Με ποιο τρόπο και πόσο αποτελεσματικά αντιμετώπισε το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στην περιοχή του περιέγραψε πριν από μερικούς μήνες ο δήμαρχος Αποκορώνου Χανίων, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, και με αφορμή τις δηλώσεις άλλων δημάρχων, που αντί να βρίσκουν λύσεις ζητούν τη θανάτωση των σκυλιών, θεωρήσαμε σκόπιμο αυτή την ομιλία να την αναδείξουμε.
Ο κ. Κουκιανάκης στις 6 Μαΐου 2017 στην ημερίδα που διοργάνωσε στην Αθήνα η Π.Φ.Π.Ο. και η Κ.Ε.Δ.Ε. με θέμα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα» εξήγησε ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2014 δεν ήρθε μόνο αντιμέτωπος με τη χαοτική κατάσταση με τα αδέσποτα αλλά ουσιαστικά και με το τι δεν είχαν κάνει οι προηγούμενοι.
Εξήγησε ότι ο Δήμος Αποκόρωνα, που είναι αποτέλεσμα της συνένωσης έξι καποδιστριακών δήμων, έχει μικρό πληθυσμό (17.000 κάτοικοι) αλλά πολύ μεγάλη έκταση ενώ δέχεται 20.000 τουρίστες και τα περιστατικά με κακοποιημένα και αφρόντιστα ζώα βλάπτουν την εικόνα της περιοχής στα μάτια των ξένων.
Ο δήμαρχος εξήγησε ότι εκτός από αδέσποτα βρήκε και ένα παράνομο ιδιωτικό κυνοκομείο σε ιδιωτική έκταση το οποίο μια Βρετανίδα υπήκοος στην περιοχή της Κάινας – που για μεγάλο χρονικό διάστημα έσωζε κάποια αδέσποτα – καθώς τα χρόνια πέρασαν το είχε μετατρέψει κυριολεκτικά σε χώρο μαρτυρίου για τα σκυλιά. Η τοπική κοινωνία, όπως είπε, ήταν ανάστατη, καθώς τότε κάποιοι – όπως μπορείτε να δείτε από τα ρεπορτάζ του www.zoosos.gr εδώ – για να ξεφορτωθούν τα σκυλιά έριχναν φόλες και δηλητηρίαζαν και τα έγκλειστα ζώα.
Στη Kάινα Χανίων, όπως εξήγησε, το ένα σκυλί κυριολεκτικά έτρωγε το άλλο, και αυτό πέραν των συνεπειών που είχε στα ίδια τα ζώα αποτελούσε και δυσφήμιση για τον τόπο και γι’ αυτό έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Έτσι η δημοτική αρχή ζήτησε από την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων να προχωρήσει στην κατάσχεση των σκυλιών της συγκεκριμένης γυναίκας, (η οποία είχε πια όλα τα χαρακτηριστικά του συλλέκτη) και αδυνατούσε να τα φροντίσει.
Με τη βοήθεια δημοτών, φιλοζωικών φορέων των Χανίων και από το εξωτερικό ξεκίνησε τη σίτιση των έγκλειστων σκυλιών, η κτηνιατρική φροντίδα τους και αφού συνήλθαν προχώρησε σταδιακά στην υιοθεσία τους και στο εξωτερικό με όλα τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα. Μετά από προσπάθειες και κόπο από τα 270 σκυλιά εκεί έχουν μείνει πλέον 90 ζώα και στόχος τους είναι αυτό το κτήμα να αδειάσει τελείως. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος «ο Αποκόρωνας εξάγει πολιτισμό και εισάγει τουρισμό».
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι αν και δεν περίσσευαν από το ταμείο του δήμου εξασφάλισε όταν ανέλαβε καθήκοντα 30.000 ευρώ, έβαλε ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα και προχώρησε σε σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο για τις κτηνιατρικές πράξεις, ενώ εξασφάλισε και τρεις εργάτες που ασχολούνται με τη φροντίδα των σκυλιών.
Εξήγησε μάλιστα ότι μόλις ολοκληρωθεί το θέμα της διαχείρισης του παράνομου κυνοκομείου και αυτό κλείσει – που είναι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας – τότε θα δοθεί το δικαίωμα στον δήμαρχο να απαιτήσει πλέον από τους συμποπολίτες του να συνεργαστούν μαζί του και όλοι μαζί να δουν από μια καλύτερη οπτική γωνία τα πράγματα αναφορικά με τη διαχείριση των ζώων.
Ο κ. Κουκιανάκης εξήγησε γιατί επέλεξε ο δήμος τους να μην κατασκευάσει ένα πολυέξοδο Δημοτικό Κυνοκομείο το οποίο θα προκαλούσε αναρίθμητα προβλήματα με τη συσσώρευση ζώων. Είπε – και έχει δίκιο – ότι οι θέσεις του κυνοκομείου είναι περιορισμένες και όσα σκυλιά και αν στοιβάξεις εκεί τα αδέσποτα στις πόλεις και στα χωριά πάλι θα είναι πολλά και εξαιτίας των συνεχών εγκαταλείψεων. Σημείωσε ότι η νομοθεσία απαγορεύει τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων και είναι σπουδαίο τα ζώα να έχουν την ελευθερία τους και γιατί αν παραμείνουν έγκλειστα γίνονται φοβικά σε αντίθεση με τα φροντισμένα αδέσποτα που είναι κοινωνικά.
Ο δήμαρχος εξήγησε ότι το κόστος συντήρησης του κυνοκομείου είναι πολύ υψηλό με αποτέλεσμα να γίνονται περικοπές που έχουν επίπτωση στα ίδια τα ζώα. Η ύπαρξη του κυνοκομείου ουδόλως μειώνει το πρόβλημα, σημείωσε, καθώς π.χ. κουτάβια και ανεμβολίαστα δεν μπορούν να μπουν εκεί αφού λόγω κόστους δεν γίνονται σε αυτούς τους χώρους συχνές απολυμάνσεις και έτσι κινδυνεύουν από τις ασθένειες.
Εξήγησε ότι τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής τους πλέον στειρώνονται, εμβολιάζονται και επανατοποθετούνται και οι δημότες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο την αντιδήμαρχο Ειρήνη Τερεζάκη της οποίας το έργο επαίνεσε δημοσίως αφού το χαρακτήρισε «γιγάντια προσπάθεια».
Ζήτησε μάλιστα σε αυτή την ημερίδα η Κ.Ε.Δ.Ε. να προτείνει η διαχείριση των αδέσποτων να μην είναι αρμοδιότητα των αντιδημάρχων καθαριότητας και περιβάλλοντος αλλά των αντιδημάρχων πολιτισμού γιατί η φροντίδα των ζώων, όπως είπε είναι θέμα πολιτισμού, και φυσικά καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.
Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης απείλησε η Φωτεινή Πιπιλή, η βουλευτής της Ν.Δ., αν οι αντιφιλοζωικές διατάξεις που βρίσκονται υπό διαμόρφωση στο νομοσχέδιο το οποίο συζήτησε αυτές τις μέρες η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής γίνουν νόμος του κράτους.
Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα κατά της χρήσης ζώων σε πειράματα. Με αφορμή αυτή την επέτειο οι «Πολίτες Για Τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής» (ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ.) τονίζουν: «Στους επόμενους 12 μήνες πάνω από 150 εκατομμύρια ανυπεράσπιστα ζώα θα βασανιστούν μέχρι θανάτου στα ερευνητικά εργαστήρια.
Έκκληση μέσω του www.zoosos.gr απευθύνει η Έλενα Φαντέλα για την ανάγκη εθελοντών με πλαστικές βάρκες, κανό κ.τ.λ. ώστε να γίνουν απεγκλωβισμοί ζώων πάνω από κτίρια…