Στηρίξτε μας

Έκαιγαν ζωντανά σε φούρνο τα αδέσποτα της Αθήνας λίγο μετά το 1897

24 Οκτωβρίου 2014 17:53 | Επικαιρότητα
Έκαιγαν ζωντανά σε φούρνο τα αδέσποτα της Αθήνας λίγο μετά το 1897

Στην ηλεκτρονική εφημερίδα «ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΗΟΣ» του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών έχει δημοσιευτεί από το 2012 η ιστορία της φορολόγησης των κατόχων κατοικίδιών λίγο μετά το 1897 αλλά και το πως έβρισκαν φρικτό θάνατο τα αδέσποτα, τα οποία συγκεντρώνονταν από τον μπόγια και καίγονταν ζωντανά μέσα σ’ ένα πρωτόγονο φούρνο που είχε κατασκευαστεί στο Γκάζι. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε αυτή σύντομη αναφορά στο παρελθόν για να διαπιστώσετε και εσείς πόσο βαθιά ριζωμένη είναι στο λαό μας η ανυπαρξία της φιλοζωικής κουλτούρας.

Η φορολόγηση των σκύλων και ο φρικτός θάνατος των αδέσποτων

Εκτός από τον φόρο των αγάμων που παρουσιάσαμε ήδη, ο εντυπωσιακός «φόρος επί των κυνών» επιβλήθηκε στους Έλληνες πριν εκατόν δέκα χρόνια. Περιλήφθηκε στη μακρά σειρά των φορολογικών μέτρων που ακολούθησαν τον αποκαλούμενο ατυχή πόλεμο του 1897 και την εγκατάσταση, για πρώτη φορά, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας. Τα δύσμοιρα σκυλιά κατατάχθηκαν σε κατηγορίες, όπως πολυτελείας, ποιμενικά, συνήθη κ.ά., ενώ ειδικά για την πρωτεύουσα το σύνολο των σκύλων κατατάχθηκε στους πολυτελείας που είχαν και την υψηλότερη φορολογία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες κατασκεύασαν ειδικές μικρές μεταλλικές και αριθμημένες κονκάρδες, οι οποίες τοποθετούνταν στα περιλαίμια των σκύλων. Όσοι δεν έφεραν τέτοιες κονκάρδες θεωρούντο χωρίς ταυτότητα, αδέσποτοι και παράνομοι και διώκονταν από την διοικητική (δημοτική) αστυνομία και τον φοβερό μπόγια. Ο τελευταίος χρησιμοποιώντας ένα κάρο που είχε ματατραπεί σε κλούβα, συλλάμβανε τα ζωντανά και τα οδηγούσε σε οικόπεδο πίσω από το Γκάζι, όπου και τα θανάτωνε «δι’ ιδιαιτέρου μηχανήματος». Το μηχάνημα αυτό ήταν ένας πρωτόγονος φούρνος όπου τα ζωντανά έβρισκαν φρικτό θάνατο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Βουλή, η εφαρμογή του μέτρου απέδωσε τον πρώτο καιρό το ποσόν των 60.000 δραχμών, αλλά και τις διαμαρτυρίες των «κυνοφίλων και κυνδεσποτών».

Το 1901 η αρμοδιότητα περιήλθε απευθείας στον Υπουργό Οικονομικών που εξαπέλυσε πραγματική εκστρατεία καταδίωξης των συμπαθητικών τετράποδων, ενώ αυξήθηκαν και τα πρόστιμα. Ο ιδιοκτήτης του αδήλωτου τετράποδου έχανε το σκύλο του και καλείτο να πληρώσει το τριπλάσιο του ορισμένου φόρου.

Για να δικαιολογήσουν την σκληρότητα του μέτρου οι αρμόδιοι προέβαλαν και τον κίνδυνο της λύσσας. Το απάνθρωπο μέτρο, τουλάχιστον επισήμως, άρθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών το 1902. Ωστόσο, ο τρομερός μπόγιας συνέχισε το άθλιο έργο του για πολλές δεκαετίες.

*Το σκίτσο απεικονίζει κυνοκτόνο της Διοικητικής Αστυνομίας της εποχής να καταδιώκει έναν σκύλο.

Διαβάστε επίσης:

Κυνομαρτύριο: Κρεμούσαν σκυλιά στις απόκριες για να γελάσουν

Κρέμασμα σκυλιών τις απόκριες πραγματοποιούνταν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Νάξος: Ανεβάζουν τα γαϊδούρια στις ταράτσες επειδή το επιβάλλει το έθιμο! (Βίντεο)

Δημοτικό τραγούδι: «Θα σου ρίξω φόλα στο σκυλάκι σου» (ηχητικό)

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

9 Σχόλια

  1. shadow

    ειμαστε ΛΕΝΕ απογονοι του αρχαιου πολιτισμου απο τους προγονους δηλαδη κοτσομποληδες ρουφιανοι ζηλοφθονοι κουφαλες χωρις μορφωση επικριτες και ειδικα τα ζωα τα παμε γαμιοντας μετα παμε στην εκκλησια να παρουμε αφεση αμαρτιων και ξανα το ιδιο χασαμε την τροχια του πολιτισμου που μας αφησαν παρακαταθηκη

  2. Γεώργιος

    ενω τωρα που τους κανουν εκτρώσεις και πετανε αγεννητα κουταβια στα σκουπιδια μαζι με τα γεννητικα οργανα του σκυλου, ειμαστε "πολιτισμένοι", ε;;;;;;;;;
    Κι η ευθανασία, κι αυτη "πολιτισμός", ε;;;;;;;;;;;
    Ρε δεν ντρέπεστε λιγάκι λέω εγώ.

  3. venus

    @Μαρια, θα ηθελα να διορθωσω μερικα σημεια στο σχολιο σας.

    1. Στη Γερμανια δεν υπαρχει κομμα κτηνοβατων, υπαρχει μια οργανωση (αυτοαποκαλειται οργανωση ζωωοφιλων) που ισχυριζεται οτι θελει απλως να «διαφωτησει» τον κοσμο σχετικα με το θεμα αυτο, αλλα δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα σωρρο διεστραμμενα ατομα που τα ιδια εφαρμοζουν την κτηνοβασια. Λεγεται ΖΕΤΑ.

    2. Στη Γερμανια, μεχρι το 1969 ηταν απαγορευμενη η κτηνοβασια. Μετα αρθηκε αυτη η απαγορευση και μεχρι τα μεσα του 2013 επιτρεποταν.
    Απο τα μεσα λοιπον του 2013 απαγορευεται η κτηνοβασια στη Γερμανια και τιμωρειται με προστιμο μεχρι και 25.000 Ευρω. Το ιδιο ισχυει και για πορνογραφικο υλικο με ζωα στο ιντερνετ.
    Χωρες που ισχυει η ιδια απαγορευση ειναι: Ελβετια, Γαλλια, Αγγλια, Βελγιο και Αυστρια, για τις υπολοιπες δεν εχω αξιοπιστη ενημερωση.

    3. Οι δρομοι της Γερμανιας δεν ειναι «καθαροι» επειδη στελνονται τα αδεσποτα στα πειραματικα εργαστηρια. Τα αδεσποτα δεν προτιμωνται για πειραματα, γιατι πολλα απο αυτα εχουν αρρωστειες που θα επιρεαζαν ενδεχομενως αρνητικα τα ιατρικα αποτελεσματα ενος πειραματος. Τα πειραματοζωα αναπαραγονται στα εργαστηρια, με καθολα τεχνητο τροπο, δηλαδη με βιασμο στα θηλυκα.

    Η Γερμανια δεν εχει αδεσποτα, τουλαχιστον στον βαθμο και αριθμο αλλων χωρων της Ευρωπης, επειδη η ανατροφη και η παιδεια των Γερμανων διαφερει βασικα απο αυτη πολλων αλλων λαων. (Αναφερομαι αποκλειστικα και μονο στη φιλοζωϊα, το σημειωνω)
    Και επιπλεον: επειδη υπαρχουν πολλα σωματεια που αναλαμβανουν τα παρατημενα ζωα. Επιχορηγουνται ιδιωτικα και κρατικα, και οχι μονο με λεφτα.
    Μερικα παραδειγματα: υπαρχουν εταιρειες που παραχωρουν ημιφορτηγα σε σωματεια για να μεταφερουν τα ζωα. Αλλες εταιρειες δινουν μεγαλες εκτασεις γης με δεντρα και πρασινο, για να εγκαταστησουν τα μελη ενος σωματειου εκει τα αδεσποτα ζωα, κυριως τους σκυλους.
    Και διαφορες αλλες τετοιες δωρεες, που δεν εχουν να κανουν ευθεως με ρευστο χρημα, αλλα ειναι κι αυτα μια σημαντικη βοηθεια.

    4. Σας ριχνω δικιο και το πιστευω κι εγω, οτι πρεπει να κυτταμε παντα μπροστα, οχι πισω.
    Κυριως ολοι εμεις που αγωνιζομαστε καθημερινα, οπως μπορει ο καθενας μας, για να ερθει καποτε ενας καλυτερος κοσμος για τους ζωϊκους μας συντροφους.
    Αν χασουμε εμεις πρωτοι την πιστη σε ενα τετοιο μελλον, χανουν και την ελπιδα σωτηριας εκεινοι για τους οποιους αγωνιζομαστε.
    Venus

  4. Θάνος

    Μήπως δεν θα έπρεπε να χαιρόμαστε και τόσο για την επανάσταση του 1821; Μήπως δεν ήταν επανάσταση αλλά βρικολάκιασμα;

  5. Μαρία

    Αρρωστήσαμε με αυτά που διαβάσαμε, αλλά γιατί δεν ασχολείστε με το τι γίνεται εν έτη 2014 στις περίφημες ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης όπως στην Γερμανία όπου υπάρχουν και μπουρδέλα σκύλων και υπάρχει και κόμμα που υποστηρίζει την κτηνοβασία, όπως και τα περίφημα εργαστήρια πειραματοζωων όπου στέλνουν και αδεσποτα σκυλια .Για αυτό ειναι ¨καθαροι" οι δρόμοι τους απο τα αδέσποτα. Τόσα βασανηστήρια περνάνε τα αδέσποτα σε τόσες χώρες και εσείς γυρίσατε στο 1800 για να βρίσετε την Ελλάδα. Ασχοληθείτε με τα βασανηστηρία του 2014 για να δουμε τι μπορούμε να κάνουμε σαν φιλόζωοι γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο παρελθον.

    1. καρολος

      Ε,κοίταξε,εκεί τουλάχιστον,δεν πανηγυρίζουν και δεν αποκαλούν τοπικούς ήρωες τους φονιάδες των σκύλων,ούτε θεωρούν φυσιολογικό να ρίχνονται φολες στα 'κοπροσκυλα'.Ουτε βρίσκεις καθε λίγο και λιγάκι κρεμασμένες γάτες και σκύλους.Ειναι λίγο πιο πολιτισμένοι.

      1. Γεώργιος

        ναι, ειναι πιο "πολιτισμένοι", τα πηδανε και τους κανουν ευθανασίες αν κάνουν το λάθος να κυκλοφορήσουν ελευθερα στο δρόμο.
        Ασε μας άνθρωπέ μου

        Γιατι δεν βλεπω πουθενά να αναφέρετε τα σημερινά χάλια στην Αθήνα που πιάνουν και σφάζουν σκυλιά για να τα τρώνε οι Κινέζοι;;;;;;;;
        Θα κοπει η μάσα απο τα αφεντικά αν θίξετε το θέμα;;;;;;

        1. καρολος

          Καλα,διάβασε το παραπάνω σχόλιο της Venus ,για το το πραγματικά συμβαίνει και μη καταπινεις αμασητό,ο,τι διαβάζεις στο Ίντερνετ.Οι κινέζοι δηλαδη ρίχνουν φολες,κρέμανε σκυλια και γάτες τα τελευταία 100 χρόνια στην Αθηνα; Θα μας τρελάνεις; Μήπως σου έθιξα τους σκατόβλαχους;

  6. Gιώργος

    Μετά σας κάνει εντύπωση το ό,τιδήποτε συμβαίνει στην χώρα αυτή?????

    Μιλάμε για το πολύ πρόσφατο παρελθόν, χρόνια που μεγάλωσαν οι παπούδες και γιαγιάδες μας και "μεταλαμπάδευσαν¨ την ""φιλοζωική"" αυτή κουλτούρα στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους....!!!
    Οταν τέτοιου είδους πρακτικές γίνονταν απόδεκτες από μια ολόκληρη κοινωνία, από ένα "πολιτισμένο" έθνος,
    μετά γιατί άραγε σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο που η κακοποίηση ενός ζώου, είναι φαινόμενο καθημερινό?
    Ολα ξεκινάνε από την παιδεία, την εκπαίδευση. Δυστυχώς στην περίπτωση την δική μας, χρειάζονται τιτάνιες προσπάθειες για να ξεριζώσουμε την αθλιότητα, την καφρίλα, την τριτοκοσμικότητα....
    Οι λίγοι που προσπαθούν έχουν αντίπαλο τον χρόνο, και βέβαια θύματα, τα χιλιάδες κακοποιημένα ζώα σε κάθε Ελληνική πόλη και χωριό...
    Μπράβο μας, με ειδήσεις σαν και αυτές γίνομαι ακόμα πιό "υπερήφανος" σαν νεοέλληνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.