Το απόγευμα κλείνει τις εργασίες του το 23ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μελέτη και Διαχείριση της Αρκούδας. Το σημαντικότερο παγκόσμιο συνέδριο στον τομέα αυτό φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 5 έως τις 11 Οκτωβρίου. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και τη διεθνή επιστημονική εταιρεία International Association for Bear Research and Management (IBA) και τέθηκε υπό την αιγίδα του της Ειδικής Γραμματείας Δασών του Υ.ΠΕ.Κ.Α.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όσων συμμετείχαν, το συνέδριο ήταν επιτυχημένο καθώς σε αυτό συζητήθηκαν διεξοδικά σημαντικά ζητήματα που αφορούν την αρκούδα και την προστασία της σε διάφορες χώρες του κόσμου. Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν ερευνητικά δεδομένα και καλές πρακτικές οργανώσεων απ’ όλο τον κόσμο.
Ειδικότερα για την Ελλάδα η πραγματοποίηση του συνεδρίου έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) με την οποία θεσμοθετήθηκε το λειτουργικό πλαίσιο για την αποτελεσματική διαχείριση των αρνητικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ αρκούδας – ανθρώπου.
Η συζήτηση θεμάτων όπως η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και άγριων ζώων, η αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε οικισμούς και τα ατυχήματα στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους θα βοηθήσει στην αποτελεσματική διαχείρισή τους.
Η πρόεδρος του IBA, KarenNoyce, υποστήριξε σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου: «Είχαμε μία εξαιρετική εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στα μέλη μας να ενημερώσουν για την πρόοδο του έργου που κάνουν στον τομέα της έρευνας και της προστασίας της αρκούδας και να προωθήσουν νέες συνεργασίες που αποτελούν το θεμέλιο για τη αμοιβαία πρόοδο για τη διατήρηση του είδους.
Η διοργάνωση του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη ήταν η καλύτερη αφορμή για να εστιάσουμε την προσοχή μας στην καφέ αρκούδα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια αλλά και να γνωρίσουμε συναδέλφους μας που ζουν και εργάζονται στην περιοχή αυτή. Ελπίζουμε ότι η παρουσία μας θα αυξήσει το ενδιαφέρον για την καφέ αρκούδα στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε πολύ τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για τη διοργάνωση του συνεδρίου σε αυτή την πανέμορφη και τόσο ζωντανή πόλη».
Ο Αλέξανδρος Καραμανλίδης, επιστημονικός συντονιστής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα του συνεδρίου. Η παρουσία μάλιστα φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση της αρκούδας όπως του Υ.ΠΕ.Κ.Α., των δασικών υπηρεσιών και Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχων δείχνουν το ουσιαστικό τους ενδιαφέρον για το είδος και μας κάνουν αισιόδοξους ότι στο πλαίσιο της Κ.Υ.Α. θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ αρκούδας και ανθρώπου».
Οι 250 σύνεδροι που συμμετείχαν στις εργασίες του προέρχονταν από 42 χώρες. Η γεωγραφική κατανομή των συνέδρων έχει ως εξής: 23% από χώρες της Αμερικής, 11% από την Ασία, 65% από την Ευρώπη και 1% από την Αυστραλία. Το 35% των συνέδρων ήταν από χώρες των Βαλκανίων, αριθμός πολύ σημαντικός σε σύγκριση με προηγούμενες διοργανώσεις. Η αυξημένη εκπροσώπηση της συγκεκριμένης περιοχής αποτέλεσε στόχο των διοργανωτών και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιλογή της Θεσσαλονίκης ως τόπου διεξαγωγής του συνεδρίου. Μεταξύ των συνέδρων οι 50 προέρχονταν από την Ελλάδα (επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.).
Διαβάστε επίσης:
Στη Θεσσαλονίκη το 23ο Διεθνές Συνέδριο Μελέτης και Διαχείρισης της Αρκούδας
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr