Τις φωτογραφίες που απεικονίζουν μια δηλητηριασμένη αλεπού στην περιοχή του Φράγκου στον Ταΰγετο δημοσίευσε στο προφίλ του στο facebook ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης ο Γιώργος Τσακρακλίδης. Στο κείμενο που συνοδεύει τις αποδείξεις του εγκλήματος τονίζει: «ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΑΝ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ...
Ντροπή και αίσχος σε αυτούς που σκοτώνουν τα ζώα. Οι συγκεκριμένοι φονιάδες χρησιμοποιούν φόλες με κυάνιο για να σκοτώνουν αλεπούδες. Τι πρόβλημα δημιουργείται τους είναι αδιάφορο… Τις σκοτώνουν για να δημιουργείται αφθονία στο χόμπι που κάνουν ορισμένους μήνες το χρόνο.
Τα ζώα πεθαίνουν τρώγοντας το ένα το άλλο. Το δηλητήριο αυτό προσβάλλει ακόμα και τον υδροφόρο ορίζοντα και είναι άκρως επικίνδυνο όταν έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο. Μια αλεπού τρώει χιλιάδες ποντίκια και ακρίδες το χρόνο... ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ; Από που έρχεται αυτό το δηλητήριο; Ποιοι το διακινούν σε όλη την Ελλάδα; Ποιοι άραγε έχουν συμφέρον;
ΦΟΝΙΑΔΕΣ θα σας θυμίσω τι σας περιμένει σύμφωνα με το νόμο 4039/2012. Πέντε (5) χρόνια φυλάκιση και τριάντα χιλιάδες ευρώ πρόστιμο για κάθε ζώο.
Αυτή η αλεπού που θα δείτε πολύ σύντομα στις φωτογραφίες που θα ανεβάσω, έφαγε τη φόλα στην περιοχή Φράγκου στον Ταΰγετο… Αυτοί οι δολοφόνοι μας αναγκάζουν να μην μπορούμε να πάμε ούτε εκδρομή στο βουνό με την οικογένειά μας.
Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που γίνεται στην Ελλάδα. Παρακαλώ τον εισαγγελέα Σπάρτης να επέμβει άμεσα για να γίνονται έλεγχοι νύχτα και μέρα από αστυνομία και δασαρχείο. Πρέπει αυτοί που σκοτώνουν τη φύση και τα ζώα να συλληφθούν.
Πάρνωνας και Ταΰγετος , αυτά τα υπέροχα βουνά που κοσμούν τη Λακωνία έχουν γίνει φέρετρα για τα ζώα. Ακόμα και αγριογούρουνο έφαγε φόλα και πέθανε...
Εσείς που πάτε εκδρομή στα βουνά οτιδήποτε δείτε ύποπτο καλέστε αμέσως την αστυνομία. Πρέπει να σταματήσει αυτό. Η Κίρα μια πανέμορφη σκύλα Dogo Argentino, ιδιοκτησίας του κυρίου Γιακουμάτου Κωνσταντίνου έφαγε τη φόλα στην περιοχή Φράγκου στον Ταΰγετο. Ο άνθρωπος είχε πάει εκδρομή. Λυπάμαι πολύ φίλε Ντίνο γι’ αυτό που σου συνέβη» καταλήγει κ. Τσακρακλίδης.
Διαβάστε επίσης:
Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης: «Τελείωσε το κυνήγι, γέμισε ο τόπος φόλες»
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
ωραια και το οτι ειναι πολλες σημαινει οτι βαζουμε φολα και σκωτονουμε οτι ζωντανο υπαρχει στην περιοχη? ρε πατε καλα ? κ
Τί δεν κατάλαβες από το "δε συμφωνώ με τις φόλες";
Απλώς παρέθεσα το άρθρο για να δείξω ότι, αν και είναι ανορθόδοξη πράξη, δε γίνεται άσκοπα (δηλαδή πολλές αλεπούδες θανατώνονται, πράγμα που είναι απάνθρωπο, αλλά για καλό σκοπό, τη σωτηρία άλλων ειδών). Απλώς πολλά "φιλοζωικά" άρθρα, ενώ καλώς κατακρίνουν τις θανατώσεις ζώων, συχνά τις αποδίδουν σε λανθασμένα αίτια, όπως το μίσος του ανθρώπου για τη φύση ή το κακό ήθος των κυνηγών (μερικοί από τους οποίους είναι φιλόζωοι και δεν πρέπει να τους δαιμονοποιούμαι επειδή δεν ασπάζονται τη χορτοφαγική αντίληψη).
Δε θέλω να το σκέφτομαι, αλλά εάν η αλεπού προκαλεί προβλήματα σε είδη, τότε οι αριθμοί της πρέπει να περιοριστούν, όχι με φόλα. Εγώ θα πρότεινα την επανένταξη του λύκου στην Πελοπόννησο για τον περιορισμό της. Όταν ένα ζώο αρπακτικό απειλεί με εξαφάνιση αλλα είδη, ένας σωστός φιλόζωος πρέπει να περιορίζει τη δράση του αρπακτικού ζώου, όπως και του ανθρώπου, όταν επεμβαίνει στο περιβάλλον. Στην Ευρώπη εφαρμόζουν στειρώσεις (;) για αυτό. Δεν ξέρω. Πάντως το να αφήσω την αγάπη μου για την αλεπού να παραβλέψω το κακό που μπορεί να προκαλεί σε άλλα είδη είναι μεροληπτική και αντιφιλοζωική συμπεριφορά.
*να παραβλέψει (όχι να παραβλέψω στο προηγούμενο σχόλιο)
Να προσθέσω επίσης ότι εάν και πολλοί περιβαλλοντικοί οργανισμοί με εκθέσεις έχουν αποδείξει ότι η δράση της αλεπούς συχνά απειλεί αλλα είδη με εξαφάνιση, αυτό δε σημαίνει ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ότι η πολιτεία δεν οφείλει να την εντάξει στα υπό προστασία είδη και οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού της, εάν και μόνο εάν αποδειχθεί βλαβερή, οφείλει να γίνεται με προσοχή από το κράτος και όχι αυθαίρετα από κυνηγούς. Νομίζω ότι από κάθε άποψη, για να σταματήσουν και οι αυθαίρετες χρήσεις φόλας, θα ήταν καλό η αλεπού να περιοριστεί φυσικά μάλλον με την επανένταξη του λύκου στην Πελοπόννησο. Η εξαφάνισή του μάλλον διετάραξε τη φυσική ισορροπία, όταν πραγματοποιήθηκε με σκοπό τον περιορισμό των αρπακτικών στην περιοχή.
Αν και λατρεύω τις αλεπούδες και είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος με τις φόλες, υπάρχει λόγος που πολλοί κυνηγετικοί όμιλοι με περιβαλλοντική δράση θανατώνουν αλεπούδες (παραθέτω σχετικό άρθρο):
Στη χώρα μας η αλεπού έχει ευρεία εξάπλωση και οι πυκνότητες των πληθυσμών της είναι συχνά υψηλές (Birtsas et al. 2012) καθώς έχει μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα και οι φυσικοί εχθροί της είναι λίγοι (λύκος και τσακάλι) και έχουν μικρή επίδραση. Στην Ελλάδα υπάρχουν μαρτυρίες για ζημιές στην πτηνοτροφία και έρευνες απέδειξαν ότι η αλεπού προκαλεί σοβαρή θνησιμότητα σε είδη με θηραματική αξία όπως ο λαγός και τα ορνιθόμορφα. Ωστόσο, από το 1986 η αρμόδια Δασική Υπηρεσία έπαψε να ασχολείται με τη μείωση των πληθυσμών της αλεπούς. Πολίτες όμως τοποθετούν παράνομα δολώματα με παράπλευρες απώλειες τη θανάτωση ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων και ίσως άλλων ζώων μεταξύ των οποίων και απειλούμενων ειδών.
Εδώ και λίγους μήνες, η αλεπού προκαλεί και άλλο ένα πρόβλημα που αναφέρεται στη δημόσια υγεία και είναι η λύσσα. Η εμπειρία και οι έρευνες στην Ευρώπη δείχνουν πως για την αντιμετώπιση της λύσσας στην αλεπού χρειάζεται η λήψη συνδυασμού μέτρων. Ερευνητές προτείνουν το δολωματικό εμβολιασμό (εμβόλιο σε δόλωμα το οποίο λαμβάνει η αλεπού μετά την ανεύρεση και κατανάλωση του) σε συνδυασμό με τη μείωση της αφθονίας των αλεπούδων. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο δολωματικός εμβολιασμός είναι αναποτελεσματικός και ασύμφορος σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα αλεπούς (Smith ant Wilkinson 2003). Η μείωση του πληθυσμού επιτυγχάνεται με την εφαρμογή διαφόρων τεχνικών θανάτωσης και έλεγχο της αναπαραγωγής με δολώματατα οποία προκαλούν στειρότητα.
Με την παράθεση του άρθρου ΔΕΝ υποστηρίζω τις φόλες. Απλώς θέλω να καταδείξω ότι το σχέδιο πίσω από αυτό είναι περιβαλλοντικής σημασίας (;) Δεν είναι λίγες οι φορές που είδη ολόκληρα έχουν εξαφανιστεί λόγω της αύξησης αρπακτικών παγκοσμίως, και η αλέπου είναι ένα εξαιρετικά προσαρμοστικό ζώο, ικανό συχνά να υπερβαίνει τη φυσική ισορροπία (δεν έχει εξαφανιστεί ή μειωθεί αισθητά η παρουσία της πουθενά παγκοσμίως), όπως και ο άνθρωπος. Ειδικά στην Πελοπόννησο, από όπου οι λύκοι έχουν εξαφανιστεί, η αλεπού θριαμβεύει ανενόχλητη. Απλώς η χρήση φόλας είναι απάνθρωπη για τις καημένες αλεπούδες και καταστροφική για την τροφική αλυσίδα. Εναλλακτικοί τρόποι οφείλουν να αναζητηθούν, εάν ισχύουν τα παραπάνω.