Με ερώτηση της τομεάρχη Ισότητας και Δικαιωμάτων Έλενας Ακρίτα και άλλων εννιά βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Προοδευτική Συμμαχία, ήρθε στη Βουλή το ζήτημα της αποτυχίας εφαρμογής του νόμου 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Όπως επισημαίνουν οι δέκα βουλευτές οι προβλέψεις της νομοθεσίας παραμένουν κενό γράμμα, χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο, ακόμα και επιδείνωση της κατάστασης. Όπως μάλιστα επισημαίνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεσή του από το 2023, κανείς ακόμα δεν διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία για τον πραγματικό πληθυσμό των αδέσποτων ζώων και τις μεταβολές του.
Άρα δεν γνωρίζουμε πώς να κατανείμουμε ορθολογικά τις δημόσιες χρηματοδοτήσεις. Οι δήμοι εξακολουθούν να μη διαθέτουν επαρκή μέσα και εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν και να περιθάλψουν τα αδέσποτα και σε όποια καταφύγια υπάρχουν, οι συνθήκες είναι συχνότατα άθλιες.
Πόροι δίνονται, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν υφίσταται κεντρικός μηχανισμός για να παρακολουθείται αν αξιοποιούνται σωστά.
Στην ερώτηση ζητείται από τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει:
-Ποιες συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου υλοποιούνται
-Πότε θα ολοκληρωθεί το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς
-Σε τι ποσό ανέρχεται η μέχρι σήμερα χρηματοδότηση των δημοτικών δράσεων για αδέσποτα και πώς θα εξασφαλίσει τη συμμόρφωση των δήμων στις υποχρεώσεις που έχουν από τον νόμο 4830 του 2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.
Ολόκληρη η ερώτηση
Προς τον κ. Yπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: Κενό γράμμα οι προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς
H κατάσταση των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα βρίσκεται σε οριακό σημείο, παρά το θεσμικό πλαίσιο που ορίστηκε με τον ν. 4830/2021. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ψήφισή του, η εφαρμογή του νόμου έχει αποτύχει. Οι προβλέψεις της νομοθεσίας παραμένουν κενό γράμμα, με αποτέλεσμα όχι μόνον να μην έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος, αλλά αντίθετα η κατάσταση να έχει επιδεινωθεί δραματικά.
Οι διαπιστώσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την έκθεση 3/2023 είναι πραγματικός καταπέλτης:
Οι δυσχέρειες στη μεταφορά των συναφών με την προστασία των ζώων αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και οι καθυστερήσεις στην προσαρμογή των φορέων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης στον νόμο 4830/21, εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την εφαρμογή του. Οι δυσχέρειες αυτές θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί από τον νομοθέτη.
Κανείς δεν διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία για τον πραγματικό πληθυσμό των αδέσποτων ζώων, ούτε, πολύ περισσότερο, για τις αυξομειώσεις του. Ούτε οι δήμοι, ούτε οι φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ούτε οι κρατικές υπηρεσίες. Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για άσκηση κρατικής εποπτείας στους δήμους ως προς την από μέρους τους διαχείριση των αδέσποτων, ούτε βεβαίως για ορθολογική, με βάση τις ανάγκες, κατανομή των δημόσιων χρηματοδοτήσεων.
Οι δήμοι δεν διαθέτουν επαρκή μέσα και εγκαταστάσεις για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στην περισυλλογή, περίθαλψη και φιλοξενία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Επιπλέον, όπως τονίζεται στην έκθεση, οι συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων στα δημοτικά καταφύγια, σε πολλές περιπτώσεις, απέχουν πολύ από όσα επιβάλλουν οι κανόνες ευζωίας των ζώων. Η συνεργασία των δήμων με τις φιλοζωικές οργανώσεις, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην καλύτερη φροντίδα των αδέσποτων, παραμένει πολύ περιορισμένη.
Οι πόροι που διατέθηκαν από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ είναι σημαντικοί και θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη των δημοτικών υποδομών φροντίδας των αδέσποτων. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης κεντρικού μηχανισμού παρακολούθησης της υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων δράσεων, όλα αυτά καθυστερούν και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Oι παθογένειες στη διαχείριση των αδέσποτων από τους φορείς της αυτοδιοίκησης διαιωνίζονται.
Η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων κυρίως μέσω του προγράμματος Next Generation EU και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Μεταξύ άλλων τα χρήματα προορίζονταν για τη δημιουργία του pet.gov.gr και του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς, το οποίο ωστόσο παραμένει ουσιαστικά ανενεργό.
Στην έκθεσή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο προέβαινε σε σειρά εννέα συστάσεων, μεταξύ άλλων, για στελέχωση του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, για απογραφές του πληθυσμού των αδέσποτων από τους δήμους, για εντατικοποίηση ελέγχων στα καταφύγια, ιδίως σχετικά με το πρόβλημα υπερπληθυσμού, για αξιολόγηση των αιτημάτων χρηματοδότησης δημοτικών δράσεων για αδέσποτα από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου.
Επειδή, η μη εφαρμογή του ψηφισμένου θεσμικού πλαισίου και μηχανισμών ελέγχου τοποθετούν την Ελλάδα σε μεγάλη απόσταση από όσα ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Επειδή, η κρατική και αυτοδιοικητική αδράνεια έχει σαν αποτέλεσμα η χώρα να έχει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό αδέσποτων τα οποία συνεχίζουν να ζουν και να πεθαίνουν σε άθλιες συνθήκες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) α) Ποιες από τις εννέα συστάσεις του Ελεγκτικού συνεδρίου υλοποιούνται; β) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη εφαρμογή του ν. 4830/2021;
2) Σε τι ποσό ανέρχεται η μέχρι σήμερα χρηματοδότηση των δημοτικών δράσεων για αδέσποτα και τι αποτέλεσμα είχαν;
3) α) Πότε θα ολοκληρωθεί το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς; β) Ποιος ο λόγος των καθυστερήσεων;
4) Πώς προτίθεται να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση των δήμων ως προς τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον ν. 4830/21;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ακρίτα Έλενα
Βέττα Καλλιόπη
Δούρου Ρένα
Ζαμπάρας Μίλτος
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Τσαπανίδου Πόπη
Ψυχογιός Γεώργιος
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr