Στηρίξτε μας

Δεσμεύεται για σύγχρονο νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς ο Κ. Μητσοτάκης αν γίνει πρωθυπουργός (βίντεο)

21 Νοεμβρίου 2018 23:56 | Επικαιρότητα
Δεσμεύεται για σύγχρονο νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς ο Κ. Μητσοτάκης αν γίνει πρωθυπουργός (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, των προβλημάτων που υπάρχουν και των λύσεων οι οποίες απαιτείται να βρεθούν άμεσα ακούσαμε σήμερα στην εκδήλωση «ΑναΖΩΟγόνηση» που διοργάνωσε η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

 

Στην αίθουσα του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε «η Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο» για την προστασία των ζώων, αν ο ελληνικός λαός τιμήσει το κόμμα του και γίνει κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης – αναλυτικά διαβάστε την ομιλία του εδώ ή δείτε το σχετικό βίντεο – αφού άκουσε τους καλεσμένους ομιλητές ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να φορολογήσει τα ζώα συντροφιάς.

Σημείωσε την αναγκαιότητα προστασίας των ζώων και δήλωσε χαρακτηριστικά «αγαπώ πολύ τα ζώα. Αλλά ταυτόχρονα δεν έχω την απαίτηση από όλους τους συμπολίτες μου να αγαπούν τα ζώα όσο τα αγαπώ εγώ. Έχω όμως την απαίτηση να τα σέβονται ως έμβια όντα τα οποία έχουν και αυτά τον δικό τους συναισθηματικό κόσμο».

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να αλλάξει το υπουργείου, που θα είναι αρμόδιο για τα ζώα, κάτι που κατά τη γνώμη μας θα δημιουργούσε ακόμα περισσότερα προβλήματα την ώρα που φιλοζωικοί φορείς παλεύουν να αποδείξουν την ανάγκη μη κακομεταχείρισης όλων των ειδών των όντων.

Συγκεκριμένα τόνισε τα εξής: «Εξ’ όσων γνωρίζω, η περιβόητη βάση για το τσιπάρισμα των ζώων βρίσκεται, σήμερα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο κανονικά θα πρέπει, στη δική μου αντίληψη, να ασχολείται με τα παραγωγικά ζώα και όχι με τα ζώα συντροφιάς. Αντίθετα όμως, είναι το Υπουργείο Εσωτερικών -το Υπουργείο το οποίο έχει την εποπτεία της τοπικής αυτοδιοίκησης- που θα πρέπει να έχει και την κεντρική αρμοδιότητα καθώς δεν νοείται κανένα ουσιαστικό πλαίσιο προστασίας των ζώων χωρίς την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης.».

«Ας μη φορολογήσουμε και τα ζώα συντροφιάς»

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται αν κυβερνήσει να φορολογήσει τα ζώα συντροφιάς. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Η ιδιοκτησία ενός ζώου δε μπορεί να αποτελεί φορολογικό τεκμήριο. Αυτό, λοιπόν, το δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά. Έχουν φορολογηθεί τα πάντα, ας μη φορολογήσουμε και τα ζώα συντροφιάς. Αυτό το ξεχνάμε τελείως. Δεν πρόκειται να υπάρχει καμία τέτοια ρύθμιση, ούτε καμία τέτοια υπόνοια ρύθμισης στο φορολογικό πλαίσιο το οποίο θα εισάγουμε εμείς.».

Υψηλό το κόστος τοποθέτησης μικροτσίπ - Ποιος θα καταργήσει την πώληση ζώων σε καταστήματα;

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα περιορισμού των γεννήσεων νέων αδέσποτων και εξήγησε: «Τελικά στόχος μας θα πρέπει να είναι, εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -να το συζητήσουμε τι είναι ρεαλιστικός και εφικτός στόχος- κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο. Αυτός πρέπει να είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Ελληνικής Πολιτείας, ως προς την αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς.

Αυτό σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να συζητήσουμε για το πλαίσιο αναπαραγωγής των ζώων. Αν έχουμε ήδη έναν πολύ μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων, πώς περιορίζουμε την αναπαραγωγή σήμερα; Πουλάμε, παραδείγματος χάριν ή δεν πουλάμε ζώα σε Pet Shops; Είναι ένα ερώτημα το οποίο έχω. Ξέρω ότι διάφορες χώρες δεν επιτρέπουν την πώληση των ζώων σε Pet Shops.

Με ποιο τρόπο προχωράμε και γίνονται οι στειρώσεις και ποιο είναι το πλαίσιο το οποίο διέπει τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων; Όλα αυτά είναι ζητήματα, τα οποία πρέπει να τα συζητήσουμε. Όπως πρέπει να συζητήσουμε και με τους κτηνιάτρους για το πλαίσιο της τιμολόγησης του τσιπαρίσματος των ζώων. Διότι σήμερα υπάρχει από ότι γνωρίζω ένας τιμοκατάλογος, ο οποίος σε ένα βαθμό είναι οικονομικά επιβαρυντικός για μια οικογένεια. Προσθέτει ένα κόστος σε μια οικογένεια, η οποία θέλει να αποκτήσει ένα ζώο, όταν το κόστος του ίδιου του τσιπ είναι ένα κόστος το οποίο είναι πάρα πολύ χαμηλό.».

Αναγκαιότητα η αναθεώρηση του άρθρου 24

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι έχει «ζητήσει να αναθεωρηθεί το άρθρο 24, το οποίο αφορά συνολικά την προστασία του περιβάλλοντος. Θα είμαστε πολύ ανοιχτοί στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης: να μπορούμε να εντάξουμε και μια διάταξη η οποία αποτυπώνει και Συνταγματικά τα δικαιώματα των ζώων.» και αυτό θυμίζουμε είναι το αίτημα που έχει θέσει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία από το 2014.

Την έλλειψη πόρων και προσωπικού στους Δήμους επισήμανε ο Γ. Πατούλης

Στην εκδήλωση μίλησε ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), Γιώργος Πατούλης, που είναι υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Αττικής. Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στη ρηχή άποψη της κυβέρνησης για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων και στη μη ουσιαστική διαβούλευση, αλλά και για το γεγονός ότι Κ.Ε.Δ.Ε. απαίτησε στο τραπέζι του διαλόγου (πριν την απόσυρση του «νομοσχεδίου Τσιρώνη») να κάτσουν και οι φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες προσφέρουν τεράστιο έργο στην κοινωνία.

 

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες των δήμων, στην έλλειψη πόρων για όλες αυτές τις υποχρεώσεις καθώς και στην έλλειψη προσωπικού, εξαιτίας της κρίσης, άρα και στην έλλειψη αστυνόμευσης, ενώ έθεσε και το θέμα της κατασκευής χώρων φιλοξενίας αδέσποτων ζώων.

Η Α. Τραχήλη απευθύνθηκε λες και στο ακροατήριο κανείς δεν έχει μνήμη…

Στην εκδήλωση μίλησε και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, η οποία είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας και στην τοποθέτηση της μίλησε λες και κανείς από το ακροατήριο δεν διαθέτει μνήμη, ενώ αναφέρθηκε επανειλημμένα, ως συνηθίζει, στο θέμα της Δημόσιας Υγείας αν και γνωρίζουμε ότι η ορθή διαχείριση αδέσποτων πρέπει να γίνεται για την ανακούφιση των ίδιων των ζώων και όχι γιατί είναι σοβαρός κίνδυνος για το είδος μας.

Η κα Τραχήλη πέρα από τα ωραία και συνήθη λόγια για το έργο των 6.000 κτηνιάτρων - μελών του συλλόγου της, διόγκωσε και με το παραπάνω το εθελοντικό και «αδαπάνως» έργο του «Δικτύου Εθελοντών Ελλήνων Κτηνιάτρων» (Δ.Ε.Ε.Κ.) που θυμίζουμε – όπως μπορείτε να δείτε και εδώ – είχε προαναγγελθεί το 2012 και άρχισε να πραγματοποιεί στειρώσεις σχετικά πρόσφατα και σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό.

Αυτό το αναφέρουμε σε σύγκριση με άλλες εθελοντικές ομάδες κτηνιάτρων προερχόμενες είτε από το εξωτερικό, είτε από τη χώρα μας, οι οποίες την τελευταία δεκαετία και με δικά τους έξοδα έχουν στειρώσει χιλιάδες αδέσποτα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και σε αυτούς ο Π.Σ.Κ. βάζει διαρκώς εμπόδια και τους μηνύει εφευρίσκοντας κάθε είδους δικαιολογίες και κατηγορίες ακόμα και για διακίνηση απαγορευμένων ουσιών!

Η κα Τραχήλη παραγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά των απλών πολιτών, που επί μήνες διέσωζαν εκατοντάδες ζώα, και ήταν εκεί γι’ αυτά από την πρώτη στιγμή δηλαδή μόλις ξέσπασε στις 23 Ιουλίου η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, έκανε λόγω για την τεράστια προσφορά του Δ.Ε.Ε.Κ. και ότι ήταν οι πρώτοι που έκαναν κάτι τέτοιο!

Συγκεκριμένα δήλωσε: «κυρίες και κύριοι σε λιγότερο από 48 ώρες, την Τετάρτη το πρωί, ομάδα εθελοντές του δικτύου μας παραβρεθήκαμε πήγαμε στο Μάτι χτενίσαμε όλη την περιοχή, δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στα τραυματισμένα ζώα με ό,τι εξοπλισμό είχαμε, όπου ήταν απαραίτητο και αναγκαίο μεταφέραμε τα ζώα στα πλησιέστερα κτηνιατρεία και ταυτόχρονα μεριμνήσαμε για τα νεκρά ζώα. Είμασταν οι πρώτοι που το κάναμε αυτό δεδομένο ότι η Περιφέρεια και η Πολιτεία ήταν απόντες».

 

Η κα Τραχήλη χαρακτήρισε «φορομπηχτικό νομοσχέδιο» - και όχι άδικα - το τελικά αποσυρθέν «νομοσχέδιο Τσιρώνη», ενώ ανέφερε και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούσε και στους φιλόζωους και στους κτηνιάτρους και τόνισε πως τα όσα συζητούσαν στη διαβούλευση επί έξι μήνες δεν τηρήθηκαν.

Παράλληλα επισήμανε ότι «το 2015 ακόμα δεν έχουμε καταλάβει για ποιο λόγο σε εισαγωγικά μας πήραν, κρατικοποίησαν, τη βάση δεδομένων» με τα μικροτσίπ και από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο αυτή πήγε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έκτοτε σύμφωνα με την κα Τραχήλη «το πρόβλημα έχει ενταθεί και έλεγχοι δεν υπάρχουν».

Προφανώς η κα Τραχήλη δεν θέλει να θυμάται ότι η μετάβαση αυτή έγινε και σωστά – αφού μια χαρά λειτουργεί – εξαιτίας του νόμου 4039/2012 που η μεταβατική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο (ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της μετά από συμφωνία του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, και του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργου Καρατζαφέρη) ψήφισε τον Φεβρουάριο του 2012.

TrahiliAthinaΗ Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Π.Κ.Σ.

Η κα Τραχήλη δεν θέλει να θυμόμαστε ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος κωλυσιεργούσε επί 4 περίπου χρόνια (για να μη χάσει ο Π.Κ.Σ. τα 3 ευρώ που χρέωνε ανά καταχώρηση ενώ τώρα αυτή γίνεται δωρεάν) και αρνούνταν να παραδώσει τη βάση δεδομένων αλλά αναγκάστηκε να το κάνει μετά από πιέσεις και προκαταρκτική έρευνα.

Η κα Τραχήλη αναφέρθηκε – κάτι που ακούμε για πρώτη φορά – στην πρόταση που έχει καταθέσει ο Π.Κ.Σ. στο υπουργείο «για αναφορά των ζώων συντροφιάς στο Σύνταγμα ως έμβιων όντων στις σημερινές συνθήκες και μετεξέλιξης κοινωνικής πραγματικότητας και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου επιβάλλεται η αναθεώρηση του άρθρου 24 όπου να γίνεται σαφής αναφορά για τα έμβια όντα. Και με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι δεν χρειάζεται μόνο η αυστηροποίηση, δηλαδή να φτιάξουμε ένα νομοθέτημα,  αν γίνει αλλαγή στο συγκεκριμένο άρθρο αυτό θα αφυπνίσει συνειδήσεις στην ουσία μιλάμε για μικρή επανάσταση μια πολύ σημαντική τομή που θα μας πάει μπροστά».

Θυμίζουμε ότι μόνος φορέας που έχει δημόσια τοποθετηθεί εδώ και χρόνια για την αναγκαιότητα ξεχωριστής, αυτοτελούς αναφοράς στα ζώα στο νέο Σύνταγμα είναι η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία η οποία από το 2014 έχει καλέσει τους πολίτες να συνυπογράψουν το αίτημα και έχει κάνει και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

GalanouIoannaΗ Ιωάννα Γαλανού, πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος.

Στην εκδήλωση μίλησε μεταξύ άλλων και η πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, Ιωάννα Γαλανού, η οποία είπε ότι «δεν εγκαταλείπονται οι καθαρόαιμοι σκύλοι γιατί έχουν μικροτσίπ», ενώ καθημερινά στις πόλεις και στα χωριά εντοπίζονται σκυλιά (και γάτες) ράτσας που φυσικά δεν έχουν μικροτσίπ ή έχουν ηλεκτρονική σήμανση χωρίς όμως τα στοιχεία του ιδιοκτήτης τους.

Και φυσικά στη χώρα μας τα ρατσάτα ζώα υφίστανται ό,τι και τα ημίαιμα, και συχνά καταλήγουν αδέσποτα όπως π.χ. τα κυνηγόσκυλα, ειδικά μόλις αρρωστήσουν ή χάσουν κάποιες από τις εξαιρετικές ικανότητες τους.  Θυμίζουμε ότι η κα Γαλανού, που μίλησε και για την προάσπιση της ευζωίας των ζώων, πριν από μερικά χρόνια δικαιολογούσε ακόμα και τους παράνομους ακρωτηριασμούς αυτιών και ουράς σε σκυλιά τους οποίους έκαναν κτηνίατροι κατ' εντολή των πελατών τους, στο πλαίσιο της... κυνοφιλίας! Φυσικά τα ίδια θυμίζουμε έλεγε και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος αλλά μόνο για τα κυνηγόσκυλα!

MolfesiIriniΗ Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Π.Φ.Ο.

Τον λόγο πήρε και η Ειρήνη Μολφέση πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας η οποία αναφέρθηκε στα προσωπικά της βιώματα, σε αυτό με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος στην Ελλάδα ένας άνθρωπος που νοιάζεται για τα ζώα και στο τεράστιο έργο του φιλοζωικού κινήματος καθώς και στο φιάσκο του «νομοσχεδίου Τσιρώνη».

 

Η κα Μολφέση επισήμανε ότι αυξάνονται τα νοικοκυριά με ζώα συντροφιάς και αυτό είναι μια παγκόσμια τάση καθώς αυτά τα ζώα είναι η σύνδεση μας με τη φύση, το πολυτιμότερο ανάχωμα στην αποξένωση και η συμβίωση τους μαζί μας μας ανοίγει ένα παράθυρο στα ζώα που δεν γνωρίζουμε, στα άγρια, και σε αυτά που γίνονται η τροφή μας και έτσι αρχίζουμε να νοιαζόμαστε και γι' αυτά.

Η κα Μολφέση τόνισε την αναγκαιότητα πολιτικών για και υπέρ των ζώων. Αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα, στο έργο της ομοσπονδίας τους που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης διοργάνωσε ημερίδες για την ενημέρωση των αστυνομικών ώστε να εκπαιδευτούν και να αντιληφθούν τη συσχέτιση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας γενικότερα με την κακοποίηση των ζώων.

DedeElenaΗ Έλενα Δέδε.

Τέλος στην εκδήλωση μίλησε και η Έλενα Δέδε, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Μ.Κ.Ο. Dogs’ Voice η οποία αναφέρθηκε στις λύσεις και στην πλατφόρμα διασύνδεσης δήμων με δημότες και φιλοζωικά σωματεία μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε από τους συνεργάτες της γι’ αυτόν τον σκοπό ώστε να βοηθηθούν αδέσποτα τα οποία κινδυνεύουν.

Η κα Δέδε μεταξύ άλλων τόνισε την αναγκαιότητα να μείνει ενωμένο το φιλοζωικό κίνημα το οποίο προσφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο πολύ πάνω από τις δυνάμεις του. Σημείωσε δε και το πόσο απαραίτητο είναι να περιοριστούν οι γεννήσεις ζώων αφού η χώρα δεν αντέχει άλλα αδέσποτα, πόσο σημαντικό είναι να γίνονται υιοθεσίες ζώων εντός και εκτός Ελλάδας, πόσο απαιτείται να περιοριστούν δραστικά οι γεννήσεις και να γίνουν ακόμα περισσότερα προγράμματα στείρωσης κόντρα στα συντεχνιακά συμφέροντα κάποιων κτηνιάτρων.

Διαβάστε επίσης:

Με εκπροσώπους φιλοζωικών φορέων συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει εμμέσως & ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης;

Λευτέρης Αυγενάκης στο www.zoosos.gr: «Είμαι ενάντια στην ευθανασία αδέσποτων ζώων»

Υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος!

Π.Φ.Π.Ο.: Κυκλώματα εμπόρων, κυνηγών και κτηνιάτρων θέλουν τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

Βουλευτής Ν.Δ. Κ. Κόλλιας: Είμαι υπέρ του ακρωτηριασμού των κυνηγόσκυλων!

Υποφέρουν τα σκυλιά κατά τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς

Διαμαρτυρηθείτε για τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κόλλια που θέλει τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

Η επετειακή φιλοζωική ευαισθησία της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Έλενας Ράπτη

«Μαύρο» και στη Ρόδη Κράτσα που θέλει αιματοβαμμένη ανάπτυξη εις βάρος των ζώων (βίντεο)

Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Flora

    Τι εγιναν τα αδεσποτα στους Ολυμπιακους αγωνες? ΓΙΑΤΙΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ? Οι αλλες χωρες δεν εχουν δικα τους αδεσποτα και θα ενδιαφερθουν για τα δικα μας? Τα ζωα δεν πρεπει να φευγουν για υιοθεσια στο εξωτερικο απο ασχημη εμπειρια
    φιλου ουδεποτε εμαθε τι εγινε η αδεσποτη σκυλιτσα που υιοθτηθηκε στο εξωτερικο. Εαν δεν υπαρξει ευαισθητοποιηση και καταλληλη παιδεια σε γονεις και παιδια παντα θα υπαρχουν δυστυχως ζωα πεταμενα στον δρομο ειναι τοσο αολα τα πραγματα αλλα τι ειχες γιαννη τι ειχα παντα αυτα και ο νοων νοειτω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.