Στην περιοχή του Αγίου Παύλου Δράμας εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου από κυνηγούς, που αναζητούσαν ένα πυροβολημένο αγριογούρουνο, μια θηλυκή αρκούδα η οποία είχε εγκλωβιστεί - άγνωστο για πόσες μέρες - σε μια άδεια δεξαμενή. Οι κυνηγοί ενημέρωσαν τις αρχές και έτσι στις 25 Δεκεμβρίου οργανώθηκε η αναισθητοποίηση της και της τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο εντοπισμού. Μέσα στη δεξαμενή τοποθετήθηκε ένας μεγάλος κορμός δέντρου, ώστε το ζώο να καταφέρει να σκαρφαλώσει σε αυτό και να διαφύγει την επόμενη μέρα.
Ο Πέτρος Δήμιου, πυροσβέστης στο Παρανέστι, που όμως δεν συμμετείχε στη διάσωση, εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι - όπως του είπαν οι συνάδελφοι του που του έστειλαν και το οπτικοακουστικό υλικό -το ζώο εντοπίστηκε στον Άγιο Παύλο κοντά στον Γρανίτη Δράμας και ότι «το πρώτο βίντεο είναι από την άφιξη του πρώτου δασοφύλακα στο σημείο, μια μέρα πριν. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Δασαρχείο, την Πυροσβεστική, την ομάδα Καλλιστώ και τον ιδιώτη κτηνίατρο που πραγματοποίησε την νάρκωση!
Μία από τις φωτογραφίες, που τράβηξε ο πυρονόμος Γιώργος Βαϊτσίδης προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νευροκοπίου.
Το ζώο είχε πέσει σε δεξαμενή. Αξίζουν επίσης πολλά μπράβο στον κυνηγό που αντιλήφθηκε πρώτος το συμβάν και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές».
Τι αναφέρουν οι φορείς που πήραν μέρος στη διάσωση του ζώου
Σε μια αρκούδα, στο Νευροκόπι Δράμας, προσφέρθηκε ως Χριστουγεννιάτικος μποναμάς η διάσωση της ζωής της και η ελευθερία! Για τα ανεκτίμητα αυτά δώρα, φρόντισαν και συνεργάστηκαν το Δασαρχείο Νευροκοπίου, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Στ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης και η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ».
«Tο Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, κυνηγός - μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Προσοτσάνης, ενημέρωσε στελέχη της Στ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης (ΚΟΜΑΘ), για μια αρκούδα που είχε εγκλωβιστεί σε άδεια υδατοδεξαμενή, σε δασική περιοχή κοντά στο Οχυρό Νευροκοπίου Δράμας. Η ΚΟΜΑΘ ειδοποίησε τα αρμόδια Δασαρχεία Νευροκοπίου και Δράμας, που με τη σειρά τους, ειδοποίησαν τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νευροκοπίου, για να συνεργαστούν μαζί τους στην επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού της αρκούδας. Η επιχείρηση έγινε ανήμερα τα Χριστούγεννα και κράτησε πάνω από 6 ώρες, καθώς το σημείο στο οποίο ήταν παγιδευμένη η αρκούδα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.430 μέτρων, σε απόσταση 2 ωρών με τα πόδια από τον κοντινότερο δασικό δρόμο.
Για λόγους ασφαλείας του προσωπικού που πήρε μέρος στην επιχείρηση και για να αποφευχθεί περαιτέρω στρεσάρισμα του ζώου, την αρκούδα αναισθητοποίησε έμπειρο μέλος της επιστημονικής ομάδας της «Καλλιστώς», με ειδικό όπλο και με την πολύτιμη συνδρομή ιδιώτη κτηνιάτρου από την Ξάνθη.
Η αρκούδα (θηλυκιά, 5-8 ετών), ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά και πολύ επιθετική, λόγω του έντονου στρεσαρίσματος από τον πολυήμερο εγκλωβισμό της. Η Πυροσβεστική έκοψε παρακείμενο μεγάλο δέντρο και αφού το διαμόρφωσε σαν σκάλα, το τοποθέτησε μέσα στην άδεια υδατοδεξαμενή, όσο η αρκούδα ήταν ακόμα αναίσθητη, για να δημιουργηθεί γέφυρα διαφυγής της. Παράλληλα, η θηροφυλακή της ΚΟΜΑΘ μεριμνούσε για την ασφάλεια αυτών που πήραν μέρος στην επιχείρηση, την ευθύνη συντονισμού της οποίας είχε ο Δασάρχης Νευροκοπίου.
Στην αρκούδα, που δόθηκε το όνομα «Χριστίνα», σε ανάμνηση της ημερομηνίας απεγκλωβισμού της, τοποθετήθηκε από την «Καλλιστώ» ραδιοκολλάρο τελευταίας γενιάς, για την παρακολούθηση των κινήσεών της. Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που μετέδωσε το ραδιοκολάρο (γεωγραφικές συντεταγμένες και χρονικά διαστήματα), η «Χριστίνα» κατάφερε να βγει από την υδατοδεξαμενή τα ξημερώματα της 26ης Δεκεμβρίου και κινείται σε δασωμένη, απότομη πλαγιά του όρους Άγιος Παύλος.
Απομένει η λήψη κατάλληλων μέτρων από τους αρμόδιους φορείς, όπως η περίφραξη της συγκεκριμένης υδατοδεξαμενής (ή άλλων παρόμοιων), ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον». επισημαίνουν το Δασαρχείο Νευροκοπίου, ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νευροκοπίου, η Στ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, η «Καλλιστώ», Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση.
Στις 3 Ιουλίου 2014 τα αστυνομικά τμήμα Πολιχνίτου - Λέσβου, επέβαλαν σε τρεις ιδιοκτήτες βαρελόσκυλων – που κακοποιούσαν συστηματικά τα ζώα τους – πρόστιμα αξίας 4.000 ευρώ για παραβάσεις του νόμου 4039/2012.
Σε στάβλο στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε το άλογο που εντοπίστηκε στη Σταυρούπολη δεμένο και παρατημένο από τον ιδιοκτήτη του. Όπως δημοσιεύσαμε χθες ο αναγνώστης του www.zoosos.gr Γιάννης Παπαγεωργίου έβλεπε το ζώο εδώ και περίπου μια εβδομάδα να βρίσκεται στο ίδιο σημείο, ενώ φέρει τραύμα στο λαιμό και είναι εξαιρετικά σκελετωμένο.