Μαζική δολοφονία γατιών και σκυλιών με φόλες στο Κιλκίς (βίντεο)
Δεκαέξι ζώα, 10 σκυλιά και έξι γάτες βρήκαν φρικτό θάνατο από φόλες στις 19 Σεπτεμβρίου σε διαφορετικές περιοχές μέσα στην πόλη του Κιλκίς και o…
Έκκληση απευθύνουν φιλοζωικοί φορείς ώστε να βρεθεί κατάλληλος χώρος φιλοξενίας για τη φροντίδα δεκάδων γατιών που εντοπίστηκαν σε διώροφη κατοικία - στην οδό Ψάρρα, στην περιοχή του Άγιου Ελευθέριου στην Αθήνα - να ζουν σε άθλιες συνθήκες καθώς τις περισυνέλλεξαν και δεν τους πρόσφεραν ούτε τα στοιχειώδη τρεις γυναίκες, οι οποίες είναι συλλέκτριες με εμφανές ψυχιατρικό πρόβλημα αφού ζουν και οι ίδιες σε κατάσταση ακραίας ένδειας.
Όλες οι γάτες είναι αστείρωτες, αρκετές τυφλές και πολλές άρρωστες και φυσικά εκεί ζούσαν ακόμη περισσότερα ζώα (επιπλέον 40) που αφέθηκαν από τις ίδιες τις συλλέκτριες στον δρόμο και η τύχη τους παραμένει άγνωστη. Ουσιαστικά μιλάμε για παθητική κακοποίηση περίπου 100 γατιών, καθώς ακριβής καταμέτρηση δεν έγινε ποτέ. To σπίτι στο οποίο διαμένουν τα τελευταία τρία χρόνια και το νοικιάζουν εδώ και δύο μήνες δεν έχει καν νερό, ενώ έχει κοπεί και το ρεύμα αρκετό πριν και αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη της ενδείας των γυναικών (οι δύο είναι αδερφές περίπου 40 ετών), οι οποίες ανέλαβαν τη φροντίδα τόσων γατιών θεωρώντας ότι έτσι σώζουν αδέσποτα ενώ τελικά τα κακοποιούν.
Τα ζώα ζουν εκεί κακήν κακώς και οι ανάγκες τους είναι πάρα πολλές. Οι εθελοντές ως ιδιώτες δεν μπορούν να αναλάβουν συνολικά το κόστος για τόσες επεμβάσεις (στειρώσεις), τροφές, φάρμακα, άμμο και η ανεπάρκεια του Τμήματος Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων σε ό,τι αφορά τη φροντίδα γατιών είναι δεδομένη και ευρέως γνωστή εδώ και καιρό, καθώς στειρώσεις γατιών γίνονται ελάχιστες, κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, και κανένα νέο δεν έχουμε για το αν και πότε θα γίνει το πολυπόθητο δημοτικό κτηνιατρείο, το οποίο έχει προαναγγελθεί.
Σύμφωνα με τη Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής Σαρωνικού (Ζ.Ο.Σ.Α.Τ.), ο Δήμος Αθηναίων - αν και είναι στα διοικητικά του όρια το σπίτι με τα ζώα - δεν έκανε ό,τι οφείλει αν και είναι ενήμερος από την πρώτη στιγμή και κατά τον έλεγχο που έγινε από το Υγειονομικό ήταν παρόντες και δημοτικοί υπάλληλοι του Τμήματος Καθαριότητας.
Και αυτά τα γατιά αν αφεθούν στον δρόμο – καθώς πολλά είναι τυφλά – όχι μόνο είναι καταδικασμένα σε θάνατο από τα οχήματα αλλά όντας αστείρωτα θα αυξήσουν ιδιαιτέρως τον πληθυσμό των αδέσποτων γατιών στην περιοχή, που με κόπο φιλόζωοι με δικά τους έξοδα στειρώνουν και ταΐζουν.
Η Ζ.Ο.Σ.Α.Τ. επισημαίνει τα εξής ζητώντας βοήθεια: «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ Άγιος Ελευθέριος, Αχαρνών.
Υπάρχει τεράστια ανάγκη να βρεθεί έστω και τη τελευταία στιγμή λύση για 60 περίπου γάτες συλλεκτριών που πρόκειται μέχρι τη Τετάρτη (16/02/2022) να πεταχτούν στο δρόμο ύστερα από καταγγελία του ιδιοκτήτη του οικήματος που διαμένουν.
Ανάμεσα σε αυτά τα ζώα υπάρχουν περίπου 12 εντελώς τυφλά , κάποια άρρωστα ενώ τα περισσότερα είναι αστείρωτα Πρόκειται για τη περίπτωση των συλλεκτριών του Άγιου Ελευθερίου, η υπόθεση τους είναι γνωστή από το καλοκαίρι του 2021 όπου γνωστοποιήθηκε στην Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ζώα και ο κίνδυνος της έξωσης που αντιμετωπίζουν οι κύριες που τα είχαν μαζέψει.
Τον Οκτώβριο του υγειονομικό πήγε στο τόπο κατοικίας τους όπου τους δόθηκε διορία να φύγουν από το κτήριο. Μαζί ενημερώθηκε ξανά η Αστική Πανίδα όπου βρέθηκε και στο σημείο.
Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες επικοινωνίας με την υπηρεσία της Αστική Πανίδα προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να βοηθηθούν τα ζώα. Κατόπιν δημοσιοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τα τυφλά ζώα από τη μεριά της η Αστική Πανίδα διαβεβαίωσε πως τα τυφλά ζώα δεν πρόκειται να αφεθούν στη μοίρα τους και ότι θα βοηθήσουν ώστε να βρεθεί ένα ασφαλές μέρος να πάνε.
Καθώς περνούσε ο καιρός δεν υπήρξε κάποια ενέργεια καθώς τα ζώα συνέχιζαν να βρίσκονται στο σπίτι των συλλεκτριών.
Τότε, γνωρίζοντας την κατάσταση καθώς η μια από τις συλλέκτριες επικοινώνησε μαζί τους ζητώντας βοήθεια, ο σύλλογος Care about Nature των Αγίων Αναργύρων, προσφέρθηκε να βοηθήσει θέλοντας να διαθέσει δικό τους χώρο ώστε να μεταφερθούν προσωρινά τα ζώα ώσπου να βρεθούν σπίτια για να πάνε. Μέσω κοινοποιημένης επιστολής ζήτησε από την υπηρεσία της Αστικής Πανίδας ως υπεύθυνη υπηρεσία -καθώς τα ζώα βρίσκονται εντός του δήμου Αθηναίων- την έγκριση για την οργάνωση του εγχειρήματος μαζι με τη σύμφωνη γνώμη της 5 μελης επιτροπής της Αστικής Πανίδας , να φροντίσει για τις καθημερινές ανάγκες των ζώων (τροφές , αμμολεκάνες κ.τ.λ.) για όσο διάστημα θα φιλοξενηθούν και να αναλάβει το κόστος για το τσιπαρισμα και τη στείρωση των ζώων όπως ορίζεται από το νόμο.
Η Αστική Πανίδα απάντησε αρνητικά, πως δεν δέχεται όρους που τέθηκαν μέσω της επιστολής του συλλόγου Care about Nature ( υπενθυμίζουμε πως οι "όροι" της επιστολής που κοινοποιήθηκε στην υπηρεσία της Αστικής Πανίδας αφορούσαν προμήθειες για τις βασικές ανάγκες των ζώων). Χαρακτήρισαν την λίστα ΄΄εκβιαστική λίστα΄΄.
Η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής –Σαρωνικού έστειλε δύο επιστολές στο γραφείο του δήμαρχου με κοινοποίηση στην Αστική Πανίδα (Στις 1/2/22 και 8/2/22), ενημερώνοντας για τη κατάσταση και ζητώντας για άλλη μια φορά να μεριμνήσουν για τα ζώα.
Είμαστε δυο ημέρες πριν την έξωση, πριν πεταχτούν τυφλά και άρρωστα ζώα στο δρόμο και ακόμη δεν έχει δοθεί λύση.
Τα ζώα που φιλοξενούν οι δύο αδελφές είναι περίπου 60. Από αυτά τα 12 είναι τυφλά, και κάποια από τα υπόλοιπα είναι άρρωστα, και όλα τα ζώα είναι αστείρωτα. Ούτε τα άρρωστα άλλα ούτε και τα υγιή ζώα μπορούμε να τα επανεντάξουμε στους δρόμους. Τα άρρωστα γιατί χρειάζονται θεραπεία και τα υγιή γιατί μετά από χρόνια, κλεισμένα μέσα σε σπίτι δεν ξέρουν να κυκλοφορούν στους δρόμους (θα σκοτωθούν από τα αυτοκίνητα), αλλά ούτε και αναζήτηση φαγητού και νερού μπορούν να κάνουν.
Ο νόμος είναι σαφής για τις υποχρεώσεις των δήμων σχετικά με τα ζώα παρ΄ ολα αυτά μέχρι και σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα για να βοηθήσει τα ζώα. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος περιμένοντας των δήμο.
Η διάσωση των ζώων θα βαρύνει για άλλη μια φορά τους εθελοντές. Ζητάμε την βοήθειά σας για υιοθεσία ή φιλοξενία. Παρακαλούμε κοινοποιήστε το ποστ.».
Στην τραγική κατάσταση, που επικρατεί εκεί, έχει αναφερθεί και η Αριστέα Σδρόλια με ανάρτηση της στο facebook στις 24 Οκτωβρίου 2021. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Πληροφορήθηκα από κατοίκους της περιοχής πως στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών εδώ και κάποιες μέρες έγινε καταγγελία σε 3 συλλέκτριες , γνωστές στη περιοχή όπου στο σπίτι τους (διέμεναν και οι 3 σε ενα διώροφο πισω απο τα Jumbo του Αγίου Ελευθερίου) βρέθηκαν 60 γάτες ,οι περισσότερες σε άθλια κατάσταση, κάποιες τυφλές και αρκετές άρρωστες. Δοθηκε διορία να αδειάσει το σπίτι καθώς έγινε μήνυση απο τον ιδιοκτήτη.
Την ημέρα που ήρθε το υγειονομικό και η αστυνομία κάλεσαν και την Αστική Πανιδα του δήμου Αθηναίων που απο ότι είδαν οι κάτοικοι ,δεν βοήθησαν στο να μεταφερθεί κάποιο ζώο και ουτε ξαναήρθαν
Μαλιστα κάποιοι κάτοικοι κάλεσαν στο τμήμα της Αστικής Πανίδας ωστε να ρωτήσουν τι θα γίνει με τα ζώα και δεν τους δόθηκε κάποια απάντηση.
Ήδη η μια απο τις συλλεκτριες αφησε σχεδόν 40 γάτες στο δρόμο , λίγο πιο κάτω απο το δρόμο που διέμεναν ,την είδαν κάποιοι κάτοικοι να τα παίρνει με κούτες και να τα αφήνει.
Τα ζώα φυσικά είναι καταδικασμένα ,μιλαμε για 100 ζωα ,τα οποία δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποσα είναι αστειρωτα αλλα σίγουρα τα περισσότερα θα είναι , όπου αυτο σημαίνει τεράστιες αποικίες ζώων τα οποία θα κινδυνεύουν απο φολες.
Ηδη σήμερα κοντά στη διασταύρωση των δρόμων Καβάφη και Βουτυρά βρέθηκε φολιασμενος ένας γατουλης ,που ήδη υπήρχε στο δρόμο εδώ και αρκετό καιρό.
Δεν γνωρίζει κανείς τι θα γίνει με τα ζώα και είναι σίγουρο πως το επόμενο διάστημα θα ακούμε συνεχώς για εγκλωβισμένα ζώα , τοσα ζωα που έμεναν κατω απο αυτές τις συνθήκες είναι φοβικα και δεν μπορούν να επιβιώσουν.
Στον Άγιο Ελευθέριο τα τελευταία χρόνια κάποιοι άνθρωποι δώσαμε σκληρό αγώνα για να στειρωθουν τα ζώα της περιοχής.
Καναμε μαζικές στείρωσεις παρολες τις δυσκολίες και καταφέραμε με πόνο και τεράστιο κόπο να στειρωσουμε πάνω απο 200 γατες.
Παρόλο που δεν ηταν δική μας υποχρέωση αλλα του δήμου ,τα πιάναμε και τα μεταφέραμε απο μόνοι μας σε δικούς μας κτηνιάτρους.
Το πρόγραμμα στειρώσεων του δήμου Αθηναίων οταν ηταν ενεργό επέτρεπε να παμε για στείρωση ως 2 γατες το μήνα και τη περίοδο του λοκνταουν το πρόγραμμα σταμάτησε.Οι εθελοντές όμως συνεχίζαμε να στειρωνουμε παρα τις αντιξοότητες σε δικούς μας γιατρούς.
Γνωρίζαμε πολύ καλα οτι για να βοηθηθούν τα ζωα , έπρεπε να το κάνουμε απο μόνοι μας ,οπως κάνουν τόσοι εθελοντές σε διάφορες περιοχές.
Αυτος ο κόπος θα πάει χαμένος καθώς πρόκειται πολύ σύντομα η περιοχή να γεμίσει και με τις υπόλοιπες γατες που θα αφεθούν απο τις συλλεκτριες ,αν δεν έχουν ήδη αφεθεί.
Αν το τμήμα της Αστικής Πανίδας δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε τέτοιες περιπτώσεις ουτε εχει χώρο για να φιλοξενήσει γατες θα πρέπει δημόσια να το δηλώσει ωστε να το γνωρίζουν οι πολίτες
Αν και συνεχώς διαφημίζεται το σύγχρονο καταφύγιο Σωκράτης όπου φιλοξενούνται και γάτες.
Όπως δηλώνουν τι έχουν κάνει ,θα πρέπει να ενημερώσουν τον κόσμο τι δεν μπορεί να κάνει , απλά και νοικοκυρεμενα.
Η αστυνομία δεν θα πρέπει να τους καλεί να παρίστανται εφόσον δεν μπορούν να προσφέρουν βοήθεια.
Σύμφωνα με το νόμο σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται συνεργασία μεταξύ των φιλοζωικών σωματείων , οπου οργανώνεται ενα σχεδιο διάσωσης.
Πρεπει να στειρωθουν τα αστειρωτα και να θεραπευτούν τα αρρωστα.
Για τις συλλεκτριες -για τις οποίες γενικά ειχαμε ενημερώσει αρκετά άτομα την Αστική Πανιδα οτι υπήρχε προβλημα με αυτά τα ατομα στη γειτονιά , άρα γνώριζαν ,θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.
Επίσης σε αυτές τις περιπτώσεις όταν γίνονται καταγγελίες θα πρέπει να υπάρχει μαζί και ψυχίατρος ή κοινωνικός λειτουργός γιατί τα άτομα αυτα χρήζουν βοήθειας ,ειναι άρρωστα.
Επιπλέον θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά δεν θα πλησιάσουν ξανά ζώο.
Το λιγότερο που θα πρέπει να γίνει είναι να στειρωθουν έστω τα αστειρωτα ζωα.Αν εμείς ως εθελοντές με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε μπορούμε να κάνουμε 20 στείρωσεις σε ενα σαββατοκύριακο ,ειναι αστείο να ακουμε οτι δεν μπορούν οργανισμοί οι οποίοι υποτίθεται ότι υπάρχουν και πληρώνονται για να βοηθήσουν τα αδέσποτα.
Και να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρουν ξανα ζωο στα χέρια τους γιατί η κατάσταση θα επαναληφθεί.
Ως κάτοικοι και φορολογούμενοι πολίτες περιμένουμε να γίνουν αυτά τα που πρέπει απο τους αρμόδιους.
Υ.Γ Να σημειώσω πως οι μόνοι που ενδιαφέρθηκαν και εκαναν οτι μπορούσαν ειναι η Φιλοζωική Νεας Φιλαδέλφειας και η Αννα Άννα Μπερδεση που προς τιμήν τους , παρόλο που δεν πρόκειται για ζώα που ανήκουν στο δήμο τους και ούτε είναι δική τους ευθύνη ,πηγαν στο σπίτι των συλλεκτριων ώστε να προσφέρουν οση βοήθεια μπορούσαν στα δυστυχα ζωα.
Έγιναν εμβόλια και δόθηκαν και καποια φαρμακα ,σε περίπου 15 από αυτά.
Ζήτω συγνώμη για το σεντόνι.».
Τι θα κάνει ο Δήμος Αθηναίων;
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα κάνει από την πλευρά του το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων; Θα βοηθήσει ως οφείλει καθώς τα γατιά αυτά κινδυνεύουν να βγουν στον δρόμο αστείρωτα; Το ερώτημα αυτό το έχουμε απευθύνει στη δημοτική σύμβουλο εντεταλμένη για τα αδέσποτα, Σεραφίνα Αβραμίδου, καθώς η δημοτική αρχή γενικώς έχει αφήσει χωρίς περίθαλψη και στειρώσεις τις αδέσποτες γάτες που ζουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων.
Διαβάστε επίσης:
Το φάσμα της κακοποίησης ζώων, η παρασυσσώρευση - Τι είναι o συλλέκτης ζώων
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr