Πρόγραμμα στείρωσης και περίθαλψης για αδέσποτες γάτες από τον Δήμο Αιγάλεω
Πρόγραμμα περίθαλψης, στείρωσης και φροντίδας για τις αδέσποτες γάτες της περιοχής αν ανακοίνωσε ο Δήμος Αιγάλεω. Η δημοτική αρχή επισημαίνει τα εξής στην ανακοίνωση που…
Εγκρίθηκε την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011 από το Υπουργικό Συμβούλιο – μεταξύ άλλων – το σχέδιο νόμου για δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα. Το νομοσχέδιο είχε τεθεί αρχικά για διαβούλευση – πριν από μερικούς μήνες – και είχε συγκεντρώσει πλήθος ενστάσεων, παρατηρήσεων και αντιπροτάσεων από φιλόζωους και φιλοζωικά σωματεία που ασχολούνται ενεργά και συστηματικά με την διάσωση των ζώων στην Ελλάδα.
Όμως φαίνεται ότι ελάχιστες βελτιώσεις έγιναν, και επί της ουσίας η γνώμη εκείνων που δίνουν καθημερινά μάχη για την σωτηρία των ζώων, δεν εισακούστηκε.
Σωματεία και ιδιώτες το χαρακτηρίζουν «άτολμο» (έως και απαράδεκτο), καθώς επί της ουσίας δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος (αφού δεν απαγορεύει τις εισαγωγές ζώων και δεν περιορίζει την εκτροφή), αλλά τιμωρεί εκείνους που σώζουν τα αδέσποτα, τα οποία βρίσκουν εγκαταλελειμμένα και συχνά κακοποιημένα ή σε άθλια κατάσταση σε κάθε γειτονιά.
Τους τιμωρεί που κάνουν τη δουλειά που δεν κάνει το κράτος (π.χ. Δήμοι), επειδή σώζουν τα ζώα από τις ορέξεις όλων εκείνων που τα δηλητηριάζουν, τα πυροβολούν, τα σκοτώνουν, τα καθηλώνουν δεμένα μέχρι να πεθάνουν, δεν τους παρέχουν κτηνιατρική φροντίδα, τροφή, νερό και τα αφήνουν να αργοσβήνουν αντιμετωπίζοντας ως τετράποδα διακοσμητικά αντικείμενα, χωρίς αισθήσεις.
Οι φιλόζωοι αντιδρούν και συνεχίζουν τις επαφές με την ελπίδα κάτι να αλλάξει
Μάλιστα αναμένεται την προσεχή Τρίτη οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων να συναντηθούν για ακόμη μια φορά με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να τους πιέσουν να αποδεχτούν κάποιες από τις προτάσεις τους και να τις συμπεριλάβουν στο νομοσχέδιο, καθώς η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Μετά τις συναντήσει θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου καθώς οι εμπλεκόμενοι θέλουν να τονίσουν με κάθε τρόπο τη σημασία που έχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει με σεβασμό τα δικαιώματα των ζώων και φροντίζει να μην γιγαντώνεται το πρόβλημα.
Με το σχέδιο νόμου «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αναφέρει, στοχεύει:
● στην αποτελεσματική προστασία των ζώων συντροφιάς μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα σήμανσης και καταγραφής των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και στην προστασία κάθε κατηγορίας ζώου από τη χρησιμοποίησή τους και την εκμετάλλευσή τους σε δημόσια κερδοσκοπικά θεάματα.
● στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και στην αντιμετώπιση των θεμάτων καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, ζητήματα που έχουν αποκτήσει σήμερα ιδιαίτερη και διαρκώς αυξανόμενη σημασία.
Ειδικότερα, με το κατατεθέν σχέδιο νόμου, επέρχονται 10 ουσιώδεις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων.
Οι αλλαγές αυτές είναι οι εξής:
1. Δημιουργείται σε κεντρικό επίπεδο η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.
2. Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς και θεσμοθετείται για λόγους απλοποίησης ενιαίο βιβλιάριο υγείας και διαβατήριο των ζώων.
3. Η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους δεσποζόμενους και αδέσποτους που περισυλλέγονται, καθίσταται υποχρεωτική.
4. Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο – σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία – ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.
5. Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων θα αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά θα παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.
6.Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση/γνωστοποίηση αγγελιών για υιοθεσία ζώου συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης.
7. Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα θηλυκά αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους, ακόμα και σε κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων μετά από σχετική άδεια, ενώ στειρώσεις μπορούν να γίνονται και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.
8. Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.
9. Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.
10. Τέλος προβλέπεται σοβαρή αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.
Διαβάστε επίσης:
Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα
Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την κακοποίηση ζώων
Νέες εντολές και σαφείς οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ. για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων
Δύο χρόνια μετά η ΕΛ.ΑΣ. δημοσίευσε τη σωστή νομοθεσία για τα κατοικίδια
Τι κάνουμε όταν εντοπίζουμε ζώο να ζει μονίμως σε μπαλκόνι
Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων
Τι ακριβώς διευκρινίζει η εγκύκλιος που εστάλη στις Εισαγγελίες
Νόμος 4235/2014: Επιτρέπεται να ποτίζουμε και να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα!
Είναι νόμιμο να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα
Νέα εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. για να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα
Νόμος 4235/2014: Ιππικοί αγώνες σε ενυδρεία και pet shop!
Στην ΕΛ.ΑΣ. οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και για τα ζώα συντροφιάς
Δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. ο νέος νόμος 4039 για την προστασία των ζώων
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Θα ήταν ΠΟΛΥ εξυπηρετικό εάν αναρτούσατε (όποτε βρίσκατε χρόνο) ΚΑΙ το σχετικό ΦΕΚ, έτσι ώστε να έχουμε μια απολύτως ολοκληρωμένη εικόνα με όλες τις επιμέρους διατάξεις.
Ευχαριστώ.