Στην παραλία της Αγίας Άννας στη Νάξο απελευθερώθηκε υγιής σήμερα μετά από 55 μέρες νοσηλείας η θαλάσσια χελώνα, που είχε εντοπιστεί στην περιοχή να έχει καταπιεί αγκίστρια και μεταφέρθηκε για να σωθεί στις εγκαταστάσεις του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» στις αρχές Οκτωβρίου.
Η στιγμή της απελευθέρωσης!
Από το ζώο αφαιρέθηκαν συνολικά 26 που είχαν καρφωθεί στον οισοφάγο του. Οι επιστήμονες άνοιξαν μια τομή στο λαιμό της καρέτα και έβγαλαν με προσοχή την πετονιά και τα αγκίστρια.
Έτσι είδαν την πετονιά να κρέμεται από το στόμα της χελώνας.
Η χελώνα σώθηκε χάρη στην παρατηρητικότητα δύο μελών του συλλόγου «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» που είδαν τις πετονιές να κρέμονται από το στόμα του ζώου και να είχαν μπλεχτεί στο πτερύγιο της Caretta – caretta και κατάφεραν με κόπο να τη βγάλουν στην στεριά και να τη στείλουν στη συνέχεια για περίθαλψη.
Η ακτινογραφία έδειξε τι είχε καταπιεί και πόσο βαθιά είχαν φτάσει τα αγκίστρια.
Η θαλάσσια χελώνα αναρρώνει στην πισίνα του Κέντρο Διάσωσης που λειτουργεί ο σύλλογος «ΑΡΧΕΛΩΝ» στη Γλυφάδα και θα σταλεί στη Νάξο τις επόμενες μέρες.
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, η Ολίβια, η θηλυκή θαλάσσια χελώνα του είδους caretta caretta επέστρεψε και πάλι υγιής στη φύση, καθώς απελευθερώθηκε από τον σύλλογο…
Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα η ευρωπαϊκή απαγόρευση στα καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η χρήση πειραματόζωων για τις δοκιμές καλλυντικών απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2009. Μέχρι σήμερα, όμως, παρέμενε ελεύθερη η διάθεση καλλυντικών που είχαν δοκιμαστεί σε ζώα εκτός της Ένωσης.
Έξω από τα παλιά σφαγεία μερικά χιλιόμετρα από την πόλη της Ηγουμενίτσας στον χώρο όπου έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο για την φιλοξενία 35 σκυλιών εθελόντρια του Φιλοζωικού Σωματείου Θεσπρωτίας εντόπισε αυτό το μωρό να στέκεται φοβισμένο.