στην Πάρο ανέλαβε να μεγαλώσει τα νεογέννητα κουτάβια που στις 7 Φεβρουαρίου βρέθηκαν παγωμένα -…
Η θερμική κάμερα του συλλόγου ΚΑΛΛΙΣΤΩ εντόπισε πριν από μερικές μέρες το νεαρό τσακάλι που απελευθερώθηκε στις 28 Απριλίου 2013 κοντά στον Σταυρό Θεσσαλονίκης. Οι επιστήμονες – που παρατηρούν τη φυσιολογική επανένταξη του – είχαν καταφέρει να αποκαταστήσουν την υγεία του καθώς είχε πέσει θύμα τροχαίου.
Το μικρό τσακάλι βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι ενώ ήταν μόλις 2 μηνών πολύ σοβαρά τραυματισμένο μεταξύ Σταυρού και Ολυμπιάδος μετά από σύγκρουση με διερχόμενο όχημα. Το ζώο εντοπίστηκε από οδηγό, ο οποίος ενημέρωσε τη Δράση για την Άγρια Ζωή και χάρη στην κινητοποίηση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης με σκοπό να το περιθάλψουν και με την ελπίδα να καταφέρει να επιβιώσει.
Το τσακάλι εγχειρίστηκε και κατάφερε με εντατική φροντίδα να ανακάμψει και να ξεπεράσει τα πολύ σοβαρά πολλαπλά κατάγματα που είχε στα πόδια του. Μετά από μερικές εβδομάδες παραμονής στις εγκαταστάσεις της Δράσης για την Άγρια Ζωή, μεταφέρθηκε στην Αίγινα, στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) για να ολοκληρώσει εκεί την αποθεραπεία του.
Η επιχείρηση επιστροφής του τσακαλιού στο φυσικό του περιβάλλον έγινε με τιμές και παρουσία εκπροσώπων της Δράσης για την Άγρια Ζωή, του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας - Βόλβης, του συλλόγου ΚΑΛΛΙΣΤΩ και του Δασαρχείου Σταυρού.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, μέσω της Μαρίας Πετρίδου που είναι γεωπόνος – περιβαλλοντολόγος, μέλος της ομάδας πεδίου της οργάνωσης, συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης και επανένταξης του τσακαλιού, παραχωρώντας το κολάρο με το οποίο θα ραδιοσημανθεί το μικρό ζώο πριν την επανένταξή του, προκειμένου να παρακολουθούνται οι μετακινήσεις του στο μέλλον.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως ο πληθυσμός του τσακαλιού, σύμφωνα με πρόσφατη «Μελέτη των πληθυσμών τσακαλιού (Canis aureus) σε Χαλκιδική και Πελοπόννησο» που πραγματοποιήθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και ΚΑΛΛΙΣΤΩ, το διάστημα 2008-2009, έχει μειωθεί κατά 50% στη Χαλκιδική (λόγω και των τελευταίων δασικών πυρκαγιών), ενώ ο συνολικός πληθυσμός σε όλη την Ελλάδα δεν υπερβαίνει τα 1.000 άτομα.
Διαβάστε επίσης:
Κατάφεραν να γιατρέψουν το τσακάλι που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη
Σάμος: Τσακάλι νεκρό σε τροχαίο
Ένας θησαυρός της Σάμου: Το «χρυσό» Τσακάλι
Αρκαδία: Το τσακάλι έφυγε τρέχοντας μακριά από τους ανθρώπους (βίντεο)
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr