Στον φιλοζωικό σύλλογο «Κορινθία Προστασία Αστικής Πανίδας» απευθύνθηκε ένα ζευγάρι Γάλλων τουριστών που στις αρχές του 2014 κόντεψε να χάσει τον σκύλο του από δηλητηρίαση στην περιοχή της Ηλείας. Η Victorine Swertvaegher και ο Edouard Bara περιγράφουν στην επιστολή τους ότι στις 3 Ιανουαρίου μετά από βόλτα που έκαναν στην παραλία Χελμούτσι της Ηλείας είδαν την σκυλίτσα τους να σπαράζει και να παραλύει. Αφού την μετέφεραν σε κτηνιατρείο το ζώο σώθηκε και ο κτηνίατρος τους είπε ότι πιθανότατα το σκυλί έφαγε δηλητηριασμένο ποντίκι.
Το ζευγάρι των τουριστών θεώρησε ατυχές το περιστατικό και συνέχισε τις διακοπές του στην Πελοπόννησο. Όμως πέντε μέρες μετά σ’ ένα χωριό 20 λεπτά από την πόλη του Ναυπλίου μπροστά στα μάτια τους είδαν ένα σκύλο να τρώει ένα ψάρι που βρήκε στην παραλία και στη συνέχεια να χτυπιέται από τους σπασμούς.
Ο κτηνίατρος, που πρόλαβε και έσωσε αυτό το σκυλί, τους εξήγησε ότι το ψάρι περιείχε ποντικοφάρμακο και πως αυτό ήταν το πέμπτο θύμα τις τελευταίες δέκα μέρες. Μια γυναίκα εξήγησε ότι την ίδια μέρα στην ίδια παραλία βρήκε ένα ακόμα σκυλί νεκρό. Οι τουρίστες σκέφτηκαν ότι δεν είναι εκτεθειμένα σε θανάσιμους κινδύνους μόνο τα σκυλιά αλλά και τα παιδιά που π.χ. παίζουν στην παραλία.
Η Victorine Swertvaegher και ο Edouard Bara απευθυνόμενοι στον σύλλογο «Κορινθία Προστασία Αστικής Πανίδας» εξήγησαν ότι ήρθαν στη χώρα μας χωρίς να έχουν καμιά δεύτερη σκέψη και χωρίς ποτέ να υπολογίζουν ότι η σκυλίτσα τους μπορεί να έχανε τη ζωή της από σκόπιμη δηλητηρίαση.
Το να βλέπουν τον σκύλο τους να σπαράζει από το δηλητήριο τους σόκαρε τόσο πολύ, γι’ αυτό και άλλαξαν το πρόγραμμα τους και έφυγαν πολύ νωρίτερα απ’ ότι υπολογίζανε, γιατί δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να τους συμβεί κάτι χειρότερο ξανά. Όπως λένε διαπίστωσαν ότι η δηλητηρίαση των ζώων στην Ελλάδα είναι μια συνηθισμένη πρακτική.
Οι τουρίστες τονίζουν ότι τον τελευταίο χρόνο ταξίδευαν ανά την Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν ο 18ος προορισμός σε αυτό το μακρύ ταξίδι. Παντού είδαν πολλά αδέσποτα σκυλιά και γατιά αλλά πουθενά δεν ήρθαν αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση.
Η Victorine Swertvaegher και ο Edouard Bara επισημαίνουν ότι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σταματήσουν αυτά τα εγκλήματα. Επισημαίνουν ότι οι ίδιοι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προειδοποιήσουν όσους ταξιδεύουν με τα ζώα τους στη χώρα μας και μέσω διαδικτύου με δημοσιεύματα σε ταξιδιωτικούς οδηγούς θα κάνουν γνωστό το πόσο τα κατοικίδια κινδυνεύουν στην Ελλάδα.
Πριν παραθέσουμε αυτούσια την επιστολή των τουριστών στα Αγγλικά και τα Γαλλικά αναρωτιόμαστε αν το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού ενδιαφέρεται να ασχοληθεί στα σοβαρά και αυτό από την πλευρά του με αυτό το ζήτημα, ώστε να μπει ένα τέλος σ’ αυτό το έγκλημα που αποδεκατίζει έμβια πλάσματα παντού στη χώρας μας και μας εκθέτει διεθνώς!
Θυμίζουμε ότι η κα Φρύνη Παντελή, σύμβουλος της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη σε συνάντηση με εκπρόσωπο της ANIMAL ACTION στις 30 Ιουλίου 2013 δήλωσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού – κατά ένα περίεργο τρόπο κατ’ εμάς – δεν γίνεται αποδέκτης τέτοιων παραπόνων!
Μπορεί το Υπουργείο Τουρισμού να μην θέλει να βλέπει τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα όμως εμείς καθημερινά δημοσιεύουμε εγκλήματα που μόνο μύθος δεν είναι… Και αυτά τα εγκλήματα τα βλέπουν και οι τουρίστες.
Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ
Διαβάστε επίσης:
Υπουργείο Τουρισμού: Δεν λαμβάνουμε παράπονα για τις κακοποιήσεις των ζώων
Έρευνα: Βλάπτει τον τουρισμό η κακοποίηση και η έλλειψη φροντίδας των αδέσποτων
Τι είδε η ιταλίδα τουρίστρια στο Πήλιο και απελπίστηκε;
Τι είδε η τουρίστρια στην Ιεράπετρα;
Τι είδε η τουρίστρια στο Ανατολικό Πήλιο και σοκαρίστηκε;
Τι είδε η Φινλανδή στην Κρήτη και αγανάκτησε;
Έσωσαν τον σκύλο από τον Ισθμό και «διέσωσαν» την εικόνα της χώρας μας
Κάτοικος Τορόντο ο μικρός απ’ τα σκουπίδια της Σύρου…
Τι βλέπει η Γερμανίδα στη Νάξο;
Σκύρος: Αλλιώς αντιμετωπίζονται τα σκυλιά - τουρίστες
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr