Τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση ενός αιλουροειδούς, μιας αγριόγατας, που έπεσε από διαμέρισμα πέμπτου ορόφου στο Μεταξουργείο στην Αθήνα στην οδό Κοδράτου κατάφεραν τα ξημερώματα του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου ο Αλέξης Μαντζώρος, εθελοντής διασώστης της ομάδας «Alma Libre - Hellenic Animal Rescue», σε συνεργασία με την κτηνίατρο, Νόη Ψαρουδάκη, τον συνεργάτη της και έναν πυροσβέστη.
Το ζώο παγιδεύτηκε τραυματισμένο από την πτώση σε μια μεταλλική σκεπή στον ακάλυπτο μεταξύ των πολυκατοικιών και την Πυροσβεστική κάλεσε η ιδιοκτήτρια του ζητώντας βοήθεια.
Η Π.Υ. με τη σειρά της κάλεσε τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» και αυτός με τη σειρά του ζήτησε τη βοήθεια της ομάδας «Alma Libre - Hellenic Animal Rescue» η οποία προσφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο απεγκλωβίζοντας καθημερινά, με μια μικρή ομάδα εθελοντών, γάτες, σκυλιά και άλλα ζώα από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο σώζοντας τους κυριολεκτικά τη ζωή, τη στιγμή που άλλοι τους γυρνούν την πλάτη.
Το αιλουροειδές είναι τελικά Σερβάλ και όπως έγινε γνωστό αγοράστηκε από ευρωπαϊκό εκτροφείο για να ζει ως πετ σε ένα αφύσικο περιβάλλον έγκλειστο σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.
Η ιδιοκτήτρια του είπε, ότι το Σερβάλ έπεσε στο κενό από το παραθυράκι του μπάνιου… Η αγριόγατα μεταφέρθηκε για περίθαλψη και μάλλον δεν κινδυνεύει η ζωή της.
Η ανακοίνωση της ομάδας «Alma Libre - Hellenic Animal Rescue»
«Ένα Σερβάλ στο Μεταξουργείο
Κληθήκαμε από την ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής να συνδράμουμε σε επείγον περιστατικό όπου απαιτούνταν η παγίδευση τραυματισμένου ζώου άγριας ζωής (Σερβάλ) σε επικίνδυνο σημείο, εντός συγκροτήματος πολυκατοικιών στην περιοχή του Μεταξουργείου.
Η ΑΝΙΜΑ είχε ειδοποιηθεί για συνδρομή από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας που με την σειρά τoυ είχε κληθεί από την κάτοχο του ζώου, όταν διαπίστωσε επιστρέφοντας στο διαμέρισμά της ότι είχε πέσει στο κενό από τον 5ο όροφο μέσω ανοιχτού παράθυρου που βρήκε στο μπάνιο του σπιτιού.
Στο σημείο είχε φτάσει πρώτα κλιμάκιο πυροσβεστών που εντόπισαν το ζώο εμφανώς τραυματισμένο να κάθεται επί τσίγκινου στέγαστρου πάνω από τον ακάλυπτο χωρίς άλλο τρόπο διαφυγής, πλην όμως αρχική τους απόπειρα να πιάσουν το ζώο με χρήση πνίχτη ήταν ανεπιτυχής καθώς το ζώο στη θέα του αντιστεκόταν κι άλλαζε συνεχώς θέση, αν και τραυματισμένο. Υπό αυτές τις συνθήκες ανταποκρίθηκε εθελοντής της ομάδας μας, που είναι ταυτόχρονα κι εθελοντής στην ίδια την ΑΝΙΜΑ για συνδρομή στην παγίδευση του ζώου.
Στην πορεία ενημερωθήκαμε ότι προσερχόταν στο σημείο και εξειδικευμένη κτηνίατρος και γνώστης των συγκεκριμένων ζώων προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα να γίνει απόπειρα παγίδευσης του ζώου με τη χρήση αναισθητικού από απόσταση (βελάκι φυσοκάλαμου) οπότε και την αναμέναμε.
Φτάνοντας στο σημείο όμως και αφού αξιολογήσαμε την χωροταξία και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν καταλήξαμε από κοινού πως πιθανότατα δεν θα ήταν η ιδανική προσέγγιση λόγω του ότι το ζώο μετακινούνταν στην άκρη του στέγαστρου με κίνδυνο να έπεφτε στο κενό από ύψος περίπου 4,5 μέτρων κι αποτέλεσμα να τραυματιστεί ακόμα περισσότερο ή χειρότερα να καταλήξει χωρίς να υπάρχουν καν εγγυημένες συνθήκες για επιτυχή χρήση του αναισθητικού.
Σημειώνεται πως ενώ η χρήση αναισθητικού σε τραυματισμένα ζώα ενέχει κινδύνους, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει εναλλακτική λύση καθώς η παγίδευση και κατ' επέκταση χειρισμός του ζώου με άλλο τρόπο είναι αδύνατος, που με την σειρά του ενέχει ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο αν αφηνόταν χωρίς περίθαλψη.
Έτσι επιλέξαμε να γίνει συντονισμένη απόπειρα να προσεγγιστεί το ζώο και να παγιδευτεί με χρήση καπακωτής (ντρόπερ) ή απόχης, αναλόγως του σημείου όπου θα βρισκόταν εκείνη τη στιγμή. Με χρήση ειδικής γατζωτής σκάλας που έφεραν οι πυροσβέστες κατεβήκαμε στο στέγαστρο από τον πρώτο όροφο του κτιρίου από όπου υπήρχε η μοναδική πρόσβαση, και πολύ σταδιακά καθώς πατούσαμε πάνω σε λεπτό τσίγκο με άγνωστες αντοχές του κάτωθεν μεταλλικού σκελετού, πήραμε θέσεις γύρω από το ζώο ώστε να γίνει η πρώτη απόπειρα.
Το ζώο εν τω μεταξύ για καλό όλων μας είχε εκείνη τη στιγμή αλλάξει θέση ερχόμενο κολλητά στον τοίχο, κατά κάποιο τρόπο εγκλωβιζόμενο αφού πλέον από δυο κατευθύνσεις δεν μπορούσε να φύγει ή να πέσει στο κενό, και στις υπόλοιπες είμασταν διαδοχικά ο εθελοντής μας με το ντρόπερ, η κτηνίατρος με το βελάκι σε ετοιμότητα, ο βοηθός της με την απόχη καθώς κι ένας πυροσβέστης.
Αν δεν είχαμε εξ αρχής το ζώο σε αυτό το σημείο θα έπρεπε εμείς με την σειρά μας να αλλάξουμε θέσεις ώστε να το «πείσουμε» να μετακινηθεί σε κατάλληλο για την παγίδευση (καπάκωμα) σημείο, ιδανικά μακριά από την άκρη του στέγαστρου όπου θα υπήρχε άμεσος κίνδυνος ατυχήματος. Πέρασαν έτσι κάποιες στιγμές πολύ έντονης αγωνίας.
Πολύ σταδιακά, χωρίς απότομες κινήσεις και πλησιάζοντας από διαφορετικές κατευθύνσεις ώστε το να βρεθεί ανάμεσά μας, καταφέραμε να το φέρουμε σε προνομιακή θέση για χρήση ντρόπερ σχεδόν αθέατα. Πράγματι, με συστηματική απόσπαση της προσοχής του από δεύτερο άτομο και μόνιμη τύφλωσή του με χρήση ισχυρών φακών ώστε να μην έχει ορατότητα Το ζώο προσεγγίστηκε κυριολεκτικά μπουσουλώντας και καπακώθηκε με επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια χωρίς κανέναν κίνδυνο ή περαιτέρω τραυματισμό ούτε για αυτό ούτε για εμάς. Στη συνέχεια ασφαλίστηκε, σκεπάστηκε ώστε να μην στρεσσάρεται και χτυπιέται μέσα στο κλουβί και απομακρύνθηκε από τον χώρο.
Έπειτα η ιδιοκτήτρια προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας από άντρες της ομάδας Ζ της Ελληνική Αστυνομία που βρίσκονταν στο σημείο από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να δώσουμε καταθέσεις για το συμβάν για το ενδεχόμενο παράνομου εμπορίου ζώων. Σχηματίστηκε δικογραφία για την οποία ενημερώθηκε ο εισαγγελέας υπηρεσίας πλην όμως αφού μελέτησε τα στοιχεία κι υλικό της έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος σύλληψης της ιδιοκτήτριας ούτε και αφαίρεσης του ζώου. Εν τω μεταξύ, έγιναν ενέργειες προκειμένου το ζώο να διακομιστεί σε διανυκτερεύουσα κλινική για πρώτες βοήθειες, εξετάσεις και ό,τι άλλο θα χρειαζόταν.
Εθελοντής μας που συμμετείχε: Alexis Mantzoros
Διευκρινίζεται όσον αφορά τις εύλογες απορίες περί κατοχής ζώου άγριας φύσης, πως το συγκεκριμένο ζώο δεν αιχμαλωτίστηκε από το φυσικό του περιβάλλον κι εισήχθη στην Ελλάδα. Προέρχεται από νόμιμο εκτροφείο εντός ΕΕ όπου γεννήθηκε και εφόσον συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα (έγκυρο κι ενημερωμένο διαβατήριο, απόδειξη αγοράς και κατά περίπτωση και πιστοποίηση cites) τότε η εισαγωγή και κατοχή του είναι νόμιμη. Σε κάθε περίπτωση από την στιγμή που ο εισαγγελέας έδωσε την συγκεκριμένη εντολή το θέμα έφυγε από τα χέρια τα δικά μας και του οποιουδήποτε.».
Η ανακοίνωση της ΑΝΙΜΑ
«Να και μια χτεσινοβραδυνή σουρεαλιστική ιστορία. Να πούμε συγχαρητήρια στον Αλέξη Μαντζώρο, έξπερτ στις συλλήψεις στο πεδίο, και στην κτηνίατρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Νόη Ψαρουδάκη, εξειδικευμένη στη χρήση φυσοκάλαμου για την ακινητοποίηση άγριων ζώων. Να τονίσουμε δε ότι η ΑΝΙΜΑ δέχτηκε την κλήση της Πυροσβεστικής χτες αργά το βράδυ, απαντήσαμε, συντονίσαμε τους εθελοντές και όταν τελείωσε αισίως η ιστορία δέχτηκαμε της ευχαριστίες της.
Να πούμε όμως και κάτι άλλο. Πότε επιτέλους θα θεσμοθετηθεί νομικά να ελέγχονται αυτοί που αγοράζουν νομίμως κατά τα άλλα τέτοια ζώα για το αν έχουν τις κατάλληλες συνθήκες και την εμπειρία να τα κατέχουν; Τί γυρεύει ένα σερβάλ σε πέμπτο όροφο στον Κεραμεικό; Ψιλά γράμματα.».
Τι είναι το Σερβάλ
Σύμφωνα με τη Wikipedia «το σερβάλ είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογενείας των αιλουριδών. Ανήκει στην υποοικογένεια των αιλουρινών και εντάσσεται ανάμεσα στα μέλη μιας «ομάδας» που απαρτίζουν τις αποκαλούμενες αγριόγατες, η οποία περιλαμβάνει διάφορα γένη. Το είδος έχει την επιστημονική ονομασία Leptailurus serval, απαντά αποκλειστικά την Αφρική και περιλαμβάνει 18 υποείδη.
Το σερβάλ ανήκει στις μέσου μεγέθους αγριόγατες και απαντάται σε ποικίλο φάσμα οικοτόπων της Αφρικής. Παρά την ευρεία εξάπλωση που εμφανίζει, η κατά τόπους κατανομή του διαφοροποιείται σημαντικά, δηλαδή σε κάποιες περιοχές είναι αρκετά κοινό, ενώ σε άλλες είναι πολύ σπάνιο (βλ. Κατάσταση πληθυσμού).».
Διαβάστε επίσης:
Εντόπισαν τραυματισμένο κροκοδειλάκι στην Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας!
Που θα καταλήξει ο κροκόδειλος του Νείλου που βρέθηκε στην Αχαρνών;
Εντόπισαν τραυματισμένο κροκοδειλάκι στην Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας!
Οι αρμόδιοι έδωσαν την άδεια για τον κροκόδειλο! Γιατί φταίνε οι φιλόζωοι που αντιδρούν;
Κροκόδειλος - ατραξιόν σε ταβέρνα στο Ηράκλειο Κρήτης