Πάρος: Βρήκαν τα πτώματα τριών κουταβιών να επιπλέουν στη θάλασσα στην ακτή του Λολαντώνη
Λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής 25 Αυγούστου λουόμενοι που έκαναν το μπάνιο τους σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Πάρου στον…
Πριν από λίγες μέρες στα Ιωάννινα τοποθετήθηκαν σε όλα τα πάρκα της πόλης πινακίδες που απαγορεύουν τη διέλευση και την παραμονή ζώων σε αυτά. Με αφορμή αυτό το γεγονότος η κάτοικος Ιωαννίνων, Ευαγγελία Δαβή, έστειλε επιστολή στην τοπική εφημερίδα «Πρωινά νέα» στις 11/10/2011 ζητώντας από τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, πράγμα που δεν έχει συμβεί ακόμη. Την ίδια επιστολή έστειλε και στο www.zoosos.gr καταγγέλλοντας το γεγονός!
Ολόκληρη η επιστολή εδώ:
«Τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη και απολαμβάνω μαζί με ένα φίλο και τον σκύλο του μια απογευματινή βόλτα στο μοναδικό πάρκο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας, στα Ιωάννινα, τα Λιθαρίτσια.
Ο καιρός υπέροχος, σε συνδυασμό με το πράσινο που αρχίζει να ξεπροβάλλει καθώς ανεβαίνουμε το δρόμο για το πάρκο, βελτιώνει σιγά-σιγά τη διάθεσή μας η οποία έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη συζήτηση που έχουμε γύρω από τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Ο σκύλος του φίλου μου, ο Μάγκας – όνομα εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο της Π. Δέλτα – γαυγίζει και κουνάει την ουρά του, μπερδεύεται στα πόδια μας, κάνει τα πάντα έτσι ώστε να μας προκαλέσει για να ασχοληθούμε επιτέλους μαζί του.
Το παιχνιδιάρικο και ζεστό βλέμμα του Μάγκα δε χρειάστηκε και πολλή προσπάθεια για να μας θυμίσει το λόγο της βόλτας μας, που ήταν η χαλάρωση όλων μας.
Τέρμα λοιπόν οποιαδήποτε απαισιόδοξη συζήτηση, θα απολαύσουμε τη στιγμή, το πράσινο του πάρκου, τη θέα της λίμνης που στο τέλος του πάρκου μας έκλεινε το μάτι, την παρέα του Μάγκα…την παρέα ποιού; του Μάγκα; ξαφνικά πέσαμε πάνω σε μια πινακίδα, από αυτές που έχουν ένα σκυλί και μια κόκκινη γραμμή πάνω του και οι οποίες αναγράφουν ότι απαγορεύεται η είσοδος στα σκυλιά.
Τι είναι πάλι αυτό; για ποιο λόγο κάποιος να μην μπορεί να απολαύσει τη βόλτα του στο πάρκο παρέα με το σκύλο του;
Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορήθηκα από το φίλο μου ότι παρόμοιες πινακίδες έχουν τοποθετηθεί και σε άλλα σημεία της πόλης μας, όπως στο Γηροκομείο και στο Άλσος, χωρίς να αναφέρεται ο νόμος, βάσει του οποίου τοποθετήθηκαν.
Όπως καταλαβαίνετε επειδή ένας “ανύπαρκτος νόμος δεν είναι νόμος”, περιφρονήσαμε την πινακίδα και συνεχίσαμε τη βόλτα μας. Ωστόσο δεν μπορέσαμε το ίδιο περιφρονητικά να αποσιωπήσουμε το γεγονός της τοποθέτησης αυτών των πινακίδων. Δε γνωρίζω τον εμπνευστή αυτής της ιδέας, θεωρώ όμως ότι η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να εξηγήσει κάποια πράγματα στους δημότες της, όπως:
- Βάσει ποιου νόμου προβλέπεται η απαγόρευση σκύλων σε δημόσιους χώρους, όπως τα πάρκα; Στο νόμο 3170/2003 δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση.
