Της Ελένης Ηλιοπούλου
Χθες το μεσημέρι μετά από τρία χρόνια μαρτυρίου ήρθε η ώρα της λύτρωσης για τις δύο γάτες που κάτοικος της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης στα Πατήσια της Αθήνας είχε διαρκώς κλεισμένες – επί τρία συναπτά έτη – σε μικρά κλουβιά στο μπαλκόνι του σπιτιού της.
Σε αυτήν την κατάσταση βρήκαν τις γάτες οι αστυνομικοί που παρουσία εκπροσώπου της Εισαγγελίας άνοιξαν το σπίτι για να γίνει η κατάσχεση των ζώων...
Για τα ζώα φιλόζωοι γείτονες είχαν ενημερώσει επανειλημμένα την Αστυνομία, και πέρυσι έγινε κανονικά και μήνυση σε βάρος της γυναίκας αλλά πέραν του τυπικού μέρους της διαδικασίας οι απολύτως αρμόδιοι αστυνομικοί υπάλληλοι δεν είχαν κινήσει τις διαδικασίες, ώστε τα ζώα να κατασχεθούν. Δήλωναν αδυναμία να μπουν στο σπίτι - αφού δεν άνοιγαν οικειοθελώς οι ένοικοι του - εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των πολιτών για τέτοια ζητήματα.
Όπως θα διαβάσετε στο αναλυτικό ρεπορτάζ μας η Δώρα Λαϊνά, καταγγέλλουσα και μια εκ των αυτοπτών μαρτύρων, αναγκάστηκε πριν από μια εβδομάδα να κάνει δημόσια έκκληση μέσω facebook στην ομάδα «Σατανισμός Και Γάτες» ώστε τα ζώα να σωθούν αφού παρέμεναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (είτε είχε καύσωνα ή χιόνι) και εκείνη που τα κακοποιούσε έγινε γνωστό ότι νοσηλεύεται σοβαρά άρρωστη στο νοσοκομείο.
Η αυτόπτης μάρτυρας θυμίζουμε ότι είχε επικοινωνήσει και πριν από ενάμιση χρόνο με το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων που την παρέπεμψε στην Αστυνομία και πολλές φορές και συχνά με το Α.Τ. Πατησίων από όπου διαρκώς της έλεγαν ότι ουσιαστικά δεν είναι οι ίδιοι αρμόδιοι παρά μόνο μετά θάνατον των γυναικών που ζούσαν σε αυτό το σπίτι...
Έτσι τα χρόνια περνούσαν τα ζώα παράμεναν στο έλεος αυτής που τα κακοποιούσε και πλέον η υπερήλικη μητέρα της - αφού η δράστης κόρη της νοσηλεύεται σε νοσοκομείο - ούτε τις γάτες μπορούσε να φροντίσει, ούτε και τις απελευθέρωνε. Έτσι την περασμένη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου οι γείτονες κάλεσαν και πάλι την Αστυνομία, εξαιτίας του σπαρακτικού κλάματος των ζώων, και οι αρμόδιοι αστυνομικοί υπάλληλοι όταν πήγαν επί τόπου και πάλι δεν έκαναν τίποτα, αφού κανείς δεν άνοιγε την πόρτα του διαμερίσματος.
Ουσιαστικά επί τρία χρόνια και ενώ η ΕΛ.ΑΣ. (συγκεκριμένα το Α.Τ. Πατησίων) είχε στη διάθεση της όλα τα στοιχεία που αποδείκνυαν το μαρτύριο διαρκείας το οποίο βίωναν τα δύο ζώα, αλλά δεν είχε ζητήσει εισαγγελική εντολή για να γίνει η κατάσχεση τους.
Χθες 8 Δεκεμβρίου και αφού οι αυτόπτες μάρτυρες ήρθαν ξανά σε επαφή με το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων το «ακατόρθωτο» για τους αστυνομικούς που ισχυρίζονταν ότι μόνο όταν πεθάνουν οι γυναίκες εκεί θα μπορέσουν να απελευθερώσουν τις γάτες, έγινε κατορθωτό.
Στις φωτογραφίες βλέπετε πως ζούσαν οι γάτες εδώ και τρία χρόνια. Με χιόνι, με βροχή, με καύσωνα στα κλουβιά στο μπαλκόνι να κλαίνε…
Παρουσία εκπροσώπου της Εισαγγελίας, της Σεραφίνας Αβραμίδου που είναι δημοτική σύμβουλος εντεταλμένη για τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων και αστυνομικών από το Α.Τ. Πατησίων, κλειδαράς άνοιξε το σπίτι – μέσα στο οποίο δεν βρέθηκαν άλλα ζώα – και από το μπαλκόνι πάρθηκαν οι δύο γάτες μαζί με τα κλουβιά τους, ώστε να μεταφερθούν αρχικά για κτηνιατρική εξέταση.
Στις φωτογραφίες βλέπετε και από κοντά σε τι κατάσταση ζούσαν τα ζώα αιχμάλωτα, από μια γυναίκα που ίσως να μην επιζήσει λόγω της σοβαρής της ασθένειας, αλλά όσο ήταν σωματικά καλά καταδίκαζε αυτά τα πλάσματα σε μια ζωή μαρτύριο.
Όπως έχουμε επισημάνει οι αστυνομικοί σε σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης, που η ζωή ζώων διατρέχει μεγάλο κίνδυνο μπορούν και προφορικά να λάβουν εντολή από την αρμόδια εισαγγελία για την κατάσχεση ενός ζώου και αυτό να γίνει οποιαδήποτε στιγμή του 24ωρου, καθώς η νομοθεσία το προβλέπει.
Ελπίζουμε οι γάτες να είναι καλά και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών να επιστρέψουν ελεύθερες στη γειτονιά που γνωρίζουν καθώς πολλοί άνθρωποι εκεί φροντίζουν αδέσποτα.
Ευχής έργον βέβαια να βρεθούν γι’ αυτά τα πλάσματα υιοθεσίες, ώστε να μην κινδυνέψουν ξανά από ανθρώπους που απολαμβάνουν να κακοποιούν ζώα.
Δυστυχώς όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει αστυνομικοί υπάλληλοι εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των πολιτών για το τι ορίζει η νομοθεσία για την προστασία των ζώων και ποια διαδικασία τηρείται δεν κάνουν ό,τι οφείλουν κυρίως γιατί βαριούνται το γραφειοκρατικό μέρος της διαδικασίας.
Συχνά η δημοσιοποίηση είναι μόνος τρόπος ώστε οι αρμόδιοι να πράξουν ό,τι οφείλουν και τελικά ένα ζώο να σωθεί.
Διαβάστε επίσης:
Αθήνα: Χωρίς τέλος το μαρτύριο γατιών μέσα σε κλουβιά εξαιτίας της αδιαφορίας της Αστυνομίας (βίντεο)
Αθήνα: Έκκληση για υιοθεσία γάτας που γυναίκα επί 3 χρόνια την κακοποιούσε σε κλουβί στο μπαλκόνι (βίντεο)
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr