4 Οκτωβρίου: Ακόμη μια μέρα κραυγής
Της Κατερίνας Παπαποστόλου* Το 1931 ήταν η χρονιά που πρωτοπαρουσιάστηκε σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντολόγων στην Φλωρεντία το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων και 44 χρόνια…
Δεν περιμέναμε ότι οι αποφάσεις του υπουργού Νότη Μηταράκη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα διακρίνονταν από ευαισθησία άλλωστε θυμόμαστε τις δηλώσεις και τις πράξεις του στο Μετανάστευσης και Ασύλου εντούτοις σήμερα ενημέρωσε τους διαπιστευμένους συντάκτες πως χθες υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση της Έφιππης Αστυνομίας. Αρκετές ώρες αργότερα πληροφορηθήκαμε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε τη σχετική πρόταση αποδεκτή.Άραγε τι συνέβη; Ενοχλήθηκαν στο κυβερνητικό επιτελείο από την κριτική; Κανείς από τους δύο δεν μας έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοιο. Ή λόγω συγκυρίας (νεκρό άλογο άμαξας στην Κέρκυρα, σχετική εγκύκλιος για τα ιπποειδή κ.τ.λ.) είπαν να το μεταθέσουν για αργότερα; Άλλωστε ο πρωθυπουργός δεν ενοχλήθηκε διόλου από την ίδρυση Ίλης Ιππικού με σκοπό τη χρήση της σε παρελάσεις παρά το αυξημένο κόστος συντήρησης της.
Λίγο μετά τις 17:00 σήμερα οι συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας έλαβαν το εξής μήνυμα και ενώ στα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. έπαιζε επί ώρες η σχετική είδηση: «Άτυπη ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Σας ενημερώνουμε πως προτάθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη η σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία και η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.».
Τι δημοσίευσε το Α.Μ.Π.Ε.
«Την πλήρη ενσωμάτωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με την Ελληνική Αστυνομία, που σημαίνει κατάργηση του ειδικού Σώματος το όποιο δημιουργήθηκε με την πρόσληψη 1.060 ειδικών φρουρών, κατά την προηγούμενη περίοδο της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.
Ταυτόχρονα ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι μπαίνει τέλος στις προσλήψεις εκτός Πανελλαδικών Εξετάσεων και μελετάται σχέδιο ουσιαστικής εκπαίδευσης όσων ειδικών φρουρών έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής με άλλες διαδικασίες, ώστε να ενταχθούν στην ΕΛΑΣ., όπως προβλέπεται από το νόμο, πληρώντας στον μεγαλύτερο βαθμό τις προϋποθέσεις για την άσκηση της αποστολής τους στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προωθηθεί για έγκριση, για τη δημιουργία Έφιππης Αστυνομίας, για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας.
Όσον αφορά στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο κ. Μηταράκης, μιλώντας με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι εντάσσεται πλέον στην ΕΛΑΣ και οι 1.060 ειδικοί φρουροί, αφού εκπαιδευτούν κατάλληλα, θα ενισχύσουν την παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους, που είναι και από τις προτεραιότητες τους ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αυτό εξάλλου θα είναι και ένα από τα θέματα συζήτησης με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, με τον οποίο θα συναντηθεί ο κ. Μηταράκης την ερχόμενη Δευτέρα.
Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, ο υπουργός τόνισε ότι πλέον είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν σοβαρά οι πρυτάνεις και η Αστυνομία είναι πάντα έτοιμη να επέμβει όπου χρειαστεί.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, τα ελληνικά πανεπιστήμια παρέχουν πολύ υψηλού επιπέδου γνώσεις και επιβάλλεται να διασφαλίζουν και την απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων στους φοιτητές. Ωστόσο η Αστυνομία δεν μπορεί να μπαίνει στα Πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό, αλλά όταν χρειαστεί για να επιβάλει την τάξη.
Για τις προσλήψεις στην Αστυνομία, ο κ. Μηταράκης είπε ότι οι τελευταίες θα είναι οι 150 συνοριοφύλακες που έχουν ήδη προγραμματιστεί και από εκεί και πέρα όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω των Πανελλαδικών. Ακόμα και οι πολιτικοί υπάλληλοι θα προσλαμβάνονται με εξετάσεις και γίνεται προσπάθεια για τον καθορισμό των οργανικών θέσεων, που θα καλύπτονται με αυτό τον τρόπο.
Η έφιππη αστυνομία, εφόσον εγκριθεί η δημιουργία της, αναμένεται να λειτουργήσει από τις αρχές του 2024, θα αποτελείται από 6-8 έφιππους αστυνομικούς και θα έχει παρουσία στο τουριστικό κέντρο, ή σε τελετές και υποδοχή επισήμων.
Κ.Τ.»
Διαβάστε επίσης:
Έφιππη Αστυνομία νομοθετεί η Νέα Δημοκρατία για να παίρνει μέρος σε παρελάσεις!
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr