Οι πρόσφατες και συχνές δολοφονίες ζώων στον Δήμο Αλμωπίας Πέλλας απασχόλησαν ευτυχώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας.
Η έλλειψη στρατηγικής για την αντιμετώπιση διαχείρισης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων από πλευράς του δήμου και η αδράνειά του στη λήψη αποφάσεων και μέτρων συνοψίζεται στα λόγια του αντιδημάρχου Γιώργου Ταγκαλίδη, ο οποίος δεν ντράπηκε να πει κατά την ώρα της συνεδρίασης, ότι «σηκώνει τα χέρια ψηλά!».
Μπορεί η δημοτική αρχή να αποδεικνύεται ανίκανη όμως οι φιλόζωοι εθελοντές μέλη του Συλλόγου Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα» δεν σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Παλεύουν καθημερινά για τη σωτηρία των ζώων και δεν περιορίζονται σε γενικόλογες ανακοινώσεις όπως αυτές που υπογράφει ο δήμαρχος Αλμωπίας, Δημήτρης Πασόης.
Εκ μέρους του φιλοζωικού συλλόγου τονίζεται, ότι «Η αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, αλλά και η συμπεριφορά μας προς τα ζώα γενικότερα, είναι πρωτίστως θέμα πολιτισμού και κοινωνικού επιπέδου μιας περιοχής. Ο σύλλογός μας έχει καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις στον δήμο για να μπούνε, κατά κύριο λόγο, οι βάσεις για την σωστή φιλοζωική παιδεία του πολίτη και το πώς θα πρέπει να είναι ένας υπεύθυνος κηδεμόνας ζώου.
Το πρόβλημα ξεκινάει από τους ανεύθυνους αυτούς ιδιοκτήτες, που αποκτούν ένα ζώο συντροφιάς χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους, ότι αυτό το ζώο δεν είναι εργαλείο, δεν είναι άψυχο αντικείμενο, αλλά διακατέχεται από πολλά συναισθήματα, όπως θλίψη, χαρά, φόβο, ευγνωμοσύνη, πίστη και αφοσίωση.
Συναισθήματα ίσως άγνωστα για πολλούς ανθρώπους. Ιδιοκτήτες, που αφήνουν τα ζώα τους, να γεννούν ανεξέλεγκτα, κάνοντας ακόμα και παράνομο εμπόριο με σκοπό το κέρδος. Όσο υπάρχει αδράνεια και καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, τόσο το πρόβλημα θα υφίσταται και θα διογκώνεται.
Θεωρούμε, ότι κάποια δημοτική αρχή, κάποτε, θα πρέπει να σκύψει με σοβαρότητα και πολιτική βούληση πάνω από αυτό το θέμα και να ξεκινήσει να υλοποιεί τις οποιεσδήποτε προτάσεις, οι οποίες δεν στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε οικονομικούς πόρους.
Μία εκτεταμένη και συνεχής καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών από πλευράς του δήμου με κάθε πρόσφορο τρόπο, αυστηρός έλεγχος στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, καθώς και καταγγελίες σε συνεργασία με την Αστυνομία, των εγκλημάτων που γίνονται στα ζώα και έρευνες για την ανακάλυψη των εγκληματιών, θα άλλαζαν πολλά.
Όταν όμως δεν εισακούονται οι προτάσεις μας, γιατί κανένας από τους αρμόδιους δεν έχει την βούληση να ασχοληθεί με αυτές και το μόνο, που ακούμε, είναι δηλώσεις τύπου “σηκώνω τα χέρια ψηλά”, αναρωτιόμαστε τότε ποιο μπορεί να είναι το μέλλον αυτού του τόπου;
Και εάν σηκώσουμε κι εμείς τα χέρια ψηλά, ή ο οποιοσδήποτε ενεργός και δραστήριος πολίτης, που θέλει να προσφέρει στον τόπο του, τότε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Κύριοι. Η κρίση που περνάμε σήμερα δεν είναι μόνο κρίση οικονομική, αλλά και κρίση ανθρωπιάς και ηθικών αξιών. Τα ζώα συνεχίζουν να υπάρχουν εκεί έξω και να υποφέρουν, λόγω της ανθρώπινης απάθειας και ασυνειδησίας.
Οι εγκαταλείψεις συνεχίζονται, τα θηλυκά έρχονται σε οίστρο, τα κουτάβια πετιούνται, ζώα δολοφονούνται, αρρωσταίνουν, πέφτουν θύματα δυστυχημάτων και αρρωστημένων ορέξεων συνανθρώπων μας. Αυτά τα ζώα πρέπει να οδηγηθούν στον κτηνίατρο, πρέπει να σιτιστούν, να περιθαλφθούν, κάποιος πρέπει να φροντίσει για το αβέβαιο μέλλον τους. Δεν είναι δυνατόν να τα αφήσουμε στην τύχη τους.
Δεν είναι δυνατόν να τα βλέπουμε δίπλα μας να αργοπεθαίνουν και εμείς να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Να μένουμε απαθείς σε πλάσματα που εξαρτώνται από μας και περιμένουν την δική μας βοήθεια. Αν το κάναμε αυτό δεν θα λεγόμασταν άνθρωποι και σίγουρα δεν θα είχαμε ηθικές αξίες. Και σίγουρα δεν πιστεύουμε, ότι όλα τα οχήματα του Δήμου Αλμωπίας έχουν σταματήσει να κινούνται, γιατί δεν προμηθεύονται με καύσιμα.
Τότε γιατί το αυτοκίνητο του φιλοζωικού έχει σταματήσει ο δήμος να το προμηθεύει με καύσιμα; Ούτε μπορούμε να πιστέψουμε, ότι ο δήμος έχει σταματήσει να προμηθεύεται με διάφορα αναλώσιμα, απαραίτητα για την λειτουργία του. Τότε γιατί έχει σταματήσει να προμηθεύει με τροφές τον σύλλογο, απαραίτητες για την σίτιση των αδέσποτων ζώων που περιθάλπει;
Γιατί αυτές οι προμήθειες ήταν μόνο για ενάμιση μήνα και μετά σταμάτησαν; Ούτε πιστεύουμε, ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να προσληφθεί το άτομο, που ασχολείται με τις περισυλλογές και τις μεταφορές των ζώων στους κτηνιάτρους, όταν βρίσκεται αμέσως τρόπος να προσληφθούν ειδικοί ή μη ειδικοί συνεργάτες του δήμου.
Δεν είναι δυνατόν μετά τη συχνή και μεγάλη ενημέρωση του Δήμου Αλμωπίας από τον φιλοζωικό σύλλογο για τον νέο νόμο 4039/12, ακόμα και όταν αυτός βρισκόταν υπό διαβούλευση και ήταν σχέδιο νόμου, να προβαίνει πρόσφατα ο δήμος σε ανακοινώσεις για τις δηλητηριάσεις των ζώων και να αναφέρει τον νόμο 3170/2003, ο οποίος έχει καταργηθεί.
Αυτό σημαίνει, ότι οι ενημερώσεις μας όχι μόνο δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής, αλλά μάλλον αγνοήθηκαν. Και δεν είναι δυνατόν μόνο ένας εθελοντικός σύλλογος να έχει αναλάβει τον ρόλο της πολιτείας και αυτή να σφυρίζει αδιάφορα. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η συνεργασία εθελοντών και φορέων της Πολιτείας, θα μπορούσε να κάνει θαύματα, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες όπως αυτές που όλοι μας βιώνουμε σήμερα.
Αποφασίσαμε λοιπόν να δημοσιοποιήσουμε την δράση και τις ενέργειες του συλλόγου μας για το 2011 και την μέχρι τώρα δράση που αφορά στο 2012, έτσι όπως αναλυτικά παρουσιάστηκαν και διανεμήθηκαν στα μέλη μας, στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 28.05.2012 και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του» καταλήγει η ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα».
Δράση 2012 – Τι κάνει «Η Ελπίδα» και τι δεν κάνει ο Δήμος Αλμωπίας
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι μας τι έχει ήδη γίνει για το έτος 2012. Η ενημέρωση σας και οι υποδείξεις σας είναι καθοριστικοί παράγοντες, μιας και θεωρούμε την όποια βοήθεια σας πολύτιμη και σημαντική.
Παραθέτουμε λοιπόν αναλυτικά τις δράσεις - ενέργειες που έχουν γίνει από την αρχή του έτους έως και σήμερα.
- Τον Ιανουάριο σε συνεργασία με τα άλλα φιλοζωικά σωματεία του Νομού ο Σύλλογος έκανε μία δυναμική παρέμβαση με επιστολές διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις και την τοποθέτηση του βουλευτή κ. Γιουματζίδη, ο οποίος ήταν ο κεντρικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για το νέο Νομοσχέδιο για τα ζώα.
Ακολούθησε συνάντηση με τον βουλευτή στο γραφείο του στην Έδεσσα, σε μία προσπάθειά μας να καταργήσει ή να τροποποιήσει κάποια άρθρα του Νόμου, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.
- Τον Ιανουάριο επίσης, σημειώθηκε περιστατικό άρνησης υπαλλήλων του ΚΤΕΛ Αριδαίας να μεταφέρουν επιβάτη με το κατοικίδιο του. Στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στα ΚΤΕΛ.
Αποτέλεσμα τότε των πιέσεων ήταν το ΚΤΕΛ Πέλλας να μας ενημερώσει με επιστολή τους, ότι πλέον αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα αυτό και να ενημερώσουν, δίνοντας αυστηρές οδηγίες, όλους τους υπαλλήλους των σταθμών του ΚΤΕΛ Πέλλας για το τι ορίζει η νομοθεσία, όπως επίσης και καθορίζοντας δρομολόγια σύμφωνα με τα οποία οι φιλόζωοι κάτοχοι κατοικίδιων θα μπορούν να ταξιδεύουν με το ζώο τους.
- Κλείνοντας για τον Ιανουάριο, αποστείλαμε επιστολή στον Δήμο ζητώντας οικονομική ενίσχυση, ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία. Δεν λάβαμε απάντηση.
- Τον Φεβρουάριο κόψαμε την πίτα μας στο ξενοδοχείο «Αγάπη» στο Λουτράκι.
- Τον Μάρτιο προβήκαμε σε ανακοίνωση σχετικά με τα νεκρά αμνοερίφια και το μεγάλο θέμα με τις εικόνες ντροπής που έκαναν τον γύρο της Ελλάδας, και που ανακαλύφτηκαν στην παραποτάμια περιοχή της Αριδαίας.
Για το ίδιο θέμα αποστείλαμε επιστολή στον Δήμο Αλμωπίας με κοινοποίηση και στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Με αυτή την επιστολή ζητούσαμε από τον Δήμο να ληφθεί άμεσα μέριμνα και για τα άρρωστα άσιτα τσομπανόσκυλα, να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους και να αναγκαστεί σε κτηνιατρική περίθαλψη τους, αλλά και να μας ενημερώσουν για την πορεία και την εξέλιξη της υπόθεσης. Δεν είχαμε ποτέ καμία απάντηση ή ενημέρωση.
- Τον Απρίλιο ενημερώσαμε για ακόμη μία φορά το επιβατικό φιλόζωο κοινό των ΚΤΕΛ για την νομοθεσία που αφορά στην μεταφορά των κατοικίδιων, μετά από νέο επεισόδιο με το ΚΤΕΛ Αριδαίας.
Υπάλληλοι αρνήθηκαν την μεταφορά μικρόσωμου κατοικίδιου μέσα στον χώρο επιβατών, κάτι που ορίζεται σαφώς πλέον από την νέα νομοθεσία. Επιληφθήκαμε του γεγονότος, πήγαμε στην Αστυνομία, όπου ο Διοικητής επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Πέλλας και μαζί με τους καταγγέλλοντες πήγαμε στο ΚΤΕΛ για να διαμαρτυρηθούμε. Το γεγονός πιστεύουμε ότι διευθετήθηκε και δεν θα έχουμε άλλα τέτοια κρούσματα.
- Ενημερώσαμε με άρθρο μας τους πολίτες της περιοχής μας για τις υποχρεώσεις των δήμων σύμφωνα με τον νέο νόμο 4039/12.
- Με άλλο άρθρο μας ενημερώσαμε τους πολίτες για την νέα διαταγή της ΕΛ.ΑΣ προς όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας για την κακοποίηση των ζώων συντροφιάς.
Η νέα αυτή διαταγή δεν εξηγεί μόνο τι προβλέπει ο νέος Νόμος – τον οποίο πολλοί αστυνομικοί αγνοούν – αλλά ενημερώνει τους αρμόδιους, Γενικούς Διευθυντές κ.ά., ότι είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν στα σοβαρά τις καταγγελίες, να τηρούν και να υλοποιούν όσα προβλέπει ο νόμος και όσα ορίζει η νέα διαταγή.
- Συμμετείχαμε με δικό μας περίπτερο στην πρώτη ανθοέκθεση Αψάλου. Μοιράζαμε έντυπο ενημερωτικό υλικό, συζητούσαμε με όποιον ήθελε διευκρινήσεις γύρω από φιλοζωικά θέματα και έναντι μικρής αμοιβής υπέρ του Συλλόγου, προσφέραμε face painting με θέμα λουλούδια και ζώα.
- Αποστείλαμε στον Δήμο προς ενημέρωσή του, τον νέο νόμο 4039/12 απομονώνοντας τα σημεία που αφορούν στις δικές του υποχρεώσεις και ευθύνες.
- Επίσης και κλείνοντας με τον Απρίλιο, κάναμε μια ανοιχτή συγκέντρωση στο καφέ Domus, καλώντας τους πολίτες να έρθουν για να συζητηθούν διάφορα θέματα που αφορούν τον Σύλλογο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η ανταπόκριση ήταν σχεδόν μηδαμινή. Έκπληξη ήταν η παρουσία του προέδρου των κυνηγών.
- Την Πρωτομαγιά πραγματοποιήσαμε το πρώτο μας παζάρι στον χώρο των Λουτρών.
- Αρχές Μαΐου αποστείλαμε νέα επιστολή στον Δήμο θέτοντας τα προβλήματα που χρήζουν επίλυσης, όπως πληρωμή κτηνιάτρων, την λήξη δίμηνης σύμβασης του υπαλλήλου που ασχολείται με τις περισυλλογές των ζώων, προμήθεια καυσίμων, τροφών και φαρμάκων, την ανάγκη σύστασης της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, την ενημέρωση της Δημοτικής Αστυνομίας και Θηροφυλακής για τις νέες αρμοδιότητές τους.
Επίσης τους ζητάμε για ακόμη μια φορά να εξεταστεί το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης προς τον Σύλλογο ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει το έργο που θα έπρεπε κανονικά να έχει αναλάβει ο Δήμος. Και τους ενημερώνουμε για την γενική συνέλευση όπου τα μέλη μας θα ενημερωθούν για την στάση του Δήμου. Καμία απάντηση προς το παρόν.
- Μεγάλο θέμα έχει προκύψει με τις φόλες στα Λουτρά όπου δηλητηριάστηκαν 5 σκυλιά. Το aridaia news έβγαλε την είδηση στις 21.05.12, με το οποίο επικοινώνησαν άνθρωποι από τα Λουτρά που φρόντιζαν αυτά τα ζώα, καταγγέλλοντας αυτή την πράξη.
Τα πλέον και 100 σχόλια ανάγκασαν τον δήμο να λάβει θέση (ενώ στην αρχή ο αντιδήμαρχος δεν ήθελε να κάποια δήλωση) και να καταδικάσει το γεγονός, αλλά και η πίεση που δέχτηκε από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η οποία τους απέστειλε επιστολή ζητώντας τους να τους απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: Σε τι ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος για την αποτροπή των φαινομένων δηλητηριάσεων και την προστασία των δημοτών του;
Συγκεκριμένα:
- Έχει ζητήσει εκτενή αστυνομική έρευνα (βάσει των οδηγιών που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Αύγουστο του 2010, τον Φεβρουάριο του 2011 και ξανά τον Μάρτιο του 2012 προς όλα τα Α.Τ. της χώρας), ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στην Αστυνομία και να τιμωρηθούν! Έχει δώσει εντολές για συστηματικές τοξικολογικές αναλύσεις;
- Έχει πάρει μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των κατοικίδιων τους; Ποιά είναι αυτά;
- Έχει περιφράξει και απομονώσει τους χώρους όπου διαπιστώθηκε χρήση δηλητηρίων;
- Έχει ενημερώσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες –έλληνες και αλλοδαπούς- για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων χώρων;
Η Π.Φ.Ο. μας έχει στείλει μία ανακοίνωση για να αφισοκολλήσουμε στις περιοχές που σημειώθηκαν κρούσματα δηλητηριάσεων. Είναι μια δράση η οποία κρίνεται απαραίτητο να υλοποιηθεί
- Επίσης εκδώσαμε δελτίο Τύπου το οποίο και στείλαμε σε πανελλήνια Μ.Μ.Ε. για φόλες σε Πιπεριά, Όρμα και Λουτράκι.
Δυστυχώς το πρόγραμμα στειρώσεων, εμβολιασμών, θεραπειών κλπ σταμάτησε, καθώς οι κτηνίατροι αρνούνται να συνεχίσουν εάν δεν τους αποπληρώσει ο Δήμος Αλμωπίας.
Ο κτηνίατρος κ. Σλίμπας παραμένει απλήρωτος για το 2009, ενώ ο κτηνίατρος κ. Τσουλφάς απλήρωτος για το 2010 και φυσικά το 2011.
Περί τις 6.000 ευρώ είναι το οφειλόμενο ποσό του κ. Σλίμπα και του κ. Τσουλφά για το 2010 είναι 10.000 ευρώ και για το 2011 άλλα τόσα.
Αυτή την στιγμή στις εγκαταστάσεις μας υπάρχουν περί τα είκοσι θηλυκά σκυλιά που πρέπει να στειρωθούν και τα περισυλλέξαμε είτε για να μην έρθουν σε οίστρο, είτε γιατί είχαν ήδη έρθει και δημιουργούσαν μεγάλο πρόβλημα στη πόλη.
Αστείρωτα ζώα κυκλοφορούν ακόμη μέσα στην πόλη της Αριδαίας, άγνωστος ο αριθμός που βρίσκονται στις τοπικές κοινότητες.
Φυσικά τα επείγοντα περιστατικά (ζώα άρρωστα, χτυπημένα, έγκυα, εμβολιασμούς κουταβιών) δεν μπορούμε να μην τα αντιμετωπίσουμε με αποτέλεσμα ο σύλλογος να έχει χρέος στους κτηνιάτρους.
Οφείλουμε επίσης σε προμηθευτές τροφών και φαρμάκων για τα ζώα, καύσιμα και λοιπά έξοδα του αυτοκινήτου τα επιβαρύνονται τα μέλη του συλλόγου και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αμείβεται ο άνθρωπος που ο δήμος είχε προσλάβει με μία δίμηνη μόνο σύμβαση».
Δράση 2011 – Τι κάνει «Η Ελπίδα» και τι δεν κάνει ο Δήμος Αλμωπίας
«Θεωρήσαμε σκόπιμο και απαραίτητο να ενημερώσουμε τα μέλη μας για όλες τις δράσεις-προσπάθειες που έγιναν για το έτος 2011. Παρακάτω παραθέτουμε αναλυτικά τις ενέργειες και υποδείξεις του συλλόγου προς τους αρμόδιους φορείς.
- Έχουμε επανειλημμένως καταθέσει εγγράφως προτάσεις και στον πρώην Δήμο Αριδαίας και στον τωρινό Δήμο Αλμωπίας (τον Ιανουάριο του 2011) για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων χωρίς καμία ανταπόκριση, όσες φορές και αν τις έχουμε καταθέσει.
- Έχουμε στείλει επιστολή στον Δήμο Αλμωπίας (Μάρτιος 2011) με κοινοποίηση στην πρόεδρο της τ.κ. Τσάκων και στο Α.Τ Αριδαίας για την δολοφονία ζώου με κυνηγετική καραμπίνα στους Τσάκους με την αντίστοιχη νεκροτομική έκθεση του κτηνιάτρου.
Για το ίδιο περιστατικό αποστείλαμε επιστολή και στον κυνηγετικό σύλλογο Αλμωπίας. Από αυτούς δεν είχαμε καμιά απάντηση, ενώ η απάντηση από τον δήμο (Απρίλιος 2011) ήταν: «σας γνωρίζουμε ότι παρά τις έρευνες που διενεργήσαμε, δεν εντοπίσαμε τον δράστη θανάτου του σκύλου».
- Τον Μάρτιο του 2011 αποστείλαμε επιστολή στον Δήμο, όπου τους ενημερώναμε ότι το πρόγραμμα στειρώσεων έχει σταματήσει μετά την άρνηση των κτηνιάτρων να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εφόσον δεν είχαν πληρωθεί.
Τους κάναμε γνωστά τα αποτελέσματα αυτής της διακοπής και τους εφιστούσαμε την προσοχή στο ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί σε πολύ δυσάρεστη για τον Δήμο, για τον σύλλογο ως συνεργαζόμενο φορέα και για τους δημότες.
Επίσης τους ενημερώναμε για τις εγκαταλείψεις κουταβιών και άγνωστων σκύλων στην περιοχή μας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις τουριστικές περιοχές Όρμας και Λουτρακίου καθώς επισκέπτες μας ειδοποιούσαν για άσιτα ή σκοτωμένα ζώα.
Θεωρούσαμε επιτακτική την ανάγκη νέας συνάντησης με τον Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο για την συζήτηση άμεσης λήψης μέτρων και αποφάσεων. Η απάντησή τους (Απρίλιο του 2011) ήταν ότι μετά το Πάσχα θα επιδιώξουν συνάντηση για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τον σύλλογό μας.
Δεν κατάλαβαν όμως ακόμη ότι τα θέματα αυτά, είναι θέματα που θα έπρεπε να απασχολούν τον δήμο και ο σύλλογος να στέκεται αρωγός.
- Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κρατούσαμε συνεχώς ενήμερο τον κ. Ταγκαλίδη, αρμόδιο αντιδήμαρχο για τον νέο νόμο και πριν αυτός ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, στέλνοντάς του τα σχετικά άρθρα που αφορούσαν στις υποχρεώσεις του δήμου και την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου. Επίσης τον ενημερώναμε για άρθρα και τοποθετήσεις από διάφορα ΜΜΕ για το συγκεκριμένο θέμα για να έχει πάντα μια σφαιρική άποψη.
Επίσης τον ενημερώναμε πάντα για δημοσιεύματα πανελληνίων ΜΜΕ για κακοποιήσεις ζώων που αφορούσαν στην περιοχή μας, για να γνωρίζει την αναπόφευκτη δυσφήμηση.
Τον ενημερώσαμε και για δημοσιεύματα του adespoto.gr το οποίο ανέφερε ότι πολίτης καταγγέλλει υπαλλήλους του δήμου Πέλλας ότι αφήνουν αδέσποτα εκτός των ορίων του Δήμου τους, κάτι που μας αφορούσε άμεσα, μιας και η εμφάνιση νέων αδέσποτων είναι συχνό φαινόμενο. Δεν έδειξε κάποιο ενδιαφέρον.
- Τον Μάρτιο ο Σύλλογος μας, έστειλε απαντητική επιστολή στην εφημερίδα «τα νέα της Αλμωπίας» μετά από δηλώσεις του κ. Ταγκαλίδη για «κάποιες απαιτήσεις του Συλλόγου μη υλοποιήσιμες», ξεκαθαρίζοντας ότι οι «απαιτήσεις» αυτές απορρέουν από τις επιταγές του νόμου και δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από το να εκτελεί ο δήμος το καθήκον του.
- Τον Μάιο του 2011 στείλαμε νέο έγγραφο στον Δήμο με θέμα τις ανάγκες και δραστηριότητες του Συλλόγου μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκτεταμένη επικοινωνιακή εκστρατεία του Δήμου για την προστασία των ζώων η οποία θα προήγαγε την έννοια της ζωοφιλίας και της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στα θέματα ευζωίας των ζώων καταθέτοντας προτάσεις για να επιτευχθεί αυτό, όπως ημερίδες, ομιλίες στα σχολεία, πρόγραμμα υιοθεσιών κ.ά.
Στο ίδιο έγγραφο τους κάναμε γνωστό τις οικονομικές ανάγκες του συλλόγου με τα μηνιαία έξοδα του να φτάνουν στα 700 ευρώ, ζητώντας την κάλυψη των εξόδων αυτών, καθώς η ευθύνη και η αρμοδιότητα του συνολικού προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα είναι του Δήμου Αλμωπίας και το εθελοντικό έργο του συλλόγου αποσκοπεί σε όφελος όλης της κοινωνίας της Αλμωπίας.
Ζητούσαμε λοιπόν, είτε την οικονομική ενίσχυση, είτε εναλλακτικά την πρόσληψη ατόμου για την περισυλλογή των ζώων, καύσιμα για το αυτοκίνητο με συμβαλλόμενο με τον Δήμο πρατήριο καυσίμων και προμηθευτές τροφών και φαρμάκων για τα ζώα συμβεβλημένους με το Δήμο.
Επίσης ζητούσαμε εκ νέου την συνάντηση για την άμεση λήψη μέτρων και αποφάσεων και την διευκρίνηση από πλευράς Δήμου των προθέσεών του για την συνέχιση και με ποιο τρόπο, του προγράμματος των αδέσποτων ζώων.
- Τον Ιούνιο αποστείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στα ΚΤΕΛ Πέλλας για την άρνηση του ΚΤΕΛ Αριδαίας να μεταφέρει φιλόζωη πολίτη με το 1,5 μηνών κουταβάκι της το οποίο μετέφερε μέσα σε ειδικό κλουβάκι μεταφοράς και την απαράδεκτη συμπεριφορά του υπαλλήλου των ΚΤΕΛ στο εκδοτήριο εισιτηρίων.
- Τον Σεπτέμβριο του 2011 στείλαμε μία πρόταση στον Δήμο, να δημοσιοποιήσει ένα κείμενο – ανακοίνωση, για τις δηλητηριάσεις. Ο δήμος συμφώνησε και το δημοσιοποίησε στα ΜΜΕ.
Είχαμε προτείνει αυτό να αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, πράγμα το οποίο δεν έγινε, όπως επίσης να γίνουν έντυπες ανακοινώσεις για να τοιχοκολληθούν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες όπως και στις τ.κ. της περιοχής. Ούτε αυτό έγινε.
- Τον Σεπτέμβριο αποστείλαμε επιστολή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με την παράκληση να την προωθήσει στους Διευθυντές και Δασκάλους των δημοτικών σχολείων του Δήμου Αλμωπίας με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα των ζώων, κάνοντας κατ’ αρχάς μια παρουσίαση του Συλλόγου και της δράσης του και δηλώναμε ότι στις διαθεματικές δημιουργικές δραστηριότητες κάθε τάξης, μπορούμε να συμβάλλουμε στην επεξεργασία θεμάτων που σχετίζονται με την φιλοζωία, ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην καλλιέργεια των παιδιών.
Επίσης τους κάναμε γνωστό ότι εθελοντές του Συλλόγου μας είναι διατεθειμένοι να επισκεφτούν σχολεία της περιοχής μας για να μιλήσουν στα παιδιά για τα ζώα και τον σεβασμό που τους οφείλουμε και παρακαλούσαμε να μας γνωρίσουν εάν θα ήθελαν να πραγματοποιήσουμε μία τέτοια επίσκεψη και στο δικό τους σχολείο. Δεν είχαμε κάποια ανταπόκριση.
- Τον Σεπτέμβριο ο σύλλογός μας δια εκπροσώπου του παρέστη ως μάρτυρας σε δίκη στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Αριδαίας για περιστατικό κακοποίησης σκύλου στην Υδραία. Ο δράστης καταδικάστηκε.
- Τον Νοέμβριο του 2011 αποστείλαμε επιστολή στον διοικητή του Α.Τ. Αριδαίας διαμαρτυρόμενοι για τις συστάσεις από αστυνομικά όργανα σε φιλόζωη πολίτη στην Δωροθέα.
- Τον Οκτώβριο διοργανώσαμε γιορτή για τα παιδιά, στο κλειστό γυμναστήριο Αριδαίας, με αφορμή στην Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
- Έχουμε αναδείξει πολλές φορές το σοβαρό θέμα των μη στειρώσεων, των εγκαταλείψεων, των ατυχημάτων, των δηλητηριάσεων και γενικά των κακοποιήσεων, με συνεχόμενα άρθρα για κάθε περιστατικό στα τοπικά και πανελλήνια ΜΜΕ.
Τον Ιανουάριο για περιστατικό στην Άψαλο, τον Φεβρουάριο στο Άλωρο, στο Λυκόστομο και στην Αριδαία, τον Μάρτιο ξανά στην Αριδαία, τον Απρίλιο στην γέφυρα του Εξαπλατάνου και στην Άψαλο, τον Μάιο στους Τσάκους και στην Ροδωνιά, τον Ιούνιο στο Λουτράκι, τον Ιούλιο στην Όρμα, τον Σεπτέμβριο στην Πιπεριά και στους Τσάκους, τον Οκτώβριο στην Ροδωνιά και στην Όρμα, τον Νοέμβριο στην Ροδωνιά και στην Δωροθέα.
Αφορμή τέτοιων δημοσιευμάτων στάθηκε η παρέμβαση των τότε βουλευτών του ΛΑΟΣ Πλεύρη και Γεωργιάδη οι οποίοι έκαναν επερώτηση στην Βουλή, τον Σεπτέμβριο του 2011 για τις φόλες στην Πιπεριά και σχετική απάντηση του υπουργείου τον Νοέμβριο του 2011 μας κοινοποιήθηκε.
Επίσης υπήρξε παρέμβαση του adespoto.gr τον Δεκέμβριο του 2011 το οποίο απέστειλε καταγγελία στο Α.Τ. Αριδαίας και υπήρξε σχετική απάντηση.