- Πριν προβεί στην «νομοθέτηση» μία δημοτική αρχή-ενέργεια που δεν είναι στη δικαιοδοσία της- γιατί δεν προβαίνει στην υλοποίηση των νόμων-ενέργεια για την οποία είναι υπεύθυνη- όπως η ευζωία και η αξιοπρεπής διαβίωση των ζώων καθώς και η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες;
- Η απαγόρευση ισχύει μόνο για σκύλους που συνοδεύονται ή και για αδέσποτους, οι οποίοι είναι στην αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής;
- Αν η απαγόρευση αφορά και τα αδέσποτα ζώα, θα οργανωθούν μαθήματα επιμόρφωσης των αδέσποτων για την κατανόηση των πινακίδων του Δήμου και της συμμόρφωσής τους σε αυτές;
- Από όσο γνωρίζω οι σκύλοι δεν επιτρέπονται στις παιδικές χαρές – πράγμα που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη για πολλούς λόγους. Τα Λιθαρίτσια όμως δεν είναι παιδική χαρά, αλλά Πάρκο, στην έκταση του οποίου υπάρχει παιδική χαρά, άρα η απαγόρευση δεν μπορεί να αναφέρεται σε όλο το Πάρκο.
Αν υποθέσω ότι το σημείο με τις κούνιες και τις τσουλήθρες θεωρείται παιδική χαρά, διότι σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού εσωτερικών αριθ.28492/2009 η παιδική χαρά αποτελείται από εξοπλισμό ο οποίος είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό και ομαδικό παιχνίδι, γιατί δεν πληρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις οι οποίες είναι;:
1) Να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες τηλεφωνίας, ραδιοφωνίας).
2) Να περιβάλλεται από ικανή περίφραξη, η οποία να απομονώνει οπτικά την παιδική χαρά από τον περιβάλλοντα χώρο.
3) Να διαθέτει είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα 1 μ.
4) Να διαθέτει εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για Α.ΜΕ.Α.
5) Να διαθέτει πινακίδα εισόδου η οποία φέρει σήμα καταλληλότητας της παιδικής χαράς και απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν συνοδεύουν παιδί.
6) Να διαθέτει τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
7) Να διαθέτει τηλέφωνα επικοινωνίας με τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς και άλλες προϋποθέσεις, που αφορούν στην ασφάλεια, στα πρότυπα και στην πιστοποίηση για τον εξοπλισμό της παιδικής χαράς
Στα παραπάνω αξίζει να προστεθεί και άλλη μία συνισταμένη που έχει σχέση με το θέμα μας, η άποψη που έχουμε για την σχέση της πολιτικής με τη συνέπεια.
Ικανή και αναγκαία συνθήκη σε μία κοινωνία που επιδιώκει την ευημερία των μελών της είναι η άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην πολιτική και τη συνέπεια τόσο από την μεριά των δημοτικών αρχών όσο και από την μεριά των δημοτών.
Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω θα ήθελα να θυμίσω, ότι προεκλογικά διαβάζοντας το πρόγραμμα της παράταξης της νυν δημοτικής αρχής, παρατήρησα ότι το θέμα φιλοζωία το περιελάμβανε στην ενότητα Πολιτισμός και Παιδεία γεγονός που με εξέπληξε θετικά, διότι δεν περίμενα μία παράταξη να θέσει το θέμα αυτό στην πραγματική του διάσταση.
Πολλοί συμπολίτες μας, θεωρώντας υποχρέωση-απέναντι στους εαυτούς τους και στην κοινωνία - ψήφισαν λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη αυτές τις δεσμεύσεις σε μία περίοδο, κατά την οποία κυριαρχούσε η αποστροφή των πολιτικών παρατάξεων και η αποχή στις εκλογές.
Οφείλετε λοιπόν να μην τους διαψεύσετε, διότι όπως έλεγε ο βρετανός συγγραφέας Charles Dickens: “μη σπάσεις ποτέ τέσσερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου: την εμπιστοσύνη, τη σχέση, την υπόσχεση και την καρδιά γιατί όταν σπάσουν, δεν κάνουν θόρυβο αλλά πονάνε περισσότερο”.
Πολύ σωστά θεωρήσατε ότι Πολιτισμός, Παιδεία και Ζωή είναι τρία στοιχεία αναπόσπαστα και το ένα επιδρά σημαντικά στο άλλο.
