Στην Κρανιά Ελασσόνας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2016» πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 14 Αυγούστου, στο πλαίσιο του «Νυχτεριού» (και πάλι σύμφωνα με τους διοργανωτές) τα καλλιστεία των τράγων. Τσομπαναραίοι της Κρανιάς παρέλασαν ο καθένας με τον τράγο του για να ψηφιστεί ο καλύτερος τράγος στην κορμοστασιά, στο γένι, και άλλα χαρακτηριστικά.
Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2016» πραγματοποίησε σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο ο Χρήστος Πατούνας (Κρανιώτης δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη), που αν και νομικός παραβλέπει ότι η νομοθεσία απαγορεύει τέτοιου είδους θεάματα, που μόνο τον πολιτισμός μας δεν προάγουν, αντιθέτως μας ξεφτιλίζουν…
To βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό κανάλι Youtube αρχικά στις 19 Αυγούστου και στη συνέχεια από άλλους χρήστες στην ίδια πλατφόρμα αργότερα (αφού το αρχικό βίντεο είχε διαγραφεί) αποδεικνύει τι υπέστησαν αυτά τα πλάσματα, που τα έσερναν από τα κέρατα για να τα κατεβάσουν από σκαλιά ως το σημείο όπου θα τα μετρούσαν οι κριτές, και όλα αυτά μόνο και μόνο για να διασκεδάσουν οι επισκέπτες με την κακοποίηση τους λόγω… καλλιστείων.
Τέτοιες εικόνες «παραδοσιακής» κακοποίησης μας κάνουν μόνο να τρεπόμαστε. Το www.zoosos.gr για το θέμα ενημερώσει την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ώστε με παρέμβαση της οι αρχές να βάλλουν τέλος σε αυτό το ντροπιαστικό θέαμα.
Ως πότε θα είναι έθιμο η κακοποίηση ή η κακομεταχείριση των ζώων;
Η «παράδοση» της κακοποίησης των ζώων στην Ελλάδα δεν μπορεί να διαιωνίζεται, είτε αυτή είναι «ήπιας» ή λιγότερο «ήπιας» μορφής, είτε γίνεται από παλιοπαρέες, αγωγιάτες, κτηνοτρόφους, φιλόζωους μόνο κατ’ όνομα, «πολιτιστικούς» και «εξωραϊστικούς» συλλόγους τα μέλη των οποίων παραγνωρίζουν ότι και τα άλλα έμβια όντα πλην του είδους μας έχουν δικαιώματα, δεν είναι αντικείμενα για να τα τραβολογάμε στα γλέντια μας και φυσικά πολιτισμός δεν είναι να κακομεταχειρίζεσαι τα άλλα είδη ζωής.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι η χρήση της καμήλας στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις γίνεται για την διασκέδαση των ανθρώπων, για την αποκόμιση οφέλους της τοπικής κοινωνίας και των διοργανωτών των εκδηλώσεων – αφού εξαιτίας του εθίμου εκατοντάδες επισκέπτονται το χωριό – και συνδράμουν με τον τρόπο τους και να συμμετάσχουν στο γλέντι.
Δεν θα βαρεθούμε να επισημαίνουμε ότι τα έθιμα έχουν «πλάκα», «χαβαλέ», μας δένουν με το παρελθόν και τις ρίζες μας και αξίζει να συνεχίζονται στο πέρασμα των αιώνων μόνο όταν αφορούν ενήλικους ανθρώπους οι οποίοι συναινούν απολύτως για την συμμετοχή τους σε αυτά.
Τα ζώα φυσικά δεν επιλέγουν παρά μόνο υφίστανται γι’ αυτό και φιλοζωικοί φορείς παντού στην Ελλάδα παλεύουν να βάλουν ένα τέλος και στην «παραδοσιακή» τους κακοποίηση και το έχουν επιτύχει αφού αναγκάζουν τις αρχές να ασχοληθούν και να εφαρμόσουν τη νομοθεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ταυροθυσία στη Λέσβο που το 2015 τερματίστηκε με παρέμβαση των φιλοζωικών φορέων, οι καταγγελίες που έγιναν στη Νάξο για ανέβασμα γαϊδουριών σε ταράτσες με σχοινιά, ώστε να τερματιστεί αυτή πρακτική, οι καταγγελίες για τον αγώνα δρόμου με γαϊδούρια που γίνεται στη Σχοινούσα κάθε Αύγουστο κ.ά.
Τι ορίζει η νομοθεσία
Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 [Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α 15)] εξηγεί: «8. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής: 2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Ενώ το άρθρο 10 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Δικαιώματα των Ζώων που αναφέρει ρητά ότι: «Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων, για τη διασκέδαση του ανθρώπου. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα, αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου».
Τη σύλληψη των δύο παράνομων κυνηγών που στις 16 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν στη Δωρίδα Φωκίδας και όπως αποδείχτηκε είχαν σκοτώσει - κυνηγώντας βράδυ - τρία ζαρκάδια…
Nόμο που ήδη ισχύει εξήγγειλε ο Γιώργος Αμυράς ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κόνιτσας στις 17 Φεβρουαρίου με θέμα…
Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους, είναι τα πτώματα των 32 ζώων, που δηλητηριάστηκαν το περασμένο Σάββατο μέσα στο καταφύγιο της Βρετανίδας Λίντα Λούκας στο…