Θεσσαλονίκη: Βρήκαν έξι σκυλιά νεκρά στο Σέιχ Σου το ένα χωρίς κεφάλι
Έξι νεκρά σκυλιά το ένα μάλιστα αποκεφαλισμένο εντόπισε σήμερα φιλόζωη. Η Βούλα Τζάνου, ιδρύτρια της Α.Μ.Κ.Ε. «ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΕΪΧ ΣΟΥ» η οποία σιτίζει πολλά από τα…
Τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των αλόγων και των μουλαριών στο νησί της Ύδρας καταγγέλλει στο www.zoosos.gr τουρίστρια που κάνει τις διακοπές της αυτές τις μέρες εκεί. Όπως μας περιέγραψε και βλέπετε στις φωτογραφίες τα ζώα, που βρίσκονται στο λιμάνι, παραμένουν επί ώρες εκτεθειμένα στον ήλιο, αναμένοντας πελάτες, ενώ οι ιδιοκτήτες τους δεν τους βάζουν ούτε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα αφήνουν να υποφέρουν στον καύσωνα για να μην κατουράνε μέσα στον οικισμό!
Τα ζώα επί ώρες στον ήλιο χωρίς νερό!
Για την απουσία στεγάστρων – έχει γίνει μελέτη για την τοποθέτηση τους τη μέρα και θα αφαιρούνται το απόγευμα – που θα ανακουφίσουν τα ζώα από το μαρτύριο της ατελείωτης παραμονής στον ήλιο ο Δήμος Ύδρας ρίχνει ευθύνες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά και στους οικολόγους του νησιού και έτσι τα ζώα συνεχίζουν να βασανίζονται αλύπητα και φυσικά να μας εκθέτουν διεθνώς…
Ο Δήμος Ύδρας παραδέχεται - μέσω facebook - ότι γίνεται αποδέκτης καταγγελιών από τουρίστες για την εξόφθαλμη κακοποίηση των ζώων, την οποία τόνισε και ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Νικόλαο Διακάκη, ο οποίος διαπίστωσε από κοντά πόσο κακοποιούνται τα ζώα εκεί από τους ιδιοκτήτες τους.
Η ανακοίνωση του Δήμου Ύδρας στις 13 Ιουλίου 2017
Θα θέλαμε σε απάντηση επιστολών και αναρτήσεων σε κοινωνικά δίκτυα των τελευταίων ημερών, που αναφέρονται στην «απαράδεκτη», όπως την χαρακτηρίζουν εικόνα των ιπποειδών στο λιμάνι της Ύδρας με ήλιο και χωρίς σκίαση, να εξηγήσουμε μερικές παραμέτρους του θέματος που ίσως είναι άγνωστες στους συντάκτες των διαμαρτυριών.
Ας αρχίσουμε λοιπόν από το νομικό πλαίσιο:
Όταν η παρούσα Δημοτική Αρχή ανέλαβε την διαχείριση των κοινών της Ύδρας, μια από τις πρώτες της ενέργειες της ήταν να αρχίσει μια διαβούλευση με τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τις κρατικές υπηρεσίες για το πως μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.
Στα πλαίσια αυτής της ανοιχτής σε όλους τους πολίτες συζήτησης, προσκαλέσαμε τον καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαο Διακάκη, ο οποίος ήρθε στο νησί, πέρασε μια ολόκληρη μέρα σε αυτό και για αρκετές ώρες ενημέρωσε και συμβούλευσε μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τους επαγγελματίες, τους πολίτες και τους δημοτικούς συμβούλους για θέματα που αφορούν την συνύπαρξη ανθρώπων και ιπποειδών.
Δεν θα αναπτύξουμε εδώ όλα τα επιμέρους θέματα που μας απασχόλησαν αλλά επειδή τους περισσότερους, όπως και τις περισσότερες επιστολές που δέχεται ο Δήμος άλλωστε, απασχολεί το φαινόμενο της παρουσίας ιπποειδών στο λιμάνι τις μεσημεριανές ώρες και της έκθεσης τους στον ήλιο χωρίς σκίαση θα αναφέρουμε τα εξής.
Πράγματι ο κ. Διακάκης επεσήμανε ότι είναι τεράστιο λάθος για την υγεία των συμπαθέστατων ζώων η έκθεση τους στον ήλιο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή. Τόνισε δε ότι ανάμεσα στις 11πμ έως 5μμ η έκθεσή τους στον ήλιο χωρίς σκίαστρα και φρέσκο νερό είναι καταστροφική.
Στη συνέχεια ο Δήμος ζήτησε από έναν έγκριτο αρχιτέκτονα που γνωρίζει την Ύδρα και σαν κάτοικος της αλλά και σαν επαγγελματίας, τον κ. Ανδρόνικο Τσιγκούνη, να μελετήσει το πρόβλημα και να καταθέσει μια πρόταση που να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους. Πράγματι ο κ. Τσιγκούνης άμεσα και μάλιστα αφιλοκερδώς, ετοίμασε μια μελέτη που προβλέπει την τοποθέτηση κινητών σκιάστρων στην διάρκεια της ημέρας που μετά την Δύση του ηλίου θα αποσύρονται. Η μελέτη είναι στη διάθεση οποιουδήποτε το επιθυμεί.
Έκτοτε και παρά τις συχνές κρούσεις και πιέσεις δεν έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε ούτε ένα βήμα παρακάτω. Δυστυχώς. Το τραγικό της ιστορίας δε είναι ότι υπάρχουν αρκετοί που για λόγους «αισθητικούς...» δεν θέλουν αυτή την απλή και ανώδυνη λύση. Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι σε αυτούς συγκαταλέγεται και η Οικολογική Οργάνωση του νησιού, η οποία μάλιστα εκπροσωπείται και στο Δημοτικό Συμβούλιο και ασκεί πιέσεις για να μην εφαρμοστεί, θεωρώντας ίσως ότι η οικολογία αφορά μόνο την χλωρίδα και όχι και την πανίδα ενός τόπου...
Είναι λοιπόν αυτονόητο όσο και αυταπόδεικτο ότι ο Δήμος της Ύδρας προσπαθεί στα πλαίσια που του επιτρέπει ο νόμος να βρει λύση. Αν λοιπόν οι ευαίσθητοι πολίτες που δικαίως ασκούν πιέσεις, για ένα θέμα που εκτός από την νομική έχει και μία ηθική πλευρά, αρχίσουν να γράφουν, να τηλεφωνούν και να διαμαρτύρονται σε αυτούς που θα πάρουν την τελική απόφαση, δηλαδή το Κ.Α.Σ. και το Υπουργείο Πολιτισμού, θα προσφέρουν μεγάλες και ευπρόσδεκτες υπηρεσίες και στον Δήμο αλλά και αυτό είναι το σημαντικότερο, στα ίδια τα συμπαθέστατα ζώα που τελικά είναι αυτά που καλούνται να υποστούν την ταλαιπωρία μιας δυσκίνητης και αναποτελεσματικής διοίκησης.
Το κλισέ τα «Παράπονα στον Δήμαρχο» εκτός από παρωχημένο και πεπαλαιωμένο στην περίπτωση της Ύδρας είναι και λίγο άσχετο, γιατί ο Δήμος έχει προ πολλού κάνει αυτό που του αντιστοιχεί αλλά δεν έχει το δικαίωμα να πάρει τις τελικές αποφάσεις και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υπενθυμίζει, να πιέζει και να περιμένει.
Τέλος δε, προς υπεράσπιση των επαγγελματιών που θεωρούμε ότι αδίκως βάλλονται και διαβάλλονται, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι και συνείδηση του προβλήματος έχουν και συχνά έχουν πιέσει να τους δοθούν λύσεις και απαντήσεις. Κάποιοι δε εγγράφως έχουν απευθυνθεί προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας να τους υποδείξει επιτέλους κάποιος αρμόδιος, με πιο τρόπο μπορούν να ασκούν το επάγγελμα τους νόμιμα και χωρίς να ενοχλούν κανένα.
Το γεγονός ότι παραμένουν στο λιμάνι παρόλα αυτά, έχει να κάνει κυρίως με την ημερήσια κρουαζιέρα που φτάνει και παραμένει στο νησί αυτές ακριβώς τις ώρες. Έχοντας δε, πολλοί απ’ αυτούς εκτός από τα ίδια τα ζώα και οικογένειες που πρέπει να συντηρήσουν και μάλιστα ολόκληρο το χρόνο, δεν τους αφήνονται πολλές επιλογές.
Οι πιέσεις λοιπόν και ευπρόσδεκτες είναι και χρήσιμες και θεμιτές αλλά καλό θα είναι να απευθύνονται στους πραγματικά αρμόδιους να εγκρίνουν την όποια λύση και ελπίζουμε και ευχόμαστε σύντομα να αποδώσουν.
Διαβάστε επίσης:
Έσωσαν τα γέρικα μουλάρια που δούλευαν μέχρι τώρα κουβαλώντας τα απορρίμματα του Δήμου Ύδρας
Πρόγραμμα Φροντίδας Ιπποειδών σε Ύδρα, Κέα, Αίγινα από την Animal Action
Ύδρα: Ζητούν τη συνεργασία των αρμοδίων για να αντιμετωπίσουν τις δηλητηριάσεις ζώων
Η «Κιβωτός της Ύδρας» ισχυρίζεται ότι δεν κακοποιούνται ζώα εκεί είναι όμως έτσι;
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Μία απάντηση στόν Δήμο Υδρας.
Εγώ θα ξεκινήσω από τό λογικό πλαίσιο που θεωρώ ότι προσβάλλεται σκόπιμα από τήν δήλωση τού Δημου Υδρας.
Αναφορικά:
1...«κάνει πολύ δύσκολη την επεξήγηση και εφαρμογή του νόμου, αφού αυτός παραμένει συχνά δυσνόητος και στους πλέον ειδικούς».
Εάν ένας νόμος είναι δυσνόητος τόσο στην επεξήγηση του όσο και στην εφαρμογή του, τότε αυτοί πού νομοθετούν είτε είναι οι ίδιοι ανίκανοι σάν νομοθέτες είτε είναι ανίκανοι στήν απλούστευση και την εκλαϊκευσή του. Καί τά δύο ανήκουν στίς προβληματικές ίδιότητες.
2...« Η Ύδρα ....οργανώθηκε σαν κοινωνία και μεγαλούργησε. στηριζόμενη κυρίως σε άγραφους νόμους».
Ο Δήμος παρουσιάζει ιστορικές ελλείψεις.
Καμμία κοινωνία δέν μεγαλουργεί στηριζόμενη σε άγραφους νόμους.
Οι αγραφοι νόμοι κύριε Δήμαρχε είναι ίδιον κατώτερων κοινωνικών δομών, και όσο πιό συγκροτημένη και ανεπτυγμένη είναι μία κοινωνία, τόσο ασθενέστερη είναι και η επίδραση τού άγραφου νόμου στήν ισχύουσα νομοθεσία αυτής τής κοινωνίας.
Ο κάθε βασανιστής ζώων εξυπηρετείται και βολεύεται θαυμάσια από τούς άγραφους νόμους.
Γιατί οι άγραφοι νόμοι δέν προβλέπουν τιμωρίες.
3...«το εθιμικό δηλαδή δίκαιο...είναι η παραδοχή ότι δεν κάνω ΠΟΤΕ κάτι που ενοχλεί τον διπλανό μου και αν ναι, τότε ΠΟΤΕ χωρίς την έγκριση του».
Μωρία ή αφέλεια θα χαρακτήριζα την προσπάθειά σας να πουλήσετε συναισθηματισμό και αλληλεγγύη σέ μιά χώρα σάν τήν Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της αυστηρα προστατευόμενης Υδρας σας) όπου τό δίκαιο έχει αντικατασταθει στυγνά από τή δύναμη.
Ισχυρίζεστε μάλιστα ότι πρίν από μισό αιώνα ύπήρχε «αρμονική συμβίωση Ανθρώπων και Ιπποειδών» πού τήν κατάργησε η τουριστική ανάπτυξη.
Ουδέποτε υπήρξε στήν Ελλάδα αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ζώων κοινής ωφελείας/ κατοικίδιων και ανθρώπων.
Τά σύγχρονα βασανισμένα άλογα πού καίγονται και αφυδατώνονται στόν καυτό ήλιο τής Υδρας μέ «στάτους», είναι έκείνα πού πρίν από μερικά χρόνια στό ίδιο νησί όργωναν χωράφια απο την ανατολή μέχρι τή δύση τού ήλιου, υπέφεραν κάτω από τά βαρειά φορτεία που μετέφεραν, η αργοπέθαιναν σε ξερολείβαδα χωρίς νερό και τροφή.
Τά δύο τελευταία «στάτους» ίσχύουν γιά τά αλογα που μεταφέρουν τούς τουρίστες στήν Υδρα ακόμα και σήμερα.
4...«για το πως μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση των προβλημάτων που έχουν προκύψει... προσκαλέσαμε τον καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαο Διακάκη...
Το γεγονός και μόνο ότι ο Δήμος καλεσε έναν καθηγητή Πανεπιστημίου (!!!) γιά να λύσει ένα από τά πιό απλά, τετριμμένα θά έλεγα, προβλήματα που αφορούν τά ζωντανά μεταφορικά μέσα τής Υδρας δείχνει ότι ο Δήμος δέν είχε απολύτως κανέναν ενδιαφέρον να λύσει τό πρόβλημα.
Ο Δήμος ήθελε μόνο να πείσει τούς διαμαρτυρόμενους ότι θέλει να λύσει τό πρόβλημα.
Δέν χρειάζεται να είναι κανείς προφέσορας για να αποφανθεί ότι η έκθεση κάθε ζωντανού πλάσματος σέ 40 βαθμούς χωρίς νερό και φαγητό είναι καταστροφική.
Οπως επίσης δέν είναι ανάγκη να κληθούν έγκριτοι αρχιτέκτονες γιά να βάλει ο αμαξάς μιά απλή σκεπή στήν καρότσα του και να προστατέψει έτσι ζώα και ανθρώπους από τόν ήλιο.
Στή Βιέννη, μετά από έντονες διαμαρτυριες πολιτών και ακτιβιστών, μετριάστηκε κάπως τό ίδιο βάσανο τών αμαξωτών αλόγων με τήν απαγόρευση εργασίας τους, όταν η θερμοκρασία φτάνει τούς 35 βαθμούς.Η διάταξη θεσπίστηκε και τηρήθηκε μέσα σέ δυό βδομάδες!
Ουτε προφέσορα καλέσανε εκεί ούτε διάσημους αρχιτέκτονες.
Ισως να όφείλεται στό ότι η Βιέννη δέν είναι πόλη μέ «στάτους»!
5...«Δεν έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε ούτε ένα βήμα παρακάτω. Δυστυχώς.
Και το τραγικό της ιστορίας δε είναι ότι υπάρχουν αρκετοί που για λόγους «αισθητικούς…» δεν θέλουν αυτή την απλή και ανώδυνη λύση.
Γιά όσους εκτιμούν την προστασία τών ζωντανών μεταφορικών μέσων (άλογα) με κινητή σκεπή σάν «αντιαισθητική» λύση, έχω να προτείνω στον Δήμο μία επίσης απλή και ανώδυνη λύση: να τούς αφαιρεθεί η άδεια εργασίας, άν δέν συμμορφωθούν με την πρόταση νόμου πού έγινε.
Σέ τελική ανάλυση αυτοί είναι οι δημιουργοί τού προβλήματος με το αναξιοπρεπές επάγγελμα που διάλεξαν να κάνουν.
6.. «οι ευαίσθητοι πολίτες.... να διαμαρτύρονται σε αυτούς που θα πάρουν την τελική απόφαση, δηλαδή το Κ.Α.Σ. και το Υπουργείο Πολιτισμού..».
Οχι! καλύτερα θά ήταν να αποτανθούνε στόν Αρειο Πάγο, γιά να τούς πούνε ποιός θά βάλει τά σκέπαστρα στίς άμαξες!
Ακόμα καλύτερα θα ήταν βέβαια τό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μιάς και η άχρηστη τοπική διοίκηση έχει εκτιμήσει τό πρόβλημα ώς πρόβλημα μέ «στάτους»!
Venus
Venus, η απάντηση σου ειναι τόσο εύστοχα αποστομωτική. Συμφωνώ μέχρι τελευταίας τελείας. Δυστυχώς φοβάμαι πως απευθύνεσαι σε ένα κοινό που δεν συγκινείται όταν τα επιχειρήματα απευθύνονται σε στοιχειώδεις ηθικές αξίες, παρά μόνο όταν νιώσουν πως απειλείται η τσέπη τους. Όσον αφορά στις πομφόλυγες του δημάρχου...εννοείται πως θα ήταν μόνο για γέλια αν δεν συνεπάγονταν τη συνέχιση του αβάστακτου μαρτυρίου τόσων πλασμάτων. Οπότε ούτε για γέλια δεν είναι....