Αν παραμένετε λοιπόν πιστοί στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις ότι ο πολιτισμός ενός λαού κρίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα, πρέπει να δράσετε ταχέως προκειμένου να αρθεί από το Δήμο η απαγόρευση που αυθαίρετα επιβλήθηκε, καθώς και να υλοποιήσετε τις προγραμματικές/προεκλογικές σας υποσχέσεις για το θέμα των αδέσποτων στην πόλη μας.
Σε αυτή την προσπάθεια να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση πολλών συμπολιτών μας που έχουν όραμα γι’ αυτή την πόλη.
Εκ παραλλήλου παραθέτω επιστολή της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας, στην όμορφη Πέλλα, με την οποία εκφράζεται μια άλλη κουλτούρα για την φιλοζωία και τη σχέση της δημοτικής αρχής με τους δημότες, ελπίζοντας ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα αποτελέσει σύντομα με τη στάση του ένα θετικό παράδειγμα και αυτός για τους δημότες του ή κάποιον άλλο Δήμο:
"Ο Δήμος Αλμωπίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Ζώων "Η Ελπίδα”, ενημερώνει τους δημότες του, ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι και γάτες) προστατεύονται από το νόμο και η κακοποίηση τους (όπως δηλητηριάσεις, πυροβολισμοί κ.λ.π.) είναι παράνομη και διώκεται με ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο (Νόμοι 3170 /2003 και 1197 / 1981).
Δηλώνει δε, ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς, θα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, για να σταματήσουν αυτά τα κρούσματα δηλητηριάσεων και εγκατάλειψης που, δυστυχώς, έχουν πολλαπλασιασθεί επικίνδυνα.
Οι δηλητηριάσεις με ισχυρά δηλητήρια, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία των ανθρώπων. Η θανάτωση των ζώων συντροφιάς με τη μέθοδο της "φόλας", δεν αφορά μόνο τους φιλόζωους συμπολίτες μας και τους κατόχους κατοικίδιων, αλλά μας αφορά όλους.
Καλούμε, λοιπόν, τους πολίτες του Δήμου Αλμωπίας να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης και εγκατάλειψης και να υποδεικνύουν τους δράστες, γιατί οι "φόλες" εκτός από τα ζώα, σκοτώνουν τον πολιτισμό και την ηθική μας».
Δαβή Ευαγγελία,
Δημότισσα Ιωαννιτών
Διαβάστε επίσης:
Είναι υποχρεωτικό να κρατάμε τον σκύλο μας από το λουρί σε δημόσιους χώρους
Γιατί να κρατάς το σκύλο σου από το λουρί στη βόλτα; Γιατί κλάνει το γατί!
Τα διοικητικά πρόστιμα ανά παράβαση για τους ιδιοκτήτες ζώων
Εγώ βοηθάω τα ζώα εσύ τι ζόρι τραβάς;
Χρήσιμες απαντήσεις για όσους ενοχλούνται επειδή φροντίζετε ζώα
Μια απάντηση σε όσους ενοχλούνται επειδή φροντίζουμε τ’ αδέσποτα
Τι ΔΕΝ είναι ένας εθελοντής φιλόζωος
«Φιλοζωικός δεν είστε; Είναι υποχρέωση σας, ελάτε να τα πάρετε!»
Οι Φ.Ε.Π. απαντούν σε όλους εσάς που ζητάτε να τρέξουν μόνο οι άλλοι για τα ζώα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
- Βάσει ποιου νόμου προβλέπεται η απαγόρευση σκύλων σε δημόσιους χώρους, όπως τα πάρκα; Στο νόμο 3170/2003 δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση.
Απορώ πως σε όλα τα άρθρα που διαβάζω σχετικά με την απαγόρευση σκύλων στα πάρκα, «πιπιλίζεται» ο παραπάνω νόμος… Έχετε διαβάσει τον νόμο;
Ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος:
ΝΟΜΟΣ 3170 ΦΕΚ 191/Α/29.7.2003
Άρθρο 2
Υποχρεώσεις ιδιοκτητών σκύλων
1. Ο ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται:
ε) να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου του.
3. Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό. Ο ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους χώρους. Για την αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν.
…διότι αυτό μου είπε κάποιος όταν πιστεύοντας τα όσα διαβάζω στα διάφορα sites επικαλέστηκα τον παραπάνω νόμο…
…να μην εισέρχεται σε κοινόχρηστους χώρους…
Παρακαλώ ας σχολιάσει κάποιος.
Άλλο κοινόχρηστος χώρος (πχ πολυκατοικίας) και άλλο δημόσιος χώρος.
Ο 3170 έχει αντικατασταθεί πλέον από τον 4039/2012. Η πρόσβαση των ζώων συντροφιάς σε δημόσιους χώρους προκύπτει από το άρθρο 5 του νόμου (υποχρεώσεις ιδιοκτητών).
Σε μια επαρχιακή πρωτεύουσα της Θράκης, ένας άνθρωπος έβγαλε βόλτα το σκύλο του στο πάρκο. Ο φύλακας προσπάθησε να τον αποτρέψει με το γνωστό «απαγορεύεται» και, όταν είδε ότι δεν κατάφερνε να τον πτοήσει, κάλεσε την αστυνομία. Ο «παραβάτης» συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δικάσιμο. Στο δικαστήριο, οι μάρτυρες του δήμου πιστοποίησαν ότι η είσοδος ζώων στο πάρκο απαγορευόταν με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ύστερα από ένα δυσάρεστο περιστατικό επίθεσης σε ποδηλάτη. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι, εφ’ όσον τηρούσε το νόμο κατά γράμμα (λουρί, σακούλα, εκπαιδευμένο σκυλί), η απαγόρευση ήταν αδίκως επιβληθείσα από ένα φορέα που επέβαλλε «τεκμήρια», επειδή ήταν ανίκανος να ελέγξει το χώρο και να κάνει τη διάκριση ανάμεσα στους παραβάτες και τους νομιμόφρονες περιπατητές. Ο πρόεδρος δέχτηκε την αιτιολογία του και τον αθώωσε.
http://www.trihes.gr/%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%AC/
Ο ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
Η αναφορά είναι σαφής: «Να μην εξέρχεται ελεύθερα» που σημαίνει... να μην εξέρχεται χωρίς λουρί.
Σχετική με τα παραπάνω είναι η δημοσίευση στην ιστοσελίδα taxalia:
http://taxalia.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7503.html
στην οποία απαντά ο Δήμος Θεσσαλονίκης (το έγγραφο υπάρχει στην ιστοσελίδα), σε καταγγελία κατοίκων της περιοχής του γηπέδου ΠΑΟΚ, λέγοντας επί λέξει:
«Σας γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα καθαριότητας των πάρκων από τις ακαθαρσίες των ζώων, δεσποζόμενων ή όχι, είναι όντως ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία μας. Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των ζώων να κάνουν χρήση του χώρου πρασίνου εφόσον λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα καθαριότητας».
Το υπόλοιπο κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε στον ιστότοπο που σας ανέφερα.
Μάλιστα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προχώρησε στη δημιουργία ειδικού χώρου WC, αλλά αυτό είναι άχετο από το αν επιτρέπεται ή όχι η εισαγωγή ζώων σε χώρο πρασίνου.
Ελπίζω να βοήθησα.
ΥΓ
Πινακίδες που απαγορεύουν την είσοδο ζώων συντροφιάς σε χώρο πρασίνου είναι άκυρες αν δεν συνοδεύονται από τον Αριθμό της Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που την επιβάλλει και ως εκ τούτου δεν λαμβάνονται υπόψιν από τους φιλόζωους.
Σχετικό είναι το άρθρο: http://www.patris.gr/articles/149041?PHPSESSID=
Aυτό συμβαίνει διότι σχεδόν όλοι πηγαίνουν τα σκυλία τους να ...ξελαφρώνουν στα πάρκα. Το καλύτρο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να πειτε στο δήμο να βάλει πινακίδες που αναφέρουν πως οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τις ακαθαρσιες των κατοικίδιών τους.Ο δήμος Κορυδαλλού το έχει κάνει σε κάποια πάρκα και μάλιστα προς παρότρυνση των ιδιοκτητών έβαλε σταντ με σακούλες για αυτό το σκοπό καθώς και κάδους για να πετούν! Πάντως υπάρχει νόμος που τημωρεί με προστιμο αυτούς που πάνε για αφόδευση τα σκυλιά τους στα πάρκα χωρίς μετα να μαζεύουν τις ακαθαρσίες