Με αφορμή το βίντεο που δείχνει μια νεαρή φώκια να παίζει πριν από μερικές μέρες με λουόμενους στο νησί της Ίου η MOm, η Εταιρία για την Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας μας θυμίζει τι πρέπει να κάνουμε αν συναντήσουμε αυτό το υπέροχο θαλάσσιο θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση και προστατεύεται από τη νομοθεσία.
Για να μείνεις ασφαλής και εσύ και το ζώο ακολούθησε τις οδηγίες!
Ακολουθήστε τις οδηγίες της MOm
Αν θέλεις να βοηθήσεις ενεργά στην προστασία της μεσογειακής φώκιας επικοινώνησε άμεσα με την MOm. Η ενεργοποίηση του κάθε πολίτη είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την προστασία της μεσογειακής φώκιας. Η MOm χρειάζεται τη βοήθειά σου για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την κατάσταση του είδους αλλά και του συγκεκριμένου ζώου που παρατήρησες.
Επικοινώνησε άμεσα με τη MOm στο τηλέφωνο 2105222888 για να αναφέρεις το περιστατικό. Η γραμμή λειτουργεί με ανταπόκριση όλο το 24ωρο.
Η ΜΟm λειτουργεί τo Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών (RINT), το οποίο εξασφαλίζει την έγκαιρη πληροφόρηση και επέμβαση της Ομάδας Διάσωσης σε περίπτωση που κάποιο ζώο χρειάζεται άμεση βοήθεια, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης τραυματισμένων και άρρωστων φωκών.
Αν συναντήσεις φώκια, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις για να είσαι και εσύ και η φώκια ασφαλής.
1. Μέσα στο νερό: Μην πανικοβληθείς, μην κάνεις απότομες κινήσεις, μην προσπαθήσεις να πλησιάσεις το ζώο, σεβάσου τον ζωτικό του χώρο. Φυσικά σε καμία περίπτωση μην το σημαδεύσεις με ψαροντούφεκο. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι επιθετικά ζώα, αν αισθανθούν όμως ότι απειλούνται ή πανικοβληθούν μπορεί να γίνουν επιθετικά. Να θυμάσαι ότι μέσα στο νερό είναι ταχύτατες, ενώ η όραση και η ακοή τους λειτουργούν πολύ καλύτερα από του ανθρώπου. Τήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας για να μπορείς να παρατηρήσεις και να θαυμάσεις αυτό το υπέροχο ζώο ανενόχλητα!
2. Σε θαλάσσια σπηλιά: Μην πανικοβληθείς, μην προσπαθήσεις να μπεις μέσα στη σπηλιά, όπου μπορεί να είναι μια μητέρα με το μικρό της, απομακρύνσου κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια ώστε να μην κλείνεις την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο. Να θυμάσαι πάντοτε ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλασσινές σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.
Να θυμάσαι ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλάσσιες σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.
3. Στη στεριά: Πολλές φορές οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή και για να ξεκουραστούν, μπορεί όμως και να πρόκειται για ζώο που χρειάζεται βοήθεια.
• ΜΕΙΝΕ τουλάχιστον 30 μέτρα ΜΑΚΡΙΑ από το σημείο που βρίσκεται η φώκια και πάντα πίσω από τις προειδοποιητικές πινακίδες, κορδέλες, ή κώνους που πιθανόν να έχουν τοποθετήσει γύρω από το ζώο οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου ή της Ομάδας Διάσωσης της MOm.
• ΜΗΝ κάνεις ΘΟΡΥΒΟΥΣ κοντά στη φώκια, μην πετάς άμμο, πέτρες και άλλα αντικείμενα προκειμένου να τραβήξεις την προσοχή της. Όπως κάθε άγριο ζώο, η φώκια χρειάζεται ησυχία, απόσταση και σεβασμό.
• ΜΗ ΒΡΕΧΕΙΣ τη φώκια. Αν είναι έξω από το νερό θέλει να παραμείνει στεγνή!
• ΜΗΝ ΤΑΙΖΕΙΣ ποτέ τη φώκια, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα!
• ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙΣ την πρόσβαση της φώκιας προς τη θάλασσα.
• ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ να πλησιάσουν τη φώκια, μπορεί να τραυματιστούν καθώς η συμπεριφορά της φώκιας μπορεί να είναι απρόβλεπτη.
• ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ θα πρέπει να ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ, καθώς μπορεί να είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για τη μεσογειακή φώκια.
• ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ με ΠΡΟΣΟΧΗ το μέγεθος και το χρώμα της, και αν φέρει στο σώμα της χαρακτηριστικά σημάδια ή έχει κάποιο σοβαρό τραυματισμό.
Επικοινώνησε με το πλησιέστερο Λιμεναρχείο ή Λιμενική Αρχή για να αναφέρεις το περιστατικό και ειδοποίησε ΑΜΕΣΑ τη MOm καλώντας στα τηλέφωνα: 2105222888 και το 6942494471. Η MOm θα καταγράψει την πληροφορία, θα σε συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνεις και, αν είναι απαραίτητο, η Ομάδα Διάσωσης θα επέμβει άμεσα.
Ειδοποίησε άμεσα ακόμα και αν το ζώο είναι νεκρό. Η νεκροψία μιας φώκιας θα δώσει πολύτιμα στοιχεία για τη διάσωση άλλων φωκών.
Πριν αποφασίσεις να πάρεις σκύλο ή γάτα, κάνε μια έρευνα. Μίλα με τον κτηνίατρο της περιοχής σου, με έναν εκπαιδευτή, με την φιλοζωική της γειτονιάς σου. Μάθε τις ανάγκες του ζώου και σκέψου λογικά. Μπορείς να ανταπεξέλθεις;
Οι γατούλες τόσο αυτές που ζούν μέσα στα σπίτια όσο και εκείνες που παλεύουν να επιβιώσουν στις αφιλόξενες τσιμεντουπόλεις είναι φυσιολογικό να σκάβουν στο χώμα. Οι γάτες άλλωστε έτσι καλύπτουν τα κόπρανα και τα ούρα τους γι’ αυτό και τοποθετούμε ειδική άμμο για να πηγαίνουν εκεί.
SOS,SOS,SOS MIA FOKIA CTO NISI IOS CTIN PARALIA AGIA FEODOTI APO TO PROI MEXRI TORA INE EKSO CTON AMO BARIA ANAPNEI EXI AFRO APO TO MITI SAN MIKSES DE GIRNAI SAN KIMATE .
SOS FOKIA STIN IOS KINDINEVIT AMA ZISI MEXRI TO PROI TEL DIKOMY 6975807701
SOS,SOS,SOS MIA FOKIA CTO NISI IOS CTIN PARALIA AGIA FEODOTI APO TO PROI MEXRI TORA INE EKSO CTON AMO BARIA ANAPNEI EXI AFRO APO TO MITI SAN MIKSES DE GIRNAI SAN KIMATE .