Μαρούσι Αττικής: Έκκληση για τον εντοπισμό σκελετωμένου σκύλου που περιφέρεται στο Ο.Α.Κ.Α.
Έκκληση μέσω facebook η Νεφέλη Τάσση η οποία χθες το μεσημέρι εντόπισε στην διασταύρωση των οδών Σπύρου Λούη και Κύμης τον σκύλο που βλέπετε, τον…
Το νησί της Σάμου έχει την τύχη να φιλοξενεί τον μοναδικό πληθυσμό του λεγόμενου Μεσογειακού (ή Κοινού) Χαμαιλέοντα στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα αρχαίο ζώο, ένα ερπετό που επιβιώνει έως σήμερα από την εποχή των δεινοσαύρων.
Στο παρελθόν αυτά τα όμορφα και περίεργα πλάσματα κατοικούσαν σε πολλά νησιά του Αιγαίου. Πριν από μερικές δεκαετίες τα συναντούσαμε και στην Κρήτη και τη Χίο. Όμως για άγνωστους λόγους οι πληθυσμοί αυτών των ερπετών εξαφανίστηκαν και σήμερα επιβιώνουν μόνο στο νησί της Σάμου.
Η Ομάδα Χερσαίας Έρευνας του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ έχοντας συναίσθηση της σπανιότητας του είδους και της ευθύνης, που αυτό το γεγονός δημιουργεί, ξεκίνησε από το 2009 την παρακολούθηση των πληθυσμών του σπάνιου πλέον είδους και εργάζεται συστηματικά όχι μόνο στην έρευνα πεδίου αλλά και στην ενημέρωση των κατοίκων του νησιού και όχι μόνο.
Χαμαιλέοντας ο Σάμιος.
Στόχος των ερευνητών είναι να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τη σημαντικότητα και τη σπανιότητα του, καθώς ο ρόλος της μπορεί να είναι καταλυτικός για τη διάσωση του τελευταίου πληθυσμού χαμαιλέοντα στο Αιγαίο. Ο χαμαιλέοντας συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ισορροπία των χερσαίων οικοσυστημάτων του νησιού, καθώς αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή του πληθυσμού των εντόμων με τα οποία και τρέφεται.
Με την τεκμηριωμένη έρευνα, τη συστηματική παρακολούθηση του είδους και τις δράσεις ενημέρωσης, που το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνεται μία στροφή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο χαμαιλέοντας από τους κατοίκους της Σάμου.
Είναι ένας από τους ρυθμιστές του πληθυσμού των εντόμων στο νησί της Σάμου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ: «Χαρακτηριστική όμως είναι και η απορία που εκφράζεται από μεγάλο μέρος των ανθρώπων που ενημερώνουμε, όσον αφορά το γιατί δεν γνώριζαν έως τώρα τη σπανιότητα αυτού του είδους που ζει δίπλα τους.
Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, καθότι αποτελούν εδώ και πολλούς αιώνες απομονωμένους βιότοπους, έχουν αναπτύξει σπάνια και μοναδική βιοποικιλότητα και διαθέτουν πολλά είδη που είναι ενδημικά, δηλαδή βρίσκονται μόνο στο εκάστοτε νησί. Αυτό όμως κάνει και τη βιοποικιλότητά τους ιδιαίτερα ευάλωτη.
Για παράδειγμα μία μεγάλη πυρκαγιά ή κάποια άλλη καταστροφή μπορεί να αποβεί μοιραία για τον τελευταίο νησιωτικό πληθυσμό του χαμαιλέοντα στην Ελλάδα. Σοβαρό πρόβλημα όμως για την επιβίωση του χαμαιλέοντα αποτελεί και η λαθροθηρία. Μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό το σπάνιο πλάσμα να εξαφανιστεί;».
Διαβάστε επίσης:
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr