Οδηγίες για τη φροντίδα ζώων που έχουν εγκαύματα ή βρέθηκαν σε πυρόπληκτες περιοχές
Η Άννα Κατωγυρίτη, κτηνίατρος και ιδρύτρια του συλλόγου «Η Φιλοζωική Δράση Καρπάθου» δίνει συμβουλές για την ορθή διαχείριση και παροχή πρώτων βοηθειών σε ζώα τα…
Της Ελένης Ηλιοπούλου
Η Αστυνομία (ή άλλος αρμόδιος φορέας) αν διαπιστώσει παραβάσεις σχετικά με την φροντίδα ενός ζώου (απουσία μικροτσίπ, εμβολίων, ακατάλληλος χώρος διαβίωσης κ.ά.) ή κακοποίηση, βασανισμό, θανάτωση (και άλλα αδικήματα) οφείλει να βεβαιώσει τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα, τα οποία ορίζονται αναλυτικά για την κάθε περίπτωση στον πίνακα που δημοσιεύτηκε στο άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 (επικαιροποιεί αυτά που αναφέρονται στο νόμο 4039/2012).
Εδώ δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα διοικητικά πρόστιμα αν παράβαση.
Τα διοικητικά πρόστιμα επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς (εφόσον κακοποιούν ή κακομεταχειρίζονται τα δικά τους ζώα) ή τους δράστες που εντοπίζονται από αστυνομικούς (ή άλλους αρμόδιους υπάλληλους) να κακοποιούν και να σκοτώνουν πλάσματα κάθε είδους όχι μόνο σκυλιά και γατιά καθώς ο νόμος 4039/2012 αφορά όλα τα είδη των έμβιων ζώων αφού στο πρώτο άρθρο του αναφέρει ξεκάθαρα «α) Ζώο είναι κάθε έμβιος οργανισμός, που συναισθάνεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ή οποιοδήποτε άλλο υδατικό οικοσύστημα ή υγροβιότοπο».
Τα διοικητικά πρόστιμα αν ο δράστης παραδεχτεί την πράξη του στην Αστυνομία μπαίνουν χωρίς ή πριν να γίνει η δίκη, ενώ αν ο κατηγορούμενος αρνηθεί την πράξη του το διοικητικό πρόστιμο βεβαιώνονται μόνο εφόσον υπάρχει καταδικαστική απόφαση από το δικαστήριο (Τριμελές Πλημμελειοδικείο). Θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι τα πρόστιμα αυτά είναι διαφορετικά από την ποινή που θα επιβάλλει το δικαστήριο (χρηματική ποινή και ποινή φυλάκισης η οποία είναι είτε με αναστολή ή εξαγοράσιμη) και δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.
Ποιοι υπάλληλοι είναι αρμόδιοι για την βεβαίωση των διοικητικών προστίμων
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ίδιο νόμο 4235/2014 (άρθρο 46 παράγραφος ιδ) που ισχύει από τις 11 Φεβρουαρίου 2014 «Αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων».
Η διαδικασία επιβολής διοικητικού προστίμου
Όπως προαναφέραμε αν υπάρχει ομολογία του δράστη, θα πρέπει αμέσως να του επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο αφού γι’ αυτό δεν απαιτείται απόφαση δικαστηρίου. Ο κατηγορούμενος – αν δεν έχει καταδικασθεί – μπορεί να καταθέσει ένσταση την οποία εξετάζει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της κάθε Περιφέρειας. Αυτή η υπηρεσία έχει τη δυνατότητα αν κρίνει επαρκείς τις εξηγήσεις του φερόμενου ως δράστη να διαγράψει το πρόστιμο αν δεν υπάρχει καταδίκη από δικαστήριο.
30.000 ευρώ είναι το διοικητικό πρόστιμο για κάθε ζώο που βασανίζεται ή θανατώνεται σύμφωνα με τους νόμους 4039/2012 και 4235/2014.
Αν όμως γίνει το δικαστήριο και υπάρξει καταδίκη αφού πάρετε αντίγραφο της καταδικαστικής απόφασης (περίπου 15 μέρες αργότερα) από την γραμματεία των Δικαστηρίων της περιοχής σας το προσκομίζετε στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου έγινε αρχικά η καταγγελία, και ζητάτε τη βεβαίωση του διοικητικού προστίμου που ορίζει η νομοθεσία.
To διοικητικό πρόστιμο που βεβαιώνει το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και επικυρώνει η Περιφέρεια είναι 30.000 ευρώ για κάθε ζώο που βασανίζεται ή θανατώνεται, σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου 4039/2012.
Το πρόστιμο που βεβαιώνει αμέσως το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα θα πρέπει να επικυρώσει τις επόμενες μέρες ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Το πρόστιμο στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του παραβάτη για τα περαιτέρω. Ο νόμος ορίζει ότι το διοικητικό πρόστιμο καταβάλλεται στον δικαιούχο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.):
- κατά το ήμισυ, εντός δέκα (10) ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης.
- χωρίς έκπτωση, εντός δύο (2) μηνών από τη βεβαίωση της παράβασης.
Μετά την πάροδο άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας, το διοικητικό πρόστιμο βεβαιώνεται υποχρεωτικά εντός τριών (3) μηνών από τον οικείο Ο.Τ.Α. στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη.
Διαβάστε επίσης:
Τα διοικητικά πρόστιμα ανά παράβαση για τους ιδιοκτήτες ζώων
Είναι υποχρεωτικό να κρατάμε τον σκύλο μας από το λουρί σε δημόσιους χώρους
Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία στην Αστυνομία για κακοποίηση ζώου
Δεν απαιτείται η καταβολή 100 € στην Αστυνομία για καταγγελία σχετικά με κακοποίηση ζώου
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr