Δελφίνι πυροβολημένο εκβράστηκε σε παραλία στην Τρυπητή Χαλκιδικής
Μέσω facebook η Χριστίνα Σομαλαδά έκανε γνωστό ότι στις 3 Ιανουαρίου ένα δελφίνι βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένο από πυροβολισμό και τελικά πέθανε στην ακτή στην Τρυπητή…
Η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων των Οικολόγων Πράσινων αποκαλύπτει όχι μόνο τις δεσμεύσεις που η χώρα μας δεν τηρεί για τη προστασία των κητωδών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες αλλά και το ποια ήταν η αιτία που οδήγησε σε μαζικό εκβρασμό και στο θάνατο κάποιες φάλαινες ζιφιούς πριν από μερικές ημέρες στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν: «Αρκετοί επιστήμονες και μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως κατά τη συνεδρίαση των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας ACCOBAMS (για τη διατήρηση των κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και του Ατλαντικού) τον περασμένο Νοέμβριο, ότι η παραγωγή θορύβου στη θάλασσα που προκαλείται από το πολεμικό ναυτικό και τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο κητωδών.
Δυστυχώς, αν και προσδιορίστηκε για πρώτη φορά χάρτης με τις περιοχές όπου θα πρέπει να αποφεύγονται τα στρατιωτικά ηχοεντοπιστικά συστήματα sonar - και ο θόρυβος γενικότερα - στη Μεσόγειο Θάλασσα, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, εντούτοις η πρωτοβουλία συνάντησε την έντονη αντίδραση χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία.
Ωστόσο, βγήκε σχετική απόφαση, η οποία δεσμεύει τόσο την Ελλάδα όσο και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες.
Δυστυχώς, σήμερα δρέπουμε τους καρπούς της πλήρους απουσίας πολιτικής προστασίας των κητωδών, αφού οι ασκήσεις που πραγματοποίησαν από κοινού το ελληνικό, το ισραηλινό και το αμερικάνικο πολεμικό ναυτικό με την ονομασία "Noble Dina 2014" στην περιοχή της Κρήτης, είχαν ως αποτέλεσμα τον μαζικό εκβρασμό ζιφιών (Ziphius cavirostris, είδος κητώδους που φθάνει τα 6 μέτρα), κοντά στην περιοχή της Ιεράπετρας στην Ν.Α. Κρήτη.
Από την Τρίτη 1 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 6 Απριλίου καταγράφηκαν από τις λιμενικές αρχές και κατοίκους τουλάχιστον 8 περιστατικά εκβρασμού ζιφιών κατά μήκος των ακτών της νοτιοανατολικής Κρήτης.
Συνολικά εκτιμάται ότι εκβράστηκαν 5 έως 10 ζιφιοί, ως ζεύγη ή τριάδες σε μια απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων ακτογραμμής. Τα χαρακτηριστικά διάρκειας και γεωγραφικής εξάπλωσης του φαινομένου το κατατάσσουν στους "ατυπικούς μαζικούς εκβρασμούς" ζιφιών, οι οποίοι συνδέονται με την χρήση στρατιωτικών σόναρ στη διάρκεια ασκήσεων στην περιοχή του εκβρασμού.
Από τους ζιφιούς που εκβράστηκαν τρεις πέθαναν, ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν προς τα ανοικτά με την προσπάθεια των τοπικών λιμενικών αρχών αλλά και πολλών εθελοντών που βρέθηκαν στην περιοχή.
Είναι αβέβαιο αν τα ζώα αυτά θα μπορέσουν να επιβιώσουν, λόγω των βλαβών που προκαλούνται από την εκτεταμένη χρήση των στρατιωτικών σόναρ στην φυσιολογία των εσωτερικών οργάνων τους. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό ότι πολύ μεγαλύτερος αριθμός ζιφιών πλήττονται ή και πεθαίνουν στα ανοικτά χωρίς να εκβραστούν και να γίνουν αντιληπτοί.
Ο τοπικός πληθυσμός των ζιφιών έχει επανειλημμένα πληγεί στο παρελθόν από τη ναυτική δραστηριότητα με χρήση στρατιωτικών σόναρ από το ΝΑΤΟ ή το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και οδεύει σταθερά προς εξαφάνιση».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα να σεβαστούν εμπράκτως την οικολογική ισορροπία και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και με οδηγό τους χάρτες που προτάθηκαν στη Σύνοδο, να δημιουργήσουν ειδικές ζώνες προστασίας των κητωδών.
Όπως τονίζουν: «Στην κατεύθυνση της περαιτέρω προστασίας των κητωδών, το Πράσινο Ινστιτούτο συγχρηματοδοτεί έρευνα για την προστασία των Φυσητήρων (είδος μεγάλου κητώδους) με στόχο τον εντοπισμό των περιοχών υψηλού κινδύνου συγκρούσεων των φυσητήρων με πλοία στην Ελληνική Τάφρο.
Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά τόσο η πτεροφάλαινα, όσο και ο φυσητήρας αποτελούν το δεύτερο και το τρίτο σε μέγεθος ζώο στον πλανήτη αντίστοιχα και ζουν μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες.
Η απειλή που υφίστανται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες οδηγεί στη σταδιακή εξαφάνισή τους, παρά το καθεστώς προστασίας που τους παρέχει η διεθνής και η εθνική νομοθεσία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, διότι αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών, θα τεθεί σε κίνδυνο πλήρους εξαφάνισης στο άμεσο μέλλον ένα μεγάλο μέρος των οικοσυστημάτων ολόκληρης της Μεσογείου. Η αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης αποτελεί χρέος όλων μας».
Διαβάστε επίσης:
Φάλαινες - Ζιφιοί και όχι δελφίνια εκβράστηκαν στις ακτές της Κρήτης
Κρήτη: Έσωσαν τα δελφίνια που βγήκαν στην ακτή
Πόσο κινδυνεύουν τα κήτη στις ελληνικές θάλασσες από τα σόναρ;
Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό αιτία των εκβρασμών φαλαινών στην Κέρκυρα;
Μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών στην Κέρκυρα
Μοιραία τα σόναρ για τα κητοειδή! Το παραδέχονται και οι Η.Π.Α.
Σοβαρές οι επιπτώσεις στις φάλαινες εξαιτίας των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr