Όλα τα ζώα χρειάζονται διαρκώς νερό ειδικά τις ημέρες με καύσωνα
Παντού στην Ελλάδα την καλοκαιρινή περίοδο τα ζώα αδέσποτα ή οικόσιτα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα ένα μαρτύριο, αυτό της δίψας αλλά και του ανελέητου ήλιου,…
Κανένας μύθος δεν αποτελεί δικαιολογία για την εγκατάλειψη ή την επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε δεσποζόμενες και αδέσποτες γάτες επισημαίνει - και σωστά - η Μ.Κ.Ο. «Dogs’ Voice» η οποία αναφέρει μια σειρά από μύθους σχετικά με τις ψιψίνες, που δυστυχώς συχνά ακούμε.
«Οι γάτες γίνονται συχνά θύματα μύθων και προκαταλήψεων, με γνωστότερη αυτή της φοβερής κακοτυχίας που δήθεν φέρνουν στους ανθρώπους εκείνες με μαύρο χρώμα. Συχνά, οι μύθοι που ακολουθούν τις γάτες αναφέρονται σε μυστηριώδη ή αστεία γεγονότα. Όταν πρόκειται για αδέσποτες γάτες όμως, μπορούν να αποβούν επικίνδυνοι για την ασφαλή διαβίωσή τους. Καλό θα ήταν λοιπόν, να καταρρίψουμε μερικούς.
Μύθος 1: Είναι επικίνδυνο για τις εγκυμονούσες γυναίκες να έρθουν σε επαφή με οποιαδήποτε γάτα.
Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο που δύναται να προκαλέσει λοίμωξη στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ αν μολυνθεί μια γυναίκα που κυοφορεί, είναι πιθανό να μολυνθεί και το ίδιο το έμβρυο. Κύριος ξενιστής του τοξοπλάσματος είναι η γάτα, στην οποία το παράσιτο μπορεί να βρεθεί μόνο στα περιττώματά της. Συνεπώς, η σωστή πρόληψη από τοξοπλάσμωση είναι ο συχνός και προσεκτικός καθαρισμός της άμμου της γάτας, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και όσο γίνεται η αποφυγή των περιττωμάτων και όχι της ίδιας της γάτας.
Μύθος: Οι αδέσποτες γάτες είναι εχθρικές απέναντι στους ανθρώπους.
Οι γάτες είναι ανεξάρτητα ζώα, λιγότερο συναισθηματικά εξαρτώμενες στους ανθρώπους σε σύγκριση τους σκύλους. Οι αδέσποτες γάτες ιδιαίτερα ενδέχεται να αποφεύγουν και να απομακρύνονται από ανθρώπους που τις πλησιάζουν κυρίως όμως επειδή τους φοβούνται και δεν έχουν εξοικειωθεί μαζί τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι επιθετικές απέναντί τους. Ο μόνος λόγος για να συμπεριφερθεί μια γάτα επιθετικά είναι αν αισθανθεί ότι κινδυνεύει, αν δηλαδή την πλησιάσει κανείς με απότομες κινήσεις, ή έχει ο ίδιος επιθετική στάση. Πολλές αδέσποτες γάτες που σιτίζονται τακτικά από εθελοντές είναι πολύ φιλικές και πολύ πιο ευτυχισμένες όταν υιοθετούνται.
Μύθος: Οι γάτες προτιμούν την “αδέσποτη ζωή” από τον εγκλεισμό σε διαμέρισμα για να εξερευνούν και να ασκούνται.
Οι γάτες δεν επιλέγουν να είναι αδέσποτες. Οδηγούνται στο δρόμο από συνθήκες τις οποίες δεν ελέγχουν. Ασφάλεια, τροφή, περίθαλψη και στοργή είναι σαφέστατα αυτό που επιθυμούν τα ζώα και που έχουν ανάγκη. Όσο αφορά την άσκηση που χρειάζονται, μπορούν εύκολα να την πραγματοποιήσουν ακόμη και εντός του διαμερίσματος με τον κατάλληλο εξοπλισμό, χωρίς αυτό να είναι περιοριστικό.
Μύθος: Είναι παράνομο να ταΐζουμε αδέσποτες γάτες.
Η σίτιση αδέσποτων ζώων είναι απολύτως νόμιμη εφόσον ακολουθούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Οι Δήμοι, μάλιστα, έχουν την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, καθώς και τη δυνατότητα να παρέχουν δωρεάν τροφή που προορίζεται για αυτά. Σε περίπτωση που δέχεστε απειλές για τη σίτιση αδεσπότων μπορείτε να κάνετε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας.
Μύθος: Οι γάτες μεταφέρουν τον ιό Covid-19.
Έχει αναφερθεί ήδη πολλάκις, αξίζει όμως να το υπενθυμίσουμε για ακόμα μια φορά. Οι γάτες δεν μπορούν να μεταδώσουν στους ανθρώπους τον ιό Covid-19.
Μύθος: Οι αδέσποτες γάτες δεν πρέπει να στειρώνονται για να απολαύσουν τη μητρότητα
Τα ζώα δεν ερωτεύονται, αναπαράγονται από ένστικτο και συχνά όταν είναι αστείρωτα κινδυνεύουν πολύ περισσότερο στο δρόμο. Οι γάτες και ειδικά οι αδέσποτες πρέπει να στειρώνονται και μάλιστα με σχέδιο. Είναι μάταιο να στειρώνει κανείς σποραδικά και αποσπασματικά γάτες. Το σωστό είναι να στειρώνονται ολόκληρες αποικίες και να τοποθετούνται δοχεία σίτισης προκειμένου οι γάτες να παραμένουν εκεί και να μην κινδυνεύουν με νέα μέλη που οδηγούν σε περαιτέρω αναπαραγωγή και έξαρση πληθυσμού.
Κανένας μύθος δεν αποτελεί δικαιολογία για την εγκατάλειψη ή την επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε δεσποζόμενες και αδέσποτες γάτες.».
Διαβάστε επίσης:
Μύθοι και αλήθειες σχετικά με την τοξοπλάσμωση και το τοξόπλασμα
Μάθε γιατί δεν κινδυνεύεις από τη γάτα σου αν εγκυμονείς & πως μεταδίδεται το τοξόπλασμα (ηχητικό)
Τοξόπλασμα και Εγκυμοσύνη: Αντιμετωπίζοντας τον μύθο που αδίκως στοχοποιεί τις γάτες (βίντεο)
Μύθοι και αλήθειες για τη λεϊσμανίωση και το καλααζάρ
Τοξόπλασμα και κατοικίδια: Μύθοι και Πραγματικότητα
Οι γυναίκες που εγκυμονούν ΔΕΝ κινδυνεύουν από τις γάτες
Ο ύπνος με κατοικίδια στη βρεφική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο άσθματος
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr