Στηρίξτε μας

Ομάδα εργασίας απ'το ΥΠ.Α.Α.Τ. για τη δημιουργία νομοθεσίας που θα προστατευτεί άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια

25 Απριλίου 2018 22:05 | Επικαιρότητα
Ομάδα εργασίας απ'το ΥΠ.Α.Α.Τ. για τη δημιουργία νομοθεσίας που θα προστατευτεί άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) ανακοίνωσε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για την εναρμόνιση της εθνικής και με την κοινοτική νομοθεσία και με στόχο να θεσπιστεί επί τέλους ένα επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών) που ως ζώα εργασίας στη χώρα μας συνήθως κακοποιούνται κυριολεκτικά αδυσώπητα.

Το αίτημα αυτό προς το υπουργείο έχουν καταθέσει και από κοινού δύο οργανώσεις η ANIMAL ACTION και ο σύλλογος «Ιππόθεσις» καθώς δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμιά μέριμνα για τη εναρμόνιση με τη διεθνή νομοθεσία, ώστε και αυτά τα ζώα να προστατεύονται επαρκώς και να μην εγκαταλείπονται συστηματικά οπουδήποτε από τους ιδιοκτήτες τους μόλις «αχρηστευτούν» και να μην χρησιμοποιούνται λες και είναι μηχανήματα και όχι συναισθανόμενα όντα.

Τι επισημαίνει ΥΠ.Α.Α.Τ.

«Μετά από εντολή του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, "συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την εναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων και του πλαισίου εφαρμογής του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/262 της Επιτροπής" σχετικά με τις μεθόδους αναγνώρισης των ιπποειδών (ΑΔΑ:61ΤΠ4653ΠΓ-ΟΨΞ).

Την Ομάδα Εργασίας πλαισιώνουν στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών και συνεργάτες του Αν. Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα, με στόχο να ολοκληρωθούν οι εργασίες εντός τριμήνου, δηλ. μέχρι 30-06-2018.

Οι εργασίες θα γίνουν σε άμεση συνεργασία με φορείς και οργανώσεις πολιτών που ασχολούνται με την ευζωία των ιπποειδών για αποφυγή άλλων καθυστερήσεων, αφού η μακρόχρονη καθυστέρηση για έκδοση σχετικής Υπ. Απόφασης από τον καν ΕΕ 504/2008, έχει παρατείνει μέχρι σήμερα τα προβλήματα που προκύπτουν από την υφιστάμενη Νομοθεσία για τα ιπποειδή, όπως για παράδειγμα στα ζώα εργασίας που εργάζονται χωρίς κανένα θεσμικό ή ελεγκτικό πλαίσιο.

Σκοπός είναι να διαμορφωθεί το συντομότερο ένα πλαίσιο για την κατάλληλη μεταχείριση των ιπποειδών, την ελεγχόμενη αναπαραγωγή, την προστασία από εγκατάλειψη και αποφυγή φαινομένων δημιουργίας αδέσποτων ζώων που συχνά τραυματίζονται σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα ή κακοποιούνται όταν πωλούνται διαδικτυακά χωρίς έγγραφα ή δεμένα σε χωράφια, χωρίς σταβλικές εγκαταστάσεις και κάποιες φορές υποσιτισμένα».

Η ελληνική πραγματικότητα

Η ANIMAL ACTION και ο σύλλογος «Ιππόθεσις» (που από το 2016 έχει επισημάνει το ζήτημα με επιστολή του στο ΥΠ.Α.Α.Τ.) συγκέντρωσαν μάλιστα και τις υπογραφές 12.000 πολιτών για να κινητοποιήσουν τους αρμόδιους, ώστε να ενδιαφερθούν. Και συνοπτικά για το συμβαίνει τώρα τονίζουν τα εξής: «Η μόνη νομοθεσία που έχουμε στην διάθεση μας σήμερα για την προστασία των ιπποειδών είναι ο Ν. 4039/2012 (για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό) και ο τροποποιητικός Ν.4235/2014. Οι νόμοι αυτοί όμως δεν επαρκούν για την προστασία της μεγάλης και σύνθετης αυτής ομάδας ειδών, τα ιπποειδή.

Ακόμη εκκρεμεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 η εναρμόνιση με τον Κανονισμό (ΕΚ) 2015/262 που αντικαθιστά τον Κανονισμό (ΕΚ) 504/2008. Σύμφωνα με τον Κανονισμό η Ελλάδα έπρεπε να δημιουργήσει μια κεντρική ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταγραφή των ιπποειδών από την 1η Ιουλίου 2016.

Τα θεσμικά κενά στην αναγνώριση και καταγραφή των διαφορετικών ειδών ιπποειδών αλλά και στην κατάταξη τους με βάση τις χρήσεις τους (αυτόχθονες φυλές, ιπποειδή εργασίας) δυσχεραίνει την προστασία τους σημαντικά.».

Για να σας πείσουμε για όσα λένε οι φιλοζωικοί φορείς ότι συμβαίνουν και σε αυτά τα ζώα ρίξτε μια ματιά στο αρχείο του www.zoosos.gr και θα διαπιστώσετε τι υφίστανται από τους ιδιοκτήτες τους άλογα, φοράδες, μουλάρια και τα γαϊδούρια στην Ελλάδα.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης θα επιλέξει ανθρώπους - για να συντάξουν τη νομοθεσία - οι οποίοι γνωρίζουν τι πραγματικά υφίστανται τα ιπποειδή, ώστε το σχέδιο νόμου που θα προκύψει να μην είναι απαράδεκτο, όπως συνέβη με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς το οποίο πρόσφατα αποσύρθηκε μετά τον σχετικό σάλο.

Διαβάστε επίσης:

Πολίτες & οργανώσεις ζητούν την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών) που στη χώρα μας υποφέρουν

Βυτινέικα Πύργου: Απαγχόνισαν γάιδαρο (βίντεο)

Δημητσάνα: Βρήκε το γαϊδούρι του σοβαρά τραυματισμένο από πυροβολισμό (βίντεο)

Πασάλειψαν χημικά γαϊδούρι στο Στράνωμα Ναυπακτίας και το μετέτρεψαν σε ζωντανή φόλα

Φούτια Λακωνίας: Με κομμένο πόδι εντοπίστηκε άλογο που κακοποίησε άγρια ο ιδιοκτήτης του (βίντεο)

Σκελετωμένα και παστουρωμένα άλογα με δεμένα τα πόδια διαρκώς εκτεθειμένα στον ήλιο στη Νάουσα της Πάρου (βίντεο)

 

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.