Στηρίξτε μας

Βλέποντας με τα μάτια ενός σκύλου - οδηγού τυφλών ατόμων στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

19 Σεπτεμβρίου 2016 13:20 | Επικαιρότητα
Βλέποντας με τα μάτια ενός σκύλου - οδηγού τυφλών ατόμων στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η Ρέα, ο Ροξ και η Γιούνι... «έκλεψαν» την παράσταση

Τα βήματα τους είναι αργά και σταθερά και το βλέμμα τους προσηλωμένο στον δρόμο. Ο σκοπός τους, ένας: να οδηγήσουν με ασφάλεια τον κηδεμόνα τους στον τελικό του προορισμό. Ο λόγος για τους σκύλους οδηγούς, που βοηθούν τα άτομα με προβλήματα όρασης να κινούνται με ασφάλεια. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τρία απ' αυτά τα συμπαθή τετράποδα έκλεψαν την παράσταση καθ' όλη τη διάρκεια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που έριξε χθες «αυλαία». Η Ρέα, ο Ροξ και η Γιούνι, τρία από τα σκυλιά του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών ΑΜΕΑ «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας», ταξίδεψαν από την Αθήνα, προκειμένου να δείξουν πώς μία πολύβουη πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, μπορεί να είναι φιλική σε άτομα με προβλήματα όρασης και όχι μόνον.

Εκείνοι που έσπευσαν να ενημερωθούν για τους σκύλους οδηγούς ήταν πολλοί. Ανάμεσά τους κι ένας νεαρός με προβλήματα όρασης, που ήρθε στην Έκθεση από τον Βόλο, προκειμένου να συζητήσει με τους εκπαιδευτές του Κέντρου και να διερευνήσει τη δυνατότητα υιοθεσίας ενός τέτοιου σκύλου, που μπορεί να αλλάξει άρδην την καθημερινότητά του.

«Στόχος της παρουσίας μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να του γνωρίσουμε τον νέο συνοδοιπόρο των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, τον σκύλο οδηγό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αιμιλία Κλεφτόγιαννη, εκπαιδεύτρια του Κέντρου, ενώ ο Άγγελος Νιώτης, περιέγραψε τον ρόλο και τις υποχρεώσεις ενός ανάδοχου εθελοντή, αφού ο ίδιος μεγαλώνει τον Ροξ.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κλεφτόγιαννη αναφέρθηκε στη νομοθεσία που έχει πλέον θεσπιστεί και επιτρέπει την πρόσβαση των σκύλων οδηγών σε όλους τους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και των εκπαιδευόμενων σκύλων, προκειμένου να πάρουν την κοινωνικοποίηση που χρειάζονται, χωρίς φίμωτρο και χωρίς να βρίσκονται σε κάποια ειδική θήκη μεταφοράς.

Έδωσε δε οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε περίπτωση που συναντήσουμε μια ομάδα σκύλου οδηγού και χειριστή, ενώ λίγο αργότερα ο Λευτέρης Κιταντζής έδειξε στο Α.Μ.Π.Ε. πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η σχέση.

«Το καλύτερο που κάνουμε είναι να αδιαφορήσουμε παντελώς για τον σκύλο, προκειμένου να μην τον αποσπάσουμε απ' αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει πρόσβαση για να μποροεί να λειτουργήσει. Σε περίπτωση δε που αντιληφθούμε ότι σκύλος - οδηγός και κηδεμόνας χρειάζονται βοήθεια, ρωτάμε και σε καμία περίπτωση δεν αποσπάμε την προσοχή του σκύλου» ανέφερε η κα Κλεφτόγιαννη.

Βλέποντας με τα μάτια ενός σκύλου οδηγού

Το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών ΑΜΠΟ και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοήθειας για ΑΜΕΑ «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2008. Τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βασικό στόχο την εκπαίδευση εκπαιδευτών σκύλων οδηγών και την εκπαίδευση σκύλων οδηγών. Υπεύθυνος εκπαίδευσης είναι ο Ολλανδός εκπαιδευτής σκύλων οδηγών Peter Lasaroms, ενώ η όλη προσπάθεια στηρίζεται από οκτώ εταίρους που είναι και οι επίσημοι φορείς του χώρου των τυφλών και από άλλους δύο εταίρους που δραστηριοποιούνται σε θέματα εκπαίδευσης τυφλών και φιλοζωίας.

Ένας σκύλος οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν ανάδοχο εθελοντή -όπως ο Ροξ αυτή τη στιγμή- στη 10η εβδομάδα της ζωής του. Ο ανάδοχος εθελοντής είναι αυτός που αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα και την κοινωνικοποίησή του και μετά τον πρώτο χρόνο περνά στα χέρια του εκπαιδευτή σκύλων οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως σκύλος οδηγός για έξι μήνες. Ακολουθεί η εκπαίδευση του τυφλού χρήστη ή του χρήστη με πρόβλημα όρασης, ο οποίος εκπαιδεύεται μαζί με τον σκύλο οδηγό, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 6-7 χρόνια έως ότου ο σκύλος ολοκληρώσει την πορεία του και επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη σαν κατοικίδιο ζώο.

Διαβάστε επίσης:

Πλήρη αυτονομία κινήσεων προσφέρουν στους τυφλούς συνανθρώπους μας οι σκύλοι – οδηγοί

Δεν επέτρεψαν στο τυφλό ζευγάρι να μπει στο κολυμβητήριο με σκυλιά – οδηγούς ενώ ο νόμος το επιτρέπει

Κατήγγειλε τον οδηγό που ζητούσε από την τυφλή γυναίκα να κατέβει από το λεωφορείο με τον σκύλο – οδηγό της

Εμπόδιζε τον σκύλο – συνοδό τυφλού να μπει στο ΜΕΤΡΟ παρά το γεγονός ότι του έδειξαν τη νομοθεσία

Ο πρώτος – σκύλος συνοδός τυφλής που βοηθάει ασθενείς στο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

Επέτρεψαν στον σκύλο να επιβιβαστεί μαζί της στο ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. (βίντεο)

Νέα Σμύρνη: Απαγόρευσαν σε ταβέρνα την είσοδο σε σκύλο – συνοδό τυφλής

Η άγνοια της νομοθεσίας οδήγησε στην άρνηση εισόδου του σκύλου (συνοδού τυφλής) σε ταβέρνα

Εκπαιδεύει τον σκύλο φύλακα – άγγελο της Ασπασίας που πυροβολήθηκε από τον πατέρα της

Οι σκύλοι πράγματι μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο αλλά συχνά κάνουν και λάθος

Ο ύπνος με κατοικίδια στη βρεφική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο άσθματος

Τα σκυλιά έχουν παρόμοια κοινωνική νοημοσύνη με τα μικρά παιδιά

Στείρωσαν γάτες που φροντίζουν κρατούμενοι στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατούμενων Ελεώνα Θηβών

Βελτιώνει την συμπεριφορά των μαθητών η συνύπαρξη με τα ζώα όπως τονίζεται στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Ο σκύλος έκανε τον Φώτη να μιλήσει μετά από τρία χρόνια σιωπής!

Πρωτοποριακή έρευνα για να βοηθηθούν από τους σκύλους οι χρόνια πάσχοντες

Πολύ σημαντικά τα κατοικίδια στη ζωή των παιδιών

Οι γυναίκες που εγκυμονούν ΔΕΝ κινδυνεύουν από τις γάτες

Τα ζώα πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας!

Χανιά: Ο 18χρονος ασθενής απέδειξε ότι τα σκυλιά δεν είναι επιθετικά!

Π.Φ.Π.Ο. προς υπουργό Υγείας και ΥΠ.Α.Α.Τ.: «Τα δελφίνια δεν θεραπεύουν»

Άξελ: Ένα κακοποιημένο σκυλί που πλέον μαθαίνει στα παιδιά να καταλαβαίνουν τα ζώα

Η σκυλίτσα της SAPT Hellas βοηθάει κοριτσάκι με αυτισμό να περπατήσει!

Επιτρέψτε στα παιδιά σας να ζουν μαζί με τα ζώα μόνο καλό τους κάνει!

Η Αμερικανική Επιθεώρηση Παιδιατρικής «απαντάει» στις ανοησίες του διοικητή…

Θεσσαλονίκη: Η ανάπηρη σκυλίτσα Φράνκα βοηθάει ανθρώπους με ειδικές ανάγκες

 

 

 

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.