Η Ελένη Πορτάλιου ως καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., και ως δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» παραβρέθηκε και μίλησε στην ημερίδα «Α' Συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του Σήμερα» – που πραγματοποιήθηκε στις 31/10 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.
Ολόκληρη η ομιλία της Ελένης Πορτάλιου
«Είναι πολύ σημαντική η σημερινή συνάντηση κι ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση να συμμετάσχουμε. Η πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 115 Ζωοφιλικών Σωματείων, επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας, ότι στην Ελλάδα η προστασία των ζώων βασίζεται κυρίως στην εκδήλωση της μεγάλης ευαισθησίας και της έμπρακτης παρέμβασης της φιλοζωικής κοινωνίας των πολιτών.
Οι φιλόζωοι και τα φιλοζωικά σωματεία αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας των αδέσποτων ζώων και μεριμνούν για τη δημιουργία φιλοζωικής νομοθεσίας και καλών πρακτικών από τους δημόσιους φορείς, όπως και φιλοζωικής κουλτούρας για το σύνολο των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.
Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά – από τις δολοφονίες και την κακοποίηση ζώων μέχρι την παντελή αδιαφορία για την επιβίωσή τους – ξεκινούν από την έλλειψη κουλτούρας συμβίωσης με άλλα γένη. Τα ζώα συντροφιάς, αδέσποτα και δεσποζόμενα, υποτιμώνται ως έμβια όντα με αισθήματα και θεωρούνται πρόβλημα, το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε προστατεύοντας τους ανθρώπους από τα ζώα και όχι τα ζώα από βλαπτικές για τη ζωή τους ανθρώπινες ενέργειες.
Οι παραπάνω αντιλήψεις δεν είναι δυστυχώς περιθωριακές. Διαπερνούν τους θεσμούς- υπουργεία και δήμους- και χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος των κοινωνικών πρακτικών. Παρ’ όλ’ αυτά, χάρις στη δράση της φιλόζωης κοινωνίας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα που αποτυπώνονται και στην τελευταία εκδοχή του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο και έχει εισάγει προς διαβούλευση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η καλή νομοθεσία σίγουρα δεν μπορεί αυτομάτως να μεταμορφώσει την κοινωνία. Αλλά είναι σημαντικό το προς διαβούλευση νομοσχέδιο να συμπληρωθεί με όλες τις προτεινόμενες βελτιωτικές τροπολογίες, που αφορούν τόσο στον έλεγχο της διαχείρισης των ζώων από τα κυκλώματα εμπορίου και στον έλεγχο εκτροφής αναπαραγωγής τους όσο και στην προστασία της διαμονής τους στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.
Είναι, επίσης, σημαντικό οι δημόσιοι και δημοτικοί φορείς που εμπλέκονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας να εφαρμόζουν τους νόμους. Εδώ έχουμε συχνά αδιαφορία, ολιγωρία ή/και παρανομία.
Από την εμπειρία της Ανοιχτής Πόλης στο δήμο Αθηναίων, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δήμοι, ως σχετικά αποκεντρωμένοι φορείς, μπορούν να αναλάβουν, σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία, ομάδες και φιλόζωους πολίτες, τα προγράμματα φροντίδας και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στην επικράτειά τους.
Η δημιουργία πρότυπων δημοτικών καταφυγίων, η πρόσληψη μόνιμου κτηνιατρικού προσωπικού και η συνεργασία με κτηνιάτρους σε κάθε δήμο, στο πλαίσιο καθορισμένων προσιτών τιμών παροχής υπηρεσιών, αποδεικνύεται η οικονομικότερη και ασφαλέστερη για τα αδέσποτα ζώα λύση. Εξάλλου, όσον αφορά τα pet shops και λοιπά καταστήματα, στα οποία διαβιούν προσωρινά ζώα, πάλι οι δήμοι, οι οποίοι ελέγχουν την εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα μπορούσαν να επωμιστούν αυτό τον έλεγχο.
Επιμένω στα θέματα της νομοθεσίας και της εφαρμογής της από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, πολλοί εκ των οποίων παρίστανται στη σημερινή ημερίδα. Κι’ αυτό γιατί η φιλοζωική κουλτούρα και στην περίπτωσή μας η ευρωπαϊκή, έχει ως προϋπόθεση τη φιλοζωική κείμενη νομοθεσία και τις φιλοζωικές πρακτικές των φορέων που την εφαρμόζουν.
Βεβαίως, η φιλοζωική κουλτούρα επικοινωνεί με την κοινωνία αλλά και επηρεάζει τους δημόσιους φορείς και τους νόμους. Τα φιλοζωικά σωματεία που οργανώνουν τη σημερινή ημερίδα μπορούν να μεταδώσουν αυτή την κουλτούρα στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο και να συγκεκριμενοποιήσουν τους ελέγχους για την εφαρμογή του. Πρέπει, όχι μόνο να ακουστούν αλλά και να γίνουν πλήρως αποδεκτές οι θέσεις τους.
Όσον αφορά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα στηρίξει τις προτάσεις τους. Θέλω, επίσης, να σταθώ σ’ ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή φιλοζωική κουλτούρα και, ενδεχομένως, υπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις κακές πρακτικές. Πρόκειται για την αρνητική κουλτούρα που διέπει την αντιμετώπιση στην Ελλάδα των αδέσποτων ζώων.
Το προς διαβούλευση νομοσχέδιο εν πολλοίς τα προστατεύει, αλλά οι δημοτικοί φορείς, μεταξύ αυτών και ο δήμος Αθηναίων, θα ήθελαν σταδιακά να εξαλείψουν και πάντως να περιορίσουν δραστικά την πραγματικότητα της ανοιχτής συμβίωσης ανθρώπων και ζώων στο δημόσιο χώρο, που αποτελεί δείγμα πολιτισμού και φιλοζωίας. Αν ισχύουν οι αρχές της συμβιωτικής κουλτούρας μεταξύ των γενών δεν μπορεί να εξαιρούνται από την προσέγγιση αυτή τα αδέσποτα ζώα ή να γίνονται αντικείμενο αναιτιολόγητου εγκλεισμού σε καταφύγια – φυλακές.
Τελειώνοντας, θα σταθώ στους αφανείς φιλόζωους ήρωες και στις αφανείς φιλόζωες ηρωίδες, που κάνουν τη δουλειά δρόμου (street work). Αυτές και αυτούς που εκφράζουν έμπρακτα την κουλτούρα συμβίωσης με άλλα γένη, που δίνουν όνομα, σιτίζουν και περιθάλπουν σε περίπτωση αρρώστιας, με στοργή και αγάπη, τα αδέσποτα ζώα. Αυτές και αυτοί θα πρέπει να στηριχτούν από τους δημοτικούς φορείς. Και δυστυχώς στο δήμο της Αθήνας τόσο το πρόγραμμα φροντίδας και διαχείρισης αδέσποτων ζώων όσο και η συνεργασία με τους εθελοντές/τριες που ανέφερα πάσχουν σοβαρά».
Διαβάστε επίσης:
«Περιορισμένης εμβέλειας» η φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα (βίντεο)
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς»
Νατάσσα Μπομπολάκη: «Η φιλοζωία είναι στάση ζωής»
Κατερίνα Ηλιάδη: «Τα δικαιώματα των ζώων»
Σας περιμένουμε στη συνάντηση - συζήτηση για τη φιλοζωία
Γιατί οι Έλληνες συμπεριφέρονται με βαρβαρότητα στα ζώα; Συνάντηση για τη φιλοζωία
Θα δηλητηρίαζες ποτέ ένα μωρό;
Επιστήμονες, φιλόζωοι και Αστυνομία συζητούν για τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr