Στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φιλοξενείται προσωρινά το θηλυκό γαϊδούρι, που ο ιδιοκτήτης του το εγκατέλειψε επειδή αρρώστησε κοντά στο χωριό Μαυρομμάτι Καρδίτσας. Τη γαϊδουρίτσα βρήκε σ’ ένα χωράφι ο Δημήτρης Γιώτης πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου του Μαυρομματίου και επικοινώνησε με τον Φιλοζωικό Όμιλο Καρδίτσας (Φ.Ο.Κ.) ζητώντας βοήθεια.
Το σώμα του ζώου γεμάτο πληγές.
Οι εθελοντές του Φ.Ο.Κ. πήγαν επί τόπου στις 21 Σεπτεμβρίου και βρήκαν το ζώο να αιμορραγεί από τις πληγές που είχε. Δυσκολευόταν ακόμα να περπατήσει αφού τα νύχια του ήταν αφρόντιστα για καιρό. Ήταν εξαιρετικά φοβισμένο και σε κάθε κίνηση των φιλόζωων έμοιαζε να τρομοκρατείται.
Τον αγώνα, που έγινε για να βρεθεί στέγη και νοσηλεία γι’ αυτό το πλάσμα, το περιφερόταν για άγνωστο χρονικό διάστημα χωρίς φροντίδα περιγράφει εκ μέρους του Φ.Ο.Κ. το μέλος του συλλόγου Ερμιόνη Γιαννακού και αξίζει τον κόπο να διαβάσετε το χρονικό αυτής της διάσωσης – το οποίο και παραθέτουμε – καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι εθελοντές, ξόδεψαν χρόνο και χρήμα για να βοηθήσουν ένα πλάσμα που υπέφερε.
Οι εθελοντές του Φ.Ο.Κ. ξεκίνησαν την περίθαλψη.
Τα αποτελέσματα της βιοψίας, που έγιναν, έδειξαν ότι η γαϊδουρίτσα πάσχει από ινοσάρκωμα. Η γαϊδουρίτσα φιλοξενείται ακόμα στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φροντίζεται από τους εθελοντές του Φ.Ο.Κ. όμως αναζητείται τρόπος για να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.) στο Κορωπί Αττικής αφού ο σύλλογος προσφέρθηκε να αναλάβει τη φροντίδα και την περίθαλψη του.
Αν κάποιος μπορεί να παραχωρήσει το τρέιλερ για τη μεταφορά του παρακαλείται να επικοινωνήσει με την Ερμιόνη Γιαννακού στο τηλέφωνο: 6930434093 (whats up).
Το χρονικό της διάσωσης
Η Ερμιόνη Γιαννακού μέλος του Φ.Ο.Κ. εξηγεί: «Από την πρώτη στιγμή με το που είδαμε το ζώο κάναμε αρκετά τηλεφωνήματα, επικοινωνήσαμε με ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με τη διάσωση ιπποειδών αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε την απαραίτητη βοήθεια. Μας έδωσαν όμως τηλεφωνικά συμβουλές για τη φροντίδα των πληγών έως ότου βρούμε την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται το ζώο.
Μετά από μια μέρα προσπαθειών και ενώ το γαϊδουράκι παρέμενε στο σημείο, που είχε βρει καταφύγιο, καταφέραμε τελικά να βρούμε τρέιλερ και αγροτικό για να μεταφέρουμε το ζώο σε ένα κτήμα ενός δικού μας ανθρώπου που δέχτηκε να το φιλοξενήσει. Αγοράσαμε άχυρο και τα απαραίτητα φάρμακα και ξεκινήσαμε τη φροντίδα του.
Αφού φτάσαμε στο κτήμα δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στο ζώο, καθαρίσαμε και απολυμάναμε τις πληγές του, βάλαμε αντιβιοτικές αλοιφές αλλά και ειδικό υγρό για να απομακρύνουμε τις μύγες από το κορμί του.
Την επόμενη ημέρα φέραμε ιδιώτη επαγγελματία τον Βάιο Μπακράτσα για να λιμάρει τα νύχια του γαϊδουριού ο οποίος μας ενημέρωσε ότι το ζώο πάσχει και από ενδονυχίτιδα. Παράλληλα επικοινωνήσαμε με την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και δέχτηκαν να φιλοξενήσουν το ζώο.
Τα νύχια του ζώου πριν και μετά.
Η επόμενη δυσκολία την οποία αντιμετωπίσαμε ήταν να βρούμε τρόπο ώστε να μεταφέρουμε το ζώο στην Καρδίτσα μια και το δανεικό τρέιλερ που χρησιμοποιήσαμε την πρώτη φορά δεν ήταν πλέον στη διάθεση μας.
Και αφού πήραμε δεκάδες τηλέφωνα σε γνωστούς και μη - χωρίς κανένα αποτέλεσμα - ζητήσαμε τη βοήθεια από το Ιππικό Κέντρο “Φιλόνεικος”. Αμέσως ο ιδιοκτήτης του Βαγγέλης Θεολόγης μας πρόσφερε την πολύτιμη βοήθειά του μεταφέροντας την γαϊδουρίτσα με το τρέιλερ του στις εγκατάστασης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η υπομονετική γαϊδουρίτσα παρόλο τον πόνο που ένιωθε συνεργάστηκε απόλυτα.
Ο Βάιος Μπακράτσας φρόντισε τα νύχια και τα πέλματα του ζώου.
Οφείλουμε να αναφέρουμε πως την μπάλα με το άχυρο, την οποία είχαμε αγοράσει για να ταΐσουμε το ζώο, κάποιος την έκλεψε από το κτήμα στο οποίο είχαμε μεταφέρει προσωρινά το γαϊδούρι.
Σε όλη αυτήν την προσπάθεια διάσωσης εκτός από εμένα συμμετείχαν η πρόεδρος του Φ.Ο.Κ. Εύη Θάνου, η Κατερίνα Γκανάτσιου, ο Βασίλης Ράϊκος, η Αναστασία Γκουτσιμανή, Ελένη Νικολαΐδου και η Χριστίνα Τσιαμούρα. Επιθυμία μας είναι να ευχαριστήσουμε θερμά τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου του Μαυρομματίου Δημήτρη Γιώτη, ο οποίος έδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον ώστε να βρει τρόπο να βοηθήσει την άτυχη γαϊδουρίτσα.
Ευχαριστούμε και τον Δημήτρη Κυριακούλη και τον Βαγγέλη Θεολόγη για την πολύτιμη βοήθειά τους. Τέλος οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και τον καθηγητή πρόεδρο της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αλέξανδρο Γκόβαρη όπως επίσης και τον καθηγητή Γιώργο Χριστοδουλόπουλο που ανέλαβε να φροντίσει την γαϊδουρίτσα» τονίζει η κα Γιαννακού.
Σε συμβιβασμό υπέρ των ζώων, της Νατάσας Μπομπολάκη, της φιλοζωικής της δράσης και της κοινής λογικής κατέληξε η σημερινή δίκη μεταξύ της προέδρου του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» και του άνδρα, που απείλησε προχθές και την ίδια και τα αδέσποτα, τα οποία ταΐζει, επειδή βρίσκονται κοντά στο σπίτι του.
Στην Ελλάδα οι λύκοι (όπως και οι αλεπούδες και οι αρκούδες) αντιμετωπίζονται από τους Νεοέλληνες ως ζώα που βλάπτουν το περιβάλλον, προκαλούν ζημιές, είναι επικίνδυνα αιμοβόρικα, γι’ αυτό και στις ορεινές περιοχές τους εξοντώνουν συνήθως πυροβολώντας τους ή ρίχνοντας φόλες ή παγιδεύοντας τους με παράνομα δόκανα.
1 Σχόλιο
fafaseda
kakomoiro plasmataki. mia zoh ypiretouses to dipodo katharma pou se egkateleipse. otan den tou eisouna pleon xrisimo, se paratise na pethaneis avoithito. toulaxiston na eixe ta kotsia na se skotosei grigora kai anodyna. na fygeis me aksioprepeia. alla ti na perimenei kaneis apo merika dipoda pou eydokimoune se ayti ti xora. eyxomai na exoun to idio telos. egkataleleimenoi kai avoithitoi.
kakomoiro plasmataki. mia zoh ypiretouses to dipodo katharma pou se egkateleipse. otan den tou eisouna pleon xrisimo, se paratise na pethaneis avoithito. toulaxiston na eixe ta kotsia na se skotosei grigora kai anodyna. na fygeis me aksioprepeia. alla ti na perimenei kaneis apo merika dipoda pou eydokimoune se ayti ti xora. eyxomai na exoun to idio telos. egkataleleimenoi kai avoithitoi.