- Τον Δεκέμβριο του 2011 αποστείλαμε επιστολές στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Αριδαίας με κοινοποίηση στον Δήμο, στο Α.Τ. Αριδαίας, στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Πέλλας για τις δηλητηριάσεις αδέσποτων ζώων στην Δωροθέα. Τους επισημάναμε το γεγονός (για άλλη μια φορά) ότι οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες μεριμνούν για τα περιστατικά αυτά και σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές, φροντίζουν για τις περαιτέρω νόμιμες διαδικασίες. Παρακαλούσαμε λοιπόν για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειές τους και την ενημέρωσή μας επ’ αυτών. Δεν λάβαμε κάποια απάντηση.
- Επιλαμβανόμαστε των καταγγελιών για κακοποιήσεις ζώων, αδέσποτων και ιδιόκτητων. Συμβουλεύουμε και στηρίζουμε τους καταγγέλλοντες για τις σωστές και νόμιμες κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Τους συνοδεύουμε πάντα στο αστυνομικό τμήμα για τις νόμιμες διαδικασίες. Δημοσιοποιούμε τα γεγονότα και πιέζουμε τους φορείς για την ανάληψη ευθυνών τους.
- Έχουμε γράψει πολλές φορές άρθρα για ενημέρωση του κόσμου όσον αφορά τις στειρώσεις και τα οφέλη τους.
- Δώσαμε συνέντευξη στην Πέλλα news για την δράση του Συλλόγου και το εθελοντικό έργο του. Η ίδια εφημερίδα μας έστειλε ερωτήσεις και δημοσίευσε τις απαντήσεις μας για τις δηλητηριάσεις τον Σεπτέμβριο.
- Ανάλογη επίσης συνέντευξη δώσαμε στο aridaianews
- Έγιναν συνομιλίες σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως και της Αλεξάνδρειας και της Φλώρινας.
- Κοπή πίτας 6.2.2011.
- Χορός τη Τσικνοπέμπτη 24.2.11.
- Ετήσιος χορός 19.11.2012
- Είχαμε ενεργή συμμετοχή στο Πανελλήνιο Δίκτυο Οργανώσεων για τα ζώα, με διαμόρφωση προτάσεων σε συνεργασία με το υπουργείο για το νέο νομοσχέδιο.
- Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα της εταιρείας mars, η οποία προσφέρει έξι μήνες δωρεάν τροφή pedigree σε όσους υιοθετήσουν από τον σύλλογό μας ζώο.
Επίσης να ενημερώσουμε ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2011 πραγματοποιήσαμε:
45 στειρώσεις σε σκύλους και 4 στειρώσεις σε γάτες
7 χειρουργεία
20 θεραπείες
52 εμβολιασμούς
85 αποπαρασιτώσεις
25 υιοθεσίες
3 ευθανασίες
Από αυτά τα ζώα και ενδεικτικά αναφέροντας, τα 28 ήταν τσομπανόσκυλα, τα 23 κυνηγόσκυλα, τα 7 μικρόσωμα, τα 19 ημίαιμα, τα 2 λαμπραντόρ, τα 3 διασταύρωση τσοπανόσκυλου και κυνηγόσκυλου, τα 5 γερμανικοί ποιμενικοί ή ημίαιμοι γερμανικοί.
Πεταμένα κουτάβια δυο φορές τον χρόνο αναρίθμητα ( μέσος όρος τον χρόνο 60-70) με μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας. Και αυτά είναι που ανακαλύπτονται. Άγνωστος είναι ο αριθμός που πετιούνται στα ποτάμια, στους κάδους, στα χωράφια, στα βουνά χωρίς ποτέ να βρεθούν από κανέναν».
Διαβάστε επίσης:
Τι κάνει ο Δήμος Αλμωπίας για την εξόντωση των ζώων με φόλες;
Πτώματα ζώων, μπάζα και σκουπίδια «στολίζουν» την Αριδαία Πέλλας
Ο δήμαρχος Αλμωπίας καταδικάζει αυτούς τα δηλητηριάζουν αλλά πέραν τούτου τι;
Πέλλα: Ακτινολόγος - γιατρός σκότωσε τον σκύλο της γειτόνισσας του
Συνελήφθη ο γιατρός που εκτέλεσε τον σκύλο στην Αλμωπία Πέλλας
Ο αντιδήμαρχος Αριδαίας υιοθέτησε τ’ αδέσποτα που μάζεψε!
Πέλλα: Χτυπούσε ανηλεώς το μόλις δύο μηνών κουτάβι