Βρήκε αλεπού κρεμασμένη σε δέντρο στην Όλυνθο Χαλκιδικής
Μέσω facebook ο Ιορδάνης Λασκαρίδης έκανε γνωστό στις 8 Νοεμβρίου ότι μια αλεπού βρέθηκε νεκρή, κρεμασμένη σε δέντρο σε περιοχή στην Όλυνθο Χαλκιδικής. Στην ομάδα…
Το μαρτύριο για τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα πρόβατα και τις επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη βόσκηση του άγριου κοπαδιού στο νησί της Δήλου, που είναι συνολικά αρχαιολογικός χώρος, φέρνει στην επικαιρότητα η ξεναγός Κλεοπάτρα Βογιατζή η οποία με ανάρτηση της στο facebook περιγράφει την κατάσταση εκεί εξαιτίας κάποιου κτηνοτρόφου (και μεγαλοεργολάβου της Μυκόνου όπως μάθαμε) που παράτησε τα ζώα στο νησί για όσο αντέξουν.
Η κατάσταση με τα πρόβατα εκεί είναι γνωστή στους αρχαιολόγους εντούτοις κανείς από τους αρμόδιους φορείς (Υπ. Πολιτισμού, Δήμος Μυκόνου, Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κυκλάδων, Εισαγγελία κ.ά.) δεν νοιάστηκε να φροντίσει για την απομάκρυνση των ζώων τα οποία οι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να φροντίσουν. Έτσι τουρίστες που πάνε εκεί βλέπουν όχι μόνο τα ζώα να βόσκουν αναμέσα στα αρχαία αλλά και τα πτώματα προβάτων να σαπίζουν σε κοινή θέα...
«Κάποτε πρέπει να λήξει αυτή η φρίκη»
Η κα Βογιατζή ουσιαστικά απευθύνει έκκληση ώστε τα πρόβατα να μην πεθαίνουν εκεί αβοήθητα και να μην καταστρέφουν τη λιγοστή βλάστηση. Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής:
«ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ
300 προβατα ειναι εγκαταλελειμενα στη Δηλο.
Πεθαίνουν από πείνα και δίψα.
Πριν χρονια παμπλουτος μυκονιατης «τυποις» βοσκος εχοντας νοικιασει μια βοσκοπαρτιδα απο τον Δημο Μυκονου εγκατελειψε στο νησι ενα μικρο κοπαδι. Το εγκατελειψε με τελεια αδιαφορια γιατι καθως η Αρχαιολογικη Υπηρεσια ανακηρυξε ολο το νησι αρχαιολογικο χωρο, η βοσκοπαρτιδα του δεν ειχε πια «τουριστικο μελλον».
Το κοπαδι με τα χρονια αγριεψε και πολλαπλασιαστηκε και τα προβατα κυκλοφορουν πια ελευθερα στο νησι ψαχνοντας τροφη και νερο.
Σημειωτεον οτι το νησι ειναι θεοξερο ολο το καλοκαιρι μεχρι τις πρωτες βροχες (τον Οκτωβρη και βαλε) και η τροφη των προβατων σπανιοτατη αν υπαρχει.
Κοινη θεα ειναι τα προβατα να κυκλοφορουν στον αρχαιολογικο χωρο με τους τουριστες να πατουν τα απορριματα τους. Δεν ειναι σπανιο να δει κανεις ψοφια προβατα. Δεν ειναι σπανιο να δει κανεις πνιγμενα προβατα μεσα σε αρχαια πηγαδια. Πριν τρεις μηνες γαλλοι ερευνητες του νησιου υιοθετησαν ενα μωρο αρνακι παιρνοντας το απο το βυζι της ψοφιας μανας του.
Τα ζωα ειναι αφροντιστα, ακουρευτα, γεματα πληγες.
Την ευθυνη την εχουν τρεις:
1- ο παμπλουτος
2- ο Δημος Μυκονου
3- η Αρχαιολογικη Υπηρεσια
και φυσικα και οι τρεις την αποποιουνται.
Για τη λυση του προβληματος χρειαζεται ενας συντονιστης.
Οπως μια αξια φιλοζωικη που θα
1- υπερκερασει πρωτιστα τα γραφειοκρατικα εμποδια (δεν ειναι δυσκολο να καταλαβει κανεις οτι ουδεις κρατικος υπαλληλος διατιθεται να σχοληθει με αγρια προβατα),
2- θα βρει τα χρηματα (ο παμπλουτος!)
3- θα μπορεσει να σχηματισει μια ομαδα βοσκομπραβων να μαζεψει τα προβατα
4- θα τα φροντισει, γιατρεψει, ταισει εχοντας διπλα και εναν κτηνιατρο
Και τελικα
4- θα τα φορτωσει σε μια παντοφλα να τα παρει απο το νησι, και
5- να διαγραψει το μελλον τους που θα ειναι ειτε καποιος μεγαλοβοσκος σε αλλο μερος της Ελλαδας ειτε καποιος χασαπης.
Εν κατακλειδι ζητειται Ηρωας!
Ανακοινωστε σας παρακαλω.
Καποτε πρεπει να ληξει αυτη η φρικη.».
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr