Η Αλεξάνδρεια Ημαθίας ανήκει στη δικαιοδοσία μιας δημοτικής αρχής που επιμένει να κρατά τα μάτια της κλειστά αναφορικά με τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων της περιοχής και την ορθή διαχείριση του πληθυσμού αδέσποτων σκυλιών και γατιών.
Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι πριν από μερικά χρόνια το όχι και τόσο μακρινό 2016 στο Δημοτικό Κυνοκομείο Αλεξάνδρειας οι συνθήκες διαβίωσης για τα έγκλειστα σκυλιά ήταν τραγικές.
Αυτό το διάστημα η κατάσταση στο Δημοτικό Κυνοκομείο, σύμφωνα με τους φιλόζωους είναι σε σχετικά καλή αλλά ο Δήμος Αλεξάνδρειας δεν έχει πάντα πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, γεγονός που δυσχεραίνει πολύ το έργο των εθελοντών αλλά και των φιλοζωικών σωματείων, οι οποίοι δίνουν μάχες να φροντίσουν τα ζώα της πόλης και των γύρω χωριών, τα οποία πολλαπλασιάζονται καθώς παραμένουν αστείρωτα και γιατί οι κάτοικοί συχνά χαρακτηρίζονται από ανυπαρξία ευαισθησίας και επιμένουν και να ζευγαρώνουν παράνομα τους σκύλους τους που έχουν μέσα και έξω από τις αυλές τους και να εγκαταλείπου τα ανεπιθύμητα ενήλικα ή νεογέννητα σκυλάκια και γατάκια.
Το τελευταίο διάστημα όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και μετά από την επικοινωνία που είχαν μαζί μας φιλοζωικά σωματεία της πόλης αλλά και μεμονωμένοι εθελοντές, δημοσιεύουμε το παρακάτω περιστατικό, για το οποίο έχουν αποφασίσει να κινηθούν νομικά καθώς είναι μια κατάσταση που έχει συμβεί πάρα πολλές φορές.
Πως βρέθηκε αδέσποτος σκύλος από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας στο Αιγίνιο Πιερίας;
«Για άλλη μια φορά αδέσποτος σκύλος μικρού μεγέθους που φροντίζεται από φιλόζωους αρκετά μάλιστα χρόνια πολίτες που εργάζονται σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης, εξαφανίστηκε μετά από περισυλλογή του ζωοκόμου χωρίς αιτία καθώς κάποιοι συμπολίτες μας προφανώς ενοχλούνται από τη θέα των αδέσποτων. Είναι εκείνοι που στη βόλτα τους ακόμη και αν κρατάνε τον σκύλο τους κρατάνε και από ένα ξύλο για να μπορούν να χτυπάνε τους αδέσποτους σκύλους που συναντάνε μη τυχόν και τους επιτεθούν.
Ο Τάσος εντοπίστηκε 21 Ιουνίου στο Αιγίνιο Πιερίας... Ο σκύλος πως έφτασε από το κέντρο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας ως εκεί;
Ο σκύλος, που τον φωνάζουν Τάσο, με το χαρακτηριστικό δίχρωμο πρόσωπο, εξαφανίστηκε εντελώς ξαφνικά ένα πρωί από το κέντρο της πόλης και εμφανίστηκε σε άλλη πόλη άλλου νομού λίγες ημέρες αργότερα. Οι υπεύθυνοι διαχείρισης αδέσποτων ζώων της πόλης μας προφανώς υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και δεν υπολογίζουν ότι τα ζώα που χάνονται είναι κομμάτια της ψυχής μας και τα γνωρίζουμε όλα ένα ένα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τα πάρουμε όλα στο σπίτι μας!
Η σχετική ανάρτηση στις 23 Ιουνίου 2021 ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ε.Φ.ΑΛ. (ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ).
Ο σκύλος εμφανίστηκε συγκεκριμένα στο Αιγίνιο Πιερίας και εθεάθη από φιλόζωη καθώς γύριζε με το αυτοκίνητό της στην Αλεξάνδρεια και επίσης ανέβηκε σχετικό δημοσίευμα από φιλοζωικό σωματείο της Κατερίνης ότι είδαν αυτοκίνητο να ανοίγει την πόρτα και να παρατάει τον εν λόγω σκύλο στην πλατεία του Αιγινίου. Δυστυχώς δεν πρόλαβαν να πάρουν τις πινακίδες του αυτοκινήτου.
Κινητοποιηθήκαμε φυσικά όλοι μας, επικοινωνήσαμε με το φιλοζωικό σωματείο, που έκανε έκκληση να γίνει φιλοξενία στον σκύλο, καθώς το ζώο είχε σοκαριστεί και παρέμενε στο σημείο που το παράτησαν και τους ενημερώσαμε πως θα πάμε την άλλη μέρα να τον πάρουμε. Διότι εμείς τα ζώα της πόλης τα φροντίζουμε όπως και τα δικά μας ζώα.
Ο Τάσος εγκαταλείφθηκε, είμαστε απολύτως σίγουροι για αυτό, από τον περισυλλογέα του Δήμου Αλεξάνδρειας με κάποιο άλλο αυτοκίνητο και όχι της υπηρεσίας του, μα για κακή του τύχη φιλόζωοι τον είδαν.
Σκεφτόμαστε τον τρόμο του Τάσου την ώρα που έφυγε από την πόλη που ζούσε για χρόνια και βρέθηκε ξαφνικά σε ένα άγνωστο εντελώς μέρος για εκείνον.
Όταν ο περισυλλογέας ρωτήθηκε για το γεγονός - καθώς του είπαν ότι τον είδαν να μαζεύει τα αδέσποτα του κέντρου – εκείνος ως συνήθως το αρνήθηκε.
Την επόμενη μέρα το φιλοζωικό σωματείο της Κατερίνης, που είδε ότι ο σκύλος ανήκει στον δήμο μας, επικοινώνησε με τον Δήμο Αλεξάνδρειας και ο σκύλος ως διά μαγείας επέστρεψε στο οικείο περιβάλλον του, χωρίς να χρειαστεί να πάμε να τον φέρουμε. Έχει τύχει να μας απαντάνε από τον Δήμο Αλεξάνδρειας, δίχως ίχνος ντροπής, πως οι αδέσποτοι σκύλοι αλλάζουν μόνοι τους χωριά και νομούς!
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό καθώς πριν από λίγα χρόνια βρέθηκε στο Αιγίνιο πάλι αδέσποτη θηλυκή σκυλίτσα μεσαίου μεγέθους και καφέ χρώματος.
Ο αρμόδιος διαδίδει ψεύδη ότι εμείς οι φιλόζωοι δεν επιτρέπουμε τις περισυλλογές αδέσποτων ζώων. Φυσικά και είμαστε αντίθετοι με παράνομες περισυλλογές, όταν ζώα βαφτίζονται επιθετικά και απειλούνται με ευθανασία και όταν τα ζώα αυτά καταλήγουν σε βουνά, άλλες πόλεις και νομούς μόνο και μόνο επειδή στειρώθηκαν και εμβολιάστηκαν.
Το Ακίτα που θέλησε να θανατώσει ο ιδιοκτήτης του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας σκύλος φυλής Ακίτα που περισυλλέχθηκε, γιατί ο κηδεμόνας του το χαρακτήρισε επιθετικό και θα του γινόταν ευθανασία, αν δεν μαζευόμασταν να το στηρίξουμε τόσο εμείς όσο και φιλόζωοι από όλη τη χώρα. Το ζώο μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος και χωρίς καμία βοήθεια εκ μέρους του Δήμου Αλεξάνδρειας, γιατί εμείς δεν είμαστε οι δράκοι των κακών παραμυθιών για εκείνα.
Αν κάποιος σκύλος δαγκώσει φυσικά και θα πρέπει να γίνει η περισυλλογή του. Θα πρέπει όμως να κινηθούν και οι ανάλογες διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία, ώστε να διαπιστωθεί δηλαδή αν το σκυλί είναι απρόκλητα επιθετικό και να αναζητηθεί λύση π.χ. μέσω υιοθεσίας. Γι' αυτό ζητάμε ο Δήμος Αλεξάνδρειας να ενημερώνει και εμάς που φροντίζουμε και συμπονάμε τα αδέσποτα ζώα καθώς έχουμε κυριολεκτικά ματώσει οικονομικά και ψυχικά για να αντιμετωπίζουμε και τέτοιες καταστάσεις και δεν μπορούμε να ανεχτούμε την εξόντωση των σκυλιών ή την εγκατάλειψη τους επειδή κάποιοι δεν θέλουν ούτε να τα βλέπουν.
Να σημειώσουμε επίσης ότι αφήνονται από τον Δήμο Αλεξάνδρειας να αιωρούνται... σκέψεις περί ευθανασίας για αδέσποτα "επιθετικά" αδέσποτα ενώ δεν υπάρχει καν εκπαιδευτής σκύλου (όπως ορίζει η νομοθεσία) στην αρμόδια Πενταμελή Επιτροπή, που δεν συνεδριάζει ποτέ ή τουλάχιστον δεν έχει προσκληθεί κανένας από εμάς να συμμετάσχει στις εργασίες της.
Τις τελευταίες ημέρες αρκετά αδέσποτα που ζουν χρόνια σε συγκεκριμένες περιοχές και φροντίζονται από φιλόζωους πολίτες έχουν εξαφανιστεί και φοβόμαστε ότι έχουν αφεθεί σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ είναι πολύ συνηθισμένο να βρίσκουμε αδέσποτους σκύλους σε χωριά που είναι σε απόσταση 10 και 15 χιλιομέτρων από την πόλη.
Ολοκληρώνοντας το κείμενό μας, θα θέλαμε να συμπληρώσουμε ότι ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας, από τους κωδικούς που άνοιξε το Υπουργείο Εσωτερικών δεν πήραμε παρά ελάχιστες τροφές, ενώ η συνεργασία που έχουμε με τον Δήμο μας και το αρμόδιο τμήμα είναι να μας "πετάει" ελάχιστη ποσότητα ζωοτροφών κάθε τρεις μήνες θεωρώντας πως έτσι έχει λυθεί το θέμα της σίτισης των αδέσποτων ζώων.
Έχουμε προτείνει επανειλημμένα στοχευμένα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτου πληθυσμού, καθώς έχουμε τη γνώση μετά από τόσα χρόνια αγώνα στους δρόμους και στα κλουβιά, και έχουμε θέσει τον προσωπικό μας χρόνο στη διάθεση των αδέσποτων ζώων, όπως έχουμε προτείνει επίσης να ξεκινήσουν οργανωμένα φιλοζωικά προγράμματα σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αλεξάνδρειας, αλλά καμιά πρόταση δεν έγινε ποτέ δεκτή.
Αντιμετωπίζουμε μονίμως μια κατάσταση από την τοπική αυτοδιοίκηση "έλα μωρέ, με τα σκυλιά και τα γατιά θα ασχολούμαστε τώρα;". Ενώ ευχόμαστε να βρεθεί επιτέλους στην κατάλληλη θέση ένας άνθρωπος που μόνος του θα μας καλέσει σε διάλογο δείχνοντας μας την αμέριστη διάθεσή του να συνεργαστούμε για το καλό των ζώων που είναι συγκάτοικοι μας.
Τα ζώα αυτά (σκυλιά και γάτες) ας μην ξεχνάμε ότι εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο για να ζούνε κοντά στον άνθρωπο και όχι πάνω στα βουνά και στα λαγκάδια και για το σοβαρό θέμα των αδέσποτων, γιατί εμείς δεν τα ονομάζουμε "πρόβλημα", ευθύνεται ξεκάθαρα και αποκλειστικά μόνο ο άνθρωπος και μόνο εν προκειμένω η τοπική αυτοδιοίκηση και η αδιαφορία της. Φυσικά δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε και τις ευθύνες των αδιάφορων - για το δράμα των ζώων - συμπολιτών μας οι οποίοι ξεσηκώνονται μονάχα όταν είναι για να επιμείνουν να μαζέψει ο Δήμος Αλεξάνδρειας όλα τα αδέσποτα της πόλης.
Κατανοούμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση ενδιαφέρεται να αφήνει ικανοποιημένους τους ψηφοφόρους της, που δεν θέλουν ούτε να βλέπουν τα αδέσποτα ζώα γιατί τους χαλάνε την αισθητική, μα θα θέλαμε να ενημερώσουμε και εμείς με τη σειρά μας πως και οι κάτοικοι του Δήμου Αλεξάνδρειας, οι οποίοι λατρεύουν, φροντίζουν και προστατεύουν αδέσποτα ζώα, είναι επίσης πάρα πολλοί και επίσης ψηφίζουν!»
Διαβάστε επίσης:
Κάθε Δήμος πρέπει να συστήσει Πενταμελή Επιτροπή για τη διαχείριση των αδέσποτων
Ποια η διαδικασία διαχείρισης ενός αδέσποτου σκύλου που έχει χαρακτηριστεί επιθετικός;