Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Φ.Π.Ο.) με αφορμή τις δημοτικές εκλογές θέτει το εξής ερώτημα απευθυνόμενη στους δημότες και στον νυν δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη «Υπάρχει τελικά πρόγραμμα μέριμνας για τα ζώα του Δήμου Αθηναίων;». Τα λίγα που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα από την απερχόμενη δημοτική αρχή περιγράφει η Π.Φ.Π.Ο. στην μακροσκελή ανοιχτή επιστολή της που εξηγεί τι θα χρειάζεται να γίνει και δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και καιρό.
Συγκεκριμένα τονίζει: «Εδώ και αρκετούς μήνες, όσοι φιλόζωοι ασχολούμαστε με τα αδέσποτα ζώα του Δήμου της Αθήνας, είμαστε στην δυσάρεστη θέση να βιώνουμε την πλήρη απαξίωση του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων.
Δυστυχώς από πέρυσι το ενδιαφέρον των φιλόζωων μονοπώλησε το σοβαρό βέβαια θέμα του καταφυγίου των Μεγάρων, αλλά η μονομέρεια αυτή οδήγησε στον αποπροσανατολισμό από το ουσιαστικό θέμα, που είναι η μη ύπαρξη αδέσποτων μέσω της αλλαγής του Status Quo των πολιτών και της πολιτείας.
Το πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα φθίνει συνεχώς και μετά βίας λειτουργεί πλέον. Η δε αιτία κυρίως μία.
Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής να το κρατήσει το σ’ ένα τουλάχιστον αποδεκτό επίπεδο ώστε να συνεχίσει να προσφέρει την στοιχειώδη φροντίδα στα αδέσποτα της Αθήνας, αλλά και να προάγει την ιδέα της φιλοζωίας.
Η οικονομική κρίση και οι μειώσεις στις δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν το χαμηλότατο επίπεδο του προγράμματος.
Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά και σε διαφορετικά επίπεδα.
- Η περίθαλψη διεκόπη για αρκετούς μήνες, λόγω διαφόρων κωλυσιεργιών και ιδίως λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης στο να ξεπεραστούν.
- Σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία του γραφείου της Αστικής Πανίδας, όπως μη κατάλληλο προσωπικό, συνεχείς μετακινήσεις υπαλλήλων, δυσκολία του πολίτη να επικοινωνήσει με τους αρμοδίους και ιδιαίτερα τους έμπειρους, μη δυνατότητα ακόμη και αυτών των μελών της 5μελούς επιτροπής να έχουν άμεση και σωστή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος, μη ανταπόκριση σε αναφορές πολιτών για ζώα που χρήζουν κτηνιατρικής περίθαλψης, μη αντιμετώπιση καταγγελιών πολιτών για κακοποιήσεις ζώων.
- Χάος στην υλικοτεχνική υποστήριξη με τα τέσσερα οχήματα περισυλλογής να έχουν γίνει ένα.
Ακαταλληλότητα του ανθρώπινου δυναμικού περισυλλογής των ζώων ως προς τον τρόπο αιχμαλωσίας τους, αλλά και άσχημης συμπεριφοράς απέναντι σε πολίτες.
- Στο καταφύγιο του Δήμου στα Μέγαρα οι εργασίες ανακαίνισης των κτηριακών εγκαταστάσεων, της διαμόρφωσης νέων χώρων αλλά και της αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων καθυστερούν εξαιρετικά, παρά την εκτεταμένη αρνητική δημοσιότητα.
Παράλληλα ο έλεγχος της Κοιν.Σ.Επ. ΕΚΑΤΗ, η οποία έχει αναλάβει την διαχείριση του καταφυγίου, φαίνεται να συνεχίζει να είναι πλημμελής, καθώς υφίστανται συνεχώς προβλήματα με τις πληρωμές των υπαλλήλων, τις συνεχείς αλλαγές προσωπικού ,αλλά και με την έλλειψη νυχτερινής βάρδιας .
Σαν μοναδική λύση θεωρήθηκε από την δημοτική αρχή η πρόταση έκδοσης Υπουργικής Απόφασης που να επιτρέψει την ομαδική διαβίωση, κάτι που πολύ πιθανώς θα ανοίξει ένα παράθυρο στον νόμο για την δημιουργία δημοτικών κυνοκομείων Νταχάου.
- Έλλειψη προσπάθειας ευαισθητοποίησης των πολιτών και προαγωγής της φιλοζωίας.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σύντομα μη διαχειρίσιμο αριθμό αδέσποτων, αν δεν δοθεί έμφαση από την Δημοτική Αρχή στην συστηματική ενημέρωση και την παιδεία, ώστε να κτυπηθεί το κακό στην ρίζα του.
Πέραν των ανωτέρω οι προτάσεις της Π.Φ.Π.Ο. όσο αφορά το πρόγραμμα και τις δράσεις του Δήμου Αθηναίων είναι οι παρακάτω:
Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου όπου θα μπορούν να προσφέρουν δωρεάν η με κάλυψη των εξόδων τους τις υπηρεσίας τους οι Έλληνες και αλλοδαποί εθελοντές κτηνίατροι για να στειρώνουν και να περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα. Σε αυτά τα δημοτικά κτηνιατρεία να μπορούν, εκτός των Α.Μ.Ε.Α., να εξυπηρετηθούν και πολίτες με ιδιόκτητα ζώα, οι οποίοι είναι άνεργοι ή χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος.
Δημιουργία βάσης δεδομένων στον Δήμο με τα στοιχεία όχι μόνο των αδέσποτων ζώων, αλλά και των ιδιόκτητων σκύλων και των κατόχων τους, σύμφωνα με τον νόμο 4235/14 ώστε να ελέγχεται η ιχνηλασιμότητα τους. Αν λειτουργήσει σωστά η καταγραφή και η ιχνηλασιμότητα των ζώων, θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι εγκαταλείψεις αυτών, αφού τυχόν θάνατος η απώλεια του, έχοντας υποχρεωτικά τσιπ, το ζώο θα δηλώνεται άμεσα στον κτηνίατρο και στον Δήμο.
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και προαγωγή της ιδέας της υπεύθυνης φιλοζωίας.
Ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία. Το πρόγραμμα ‘’Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου‘’ διαθέτει καταρτισμένους ομιλητές που έχουν προσφέρει ενημέρωση σε χιλιάδες μαθητές όλης της χώρας.
Αξιοποίηση του ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου με εκπομπές για όλα τα ζώα, που θα μπορούσαμε να τις προσδιορίσουμε.
Δημιουργία σποτ σχετικά με διάφορα θέματα π.χ. την μη δηλητηρίαση, την μη εγκατάλειψη, την σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων ζώων κ.τ.λ. και προβολή τους στα Μ.Μ.Ε.
Διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων με ειδικούς επιστήμονες.
1. Προβολή μηνυμάτων στους φωτεινούς πίνακες που υπάρχουν, τα οποία να αφορούν τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών, τα δικαιώματα των ζώων, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες του Ν.4039/12 και των τροποποιήσεων του και άλλες πληροφορίες.
2. Να μπουν αφίσες που αφορούν θέματα φιλοζωίας σε λεωφορεία.
3. Προγραμματισμός παραστάσεων για τα παιδιά των δημοτών του Δήμου σε συνεργασία με καλλιτέχνες και δημιουργούς που έχουν σχέση με τα ζώα.
4. Να γίνουν καμπάνιες για το θέμα της στείρωσης, του εμβολιασμού και της ηλεκτρονικής σήμανσης .Θα είναι σκόπιμο να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ζώων όσο αφορά την στείρωση π.χ. να γίνει σύμβαση με εταιρείες τροφών να δίνουν για κάποιο διάστημα δωρεάν τροφές ή τροφές μια καλή έκπτωση σε πολίτες που στειρώνουν τα ζώα τους. Επίσης στα πλαίσια της ίδιας καμπάνιας να γίνουν προγράμματα μαζικών εμβολιασμών στείρωσης και ηλεκτρονικών σημάνσεων αφού πρώτα ο Δήμος Αθηναίων έχει συνεννοηθεί με τους ιδιώτες κτηνιάτρους και έχει πετύχει ένα πολύ οικονομικότερο τιμολόγιο για αυτές τις πράξεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
5. Καμπάνια για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων είτε από τον δρόμο είτε από το καταφύγιο σε αντιπαραβολή με την αγορά ζώου από τα pet shop και να δοθούν επίσης κίνητρα γι’ αυτό. Απόλυτα αναγκαίο είναι να δημιουργηθεί εκτενές δίκτυο υιοθεσιών με ομάδες εθελοντών πολιτών γι’ αυτό.
6. Τοποθέτηση μεγαλύτερου αριθμού ταϊστρών και ποτίστρων.
7. Ανεύρεση χώρων και δημιουργία πάρκων ζώων όπου θα πηγαίνουν οι ιδιοκτήτες τα ζώα τους να παίξουν και να τρέξουν όπως σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
8. Προσπάθεια πάταξης του παράνομου εμπορίου μέσω ελεγκτικού μηχανισμού του Δήμου στις λαϊκές αγορές.
9. Σοβαρή μέριμνα του Δήμου για τα ζώα του Ζωολογικού Κήπου του Εθνικού Κήπου και μελέτη για την κατάργησή μέσω της μη ανανέωσης των ζώων. Η αιχμαλωσία των Ζώων δεν αποτελεί υγιή τρόπο επαφής με την φύση και φυσικά δεν προάγει την σωστή έννοια της αγάπης και του σεβασμού προς τα υπόλοιπα έμβια του πλανήτη μας.
Ο επόμενος Δήμαρχος της πόλης μας χρειάζεται να αντιμετωπίσει τα θέματα των ζώων με μια εντελώς διαφορετική οπτική, σύγχρονη, πολιτισμένη και αποτελεσματική προς όφελος ανθρώπων και ζώων» τονίζει η Π.Φ.Π.Ο. κλείνοντας την ανοιχτή επιστολή της.
Διαβάστε επίσης:
Ο Καμίνης θυμήθηκε τ’ αδέσποτα λόγω των εκλογών
Επιδεινώνονται τα προβλήματα στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αθηναίων στα Μέγαρα
Τα έγκλειστα σκυλιά αλληλοσπαράσσονται και ο Δήμος Αθηναίων αδιαφορεί!
Προσφέρει το καταφύγιο της για τ’ αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων
Ενημερωτική καμπάνια για τα Δημοτικά Κυνοκομεία - «Νταχάου» αδέσποτων ψυχών
Υιοθέτησε τον σκύλο που έμεινε παράλυτος μετά από πυροβολισμό στο Πεδίον του Άρεως στο κέντρο της Αθήνας
Βρήκε τον σοβαρά τραυματισμένο σκύλο τυλιγμένο με σεντόνι να αργοπεθαίνει πεταμένος σε κάδο στην Κυψέλη
Ζεμάτισε με βραστό νερό και σκότωσε γατάκι στην πλατεία Αττικής