Μέγαρα Αττικής: Έσωσαν νεαρό άλογο που βρέθηκε να υποφέρει με θηλιά στον λαιμό
Χάρη στις γνώσεις δύο ιππιάτρων του Βασίλη Παπαθεοδώρου και της Μαντούς - Οριάνας Μανώλη, το νεαρό θηλυκό άλογο που βρέθηκε σε τραγική κατάσταση σε ορεινή…
Το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου», που στήθηκε μετά από τη συνεργασία του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ», της Μ.Κ.Ο. «Ζωφόρος» Ηρακλείου Κρήτης, της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, ολοκλήρωσε το πρώτο του έτος.
Κατά τη διάρκεια του ενημερώθηκαν περίπου 7.950 μαθητές στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης.Η προσπάθεια αυτή θα ήταν αδύνατη χωρίς τη συμβολή φιλοζωικών συλλόγων, εκπαιδευτικών, τοπικών φορέων και φιλόζωων, που την αγκάλιασαν. Ελπίζουμε, ότι το έργο αυτό θα συνεχιστεί και το 2012 με τη στήριξη, που θα συνεχίσουν να του παρέχουν εκείνοι, οι οποίοι πραγματικά πιστεύουν, ότι το ζήτημα των ζώων είναι πρώτα από όλα ζήτημα παιδείας.
Απολογισμός για το έτος 2011
Αναγκαιότητα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία
Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στη χώρα μας αποτελούν ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της πολιτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Μέσω της εθελοντικής μας δράσης γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αναρίθμητων κακοποιήσεων, δηλητηριάσεων και δολοφονιών κυρίως αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά και άλλων ζώων.
Σε χωριά, σε πόλεις, ακόμα και μέσα σε σχολεία συναντάμε φαινόμενα κακοποίησης που ξεπερνούν τη φαντασία μας, και που όμως συχνά αντιμετωπίζονται με απάθεια σαν αναπόφευκτο μέρος της πραγματικότητας για την οποία δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα.
Ταυτόχρονα τα ζώα θεωρούνται συχνά ως εργαλεία τα οποία είναι αναλώσιμα εφόσον σταματήσει η χρηστική τους αξία για τον άνθρωπο, ενώ μια σειρά μύθων σχετικά με την ευφυΐα τους, τις ικανότητες τους, τα συναισθήματα τους ή ακόμα και τις ανάγκες τους καθορίζουν τις συνθήκες συμβίωσης μαζί τους.
Εκπαιδευτική δράση
Είναι βαθιά μας πεποίθηση, ότι η διαμόρφωση μιας νέας στάσης απέναντι σε όλα τα ζώα πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες και μέσα από το σχολείο. Τα έτη 2009 - 2011 ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων η «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» διοργανώνει ενημερωτικές εκστρατείες στα σχολεία του Νομού Χανίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τα αρμόδια Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α'βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κατά τις οποίες ενημερώνονται πάνω από 5.000 μαθητές.
Αν και τα αποτελέσματα των ενημερωτικών δράσεων λόγω της φύσης τους δεν είναι ποτέ άμεσα μετρήσιμα στο σύνολό τους, τόσο μαθητές, όσο και εκπαιδευτικοί και σύλλογοι γονέων εκφράζουν την ανάγκη της συνέχισης των ενημερωτικών εκστρατειών, οι οποίες έχουν μεγάλη απήχηση.
Για να ανταποκριθεί στην ανάγκη επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για την προσέγγιση του ζητήματος των ζώων μέσα στην τάξη, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει τον Φεβρουάριο του 2011 σχετική ημερίδα για εκπαιδευτικούς στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου σε συνεργασία με το Γραφείο Π.Ε. Α'βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων με τη συμμετοχή 30 εκπαιδευτικών.
Πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου»
Στα τέλη του 2010 με πρωτοβουλία της Βασιλικής Χρήστου (Μ.Κ.Ο. Ζωφόρος) και της ειδικού συμπεριφοράς ζώων Μελίτας Λαζαράτου («Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ») σε συνέχεια κακοποιήσεων που έχουν παρατηρηθεί στην Αμοργό, ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» με στόχο να επεκταθεί η ενημέρωση στα νησιά του Αιγαίου, δίνοντας προτεραιότητα στις περιοχές όπου σημειώνονται τέτοιου είδους φαινόμενα, και σε περιοχές όπου οι ενημερωτικές δράσεις είναι περιορισμένες.
Οι πρώτες παρουσιάσεις πραγματοποιούνται από τη Μελίτα Λαζαράτου σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αμοργού με εξαιρετικά σχόλια από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Την άνοιξη του 2011 η ενημερωτική δράση επεκτείνεται στην περιοχή των Κυκλάδων μετά από αίτημα εκπαιδευτικών και κατοίκων της περιοχής Νάξου, Κουφονησίου, Σχοινούσας, Ηρακλειάς ενώ πριν να κλείσουν τα σχολεία για καλοκαίρι πραγματοποιούνται παρουσιάσεις στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Σαντορίνη, στη Σύρο, στη Μήλο και στην Ίο.
Η εκστρατεία πραγματοποιείται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης και σε συνεργασία με τα αρμόδια Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την τοπική αυτοδιοίκηση. Συνολικά το σχολικό έτος 2010 - 2011 ενημερώνονται πάνω από 4.800 μαθητές και 150 εκπαιδευτικοί οι οποίοι αγκαλιάζουν την όλη προσπάθεια.
Επίσης στη Νάξο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα τοπικά Γραφεία Π.Ε. ενημερωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς όπου στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιείται και εισήγηση με θέμα: «Προσεγγίσεις του ζητήματος των ζώων μέσα στην τάξη».
Το φθινόπωρο του 2011 ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» παίρνει άδεια για διεξαγωγή του προγράμματος πανελλαδικά. Ανταποκρίνονται άμεσα σχολεία από πολλές περιοχές της χώρας και φιλοζωικοί σύλλογοι, μέλη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.
H σχολική χρονιά ξεκινά με τα σχολεία της Λέσβου και της Χίου, όπου ενημερώνονται 2.400 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου και των δύο βαθμίδων της Χίου. Τον Φεβρουάριο του 2012 θα πραγματοποιηθεί δεύτερη επίσκεψη στη Χίο ώστε να συνεχιστεί η ενημέρωση και σε άλλα σχολεία του νησιού και να διοργανωθεί σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και γονείς.
Πριν το τέλος του 2011 πραγματοποιούνται ενημερώσεις σε σχολεία των Χανίων με τη συμμετοχή 750 μαθητών. Περιστατικά πυροβολισμών ζώων συντροφιάς αναφέρονται με ιδιαίτερη συχνότητα από τους μαθητές.
Συμπεράσματα από την υλοποίηση του προγράμματος
Μέσα από την όλη εμπειρία ενημέρωσης συνολικά 7.950 μαθητών αξίζει να σημειωθούν τα εξής:
• Αν και φαίνεται ότι μέσα από το σχολείο περνά το μήνυμα πως πρέπει τα παιδιά και όλοι μας να διατηρούμε μια φιλόζωη στάση αγάπης και φροντίδας προς τα ζώα συντροφιάς, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνει πιο εκτενής ενημέρωση για την φροντίδα τους και να καλλιεργηθεί ο σεβασμός και προς τα άλλα είδη.
• Μέσα από τις μαρτυρίες των μαθητών προκύπτει ότι, αν και το είδος των κακοποιήσεων (εγκατάλειψη, μόνιμο δέσιμο, δηλητηρίαση, πυροβολισμοί, κυνήγι) διαφέρει στις περιοχές όπου διεξάγεται το πρόγραμμα, ο βαθμός και η βιαιότητα τους εμφανίζεται ίδια παντού.
• Το ζήτημα των ζώων αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο που αφορά κυρίως τις μικρές ηλικίες, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός κακοποιήσεων από ανηλίκους σημειώνεται από μαθητές της δευτεροβάθμιας. Ο φόρτος της σχολικής ύλης δυστυχώς αποθαρρύνει τα σχολεία της δευτεροβάθμιας από το να δηλώσουν συμμετοχή και να ασχοληθούν με ένα θέμα που αφορά όλους μας.
• Οι μαθητές όλων των βαθμίδων αντιμετωπίζουν με πολλή προσοχή και σοβαρότητα το ζήτημα των ζώων (συντροφιάς και άλλων) εφόσον πέρα από την πληροφόρηση, τους δοθεί η ευκαιρία να προβληματιστούν μέσα από ερωτήσεις και διάλογο.
• Οι μαθητές όλων των βαθμίδων είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε δράσεις ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής τους και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κακοποιήσεων, εφόσον δοθεί έναυσμα μέσα από συζήτηση και εφόσον υπάρξει ανταπόκριση από εκπαιδευτικούς.
• Είναι απαραίτητη η επιμόρφωση εκπαιδευτικών με τη διεξαγωγή σεμιναρίων, κυρίως όσων δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ώστε να προσεγγίσουν με σφαιρικό και αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα των ζώων μέσα στην τάξη.
• Υπάρχει άμεση ανάγκη διεξαγωγής του προγράμματος από περισσότερα μέλη φιλοζωικών σωματείων τα οποία μετά από κατάλληλη εκπαίδευση θα αναλαμβάνουν την ενημερωτική δράση στα σχολεία της περιοχής τους, ώστε να επαναλαμβάνονται και οι επισκέψεις.
Τί περιλαμβάνει η επίσκεψη στο σχολείο;
Η επίσκεψη διαρκεί μία διδακτική ώρα και περιλαμβάνει τρία διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών:
i) για τους μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση σχετικά με τους μύθους που αφορούν όλα τα ζώα, με αναφορές στη βιολογία και στη συμπεριφορά τους, και μέσα από συζήτηση εξετάζεται η σχέση του ανθρώπου με αυτά. Στη συνέχεια, εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, μέσα από παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται μέσα στο πλαίσιο της τάξης να βιώσουν σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία.
ii) για τις Γ - ΣΤ τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας κυρίως των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών μαθαίνουμε πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε με βάση τις δικές τους ανάγκες, και αφιερώνεται χρόνος στο θέμα των κακοποιήσεων και στο πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται αναφορά στα εξωτικά είδη καθώς και στα είδη που γίνονται αντικείμενο έκθεσης σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Στη συνέχεια τα σχολεία που επιθυμούν θα αναλαμβάνουν με την υποστήριξη του Συλλόγου να προχωρήσουν σε δικές τους δράσεις για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.
iii) για το νηπιαγωγείο, τις Α και Β τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα για τις μικρές ηλικίες περιλαμβάνει 20λεπτη διαδραστική παρουσίαση για τα ζώα συντροφιάς. Τα παιδιά καλούνται να πουν τι σημαίνει «να είμαστε φίλοι» και πως μπορούμε να έχουμε μια τέτοια σχέση με κάποια ζώα.
Μέσα από εικόνες και αφήγηση μαθαίνουμε πως να τα φροντίζουμε με βάση τις δικές τους ανάγκες, πως να διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματος, και πως να τα προσεγγίζουμε. Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και τους σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένοι.
Στόχος, σε αυτήν την ηλικία, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων.
Χορηγοί
Η υλοποίηση του προγράμματος δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την υποστήριξη των χορηγών που στήριξαν ουσιαστικά αυτήν την εκστρατεία. Από τον κτηνιατρικό χώρο το «Αττικό Νοσοκομείο Ζώων», η Μαρία Λινού και ο Θοδωρής Μπαμπλένης. Από τον χώρο πώλησης τροφών και αξεσουάρ ζώων η Άννα Πολυχρόνη από την «Αποθήκη της Άννας» και η εταιρεία Ηappy dog A.E., την εκστρατεία στήριξαν και οι ιδιώτες φιλόζωοι Κατερίνα Αδάμη, Γιώργος Κυπραίος, Σταμάτης Σταματίου Σταμάτης, Καίτη Φαρμάκα και η Βίκυ Χρήστου.
Τοπικοί χορηγοί του προγράμματος ήταν η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, ο Γιάννη και η Όλγας Λινού για τα νησιά Χίου και Λέσβου. Υπάρχουν πολλοί ακόμα μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και μέλη φιλοζωικών συλλόγων στα νησιά του Αιγαίου, της Κρήτης και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα και επιθυμούν να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία της περιοχής τους.
Όμως αυτή η ενημερωτική εκστρατεία δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τη στήριξη των ανθρώπων, που καταλαβαίνουν, ότι το ζήτημα των ζώων είναι πρώτα από όλα θέμα παιδείας. Ενίσχυσε κι εσύ την προσπάθεια τώρα!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη του προγράμματος Μελίτα Λαζαράτου στο email: [email protected].
Διαβάστε επίσης:
Μαθήματα αγάπης για τα ζώα στα παιδιά της Λέσβου
1.000 μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματα φιλοζωίας στη Χίο
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα Ζώα» και στη Χίο
ΕΛ.ΑΣ.: Η κακοποίηση ζώων είναι προθάλαμος για εγκλήματα εις βάρος ανθρώπων
Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων και τη σύνδεση της με την ενδοοικογενειακή βία
Θα δηλητηρίαζες ποτέ ένα μωρό;
Επιστήμονες, φιλόζωοι και Αστυνομία συζητούν για τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων
Δυναμικό παρών από το φιλοζωικό κίνημα της χώρας στην ημερίδα της Π.Φ.Π.Ο. (βίντεο)
Πολυπληθές το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων (βίντεο)
Ημερίδα με τους εισαγγελείς για την εφαρμογή του νόμου για όσους κακοποιούν τα ζώα
«Περιορισμένης εμβέλειας» η φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα (βίντεο)
Γιατί οι Έλληνες συμπεριφέρονται με βαρβαρότητα στα ζώα; Συνάντηση για τη φιλοζωία
Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr