Νεκρός από δηλητηρίαση εντοπίστηκε στις 16 Ιουλίου μέσα στη φωλιά του από ερευνητές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (Ε.Ο.Ε.) ένας ενήλικος Ασπροπάρης που ζούσε μαζί με το ταίρι του στην περιοχή των Μετεώρων. Οι επιστήμονες, που παρακολουθούσαν την φωλιά του ζεύγους, με τηλεσκόπιο και κιάλια διαπίστωσαν ότι το ένα από τα τρία ζευγάρια αυτών των σπάνιων γυπών είχε εξαφανιστεί από την περιοχή της επικράτειας του από τις 13 Ιουλίου.
Έτσι μετά από τρεις μέρες αναμονής οι επιστήμονες έκαναν καταρρίχηση στη φωλιά όπου και βρήκαν δηλητηριασμένο το ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού, του οποίου ακόμα το φύλο δεν έχει διευκρινιστεί. Η Ρούλα Τρίγκου, συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης της Ε.Ο.Ε. εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι η κτηνιατρική εξέταση του πτώματος θα δείξει το είδος του δηλητηρίου που είχε το κρέας το οποίο έφαγε ο γύπας, αλλά και το φύλο του ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι νεκρό είναι και το ταίρι του που αγνοείται.
Tην φωτογραφία του νεκρού ζώου τράβηξε ο Δημήτρης Βαβύλης.
Τα πτωματοφάγα αυτά πτηνά αποτελούσαν ένα ζεύγος, το ένα από τα τρία εναπομείναντα ζευγάρια Ασπροπάρη των Μετεώρων, τα οποία παρακολουθούνται στενά σε καθημερινή βάση, από την Ε.Ο.Ε. στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη». Και αυτό το περιστατικό της δηλητηρίασης τους είναι πολύ σοβαρό, λόγω του εξαιρετικά μικρού πληθυσμού του μικρού αυτού γύπα, τόσο στην περιοχή των Μετεώρων όσο και στην Ελλάδα γενικότερα, με μόλις 10 ζευγάρια να απομένουν στη χώρα.
Το περιστατικό αυτό συνεπάγεται απώλεια του 1/3 του αναπαραγωγικού πληθυσμού Ασπροπάρη της Θεσσαλίας και σχεδόν του 10% του αναπαραγόμενου πληθυσμού του είδους στην Ελλάδα. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό δηλητηρίασης Ασπροπάρη στην περιοχή των Μετεώρων την τελευταία τετραετία. Έτσι, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει χάσει από δηλητηριασμένα δολώματα πέντε άτομα από το πιο απειλούμενο είδος πουλιού της χώρας και ένα από τα πιο απειλούμενα αρπακτικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το πρόσφατο αυτό περιστατικό δηλητηρίασης έρχεται να προστεθεί στα ουκ ολίγα περιστατικά δηλητηρίασης (26 φόλες και 8 δηλητηριασμένα ζώα) που έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 2015 στα Μετέωρα και την ευρύτερη περιοχή τους από την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο που δραστηριοποιείται από την Ε.Ο.Ε. στην περιοχή.
Η Ε.Ο.Ε. επισημαίνει αναφορικά και με αυτό το έγκλημα: «Την ίδια στιγμή που η ελληνική κοινωνία βιώνει σοβαρές πολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις, ένα σπάνιο είδος πουλιού δίνει τον δικό του αγώνα επιβίωσης στη χώρα, οδεύοντας ταχέως προς την εξαφάνιση. Κι όμως πριν λίγα μόλις χρόνια, οι Ασπροπάρηδες αποτελούσαν κοινό θέαμα στην ελληνική ύπαιθρο, ενώ η περιοχή των Μετεώρων φιλοξενούσε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αναπαραγόμενων Ασπροπάρηδων στην Ελλάδα, πιθανόν και στα Βαλκάνια. Κύρια αιτία για τη δραματική αυτή μείωση είναι η παράνομη, αλλά ωστόσο ευρεία χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο.
“Οι προσπάθειες της Ορνιθολογικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων με την καταγγελία σοβαρών περιστατικών τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και μέσω πίεσης προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ένα εμβληματικό είδος πουλιού χάνεται μπροστά στα μάτια μας και η ώρα για την κοινωνία και τις αρχές να σταματήσουν να αδιαφορούν και να αναλάβουν δράση έχει φτάσει προ πολλού”, δηλώνει η Μαλαμώ Κορμπέτη, υπεύθυνη Πολιτικής Περιβάλλοντος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Η Κεντρική Διοίκηση πρέπει άμεσα να κινητοποιηθεί και να παράσχει στις σχετικές περιφερειακές και τοπικές αρχές, όπως τα Δασαρχεία και τους Δήμους, τους απαιτούμενους πόρους και εργαλεία για την καταπολέμηση της μάστιγας των δηλητηριασμένων δολωμάτων και την επιβολή του νόμου. Η κοινωνία με τη σειρά της θα πρέπει να αφυπνιστεί και να έρθει αντιμέτωπη με τις ευθύνες της, καθώς τις περισσότερες φορές οι δράστες είναι γνωστοί. Στο μεταξύ, ο χρόνος για τους Ασπροπάρηδες τελειώνει…».
Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα εκτός αστικών περιοχών, παρακαλούμε καλέστε άμεσα την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων:
Καλαμπάκα - Τρίκαλα - Γρεβενά: Ορνιθολογική 2108227937 & 2108228704 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947610763 (24 ώρες).
Θράκη: Γραφείο WWF Δαδιάς 2554032210 (24 ώρες)
Αν και δεν βρέθηκε το ταίρι του θεωρείται και αυτό νεκρό
Μικρότερος από τους άλλους γύπες, ο Ασπροπάρης έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 80% στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, αριθμώντας πλέον λιγότερα από 10 ζευγάρια. Πρόκειται για ένα είδος που ενώ πριν λίγες δεκαετίες ήταν κοινό στην ελληνική ύπαιθρο, σήμερα βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης. Η μείωση του πληθυσμού του είναι ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο και γι’ αυτό αποτελεί είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση.
Είχε πάντα στενή σχέση με τον άνθρωπο και ιδιαίτερα με την κτηνοτροφία, γι’ αυτό και εμφανίζεται σε πολλούς μύθους, θρύλους και παραδόσεις στις ορεινές κοινότητες της χώρας μας, αλλά και σε λαϊκές παραδόσεις πολλών άλλων χωρών. Είναι ο μοναδικός γύπας που μεταναστεύει και κάθε χρόνο διανύει περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να φτάσει στους τόπους διαχείμασής του στην Αφρική, επιστρέφοντας και πάλι στην Ελλάδα την άνοιξη.
Διαβάστε επίσης:
Τοποθέτησαν πομπό σε έναν από τους τελευταίους Ασπροπάρηδες των Βαλκανίων
Οι μαθητές του Έβρου βροντοφώναξαν «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΟΛΕΣ»
Δύο Όρνια νεκρά από φόλες στην Άνω Βυρσίνη Έβρου
Ασπροπάρης: Ένα από τα θύματα μαζικής δηλητηρίασης επέστρεψε στον τόπο του στην Καλαμπάκα!
Γιάτρεψαν και απελευθέρωσαν τον Ασπροπάρη που βρέθηκε δηλητηριασμένος στην Κοζάνη
Διαρκές έγκλημα: Κατακόρυφη αύξηση στις δηλητηριάσεις ζώων
Σέρρες: Νεκροί από φόλες δύο σπάνιοι γύπες
Έρευνα αποδεικνύει ότι οι φόλες είναι η νούμερο ένα απειλή για τον Aσπροπάρη στην Ελλάδα
Νεκρός από φόλα και σπάνιος Μαυρόγυπας στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης
Κίκο και Κούκι: Δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που εντοπίζουν τις φόλες
Σύμμαχοι ενάντια στις φόλες μαζί με τον Κίκο τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο
Συστηματική εξόντωση ζώων με φόλες στο Σουφλί στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς
Φόλες με υδροκυάνιο στο Σουφλί εξόντωσαν άγρια και κατοικίδια ζώα
Μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τις φόλες έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης
Και γύπας νεκρός από δηλητήριο στην Κρήτη
Τοξικό εντομοκτόνο σκότωσε τα πτωματοφάγα πουλιά στα στενά του Νέστου
Διεθνείς διαστάσεις έχει το περιβαλλοντικό έγκλημα στα στενά του Νέστου!
Ασπροπάρης: Ένα από τα θύματα μαζικής δηλητηρίασης επέστρεψε στον τόπο του στην Καλαμπάκα!
Βλαχάβα Καλαμπάκας: Νεκρά από φόλες σε μια μέρα 10 τσοπανόσκυλα, 4 αλεπούδες, 1 κουνάβι
Πρόγραμμα ενάντια στις φόλες από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και το Παν. Κρήτης
Φόλες με υδροκυάνιο και νεκρές αλεπούδες εντόπισαν στη Χίο
Γραμμή καταγγελιών για φόλες από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Ομάδα σκύλων ανιχνεύει φόλες στα Τρίκαλα
7 αλεπούδες και 6 σκυλιά νεκρά από φόλες με κυάνιο στον Έβρο
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
O σκατόψυχος δολοφόνος που έριξε τις φόλες θα συνεχίσει να ζεί και να αναπαράγεται, αυτός και η συνομοταξία του.
Αυτό το υπέροχο πτηνό που έρχεται από την αρχαιότητα πέθανε μαρτυρικά και μαζί του έφτασε το είδος του άλλο ένα βήμα προς την εξαφάνιση για πάντα.
Άνθρωπος: ο χειρότερος καρκίνος. Πόσο θα θελα το σύμπαν να έκανε κάτι επιτέλους για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.
OTAN i europi mas onomasan polla onomata ENNA xexasan na mas
onomasoun FONIADES.