Μια πυροβολημένη αλλά ζωντανή Βαρβάρα - πτηνό του οποίου η θήρευση απαγορεύεται καθώς πρόκειται για απειλούμενο είδος - βρήκαν ορνιθολόγοι, ειδικοί επιστήμονες από πέντε χώρες που πήγαν στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής στις 28 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δέλτα του Έβρου τον περασμένο μήνα.
Οι ειδικοί επιστήμονες από 5 χώρες κατά μήκος της Ευρωπαϊκής διαδρομής της Νανόχηνας και εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκαν ξανά στο Δέλτα του Έβρου, στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης εργασίας του Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας διαπίστωσαν με τα μάτια του αυτό που καθημερινά βλέπουμε όλοι εμείς ότι οι κυνηγοί πυροβολούν και σκοτώνουν ζώα υπό προστασία, υπό εξαφάνιση των οποίων η θήρευση απαγορεύεται.
Οι ακτινογραφίες που έγιναν στην τραυματισμένη Βαρβάρα, επιβεβαίωσαν πως το πουλί είχε πυροβοληθεί (με λευκά στίγματα φαίνονται τα σκάγια) (φωτ.: Αρχείο ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ).
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία αναφορικά με το συμβάν επισημαίνει: «Τα νούμερα δείχνουν πως οι προσπάθειες δεκαετιών για την προστασία του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αφού φέτος, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, ο πληθυσμός των Νανοχηνών που έφτασαν στη χώρα μας ήταν τριψήφιος: 112 πουλιά. Ευτυχής συγκυρία ήταν η άφιξη στον Έβρο μέρος του κοπαδιού των Νανοχηνών, μετά από την τρίμηνη παραμονή τους στη λίμνη Κερκίνη.
Θλιβερό γεγονός ήταν ο εντοπισμός μιας τραυματισμένης από σκάγια Βαρβάρας (Tadorna tadorna), είδος πάπιας με απαραγνώριστο πτέρωμα του οποίου η θήρα απαγορεύεται, καθώς χαρακτηρίζεται ως απειλούμενο είδος σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.
Το πουλί βρέθηκε ζωντανό εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στο Δέλτα Έβρου, κατά τη διάρκεια περιήγησης των συμμετεχόντων στη διεθνή συνάντηση, με τη συνοδεία προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Το τραυματισμένο πουλί στάλθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώθηκε πως ήταν πυροβολημένο, ενώ εμφανής ήταν ο τραυματισμός από σκάγι στο ράμφος. Δίπλα στην τραυματισμένη Βαρβάρα βρέθηκαν άδειοι κάλυκες από φυσίγγια.
Η Βαρβάρα είναι είδος πάπιας με απαραγνώριστο πτέρωμα του οποίου η θήρα απαγορεύεται (φωτ.: Αλεξάνδρα Δεμερτζή /ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ)
“Το περιστατικό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς όπως φαίνεται ακόμα και εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής πυροβολούνται προστατευόμενα είδη. Ταυτόχρονα όμως είναι και πολύ επικίνδυνο, καθώς στην ίδια περιοχή διαχειμάζει η Νανόχηνα, το πιο απειλούμενο υδρόβιο πουλί της Ευρώπης. Θέτοντας ένα τέτοιο είδος σε κίνδυνο, διακινδυνεύουμε τα αποτελέσματα πολυετών προσπαθειών, συνεργασίας αλλά και επένδυσης από την Ελλάδα έως και τη Νορβηγία”, τονίζει η Μανόλια Βουγιούκαλου, Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για τη Νανόχηνα».
Διαβάστε επίσης:
Αργυροπελεκάνος παγκοσμίως απειλούμενο είδος βρέθηκε πυροβολημένος στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου
Νεκρός από σκάγια κυνηγών σπάνιος Αργυροπελεκάνος στο Δέλτα του Έβρου
Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου στον Έβρο σκοτώνει προστατευόμενα είδη και τα δημοσιεύει στο facebook
Tagged: ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ ,
ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ,
ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ,
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ,
ΚΥΝΗΓΙ ,
ΚΥΝΗΓΙ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ,
ΚΥΝΗΓΙ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ,
ΚΥΝΗΓΟΙ ,
ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ ,
ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ ,
ΠΥΡΟΒΟΛΗΜΕΝΟ ΠΟΥΛΙ ,
ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΒΑΡΒΑΡΑ ,
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΠΟΥΛΙ Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr